Site Meter

Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - april

 På väg till jobbet en tidig morgon
 
Så kom då äntligen april och den första veckan åkte jag till värmen i Italien, där vi besökte underbara Florens och Venedig i blåregnets tid. När jag kom tillbaka hem till kylan i slottsparken, planerade vi att låta robotar ta hand om en stor del av gräsklippningen i parken och eftersom gräsklippning inte tillhör mina favoritsysselsättningar så protesterade jag inte på något sätt och så får ju nästa slottsträdgårdsmästare det lite lindrigare. Försäljaren av robotarna sa att jag skulle få mer tid över till att göra slottsparken fin. Tänk så fiffigt...! 
 

Det är nu i april som vårbruket i slottsparken tar fart, när snön smälter och trädgården åter börjar få liv efter en lång vintervila. Det är verkligen en prövning att vara trädgårdsmästare i landet med de långa vintrarna, men nu vaknar slottsträdgårdsmästaren i mig igen och jag njuter av allt som börjar gro. En svag doft av jord sprider sig i planteringarna bland snödroppar, vintergäck och krokus, och perennerna runt omkring förbereder sig inför en ny säsong. Årets första citronfjärilar flyger vilset omkring på jakt efter nektar från de tidigaste vårblommorna. Vintern städas bort, gräsmattor krattas och i planteringarna klipper jag perennernas blast, som på de flesta ställen får ligga kvar mot marken och bilda den bästa jord och gödsel till trädgårdsväxterna. I parkens planteringar används ingen konstgödsel utan endast organiskt material som gräsklipp och klipp från perennerna, men även kompostjord och väl brunnen kogödsel blir näring och jordförbättring åt växterna. 

 

När ljuset återvänder efter mörka vintermånader, anländer de trumpetande tranorna, som på vingliga ben börjar dansa på åkern ner mot sjön och när de övriga fåglarnas vårkonserter ekar allt starkare i backarna runt slottet, då är det som mest att göra för slottsträdgårdsmästaren. Mitt i allt vårarbete är det ändå viktigt att ibland stanna upp och njuta av trädgårdens och naturens uppvaknande, att uppmärksamma de små förändringar som sker varje dag. Efter att marken legat frusen och täckt av snö under vintern, blir varje liten grodd i planteringar eller i naturen runt omkring, som ett stort mirakel. När livet i jorden åter vaknar gläds jag till och med åt liljebaggar och små groende ogräsplantor, dessa trädgårdsfiender som jag senare bekämpar med full kraft.
 
Men...!
Årets april blev kall! Mycket kall och den 18:e när jag åkte till jobbet med sommardäck, var det glashalt på E4:an och trafiken rullade mycket sakta, men trots den låga farten inträffade många olyckor. Snön och kylan hade gjort att påskliljor och penséer såg fullständigt besegrade ut av Kung Bores sena attack, men under dagen när temperaturen steg, sträckte de på sig igen, som om inget hänt.
 
Blåsippor i täta mattor vid jordkällaren, scilla överallt och trots den bitande kylan visade sig vitsipporna lite försiktigt redan i mitten av månaden. Taltrasten sjöng som aldrig förr och den klättrade snabbt på min lista över favoritfåglar. Vaktmästaren/Fastighetsansvarig/Kompis J, åkte till Holland och tittade på tulpaner under vecka 16 och jag kärrade jord i slottsparken och hoppades att inget tekniskt fel skulle uppstå på anläggningen. Nästa år åker jag till tulpanerna och då behöver jag inte ta semester, eftersom jag då är Friherre!
 
Det fortsatte att vara kyligt i slutet av månaden, men försiktigt började narcisser blomma i planteringarna och jag sprutade tulpanernas nyuppkomna blad med Trico Garden. Det fungerade till 100%, inte ett enda angrepp från våra kära rådjur!
 
Nu har jag åtta månader kvar att jobba, men jag längtar först och främst efter värme! Sköna maj välkommen!
 
Se även - klicka på länkarna:
 
''Min'' utsiktsbänk 28 april
 
Stilla, så stilla. 28 april
 
Kåta i slottsparken!
 
 Jag fortsatte att spela klassisk musik för mina pelargoner, som jag övervintrar i ett hus i slottsparken. I slutet av maj ska de planteras ut i planteringarna på borggården!
 
På morgonen den 18:e april låg ett tunt lager med snö i slottsparken. Flera minusgrader kunde dock inte ta död på de blommande påskliljorna, som piggnade till fram på dagen.
 
En som också piggande till fram på dagen, var slottsträdgårdsmästaren som pysslade i Drömhörnan!
 
Narcisser på gång!
 
 Kompostjord till planteringarna både vid hotellets planteringar och vid Drömhörnan uppe vid slottet.

Kommentarer
Postat av: Ingrid Bornhäll /mrsmarum

Denna april är inte kul, ända fördelen är väl att vårblomning och lövsprickning inte går så fort utan att man hinner med och uppleva lite.
Läste/såg dina magnoliabilder i morse, några timmar senare satt jag på 3:ans buss och såg ett av träden du fotat från bussfönstret i Eriksdalslunden.
Ser att du har börjat räkna ner, Härligt, då kommer du att få mer tid att fota det vackra Stockholm, och bjuda oss på de underbara bilderna.
nu får vi se fram emot en härlig försommar!

2017-04-26 @ 23:08:57
Postat av: Hasse Wester

Ja nästa år kommer jag att bevaka våren och resten av säsongen på ett helt annat sätt än idag Ingrid. Jag önskar dig en trevlig vår!

2017-04-27 @ 18:54:18
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0