Site Meter

Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - maj

 
 
Vecka 18
 Med maj kom värmen, även om det blev några frostnätter i början av månaden. Solen flödade över slottsparken, vattnet låg stilla under flera dagar och våra gäster kunde njuta fullt ut. Men mitt i det vackra så oroas jag för torkan. Det regnar ju aldrig mer! Jag fortsatte mitt arbete med att lägga på kompostjord i slottsparkens planteringar och nu var det trädgårdslandets rabatter som fick ett lager fin jord.
 
Vecka 19
Vecka 19 började med en smärre chock. Måndagen den 8 maj började jag klippa gräs för första gången i år och klev på vår nyinköpta Husqvarna. Vi väntar på att företaget som ska leverera och installera våra fyra beställda rotbotgräsklippare ska komma till parken och tills dess får jag klippa alla våra ytor med en klippbredd på 85 cm!
När jag satt där och skumpade runt på vår största gräsyta, iförd mitt-i-vintern-kläder, började det snöa och blåsa. Jag minns inte senast som jag frös så ända in i märgen och jag hade aldrig tidigare i mitt 47 åriga trädgårdsliv, klippt gräs i snö!  Vad är det som händer med våren?
 
I planteringarna vid hotellet och på slottets borggård börjar alla narcisser och tulpaner att blomma och fortfarande håller Trico Garden rådjuren borta från tulpanerna. Den sista dagen den här veckan fick pelargonerna som ska vara i borggårdens planteringar, komma ut på avhärdning för första gången. 
 
Vecka 20
Klipper gräs. Tar ut pelargonerna för avhärdning. Börjar rensa ogräs på gångarna med skyffeljärn. Planterar utblommade påskliljor som vi haft i urnor.
 
Den 16 maj kom Stockholms stad hit och det är de som ansvarar för stadens parker som skulle konferera på slottet. De ville även ha en trädgårdsvandring med mig och det tacka de jag inte nej till såklart. Det blev en ovanligt intressant vandring eftersom jag hade många frågor att ställa till dessa personer. Flera av dem hade jag haft mailkontakt med när jag ville ha växtlistor från stadens parker. Jag fick en bok och jag blev även inbjuden att besöka deras arbetsplats på Fleminggatan. 
 
De blomsterlökar som jag planterade i höstas, blommade fantastiskt på borggården och i hotellets planteringar. 
 
Vecka 21
Klipper gräs! Trimmar gräs! Rensar gräs...o-gräs på gångar! Ställer ut tomatplantor. Planterar ut pelargoner i urnor.
Torkar fortsätter och vi går mot mycket svåra vatten-tider. 
 
Vecka 22
En viktig händelse i Engsholms slottsparks historia - 4 gräsklippar-robotar anlände till parken! Jag klippte de gräsmattor som inte ingick i robotprogrammet och jag kände mig mer än vanligt som något gammalt som har gjort sitt. Vattnar vidare i torkan! De flesta tulpaner och narcisser har blommat klart. Tulpanen 'Horizon'  blommar dock vidare i Rondellen vid hotellet.
 
Nu har jag 7 månader kvar att jobba och min längtan efter full frihet blir allt starkare.
 
 
Borggården 24 maj
 
Den 28 maj kom det fyra stycken gräsklippar-robotar till slottsparken. Nu är det bara att sätta upp hängmattan och vila i sommar...! Nej, lika bra att säga att jag skämtar. Det är fortfarnade väldigt mycket att göra i slottsparken och det finns en hel del gräsmattor kvar att klippa för mig. Men redan rösta dagen blev jag helt kär i dessa tysta hårt arbetande kompisar som till synes utan plan, yrade runt i parken. Jobb 3 timmar och vila i laddcentralen i 1 timma och den hittar dit själv. Tysta och miljövänliga är de och jag hoppas att vi kan vara vänner hela den här sommaren.
 
Den 29 maj blommade Pärlbusken ´The Bride´ så här fint!
 
Bergskörsbär blommar
 
Det här trevliga gänget från Stockholms stad, konfererade på Engsholms slott den 16 maj och ville även ha en trädgårdsvandring med mig. Jag brukar vara ganska nervös inför vandringarna i slottsparken, men jag var så nyfiken på dessa personer, att jag glömde bort att vara nervös. Några av dem har jag haft mailkontakt med när jag tiggt växtlistor från olika parker, som Björn Embren (som tyvärr inte kunde närvara idag), Jean-Louis Dessalles och Bodil Hammarberg. Med på vandringen i parken var även Stockholms relativt nya stadsträdgårdsmästare Elisabeth Rosenquist Saidac - fyra från höger i bild. Den titeln slår ju till och med slottsträdgårdsmästare...! Kontaktperson inför mötet var Britt-Marie Alvem. 
 
Borggården 19 maj
 
 Ormöga 18 maj
 
Jag planterar utblommande påskliljor från urnorna och upptaäcker att marken är stenig. 17 maj.
 
Den 4 maj gick bergskörbäret i blom och det var nästan att jag såg blomman veckla ut sina kronblad.
 
Den 2 maj var låg frosten över bänken
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0