Site Meter

Flädertider på Monteliusvägen

 Öberska gården vid Torkel Knutssongatan 9-11. Här fanns en klädesfabrik som hade sin verksamhet från slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet, då huset byggdes om till lägenheter. 
 
Nu går vi in i juli månad och det är högsommar och semestertider i vår huvudstad. Efter vårens och försommarens blomsterprakt bland träd och buskar, uppskattar jag den sena blomningen som schersmin och flädern bjuder på. Parker och trädgårdar fylls av schersminens doft och av fläderns stora blomklasar som lyser upp i den djupa juligrönskan. Uppe vid Monteliusvägen på söders höjder, hänger fläderbuskarna i den branta sluttningen på Mariaberget och blir en vacker förgrund till Riddarfjärden, Kungsholmen, Gamla Stan och City nedanför.
 
Nu skulle jag väl som trädgårdsmästare egentligen börja berätta om vad man kan använda fläderblommor och senare fläderbären till. Men jag hänvisar nog till matbloggarna istället. För mig är flädern en vacker högsommarblommande kämpe, som antingen blir till en stor buske eller ett uppstammat litet träd som kan bli upp till 8 meter högt i gynnsamma lägen. 
 
Ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo" - Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.
 
Läs gärna mer om Monteliusvägen och Mariaberget här!
...och om flädern här!
 
 
I huset bredvid Öbergska gården bodde den berömda Högtalar-Carlsson (Stig Carlsson) fram till sin död 1997.
 
Öbergska gården till höger
 
På Bastugatan 30 bodde den svenska tonsättaren Ture Rangström i det vackra huset med glasveranda ut mot Monteliusvägen. Tonsättaren dog redan 1947 men hans ´´sambo´´ Elsa Nodermann som var född 1911, levde här fram till 1996. Hon var en lite nervös, orolig men en väldigt vänlig kvinna och min bror och jag skötte den del av trädgården som hon inte själv hade hand om. 
 
 
Monteliusvägen är ett promenadstråk norr om bebyggelsen vid Mariabergets höjder på Södermalm i Stockholm, invigt 1998. Det erbjuder en vidsträckt vy över Riddarfjärden.

Monteliusvägen är uppkallad efter professor Oscar Montelius. Han var arkeolog och historiker och blev ledamot i Svenska Akademien 1917. Han bodde hela sitt liv på S:t Paulsgatan nr. 11 på Södermalm. (Wikipedia)

 

 Stjärnflocka i Olle Adolphsons park mellan Lilla Skinnarviksgränd och Monteliusvägen.
 

Kommentarer
Postat av: Meta

Underbara bilder🤗

2017-07-05 @ 20:21:57
Postat av: Hasse Wester

Tack!

2017-07-05 @ 20:27:45
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0