Site Meter

Blomsteryra på Djurgården!

 
 
9 juli 2017
 
 
Jag blir nog aldrig någon äkta storstadsmänniska, trots att jag bott i vår bullrande huvudstad i 42 år nu. Städernas stad! Mina drömmars stad! Det är på Stockholms lugna platser som jag trivs bäst, där jag får en bit natur att sjunka in i. Kanske att rospiggen aldrig går ur mig! När jag vill ha frid och stillhet omkring mig, drar jag mig ofta ut mot Djurgården och då menar jag inte öns västra cirkus/tivoli/party-del, utan längre öster ut. Dagens vandring gick i ett släpande tempo, mer meditation än motion. Stilla klassisk musik i öronen. Jag ville få in så mycket som möjligt av det vackra, både blomsterprakten och den djupa grönska som nu råder i naturen. Jag hade kaffe i termos med mig och vilade på favoritplatser.
 
De första fyra bilderna är från Rosendalsterrassen där Rosendals värdshus ligger och här har Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia i år skapat ett litet paradis. De här planteringarna har olika teman varje år och även om det är för tidigt att bedöma sommarblomsplanteringar - de är som bäst i augusti - så måste jag nog säga att årets kompositioner är det vackraste jag sett här. Färgerna är harmoniskt anpassade och just nu när schersminerna blommar bakom dammen, blir det en fantastisk effekt! Det ska bli spännande att se hur det ser ut om en månad, när de högre blommorna i bakkant växt till sig.
 
 
 Vid Rosendalsterrassen finns också den här planteringen runt dammen med statyn ´´Gosse lekande med svan´´ av Teodor Lundberg, som restes på platsen1922. En vacker och glad blomsterkomposition!
 
 Vackert även vid Rosendals slott! Växtkompositionerna här är också skapade av trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltningen!
 
 Rosendals trädgård!
 
 Pionerna blommar snart ut och då passar det bra att ta in buketter till caféet och butiken i Rosendals trädggård! Förlåt om jag smygfotade...!
 
Planteringarna i Rosendals trädgård blommar överdådigt nu! Jag gillar höjden!
 
 Vid Prins Eugens Waldemarsudde hittade jag den här vackra kombon - ett segelfartyg och den japanska ligustersyrenen som blommar så här sent! Jag älskar sent blommande träd och buskar! Självklart är vår och försommarblomningen den vackraste, men den är så kort och intensiv och därför uppskattar jag eftersläntrare som den här ligustersyrenen, fläder. schersminer och trädgårdsprakttry. Och katalpaträdet förstås, jag måste bege mig till Karlaplan för att se!
 
 Japansk ligustersyren vid Prins Eugens Waldemarsudde.
 
Tänkaren i rosornas tid på Wudden!
 
Rosor vid Galleriterrassen på Waldemarsudde.
 
 I ängsmarken nedanför Galleriterrassen hittade jag den här vackra steglitsen. Jag hörde att de ökat kraftigt  här ute på Djurgården i år och att den mycket vanliga lövsångaren nästan inte synts till alls! 
 
 En lång underbart doftande häck av smultrunschersmin vid stranden på Prins Eugens Waldemarsudde!
 
 Andrégatan i Djurgårdsstaden. Den här gården ingick i våra skötselområden när vi drev vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice!
 
 Så tar vi farväl av den underbara nyponrosen för i år. Det är nog sista veckan som den blommar i Stockholm!
 
Det sprakar verkligen om rondellen vid Djurgårdsbron i år. Stadens planteringar och urnor är väldigt rosa i år och personligen tycker jag att det kan bli lite för rosa i urnorna inne i stan, men det här kan jag inte låta bli att älska!
För några år sedan hade ja säkert fnyst lite år den här färgchocken, men jag har ändrat mig! Låt det blomma! Kör på för fullt! Vi behöver det, vi som bor där sommaren är så kort! Jag ler varje gång jag går förbi här!
 
 Dagens vandring avslutades tillsammans med kamraterna Per och Catherine på ´´af Chapmans´´ fördäck, med vin och trevliga samtal När jag sedan vandrade mot tunnelbanan, duggregnade det. Semesterfirarna längtar efter solen nu. Jag längtar efter mycket regn denna torra sommar! Sån är jag...!
 
Nu laddar jag för att jobba fyra veckor till innan jag får lite semester!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0