• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Bergianska trädgården blommar vidare


  Bärapel (Malus baccata)

  Det blev en snabb sväng genom Bergianska när jag ändå åkte förbi på väg hem från Norrtälje. Flera sorters pioner blommade och hagtornsträd stod för den vita trädblomningen.
  Jag måste verkligen berömma personalen som sköter trädgården. Det var mycket snyggt i hela trädgården och hur fantastisk än Göteborgs botaniska är och att det vinner överlägset vad gäller antal spännande växter i parken så är det något visst med Bergianska och dess läge här vid Brunnsviken.
  Att jag råkade köra på en stor sten vid parkeringen så att 307:an fick en rejäl smäll på sidan och att jag nu skapat mer jobb åt bilplåtslagare....tar inte bort känslan av att jag gillar den här platsen.


  Rosenpion


  Bergspion (Paeonia officinalis)


  Gul buskpion (Paeonia lutea)  Visst är det befriande att se dessa porslinsveronikor (Veronica gentianoides) efter alla stora inställsamma pioner?


  Kaprifolazalea (Rhododendron periclymenoides)


  Manna-ask (Fraxinus ornus)


  Spetshagtorn (Chrataegus curvisepala)


  Skit i det du....
  Under många år har vi gått här i Riddersholm på Rådmansö just den här tiden och idag var det min mor och syster som gjorde mig sällskap. Det var varmt och soligt och korna låg och latade sig och såg ut att trivas med livet.
  Tror att jag ska bli en ko i nästa liv. Tänk att bara äta, vila och sova....inga stämpelklockor eller tider att passa...bara äta och lägga sig under en blommande hägg när man känner för det men att stå fastkedjad i ett bås inomhus i ett halvår kanske inte är lika lockande.
  De här korna verkade väldigt avslappnade och kärleksfulla och även om jag har en liten släng av koskräck så kändes det lugnt att passera här.

  Rubriken har inget att göra med kornas produktion av gödsel utan handlar i stället om rosenfinken som hördes hela tiden här. Den brukar komma till slottsparken också men jag har inte hört den ännu. Sången brukar enligt engelsmännen låta som ´´pleased to meet you´´  men nu hörde jag på radio att man kunde använda svenskan och att den då skulle låta ´´skit i det du´´. 


  Riddersholm 2005
  Riddersholm 2007
  Dagens låt
  .

  Takvandringen


  På den här delen av vandringen var man inte så kaxig....   
  31 maj 2009
   
   
  Så blev det dags för takvandringen som jag fick av dottern i julklapp. Vädret var strålande vackert och Riddarfjärden låg nästan helt stilla där båtfolket var på väg någonstans för att fira pingst. Den här pingstaftonens förmiddag tillbringade jag på taken till det gamla riksdagshuset på Riddarholmen. Vi var tio stycken i gruppen som fått denna present och förväntansfulla gick vi in i porten till den gamla byggnaden där vi hade trettio sekunder på oss att passera innan larmet skulle gå..  Fastkopplad och säkrad....

  Uppe på vinden fick vi säkerhetssele, hjälm och instruktioner om hur vi skulle bete oss på taket.  Det var nära att jag inte fick ta med min kamera då jag inte hade något band runt halsen att ha den, man får inte ha en lös kamera eftersom man kan tappa den och orsaka en risk för personer på marken. Det löste sig till slut och vandringen kunde börja.

  Det går en kraftig vajer nere vid den smala gallergången där fäster man sin karbinhake som är kopplat till selet och med jämna mellanrum finns det skarvar i vajern där man måste böja sig ner och ändra läge på karbinhaken för att komma förbi. Första biten var man så fokuserad att klara skarvarna att man missade att titta på utsikten för en kort stund. Men sedan gick man obehindrat där uppe och kunde njuta av en fantastisk vy över huvudstaden. Härifrån såg man Stockholm på ett helt nytt sätt och vi satt en stund vända mot Riddarfjärden och Långholmen och det var så vackert.

  Guiden stannade på några ställen och berättade om platserna vi såg och lite ur den svenska historien. Hon berättade att när hon haft guidning på engelska och brukade berätta att Birger Jarl grundade Stockholm på 1200-talet så kunde det bli lite märkligt med översättningen. Birger  var ju en jarl vilket var likvärdigt med  kung kan man säga så det blir lättare att översätta till kung och om man gör namnet Birger lite mer engelskt så låter det nästan som ´´Burger King grundade Stockholm´´  vilket tydligen är mycket populärt bland amerikanarna.

  Hon berättade också att här på Riddarholmen bland alla palats där statliga förvaltningsmyndigheter  nu håller till så bor det en man....öns enda invånare, en man som tidigare jobbade i byggnadsstyrelsen och som fortfarande bor kvar i sin tjänstebostad. Han har fått tillåtelse att bo där till sin död, han fyller 93 i år.  Guiden berättar om Stockholms historia.
   
  Det här var verkligen en fantastisk upplevelse att se Stockholm från de här taken och även om bilderna skulle blivit bättre med molntussar på himlen och om jag haft den andra kameran så är jag glad att jag inte gick här i torsdags då det hällregnade och guiden sa att det blev en helt annan upplevelse.
  Utsikten var
  Tack dottern för en perfekt present!


  Riddarholmskyrkans klocka


  Riddarfjärden


  Det gamla riksdagshuset ligger till vänster om Riddarholmskyrkan.


  Arbetskamrater i trädgårdslandet


  Idag hade jag arbetskamrater i trädgårdlandet. Här ovan är det slottets mästerkockar Matthias och Hasse som skördar rabarber.


  Fastighetsansvarig och vaktmästare Jerka poserar framför vårt staketbygge runt trädgårdslandet. Vi har inte tid att bygga staketet på heltid då det finns massor av annat att göra också, men vi tar en bit i taget. Nu firar vi helg och fortsätter nästa vecka.

  Jag önskar alla besökare en fantastisk helg....njut av sol och värme eller av sköna stunder i skuggan. Antar att det blir hett på taken i morgon....

  Dagens kock
  Dagens låt

  Uppdatering lördag kl. 7.30
  Om några timmar befinner jag mig på taken och ser ett soligt Stockholm där Riddarfjärden och inloppet till stan troligen kommer att ligga helt blankt och stilla. Efter många funderingar har jag bestämt att ta lilla kompaktkameran med mig....systemkameran skulle nog vara i vägen för mycket.

  Brudarna blommar

  Nu blommar pärlbusken Exochorda ´The Bride´ igen och varje år blir jag lika lycklig av dessa vackra buskar. Vi har tre brudar i stora slänten och de kommer under några veckor att spela huvudrollen här.


  Mandelblom som sprider sig på gräsmattan vid entrén till slottet.

  Dagens låt
  Dagens arbete - Planterat ut alla sommarblommor som jag drivit upp.....eller de som är kvar.
  Bl.a. har jag på borggården planterat 135 röda pelargoner i planteringarna...i ösregn. Dessa har jag övervintrat och mer än hälfen är sticklingar som jag tog i mars. 150 mignonsommardahlior i gult och vitt har också fått sin plats för sommaren och de späda plantorna mådde bra i det här vädret. Stark sol är värsta fienden för dessa stackare.
  Flyttat ut stamfuchiorna och änglatrumpeterna och i morgon kommer agaven ut. Nu är det sommar på riktigt!
  Dagens Trädgårdsspaning
  I övermorgon - ska jag vandra på taken.
  .

  Söders syréner

   
  27 maj 2009
   
   
  Södermalm dränks av syrenblom just nu och de vackra buskarna ramar in de gamla kåkarna på ett fint sätt. Nu har jag bestämt mig....härmed utser jag den vackraste växten  - Syringa vulgaris ´Alba´ - vit bondsyrén.
  Det blev en lång vandring bland söderkåkar och lummiga gator och med avslutning på Tevere på Nytorget där jag drack två koppar kaffe....!

  Bellmanmuseet på Långholmen


  Riddarfjärden från Monteliusvägen.

  Allt kan ju inte vara vackert här på söder och den som valde färgen på rododendronbusken här skulle jag vilja ta ett snack med....förr bodde här en familj här vars dotter nu är en känd skådespelare. Föräldrarna kanske bor kvar. Tror att jag ska skicka en bok om färgkombinationer.....
  Jag fick svårt att andas och blev illamående resten av dagen.  Dagens upptäckt
  - SL-bussarna kör extra sakta över Västerbron så att resenärerna ska kunna beundra utsikten.
  Dagens kändis med hund i Vitabergsparken - Johan Ulveson
  Dagens reparation - Lilldatorn inlämnad på verkstad....

  För ett år sedan
  För två år sedan
  För tre år sedan

  Mästare  Barcelona vann Champion league-finalen över Manchester U med 2-0....just det resultatet som jag tippade på jobbet.
  Så skönt...nu har vi vunnit ligan, spanska cupen och C.L. och vi är bäst i Europa och i världen. Segern grundlades av småttingarna...igen!  Den stora matchen

  Ikväll 20.45 börjar den stora Campion leaguefinalen i Rom mellan Barcelona och Manchester United. Nu koras världens bästa klubblag kan man säga. Matchen i matchen står mellan Messi och Ronaldo som ska bevisa vilken fotbollsspelare som är bäst i världen just nu. Jag vet redan....
  Den väntade startuppställningen i Barcelona gör att hela sju spelare är Barcelonas egna produkter och det är värt att notera idag då fotbollslag ofta endast har någon enstaka från hemmaorten.

  Boängen - en plats i Närke  På en vacker plats i Närke tillbringade jag helgen. I ett gammalt före detta församlingshus har man inrett ett boende som är både varmt och vackert.

  Jag trivdes mycket bra på den här platsen där man hämtar sitt vatten i en källa, där man med vin i glasen i rummet intill köket spelar tidig Bowie på en gammal vinylskivspelare, där vildvuxna knotiga gamla äppelträd blommar ikapp med stora vildvuxna syrenbuskar, där man sitter vid ladans vägg och ser solen gå ner över åkrar och ängar efter grillningen och där älvorna dansar på den där ängen senare i den dimmiga försommarnatten och där man äter frukost i den stora salen  med kyrkofönster och där det är 6 meter i takhöjd.

  Källan där man hämtar vatten heter Brännakällan och vars vatten sägs ha övernaturliga krafter vid midsommar, vatten som ger hälsan tillbaka och varslar om årets händelser. Vattnet var det godaste jag någonsin druckit och jag borde tagit med lite för att dricka under midsommarhelgen.

  Det första huset här stod färdigt 1923 och brann ner till grunden då det skulle invigas under julen.  Huset byggdes upp igen och ett år senare stod detta hus färdigt. Här bodde kyrkovaktmästare Gustaf Löf till sin död 1961. Huset användes till musikgudstjänster, söndagsskola mm. 1997 såldes huset till en privatperson i Örebro då el drogs in. Två år senare ´´hittades´´ huset under en bilfärd, kärlek uppstod och huset hamnade till slut i helt rätta händer.

  I Närke kan man fortfarande hitta vackra gamla hus och torp som inte renoverats till att bli moderna bostäder. Jag såg många drömställen längs de slingriga grusvägarna och kan man bara släppa kravet att bo vid kusten så kan man hitta ett vackert hus med drömträdgård här för en bråkdel av vad en etta med kokvrå kostar i en förort till Stockholm.
  Vi besökte Brevens bruk en av dagarna.

  Brännakällan i Testa
  I sommarnatten dansade älvorna på ängen. Tack för en oförglömligt vacker helg Katarina.

  In my madness
  I see your face in mine
  I keep a photograph
  It burns my wall with time


  Vecka 22 i slottsparken  Tulpanerna Angelique och Purple Prince blommar vidare och visar inga tecken på att vilja sluta blomma.

  Vecka 22 och 23 är de vackraste veckorna i slottsparken och just nu börjar äppelträden att blomma samtidigt som syrenerna slår ut. Markerna runt slottet är fyllda med gullvivor, förgätmigej och mandelblom. Många pratar om att stanna tiden för en stund....de här veckorna vill jag dra ut på lite längre.

  Idag har jag platerat ut röda pelargoner på slottets borggård och terass. Jag har även tagit ut en del av den försådd som gått så dåligt i vår. Lövkoja, vita lejongap och blomstertobak bl.a.  har fått sin plats ute i parken.
  Tomatplantorna bär jag fortfarande ut och in för att avhärdas men jag tror att de får komma ut på allvar i slutet av veckan liksom resten av de blomsterplantor som jag drivit upp.

  Upptäckte i morse att jag fått en massa kommentarer under en lång tid på äldre inlägg om bl.a. växter och ien massa nya inlägg  gästboken som jag inte sett....lovar att svara på dem nu. Kommentarer på äldre inlägg måste man tydligen kolla på ett annat sätt nu....får bli noggrannare där.

  Pingstliljan ´Actaea´

  Aklejorna slog ut här om dagen.

  Hägg och syrén på Djurgården


  Fortsatt trevlig helg....i morgon jobbar jag men sen drar jag till Närke.

  Dagens låt

  Med lust och fägring stor
  En utställning där en text står på varje dörr...som:
  • Jag lyssnar utan invanda mönster
  • Jag är på andra sidan
  • Jag är evigt saknad
  • Jag går ut i solen igen
  • Jag kan vara min egen präst
  21 maj 2009
   
   
   
  Tidig morgon på Djurgården och de enda männsikor jag såg var en man som släppte in två galna pitbullterrier i hundgården och en kvinna som putsade trädgården fin vid Prins Eugens Waldemarsudde. När jag kom fram till Rosendals trädgård och gick bland de blommande fruktträden hörde jag hur människor sjöng Den blomstertid nu kommer uppe vid Rosendals värdshus.

  Nyfiket gick jag upp för att de om det var någon radio på hög volym men det visade sig vara en tidig morgonandakt med en liten kör som sjöng psalmer den här vackra morgonen och en liten grupp männskor hade samlats för att lyssna och sjunga med. Fint var det!
  Man blir som vanligt lite nostalgisk när man hör den sången....man minns sommarloven från skoltiden då en hel ledig sommar låg framför en. Eller är det texten som är så vacker och full av liv och längtan?
  Naturen är som vackrast nu mellan hägg och syren men det är en så kort tid. Haven av vitsippor i backarna här på Djurgården slocknade alltför fort och nu är det häggen som dominerar.

  Waldemarsudde....jag vidhåller att det här är Stockholms vackraste plats.


  Dansbandskryssning på väg tillbaka till stan.


  En bra trappa...
  .

  Blodboken


  I vintras tog vi bort några björkar framför vår stora vackra blodbok. Jag ville att man skulle se den då man går gången fram från hotellet upp till slottet. Ännu en björk borde fällas till vänster om boken. Tycker att både boken och Prunus avium ´Plena´ märks bättre i år. Förra året syntes nästan inte boken. Till vänster syns rosa rugosa-häcken som planterades förra året.
  Virket till trädgårdslandets staket kom idag och nästa vecka börjar vi bygga.


  ...och tomatplantorna bärs ut och in varje dag nu för att avhärdas tillsammans med de sommarblomsplantor som är kvar. Om det blir stabilt bra väder nästa vecka får de stanna ute resten av sommaren.


  På vägen hem såg jag ett drömtorp.

  Dagens låt
  .

  Städa planteringar  Det där med att städa rabatter och planteringar för noggrant på våren har jag skrivit om tidigare. Jag åkte förbi Drömparken i Enköping när jag var på väg hem i fredags och såg då hur planteringarna ser ut så här års. Här slår man alla perenners vinterståndare med trimmer och låter allt ligga kvar för att det ska förmultna och ge näring till växterna. Många tycker nog att det ser skräpigt ut nu men det blir ju så vackert som på bilden till höger senare i sommar.

  Nu ligger nya trädgårdsspaningar ute på den andra bloggen.

  Slottsträdgården i Malmö
  Alnarpsparken
  Wrams Gunnarstorp

  Tillbaka i slottsparken  Stämplade in klockan sex och efter att ha konstaterat att en del av sådden vad gäller sommarblommor hade lämnat livet så blev det dags för årets första gräsklippning. Genomfrusen på klipparen och en stark längtan tillbaka till Haväng eller Sandhammaren.
  Parken var vacker trots det mulna och regniga vädret och jag blev glad att tulpanerna inte blivit mat åt rådjuren. Tycker om den rosa Angelique men är lite osäker på Purple Prince....skulle ha varit en mörkare lila färg kanske, men de är faktiskt bättre i verkligheten.
  Magdalena Forsberg har reklamfotats här i parken idag.  För ett år sedan

  För två år sedan
  För tre år sedan

  Dagens låt
  Clintan pratar med träd

  Trappan - vecka 21


  Det är oroväckande torrt och vi behöver mycket regn. Idag stänkte det lite på eftermiddagen men det gav inte så mycket.
  Syrenträdet blommar snart och surkörsbärsträdet Fanal har blommat ett tag.

  Se kategorin ´´Trappan´´ och följ utveckligen under året.
  .

  Mästare i kostym

  Nej det handlar inte om någon trädgårdsmästare i kostym utan fotbollsmästare... ett uttryck då man blir mästare utan att ha spelat själv.
  Igår blev det klart att Barcelona vann spanska ligan eftersom Real Madrid förlorade mot Villareal. De tre matcher som är kvar i ligan saknar betydelse förutom att kanske Eto´o vill vinna skytteligan. Nu väntar den stora matchen...final i Champions leauge den 27 maj i Rom,  Barcelona-Manchester U....stort!

  Dagens trädgårdslåt...vart tog hon vägen den där Bärnsten? Finns det någon Best of Bärnsten, eller Absolute Bärnsten?
  Mer fakta om låten här.

  Nu är träden skirtfina

  Vi befinner oss i den vackraste tiden nu och trädens blad är skirt gröna.

  Bilden med lindarna är från Rosersbergs slottsträdgård. Där har jag idag bytt ut alla bilderna från en tidigare trädgårdsspaning från 2006. Det kan tyckas märkligt att efter resan kasta sig ut i en slottspark det första man gör när man kommer hem....men det handlade om att äta lunch med min dotter och jag kunde inte hjälpa att jag kom åt kameraavtryckaren vid något tillfälle....
  Den här häggen blommar hysteriskt mycket just nu utanför mitt sovrumsfönster och hade jag bara haft mitt luktsinne kvar hade jag somnat till häggdoft....det hade jag tyckt om. Men inte Strindberg. När han bodde en tid ute på Djurgården flydde han platsen då häggen blommade för att slippa dess stank...!


  Dagens låt

  Slottis och botan

  Jag åt frukost klockan sju på Hällsnäs (där tågen gick utanför fönstret hela natten) för att sedan ta mig mot botaniska och slottsskogen (Slottis). Göteborgs trafiknät är mycket märkligt...som om någon släppt ner tvåfiliga vägar huller om buller och byggt en massa mot och rondeller överallt. Kör man fel får man vända i Oslo eller i Malmö. Väl framme fick jag en lugn och skön tid inne i vackra botaniska trädgården. Någon slottsskog blev det inte den här gången....heller!
  I ett mycket stilla tempo vandrade jag omkring och njöt av vackra växter och anläggningar och det blev många foton.
  Hela tiden hade jag snödroppsträdet i tankarna...det står just innan japandalen och jag önskade att det börjat blomma men jag ville dra ut på det i det längsta och inte stressa.

  I backen upp mot klippträdgården hade de stora azalea- och rododendronbuskarna börjat blomma och vad man än tycker om rododendron så kunde jag inte låta bli att tycka att det var vackert här. Med just rododendron är det mycket viktigt att man hittar rätt plats för dem att växa på och här har man verkligen lyckats. Hela landet svämmar över  av felplacerade rododenronbuskar vilket gjort att man tagit avstånd från dem.

  Klippträdgården här är av världklass och det blommade några buskar och klippväxter lite här och där. Nu närmade jag mig snödroppsträdet.....spänningen steg...


  Stort treblad (Trillium grandiflorum)
  Rhododendron galactinum hybrid


  Guldazalea (Rhododendron luteum)


  Någon mossa från klippträdgården.


  Boykinia major  Fembladsazalea (Rhododendron quinguefolium)


  Japansk skogsvallmo (Hylomecom japonica)


  Koreansk azalea (Rhododendron schippenbachii)


  ....och snödroppsträdets (Halesia carolina) blommor var bara i knopp....hade jag väntat till nästa vecka hade jag fått se det blomma.  Nu är jag hemma i Stockholm igen och kan se tillbaka på en mycket fin vecka. Österlen var ju huvudmålet och jag fick se äppelträden blomma även om jag var lite för tidig för att se alla stora fält av äppelträd blomma samtidigt., men de första dagarna var magiskt vackra. Nu vet jag att om man vill se Österlen från sin allra bästa sida ska man åka dit vecka 20, 21 eller 22.
  Det är inte vanligt att man som trädgårdsmänniska flyr sin trädgård för att besöka vackra platser ute i landet den här tiden på året, men nu vet jag hur Skåne ser ut i mitten av maj och jag kommer alltid att minnas det. Nu väntar en massa arbete och visst är jag nyfiken hur slottsparken ser ut. Det blev 210 mil på vägarna.

  Nu ligger dessa trädgårdsspaningar ute:
  Slottsträdgården i Malmö
  Alnarpsparken
  Wrams Gunnarstorp

  Dagens låt
  Tempel med U.L.

  Tre trädgårdar

  Alnarpsparken  Väderprognosen spådde regn och åska och jag fick bråttom att bege mig till Alnarp för att kunna fotografera i parken. Att ta sig ut från Malmö och till slut hamna i Alnarp krävde tre stopp för att få hjälp av hjälpsamma skåningar.
  Alnarpsparken var nästan exakt som jag tänkt mig. Skulle jag av någon märklig anledning bo i de här trakterna skulle jag tillbringa mycket tid i den här parken. Här kan man verkligen lära sig och uppdatera kunskap om träd och buskar. Att se de enorma blåregnen som klädde in hela ena sidan av slottet fick en att tappa andan....helt galet stora blåregn. Nästa gång jag tappade andan var när jag såg enorma fält av blommande ramslök i den vackra och vilda delen av parken. Det kommer trädgårdsspaningar på de här trädgårdarna senare.  Ramslöken (Allium ursinum) blommar.  Malus ´Snowdrift´ i malusavdelningen.


  Pärlbuske (Exochorda racemosa) och rödblommig hästkastanj (Aesculus x carnea)

  Jag tog 110:an uppåt landet och fick tillbaka en bra känsla igen, känslan som jag tappade i Malmö, en vacker väg med stora rapsfält och ett vackert landskap, Uffe i stereon. Nu var målet Wrams Gunnarstorp som jag så många gånger planerat att besöka och efter några frågor om vägen (nästa år sitter en GPS i bilen....helt klart) så kom jag fram till slottet och jag var helt ensam på platsen.
  Närmast slottet är det privat område men man är välkommen att besöka trädgården bakom slottet där de gamla buxbombuskarna från 1600-talet står som monument från en annan tid. Nu fick jag en en sådan där nästan religiös känsla igen....då jag vandrade runt de stora höga och formklippta gamla buxbomen och när jag blundade kunde jag nästan se hur man på 1600-talet planterade de små plantorna här bakom slottet. Linné var här på sin Skånska resa 1749 och berömde de fantastiska plantorna. Det här besöket var en av höjdpunkterna under resan.

  Wrams Gunnarstorp  När jag ändå åkte förbi måste jag bara besöka vackra Norrvikens trädgårdar igen (var ju där förra året) och det ångar jag inte....näsduksträdet blommade som bäst och det var vackert även på andra platser i parken.

  Norrvikens trädgårdar  Körsbärsträdgården


  Näsduksträdet (Davidia involucrata) blommar som bäst nu.

  Mitt nästa boende blev Hällsnäs utanför Göteborg som ligger långt ut på en udde och jag fick ett bra rum...eller lägenhet.
  I morgon åker jag tidigt till Göteborg och besöker botaniska och slottsskogen för att sedan dra mig hemåt.
  .

  Kustbyte  Onsdag
  Efter frukosten på Baskemölla vandrarhem lämnade jag det vackra Österlen för den här gången och tog 11:an mot Malmö. Jag valde klassisk musik i bilen för att in i den längsta och på något sätt hålla kvar känslan av Österlen. Rapsfälten blev allt större här inåt landet och ju närmare Malmö jag kom försvann lugnet jag kände på Österlen allt mer och det började dyka upp Macdonald´sskyltar och fula köpcentrum efter vägen och vägnäten gick i varandra på något märkligt sätt., omlott. Inne i Malmö kom stressen över mig då bilar låt 2 cm bakom mig därför att jag körde sakta och inte hade en aning om vart jag skulle åka...ens åt vilket håll! Lovar att ge tillbaka i Stockholm....! Eller inte.

  Hittade till sist turistinformationen vid stationen, hämtade en packe kartor. Åkte ut mot Limhamn och såg stranden där man har utsikt mot Öresundsbron och Turning Torso. Det regnade men solen sken över Danmark och visst var det  här en fin strand!
  Besökte Pildammsparken och Slottsträdgården och fick blandade känslor....hade nog väntat mig lite mer av Slottsträdgården, på caféet jämförde någon Slottsträdgården med Rosendal i Stockholm. Visst ligger den här trädgården fint vid kanalen men det spelar ingen roll hur många kanaler de gräver här...något Rosendal blir det inte.


  Slottsträdgården


  Här på västra sidan var syrenerna helt utslagna.  Turning Torso


  Sommarblommor på Gustav Adolfs torg

   Plötsligt känns de planerade och  ordnade trädgårdarna inte lika intressanta längre nu när man sett hur naturen komponerat allt det vackra på Österlen....visserligen med lite hjälp av människor. Mer om parker och trädgårdar i Trädgårdspanaren senare. 

  Jag fick min lägenhet inne i stan och ägaren (en bekant hemifrån) och jag åt middag på Lilla Torget. Ska jag vara ärlig så funkar inte Malmö för mig...får helt fel känsla av den här stan...flåt alla Malmöbor. Men Lilla Torget är en fantastisk plats som jag gärna skulle vilja ha i Stockholm, det finns ingen motsvarighet där hemma.
  Lägenheten var riktigt fin och låg centralt men jag längtade redan bort och hade mentalt redan börjat resan uppåt.

  Vitaby

  Byn Vitaby som ligger några km från Kivik på Österlen fick ett uppsving då järnvägen till Ystad byggdes och stationen här stod färdig 1901, därefter kom järnvägshotellet och lanthandeln. Idag används tågstationen endast för en museijärnväg.
  Vid torget hålls varje år i mitten av maj Vitby marknad. 255 invånare fanns här i byn 2005.
  Det här inlägget är till dig Katarina som föll för den här byn.
  Det kom en äldre kvinna förbi med sin hund då jag tog alla foton på hus och trädgårdar och jag förklarade att jag tyckte att det var så vackert.
  - Nej fy...de är så misskötta nu för tiden, det växer ju t.o.m. maskrosor på gräsmattorna, sa hon. Hon förstod nog inte riktigt varför vi tyckte att de lite ruffiga och vilda trädgårdarna var så vackra och att husen hade ett charmigt förfall.
  Självklart förstår även jag att det inte får fortsätta att förfalla men just det lite planerat halvruffiga är vackrare än det strikt perfekta (jag skulle nog vara en dålig husägare). Växter som får växa ut och sträcka sig över gångar och staket i stället för att de putsas och friseras.
  Antagligen var många av fastigheternas ägare för gamla för att orka sköta sina hus och trädgårdar men det kan också vara så att stadsbor i karriären köpt upp gårdar här och att de sedan inte har tid att  sköta om sina fastigheter....bara en fundering.
  Just den här trädgården och huset var mycket nära det jag föreställer mig mitt drömstället.
  Järnvägshotellet

  Slutbloggat under resan

  Ännu en uppdatering: Har just landat i Hällsnäs utanför Göteborg efter att ha sett Alnarp, Wrams Gunnarstorp och Norrvikens trädgårdar på vägen upp. I morgon blir det botan i Göteborg och kanske Trädgårdsföreningen. Efter det drar jag hemåt mot huvudstaden. Intrycken är många men österlenkänslan finns kvar och dominerar. Berättar mer i helgen.

  Uppdatering: Ber om ursäkt för den katastrofala text jag skrivit nedan (putsad nu),  var väl antingen trött, eller så var det för mörkt eller så borde jag låtit bli vinet. 
  Nu är jag i Malmö och det blev en kraftig kontrast mot Österlens vackra landskap och sköna atmosfär. Besökte pildammsparken och slottsträdgården idag, mer om det senare. I morgon åker jag till Alnarp och Vrams Gunnarstorp och sedan upp mot Göteborg. Känns som om jag upplevt det bästa och nu kan inget mäta sig med de första dagarna på Österlen.


  Sista kvällen på Österlen för den här gången och kvällen var fylld av näktergalens sång. I morgon drar jag till Malmö.


  Nej det här funkar inte, det tar för mycket tid att blogga under resan. Det får ordnas hemma senare.
  Måste  bara berätta att då jag tidigt  i morse besökte Stenshuvuds nationalpark och det var en sådan där morgon då det är så vackert att man blir förbannad som någon sa, kom jag fram till parkeringen där det endast stod några få bilar parkerade. Jag ställde mig bredvid en Chevrolet Trailblazer och plötsligt slog det mig att en känd rockpoet som bor i närheten har just en sådan bil. 

  Under min vandring där i den fantastiska naturen där solen strilade ner mellan de skirt gröna boklöven funderade jag på vad jag skulle säga om jag mötte Ulf Lundell på en av hans vandringar och kom inte riktigt på vad jag skulle säga....man måste ju var försiktig med den mannen som inte är så mycket för uppvaktning av fansen direkt. Det slog mig också att jag just den här dagen hade på mig en munktröja som jag köpte på hans Omaha-konsert i Globen i mars. Plötsligt ville jag inte alls möta honom och väl framme vid bilen hade han åkt. Kollade bilnumret och det var verkligen hans bil.


  Så här der det ut efter 9:an och det är alltså livsfarligt för en växtintresserad person att köra bil här.  Blommande blåregn i Simrishamn


  Tulpaner i Simrishamn

  Favorit i repris
  .

  Knäbäckshusen


  Österlens äppelodlingar  Haväng - den vackraste platsen  Nu är inte jag religiös på något sätt men när vi gick nedför backen mot Haväng så funderar jag om inte den känslan kan jämföras med att få någon regigiös uppenbarelse. Haväng var vackrare än någonsin, det var vindstilla och folktomt och jag upplevde Haväng som jag aldirg gjort tidigare. Det här är och förblir min favoritplats...verkligen!

  Nu fortsätter jag min resa ensam och i morgon lämnar jag motvilligt Österlen för att fortsätta mot Malmö. Inget ont om Malmö...det ska bli spännande att se andra sidan Skåne och se hur långt sommaren kommit där. Österlen ligger ju långt efter på så vis. 
  Idag ska jag försöka fånga de stora äppelodlingar som blommar tidigt och även besöka Simrishamn en sista gång under den här resan. 
  Solen skiner här utanför fönstret i mitt rum på Baskemölla vandrarhem och jag ska snart ladda för bufféfrukosten för att sedan kasta mig ut bland de blommande träden. Hade tänkt försöka hitta Uffes gård men jag avstår....jag vet vad han tycker om nyfiket folk som ska titta.
  Det är verkligen kul med alla kommentarer och jag kommer att svara på dem ikväll.


  Dagens låt - Måne över Haväng med U.L.


  Det gula Skåne
  Tulpanfest i Simrishamn 2009

  Den 9-31 maj är det tulpanfest  i Simrishamn och här kan man se historiska tulpaner som funnits i flera hundra år i odling men även nutida sorter.

  Apotekarens trädgård  Torget


  Hafreborgs trädgård på Storgatan 24


  Burgundy Lace, Dallas och Honeymoon.  Angelique

  Ballerina orange, liljeblommande Hermitage och Juan.

  Den vackraste dagen

  Simrishamns kyrka är både spännande och vacker och runt hela staden fylls parkerna och urnor med tulpaner. Apotekarens trädgård var stängd på söndagen men vi besökte den vackra Medelhavsträdgården idag i stället (mer i nästa inlägg).
  '
  I Bergengrenska trädgården inne i Simrishamn blommade mängder av tulpener och nu börjar man förstå varför det är tulpanfestival i stan. Solen värmer och det är vindstilla, en helt magisk dag med besök på flera vackra platser här i den vackraste delen av vårt land. Tror att jag aldrig kommer att bli mätt på det här landskapet, här bli man både hänförd av naturen och trädgårdarna och samtidigt så känner man sig fullständigt harmonisk och lugn. I nästa liv ska jag be om att få födas här. Den här dagen blev den vackraste på mycket länge.
  I Brantevik blev det kaffe nere vid hamen och sedan följde vi stigen efter havet.
  Visst är väl Sandhammaren Sveriges största och längsta sandstrand?  Trots den här fantstiska stranden med den fina sanden så har det inte byggts restauranger, hotell och camping här utan det finns endast en enkel korv/grillkiosk. Så bra!  Att se himmel och hav mötas hör vid den vita sanden är något fantastiskt.
  Ale stenar
  Utsikten från mitt fönster i Baskemölla
  Kronvalls slottspark där bokarna just vecklat ut sina blad.

  Österlen blommar  Som jag berättade igår så missar jag den allra mesta blomningen av äppelträden på odlingarna även om det på vissa ställen har börjat blomma i de tidigaste träden. Trots det ångrar jag verkligen inte vecka 20 här nere. Landskapet här är så gudomligt vackert att det är svårt att ta in allt. De mjuka backarna ner mot havet svämmar över av blommande kärsbärsträd och skummande slånbärssnår och de stora rapsfälten tar fullständigt andan ur en. 

  Jag tror...eller jag vet att jag aldrig sett ett så vackert landskap någonstans tidigare. Det är snudd på livsfarligt att köra bil här på 9:an eftersom det är så mycket man vill se och jag vet inte hur många stopp jag gjort efter vägen för att fota. Men det är helt omöjligt att få fram det vackra man ser på bild, det går inte att fotografera en atmosfär och en känsla. 


  Österlen  Brösarps backar är porten in till Österlen för mig och varje gång blir jag lika hänförd av de här mjuka backarna, havet och vidderna runt omkring och som alltid så andas man lättare här.
  Den stora frågan var nu om äppelträden  gått i blom och när vi närmade oss Kivik såg jag att blomningen just börjat men det var långt ifrån de vita fälten som jag tänkt mig. Nu ska jag vara här i fyra dagar så jag tror att jag kommer att bli nöjd ändå.

  Kivik visade sig från sin bästa sida den här kvällen med ett helt stilla hav och i de små vackra trädgårdarna blommade körsbärsträd, päronträd och ett och annat äppelträd.

  Ute på vägen igen

  Uppdaterat
  Tidig morgon, klockan är kvart i sex och om en timma kör 307:an mot Österlen. Just nu så regnar det här i Stockholm men jag vet att det ska bli sol över vårt land idag. Kommer att köra väg 32 ner mot Tranås, Vetlanda, Växjö och ner till Kivik. Spänningen stiger....har Österlens äppelträd gått i blom?
  Önskar alla en skön helg!

  Morgonens låt  Dags att ge sig ut på vägarna igen och ännu en gång blir målet Österlen men även andra delar av Skåne. Tyvärr har jag inte hunnit göra den där perfekta resplanen för att kunna besöka de trädgårdar jag tänkt. Jag får i stället försöka vara lite mer spontan i mitt sökande efter spännande trädgårdar, parker och natursköna platser.

  Jag har vänt på resvägen som jag tidigare planerat och reser direkt ner till Österlen för att inte missa äppelblomningen. Hade först tänkt åka mot Göteborg, Malmö och sedan Österlen.
  Nu tar jag mig över till västra sidan i mitten av veckan i stället och kommer att bo i Malmö några dagar för att sedan besöka Göteborg på hemvägen. Det är planen...men man vet ju aldig vad som händer.
  Det ska bli riktigt skönt att dra ut på vägarna igen och att lämna rutinerna hemma för en stund. Så här tidigt på året har jag aldrig rest ner till södra Sverige.  Tidigt på lördag morgon rullar vi ut från stan och ner genom landet och loggar in till vårt boende vid havet kl. 17.00. Hoppas kunna lämna en kort rapport på kvällen om hur mötet med Österlen kändes så här i början av maj. Mötet med Brösarps backar som alltid är en speciell upplevelse och med havet som börjar skymta bort över fälten och då man ser den gula skylten som visar vart Haväng ligger
  Jag förväntar mig att se stora fält av blommande äppelträd mot havet och drömbilden vore en svart åskhimmel över havet med blommande äppelträd i förgrunden....


  ...och alla har väl hört/sett att Barcelona har slagit tråk-Chelsea  och gått till Champion league-final i Rom den 27 maj mot Manchester U, de två lag som är bäst  i världen just nu. Det blir en galet stor match!


  Pergola och växtstöd hos Antroposoferna

  Vi ska ju bygga nytt staket runt trädgårdslandet och även bygga upp på höjden på vissa ställen. J och jag var till Antroposoferna idag för att hitta inspiration. Vårt enkla staket kommer inte att se ut så här men vi har fått några idéer här ifrån. Måste också berätta att idag kom den till parken igen...Näktergalen.

  För ett år sedan
  För två år sedan
  För tre år sedan

  Dagens låt
  Dagens Trädgårdsspaning

  Att hamna på rätt plats


  Det gäller att välja sin plats här i livet. Eller det kanske man inte alltid kan göra? Varför det här tallfröet bestämde sig för att gro på den här platsen kan man ju undra, varför blåste inte fröet iväg eller dog av torka? Den taniga stackars tallen måste leva ett tufft liv här. Inte ett lika gott liv som de ståtliga tallarna som grott på bättre mark. Tallen ser  onekligen ut att lida. Det är tillfälligheter som gör var allt levande gror....


  ...och nu blommar häggen här utanför.

  Dagens låt


  Söndagsmorgon på Djurgården

   
   
  3 maj 2009
   
   

  De här vitsippsbackarna finns inne på Skansens område ner mot Rosendalsvägen.  Rosendals café

  Fågelbärsträdets blommor (Prunus avium). Jag vet inte många japanska pryndnadskörsbärsträd som slår det vanliga fågelbärsträdet i skönhet.  Ibland skulle jag nog vilja ha en hundkompis med mig på vandringarna....som den här som släpar timmer bredvid matte. Det var få människor ute den här tiden, de flesta hade hundar eller stavar och så en och annan man med kamera.


  .

  Fotbollsfest

  Jag har aldrig någonsin sett fotboll spelas så vackert. Barcelona vinner borta över Real Madrid med 6-2 och jag har njutit i två timmar. Tack för den här uppvisningen Barcelona och bakom segern ligger ännu en gång dessa spelare. Nu vinner vi ligan och på onsdag vinner vi över Chelsea och går till final i Champions league.

  Ser ni vilken som är Real Madrids president och vem som är Barcelonas? I Spanien sitter alltid lagens presidenter tillsammans under matcherna.

  Körsbärsplommon - Prunus cerasifera
  Det här är ett av de allra vackraste prunusträdet tycker jag. De vita, enkla och små blommorna brukar översålla trädets kronor i början av maj, de här bilderna är tagna i Bergianska trädgården i Stockholm den 1 maj 2009. Körsbärsplommonträdet brukar vara bland det första Prunusträd som blommar på våren och förväxlas ibland med slån (Prunus Spinosa) som blommar flera veckor senare.
  Trädet växer vilt på Balkan och i sydvästra och centrala Asien. Höjden brukar bli ungefär 4-7 meter och är härdigt upp till zon 3. Det är ett vindtåligt träd som vill ha ett soligt läge men trivs också i halvskugga.

  Körsbärsplommonen är gulröda och gör trädet vackert ännu en gång på sensommaren eller hösten. Det här trädet används ofta som underlag till plommonträd.

  2 maj i Roslagens huvudstad


  Extreme Home Makeover  Dagens låt
  .

  Dags igen för El Clásico

  Årets andra El Clásico blir ovanligt spännande då Barcelona nu leder ligan med bara fyra poäng före Real Madrid. Vinner Barca ikväll så vinner de nog ligan i år eftersom det endast återstår fem ligamatcher efter den här drabbningen.
  Så ikväll kl. 20.00 så börjar spanska ligans största match och den går på TV4 Sport. Nu hoppas vi att alla viktiga spelare i Barca har hittat formen, det krävs för att vinna den här matchen. Barcelona - Real Madrid är en mycket stor fotbollshändelse!

  Mandelmannen

  Då har första avsnittet av Trädgårdsfredag gått och jag gillar verkligen det här. Jag visste att Gustav Mandelmann skulle vara rätt i det där här sammanhanget och jag tror att mänskligheten behöver flera Mandelmän, så mycket godhet och värme som den mannen förmedlar har jag inte sett på TV på länge. Pernilla Månsson väger upp bra och en glad kock som gör sallad på ogräs är perfekt i det här sällskapet.

  Man kommer att få följa med på Gustavs vackra gård under säsongen och idag gick han omkring och undersökte knoppar på träden och han tyckte att hästkastanjens knoppar såg ut som bakelser.
  Programmet var snyggt och proffsigt producerat och musiken väl vald. Så att....det här bådar gott. Nu väntar vi på fortsättningen!
  Det enda som kändes lite löjligt var att programmet ger sig ut för att vara inspelat samma dag...nog har väl våren kommit längre än så här på Österlen?

  Programmet kan man snart se i SVT Play
  Mitt besök hos Gustav 2008

  Dagens Trädgårdsspaning

  Mannen i den vita hatten  Dagens vandring i Bergianska trädgården gick under blommande prunusträd. Nu har jag insett att man inte kan få för mycket av prunusblomning, här i Stockholm är vi mitt uppe i den nu. De vita och rosa blommorna lyser lång väg i trädgården och man dras dit utan att själv styra stegen. Det var Prunus sargentii och Prunus cerasifera som härskade i trädgården idag.  Nu är vi på väg in i häggblomningens tid och då sätts mitt dåliga luktsinne på prov.
  Mannen i den vita hatten beundrar bergskörsbärsträdets blomning och nere vid japanska dammen skymtar körsbärsplommonets vita hav av blommor.
  Varför pratatar ingen om körsbärsplommonträd (Prunus cerasifera) ? Tillsammans med bergskörsbärsträden (Prunus sargentii) är körsbärsplommonträdet vackrast just nu...tycker jag!

  Bergianska var extra vackert idag och värmen och lugnet gjorde att man stannade länge.


  Prunus cerisifera


  Prunus cerasifera och Prunus sargentii


  Prunus sargentii


  Prunus cerasifera ´Rosea´


  Prunus sargentii


  Det rosa är Prunus sargentii och det vita Prunus cerasifera


  Prunus cerasifera


  Prunus sargentii

  Det har blivit tradition att jag besöker Bergianska den 1 maj varje år.
  För ett år sedan
  För två år sedan
  För tre år sedan

  Dagens låt
  Dagens trädgårdsprogram på TV

  .


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails