Site Meter

Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - mars

 I slutet av månaden började jag ana våren på riktigt igen, när scilla, penséer och orientalisk julros blommade den 28 mars.
 
 På väg till Engsholms slottspark den 20 mars - vårdagjämning!
 
Jag klipper ner lavendel vecka 11
  
Mars månad är både vinter- och vårmånad. Lika nyckfull som april och årets mars har växlat mellan snö, iskalla morgnar, till nästan 20 grader varmt i slutet av månaden.
 
I början av mars fällde vi fem stora träd nere vid stranden, tre alar och två askar. Eftersom jag inte har tagit motorsågskörkort, så var det Jarmo som sågade. Tidigare i mitt trädgårdsliv utförde jag ofta motorsågsarbeten, men nu gäller inte längre några försäkringar för de som inte har körkort, om något skulle hända. Stranden öppnade upp sig och utsikten blev mycket bättre. Det blev en hel del ved att klyva igen och jag stod åter vid vedklyven - med Fogelströms ljudböcker i öronen. 
 
Det kom snö igen och jag skottade. Den låg kvar i en vecka och då tog vi ner hela slånsnåret vid hotellet. Det blev mängder av ris som Jarmo körde bort till brasan vid ladan. Det här jobbet hade jag helst velat slippa den här vårvintern. Att dra högt slånris som växt in i varandra i stening mark, är inte bra för mitt tre-gånger-opererade knä, men så här fick det bli och det värkte ordentligt en tid efteråt. 
 
För sista gången klippte jag ner våra 250 röda pelargoner som är placerade i Gula villan i slottsparken. Pelargonerna har sin plats i borggårdens planteringar under somrarna och jag tog som vanligt en hel del sticklingar för att få ännu fler plantor.
 
Vecka 11
Den 13:e kom vårvärme tillsammans med tranorna och snön smälte. Jag började ana alla de blomsterlökar som jag satte i höstas och jag väntar med spänning på det färdiga resultatet senare i vår. Jag klippte ner alla clematis vid trädgårdslandet och började sedan klippa ner alla lavendelhäckar vid hotellet, vilket jag gör ungefär vartannat år. Nu börjar det hopa sig med jobb i parken och ser mig hela tiden omkring och planerar när jag ska sopa gångarna, kratta ur planteringarna, klippa ner perenner mm. Men som ensam trädgårdsmästare får jag inte stressa upp mig, utan med bra planering ta en sak i taget.
 
Vårarbetet fortsatte i veckan med att jag klippte ner perenner och krattade ur planteringarna, men lämnade lite löv kvar. Jag hörde sånglärkan den 15:e. 
 
Vecka 12
Jag sandsopar klart kalkstensgångarna och Jarmo jämnar till grusytorna i parken med traktorn. Det vårjobb som är absolut tråkigast, är att kratta/sopa bort sand från gräsytor, där snöhögar och plogvallar tidigare legat och det känns riktigt skönt att aldrig mer behöva utföra detta skitjobb som tar ganska lång tid. Det enda som blommar i parken den här veckan är snödroppar, vintergäck, blåsippor och julrosor. Bofinken kom äntligen den 17 mars och den här veckan planterade jag ut krukade påskliljor i våra urnor och på slottstrappan placerade jag även blå penséer!
 
Vecka 13
Nu blev vårjobben klara i parken och jag kan i april fortsätta med allt annat som väntar i trädgården. 
Scillan blommar runt slottet och i början av veckan nosade termometern på 20 grader i slottsparken! På morgnarna när jag kommer till parken klockan sex, ljuder den vackraste fågelkonsert man kan tänka sig och som vanligt vid den här tiden så är bofinken leadsinger!
 
Se tidgare slutmånader här, klcka på länkarna:
 
 
Sopar gångarna den 17 och 20 mars
 
Röjer i slånsnår!
 
Hassel
 
 Det blev en öppen strand där tre alar och två askar tidigare stått.
 
8 mars
 
I nästa månad blommar alla dessa narcisser...bild från 28 mars
 
Det sista av vårstädningen 30 mars
 
30 mars
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anita

Så det här blir sista året jag kan följa Engsholm genom din blogg. Men jag tror du kommer att njuta av livet som Friherre. Och jag hoppas att du fortsätter blogga. Bilden från den 8 mars på bryggan klädd i snö med den fantastiska himlen och det magiska ljuset blev en favorit.
/Anita

2017-03-30 @ 17:23:59
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse Wester

Ja men det kanske kommer en annan bloggande Slottsträdgårdsmästare Anita! Självklart kommer jag att fortsätta blogga. Ha en trevlig vår!

2017-03-30 @ 19:02:36
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0