• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Långsamt farväl

   Bilden är tagen förra året! I år har Clematis 'Summersnow' inte hunnit så här långt ännu!
   
  Nästan varje arbetsdag i Engsholms slottspark tänker jag framåt och planerar inför för nästa år. Jag lämnar kvar fröställningar av aklejor, malvor och prästkragar, för att de ska få fröa av sig och sprida sig till nästa säsong i den stora perennslänten. Hur kommer syrenhortensian ´Limelight´ att utvecklas nere vid hotellet och hur ska jag göra med clematsien vid järnlusthuset, som hela tiden blir avklippt intill marken av något märkligt djur? 
   
  Perenner måste delas nästa vår och visst borde det planteras fler spännande träd i parken! Det är spontana tankar som far runt i mitt huvud och det är så trädgårdsmästare tänker. Att hela tiden ligga ett steg före. Planering är en viktig och stor del av jobbet. Att blicka framåt. Att ha en vision! Även om dessa tankar har avtagit något i år, så kommer de spontant ganska ofta ändå.
   
  Jag har sagt det förr och jag säger det igen - 47 år i trädgårdar och med en värkande kropp varje morgon jag kliver ur sängen, gör att jag längtar till den där första pensionsdagen i slutet av december, då jag får ta det lugnt och känna mig helt fri.  Då jag slipper mitt eget krav att prestera. Då jag slipper dessa långa resor till och från jobbet. 
   
  Men jag skulle lura mig själv, om jag tror att jag inte kommer att känna en saknad av den vackra park/trädgård som jag vårdat med kärlek i 20 år.
   
  Jag jobbar på och fortsätter att planera. Det här blir ett långsamt farväl...
   
   

  Stockrosor i Djurgårdsstaden

   
  Det är något väldigt speciellt med stockrosor! I 12 år har jag skrivit den här bloggen och varje gång jag lägger upp bilder på stockrosor, så har det blivit mycket omtyckt. Jag vet nog ingen växt som är så älskad här i Sverige och jag tycker själv väldigt mycket om dessa underbara blommor som kom till Europa från Kina på 1400-talet. Den här dagen i mitten av juli, hade inte alla stockrosor slagit ut, men om en vecka bör det blomma helt fantastiskt här längs husväggarna, som det brukar göra under högsommaren och långt in på hösten. Dessa skönheter verkar inte heller bry sig så mycket om torkan i år!
   
  I Stockholm har jag en favoritplats vad gäller stockrosor och det är på Breda gatan i den gamla Djurgårdsstaden. Småstadsidyllen intill Gröna Lund, med små trevliga hus från 1700- och 1800-talet, där en gång varvsarbetare bodde, är idag attraktiva bostäder som förvaltas av AB Stadsholmen.
   
  Jag kommer att återvända med min Nikon till Breda gatan om en vecka...
   
  Inne i Tessinparkens rosenplanteringar, där 4000 rosor förgyller den vackra parken, är nu äntligen planteringarna rensade från ogräs. Det borde inte ta så lång tid innan Svevia rensar dessa planteringar och vi är många som undrat hur ogräset fått ta över så här mitt i turistsäsongen! Men som sagt, nu är det snyggt igen!
   
  Fastigheten på Karlavägen 97 renoveras och jag undrar hur det ska gå med rådhusvinet!
   
  Inne på Oscarskyrkans gård blommade Helenium.
   
  ...och på Grev Magnigatan på Östermalm, kan jag ju aldrig låta bli att ta några bilder på den här underbara porten!
   
  Ute på Beckholmen som skiljs från Djurgården med en bro, har Djurgårdsförvaltningen valt att anlägga ängsmark i stället för gräsmatta och jag jublar såklart!
   
  Renfana på Beckholmen.
   
  Inne i Lusthusportens park blommar det mycket vackert i alla färg-planteringar, den vita är alltid en favorit för mig. Det kommer fler bilder härifrån senare!
   
  Planteringe runt Berzelius staty i Berzelii park, med den underbara rosenskäran!
   
  Jag hälsade på mästaren själv framför Dramaten!
   
  Dagens lunch - La Grande Rue
  Dagens fika - Skroten
  Dagens vin på fördäck-ställe - af Chapman.

  Högsommarsöndag i Nationalstadsparken

   
  Jag var nyfiken hur långt Norra Djurgårdstaden har sträckt sig och vandrade runt bland byggnader med arkitektur som fick mig att både, le, skratta och gråta! Många fasader har blivit så mörka att gatorna blir en aning dystra, men på vissa håll finns ljusare byggnader som lättar upp det tunga. Det tar nog tid innan den här nya stadsdelen får en själ. Allt är nytt och lite stelt och människor har inte bott och vandrat på gatorna så länge. Men jag tror säkert att det här kommer att bli en bra del av huvudstaden. Visst bor man lika tätt som i Hammarby sjöstad, men närheten till Norra Djurgården gör platsen attraktiv.
   
  Det ska bli spännande att följa bygget av vår nya stadsdel, där det kommer att bli 12 000 lägenheter och allt ska vara klar 2025
   
  På Fagningsgatan finns en allé med Katalpaträd
   
  Den här planteringen vid Rosendalsterrassen, blir bara vackrare för varje gång jag ser den!
   
  Vid Rosendalsterrassen finns även denna plantering och trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltnigen kallar i år kompositionen för ´´Tivoli´´!  En lite galen och helt underbar skapelse där det gul/orangea smyger in och busar med harmonin. Så uppfriskande!
   
   Hortensior börjar blomma uppe på Rosendalsterrassen
   
  Svårt fotoljus vid Rosendals slott, men planteringarna är inte direkt svåra att älska!
   
  En ljuvlig Gaura som heter 'Freefolk Rosy' vid Rosendals slott
   
  Stockrosor skapar en inbjudande entré på Gärdet
   
  Entrén från Valhallavägen in till vackra Tessinparken, med årets rosa romantiska sommarblomskompositioner
   
   
  Rosen 'Alexander' 
   
   Rosen 'Mozart' 
   
  2010 planterades 4000 rosor i Tessinparken och det lyfte hela den här parken på Östermalm/Gärdet. Tyvärr har planteringarna varit riktigt dåligt skötta i år, först nu börjar planteringarna rensas från ogräs! Mitt i turistsäsongen! Men men, bättre sent än aldrig! Nu blir det fint!
   
  Idag fick jag rapport om att rensningen fortsätter. Svevia verkar ha gott om trägårdsarbetare..!
   

  Rosengård på Bråvallagatan 14

   
  På Bråvallagatan 14 i Birkastan här i Stockholm, finns en riktigt fin liten rosenträdgård utanför ett vanligt flerfamiljshus och jag undrar vem som kan ligga bakom detta? Det här vore något att ta efter, där det finns sådana här för-trädgårdar. Som på Karlbergsvägen, Villagatan eller Floragatan!
  Tänk att komma ut på morgonen och mötas av den här rosenprakten! Fantastiskt vackert tycker jag!
  (mobilkamerabilder)
   
   
  Fast jag vet inte om jag har råd att bo där...!
   
   
   
   

  Rosängens underbara gallica- och bourbonrosor

   
  Vid mitt förra besök var det albarosorna som hade sin tid på Kerstins vackra Rosäng på Långholmen. Idag var det gallicarosor och bourbonrosor som blommade som bäst och det var sådär vackert att jag inte visste åt vilket håll jag skulle se och vilken ros jag skulle doppa näsan i. Helt underbart vackert var det och jag har sagt det förr och säger det igen - jag älskar att rosorna får vara här inne i den här vackra lundmiljön, där de sträcker sig upp mot ljuset och kastar sig från rosenbågarna och slirar sig runt någon av sina grannar. Trots det vilda, råder en fullständig harmoni här och jag är väldigt glad att gammeldags rosor sällan är gula...!
   
  Läs en artikel om Kerstin i Södermalmsnytt 13 juli 2017 här!
   
   
   

  Blomsteryra på Djurgården!

   
  Jag blir nog aldrig någon äkta storstadsmänniska, trots att jag bott i vår bullrande huvudstad i 42 år nu. Städernas stad! Mina drömmars stad! Det är på Stockholms lugna platser som jag trivs bäst, där jag får en bit natur att sjunka in i. Kanske att rospiggen aldrig går ur mig! När jag vill ha frid och stillhet omkring mig, drar jag mig ofta ut mot Djurgården och då menar jag inte öns västra cirkus/tivoli/party-del, utan längre öster ut. Dagens vandring gick i ett släpande tempo, mer meditation än motion. Stilla klassisk musik i öronen. Jag ville få in så mycket som möjligt av det vackra, både blomsterprakten och den djupa grönska som nu råder i naturen. Jag hade kaffe i termos med mig och vilade på favoritplatser.
   
  De första fyra bilderna är från Rosendalsterrassen där Rosendals värdshus ligger och här har Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia i år skapat ett litet paradis. De här planteringarna har olika teman varje år och även om det är för tidigt att bedöma sommarblomsplanteringar - de är som bäst i augusti - så måste jag nog säga att årets kompositioner är det vackraste jag sett här. Färgerna är harmoniskt anpassade och just nu när schersminerna blommar bakom dammen, blir det en fantastisk effekt! Det ska bli spännande att se hur det ser ut om en månad, när de högre blommorna i bakkant växt till sig.
   
   Vid Rosendalsterrassen finns också den här planteringen runt dammen med statyn ´´Gosse lekande med svan´´ av Teodor Lundberg, som restes på platsen1922. En vacker och glad blomsterkomposition!
   
   Vackert även vid Rosendals slott! Växtkompositionerna här är också skapade av trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltningen!
   
   Rosendals trädgård!
   
   Pionerna blommar snart ut och då passar det bra att ta in buketter till caféet och butiken i Rosendals trädggård! Förlåt om jag smygfotade...!
   
  Planteringarna i Rosendals trädgård blommar överdådigt nu! Jag gillar höjden!
   
   Vid Prins Eugens Waldemarsudde hittade jag den här vackra kombon - ett segelfartyg och den japanska ligustersyrenen som blommar så här sent! Jag älskar sent blommande träd och buskar! Självklart är vår och försommarblomningen den vackraste, men den är så kort och intensiv och därför uppskattar jag eftersläntrare som den här ligustersyrenen, fläder. schersminer och trädgårdsprakttry. Och katalpaträdet förstås, jag måste bege mig till Karlaplan för att se!
   
   Japansk ligustersyren vid Prins Eugens Waldemarsudde.
   
  Tänkaren i rosornas tid på Wudden!
   
  Rosor vid Galleriterrassen på Waldemarsudde.
   
   I ängsmarken nedanför Galleriterrassen hittade jag den här vackra steglitsen. Jag hörde att de ökat kraftigt  här ute på Djurgården i år och att den mycket vanliga lövsångaren nästan inte synts till alls! 
   
   En lång underbart doftande häck av smultrunschersmin vid stranden på Prins Eugens Waldemarsudde!
   
   Andrégatan i Djurgårdsstaden. Den här gården ingick i våra skötselområden när vi drev vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice!
   
   Så tar vi farväl av den underbara nyponrosen för i år. Det är nog sista veckan som den blommar i Stockholm!
   
  Det sprakar verkligen om rondellen vid Djurgårdsbron i år. Stadens planteringar och urnor är väldigt rosa i år och personligen tycker jag att det kan bli lite för rosa i urnorna inne i stan, men det här kan jag inte låta bli att älska!
  För några år sedan hade ja säkert fnyst lite år den här färgchocken, men jag har ändrat mig! Låt det blomma! Kör på för fullt! Vi behöver det, vi som bor där sommaren är så kort! Jag ler varje gång jag går förbi här!
   
   Dagens vandring avslutades tillsammans med kamraterna Per och Catherine på ´´af Chapmans´´ fördäck, med vin och trevliga samtal När jag sedan vandrade mot tunnelbanan, duggregnade det. Semesterfirarna längtar efter solen nu. Jag längtar efter mycket regn denna torra sommar! Sån är jag...!
   
  Nu laddar jag för att jobba fyra veckor till innan jag får lite semester!
   
   

  20 år i Engsholms slottspark

   
  Det här är mitt 20:e år i Engsholms slottspark och visst känns det lite märkligt och ibland till och med overkligt att det här är mitt sista år i arbetslivet.
   
  Jag njuter verkligen när jag får arbeta med växter och i slottsparken är varje liten planta som en god vän. Som individer jag känner utan och innan. Varje dag under min dagliga arbetsrunda i parken ser jag varje liten förändring som skett och jag gläds åt det som lyckats och blir ledsen när skogens vilda djur förstör det jag byggt upp, eller när torkan är för svår, som den är nu i år. Men så är det att arbeta med trädgård och som Lasse Krantz en gång sa ´´man måste få vara ledsen i sin trädgård´´. 
   
  Om jag älskar att arbeta med växter så är jag nu för tiden inte lika förtjust i de tunga momenten i parken, som att dagar i ända, gå med en stor gasolbrännare för att flamma ogräs på alla gångar, eller att klättra på väggar och klippa vildvin, eller det tyngsta av alla arbetsuppgifter, att trimma ytor med högt gräs i stora slänter. Det är just de jobben jag har framför mig nu och jag känner att min kropp verkligen räknar ner till pensionen.
   
  Så jag tog en semesteronsdag för att ladda inför för dessa uppgifter och i morgon klättar jag på vildvinsväggar och röjer slänter med en tung dånande trimmer. Idag tar jag med mig boken och sätter mig under ett träd vid vattnet och smakar lite på pensionärslivet...!
   
   

  Ännu en stadsvandring

  Schersminer vid Sinnenas trädgård och doften...
   
  Den japanska ligustersyrenen blommade i Vasaparken
   
  ...och jag kunde så klart inte låta bli att titta in i Centralbadets lummiga trädgård.
   
  I Humlegården dör nu Svergies högsta alm, av almsjukan. Hängboken hänger med...!
   
  Så här skrev jag 2013 - Sveriges högsta skogsalm (Ulmus glabra) finns i Humlegården här i Stockholm och lär nu nått en höjd av 40 meter enligt Trafikkontoret/Park. En mätning av trädet gjordes 1975 då höjden var 36 meter och omkretsen 4,89 meter. Den här flerstammiga bjässen har hittills lyckats klara sig från almsjukan och jag är glad för varje år som den får leva frisk och stolt här i Stockholms innerstad. 2014 avlägsnades 8 almar som drabbats i parken.
   
  Svalkande skönt i Humlegårdens lindalléer.
   
  I Berzelii park blommar den vackra Koreanska blomsterkornellen
   
  ...och den Japanska ligustersyrenen!
   
  Den här vyn fotas av alla stockholmsfotovandrarer och även jag då!
   
  Runt Skeppsholmen låg båtar som skulle segla Gotland runt!
   
  Stockholms amfibiebuss som kör både på land och på vattnet.
   
  Rondellen vid Djurgårdsbron.
   
  Rosor vid Oscarskyrkan
   
  Blodfläder vid samma kyrka!
   
  Pop-up trädgård vid Valhallavägen
   
  Nu drar hon från Tessinparken på ´´Husmorssemester´´ igen! 
   
  Ännu blommar den mycket långa häcken av smultronschersmin vid Blanchegatan på Gärdet och doften är underbart bedövande.
   
  Vandraren omgiven av underbara smultronschersminer.
   
   

  Flädertider på Monteliusvägen

   Öberska gården vid Torkel Knutssongatan 9-11. Här fanns en klädesfabrik som hade sin verksamhet från slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet, då huset byggdes om till lägenheter. 
   
  Nu går vi in i juli månad och det är högsommar och semestertider i vår huvudstad. Efter vårens och försommarens blomsterprakt bland träd och buskar, uppskattar jag den sena blomningen som schersmin och flädern bjuder på. Parker och trädgårdar fylls av schersminens doft och av fläderns stora blomklasar som lyser upp i den djupa juligrönskan. Uppe vid Monteliusvägen på söders höjder, hänger fläderbuskarna i den branta sluttningen på Mariaberget och blir en vacker förgrund till Riddarfjärden, Kungsholmen, Gamla Stan och City nedanför.
   
  Nu skulle jag väl som trädgårdsmästare egentligen börja berätta om vad man kan använda fläderblommor och senare fläderbären till. Men jag hänvisar nog till matbloggarna istället. För mig är flädern en vacker högsommarblommande kämpe, som antingen blir till en stor buske eller ett uppstammat litet träd som kan bli upp till 8 meter högt i gynnsamma lägen. 
   
  Ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo" - Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.
   
  Läs gärna mer om Monteliusvägen och Mariaberget här!
  ...och om flädern här!
   
   
  I huset bredvid Öbergska gården bodde den berömda Högtalar-Carlsson (Stig Carlsson) fram till sin död 1997.
   
  Öbergska gården till höger
   
  På Bastugatan 30 bodde den svenska tonsättaren Ture Rangström i det vackra huset med glasveranda ut mot Monteliusvägen. Tonsättaren dog redan 1947 men hans ´´sambo´´ Elsa Nodermann som var född 1911, levde här fram till 1996. Hon var en lite nervös, orolig men en väldigt vänlig kvinna och min bror och jag skötte den del av trädgården som hon inte själv hade hand om. 
   
   
  Monteliusvägen är ett promenadstråk norr om bebyggelsen vid Mariabergets höjder på Södermalm i Stockholm, invigt 1998. Det erbjuder en vidsträckt vy över Riddarfjärden.

  Monteliusvägen är uppkallad efter professor Oscar Montelius. Han var arkeolog och historiker och blev ledamot i Svenska Akademien 1917. Han bodde hela sitt liv på S:t Paulsgatan nr. 11 på Södermalm. (Wikipedia)

   

   Stjärnflocka i Olle Adolphsons park mellan Lilla Skinnarviksgränd och Monteliusvägen.
   

  Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - juni

  26 juni
   
  Då har halva åren gått och nu börjar andra halvlek! 
   
  Vecka 22
  De två första dagarna av juni blev lite kyliga med nordliga friska vindar. Jag sådde i grönsakslandet, band upp pionerna som knoppades, fortsatte att rensa ogräs och planterade om krukade pelargoner och nejlikor till loggian. Rosenfinken sjöng i parken och gräsklipparrobotarna klippte dag och natt. Gräsmattorna är mycket välklippta och de fyra kompisarna gör det klippjobb som Jarmo förra året utförde. Själv har jag fortfarande gräsklippning kvar som ett av väldigt många moment som nu utförs i trädgården. Jag planterade ut änglatrumperna och stamfuschiorna.
   
  Vecka 23
   Det blev en annorlunda vecka eftersom tisdagen var ledig då vi firade nationaldag och onsdagen hade LHR och Brandövning hela dagen och jag kom lite efter i parken. Klippt gräs, bränt gångar och trimmat gräs. Robotarna klipper på, men de fastnar ibland och jag får hjälpa dem igång igen. Jag har grävt upp alla blomsterlökar på borggården och planterat ca 225 röda pelargoner. 
   
  Vecka 24
  Klippt gräs, trimmat, vattnat, rensat ogräs i alla planteringar. Sått det sista i trädgårdslandet. Klippt måbärsbollarna och långa syrenhäcken. 
   
  Vecka 25
  Stressig måndag då allt skulle göras på en gång. Klippa gräs, vattna, randa borggården, blåsa rent gångar och terrassen. Jag ville ha parken extra fin när Zetas trädgård kom på besök i två dagar och två olika grupper.
  Det blev två roliga trädgårdsvandringar med Zeta-folket! 
   
  Jag fick så om vaxbönorna eftersom de inte grodde, men annars kommer det andra som tänkt. Sallat, böner, mangold, dill, frilandsgurka och squash. Rosorna börjar blomma och Stanwell Perpetual lyser över alla andra. Nävorna i parken få i år gå i blom utan att betas av rådjur, på grund av Trico Garden! Torkan är svår, men under midsommaraftonens natt regnade det ordentligt.
   
  Vecka 26
   Det vanliga måndagsjobbet, klippa gräs, vattna, plocka bland sommarblommorna och kratta av gångarna. Fixade i trädgårdslandet. Band upp Summersnow. Rensde rondellens planteringar med syrenhortensian 'Limelight' och klippte bort överblommade tulpaner. Rensade bort kirskål i den enda planteringen där den fått fäste. Klippte syrenträden. Rensade planteringarna runt trädgårdslandet och upptäckte att sorken ställt till det ordentligt. Det finns inte mycket kvar av rosorna längs staketet! Den 29 juni filmade vaktmästaren ca 10 vildsvin som var på väg in i parken! Kan någon forska fram ett ´´Trico Garden´´ mot sork och vildsvin också! Tack på förhand!
   
   
   Häck-klippning den 15 juni. Samma dag som jag firade 47 år i arbetslivet. 47 år i trädgårdar!
   
  Zetas Trädgård, grupp 2 på besök den 20 juni. En blåsig och något kyligare dag, men med fantastiska fotomolm!
   
  Zetas Trädgård, grupp 1 på besök den 19 juni! En varm och molnfri dag!
   
  Och jag fick oväntat besök från Ryssland -  se mer här!
   
  Om jag klipper av de utblommade blommorna och fröställningarna på aklejorna, så blommar de hela sommaren. (27 juni)
   
  27 juni - Stanwell Perpetual
   
  Stanwell Perpetual...igen!
   
  Pelargonplantering på borggården 9 juni
   
  Narcisser och tulpanlökarna ska nu förvaras för att i oktober planteras ut i gen här på borggården. 8 juni.
   
  Syrener vid slottet 2 juni
   
  Robotgräsklipparen Hasse! De andra heter Messi, Lexus och Benke!
   
  Pärlbusken 'The Bride'  1 juni
   
  Äntligen ut i det ´´fria´´ - 1 juni
   
   Tulpanen Horizon 2 juni
   
  Åkern vid ladan 1 juni
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails