Site Meter

Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - januari

 
Då har jag inlett mitt sista arbetsår, mitt 47:e år som trädgårdsmästare/arbetare. I april 1970 började jag arbeta i vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB som 16-åring och jobbade sedan där i 27 år. Nu inleder jag mitt 20:e år i Engsholms slottspark och kommer att gå i pension till julen, är det tänkt. Ett år innan 65, eftersom jag inte vill att min kropp ska vara helt utsliten innan min eviga semester. 
 
Januari började med en massa snö, vilket gjorde att jag plogade vägar och gångar några helgdagar i Engsholms slottspark, eftersom vaktmästare J befann sig i Thailand. Snön smälte längre fram i månaden och jag tog hand om årets vedklyvning. Ved behövs framför allt till våra två vedeldade bastun, men även till slottets stora öppna spis i hallen. Eftersom jag har mitt ständiga knäproblem, tränade jag två gånger i veckan hemma på Bromma rehab. Under hela januari var jag halvt sjukskriven,vilket betydde att det inte blev fulla dagar vid vedklyven. Jag trivdes ganska bra där bland all ved som skulle klyvas och jag lyssnade samtidigt på ljudbok - Per Anders Fogelströms underbara Stad-serie, med Mina drömmars stad som första bok. Trots att jag läst/hört berättelsen så många gånger, är det fortfarande fantastiskt att få följa livet i Stockholm från 1860-talet och fram till 1960-talet. 
 
I fredags gick jag en sväng i parken och tänkte att jag snart ska börja beskära fruktträden - för sista gången, och i slutet av mars börjar jag vårstäda parken - för sista gången. Det kommer att bli många sista-gången-moment under det här året. Jag fick en idé om att filma olika arbeten som jag utför i slottsparken det här året och med vaktmästaren bakom iphonefilmkameran, började vi i veckan att filma när jag stod vid vedklyven. Tanken är att jag en gång ska klippa ihop filmerna och få till en längre film om mitt sista arbetsår. Vi får se vad som händer. Det gäller att hitta ett lätt redigeringsprogram till Macen också. Jag tar gärna emot tips om bra och enkla program.
 
Nu går vi snart in i februari och det är möjligt att jag börjar beskära fruktträden då - för sista gången!
 
 
 Borggårdens 225 röda pelargoner vintervilar i ett hus med lagom temperatur i slottsparken.
 
 En dag hjälpte jag till att byta batterier till brandvarnare i hotellrum och såg att min bok fortfarande finns i alla våra 53 rum.

Kommentarer
Postat av: Janicke

Blir både roligt och vemodigt att följa ditt sista år.
Fin bild med slottet ruvande under en till synes hotfull himmel.

2017-01-28 @ 21:26:59
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Hasse Wester

Fint att du hänger med Janicke!

2017-01-28 @ 22:37:07
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: marina rydberg

Följer.
Och fyller 60 i år.
Känns alldeles förfärligt!

2017-01-29 @ 22:35:04
Postat av: Hasse Wester

Unga flickan Marina...

2017-01-30 @ 08:42:52
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0