• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Lupin - Lupinus polyphyllus



     
     
    Den rena arten som vi kallar blomsterlupin (Lupinus polyphyllus) härstammar från nordvästra Amerika och har spritt sig i Sverige från trädgårdar och växer ofta efter våra vägar. Den blir en meter hög ungefär och blommar i juni-juli.

    Det är en aning rörigt det här med lupiner men den som kallas regnbågslupin (Lupinus x regalis) och är en hybrid  mellan blomsterlupinen och Lupinus arboreus och har ofta grenad stjälk och flera blomställningar till skillnad mot blomsterlupinen som har ogrenad stjälk. Den blommar i alla möjliga och helt omöjliga färger....jag har ju uttryck min fasa för den rosa lupinen.

    Lupiner har djupgående rötter med kvävesamlande bakterieknölar. Trots att lupiner är perenna så bli de inte så gamla men självsår sig lätt.
    Den trivs i lätt, sandbladad och djup jord som bör vara ganska kalkfattig.  Den tycker inte om attt få för mycket näring då dess rötter förser växten med näring. Lupiner vill ha sol eller halvskugga och blommar längre om den inte står alltför soligt.
    Man kan använda lupiner som jordförbättrare på grund av pålrötterna som luckrar upp jorden och på de kväverika rötterna. Det finns en ettårig lupin som kallas gul-lupin (Lupinus luteus) som härstammar från Medelhavsområdet och som används inom jordbruket.
    Om man klipper av blomställningen innan den blommat färdigt får man även en senare blomning.

    Det finns olika förädlade sorter av lupiner bl.a.:
    • ´My Castle´ - Tegelröd, 80 cm hög.
    • ´Noble Maiden´ - Vit, 80 cm hög.
    • ´Rote Flamme´ - Röd, 80 cm hög.
     
     



     
    Google

    I år tycker jag om pioner...




    I vanliga fall brukar det alltid regna när pionerna blommar som bäst men i år får dessa skönheter visa all sin prakt utan att bli dränkta av regn och se ut som svampar....
    Växterna blommar sent i år....säkert tio dagar senare än normalt efter den kalla våren och försommaren. Just idag har alla pioner slagit ut och då är det bara jag som kan se dem här i parken.
    Jag brukar gnälla på de här gräddbakelseblommorna...men i år tycker jag om dem!
    Tyvärr har jag inga namn på parkens pioner.




    Trädgårdsmästare utan gränser



    Före och efter....

    Parken var tom på folk idag. Inga gäster. Personalen är på semester....förutom P på kontoret och trädgårdsmästaren.
    Det var hett...29 grader och solen brände och det blev lunch i skuggan. Under morgonen ägnade jag mig åt vattning och att ställa in en massa trädgårdsstolar från terrassen.

    Sedan började jag med det där jobbet som är så grymt men som jag alltid gör första dagen då jag är ensam i parken och som jag berättat om tidigare här på bloggen.
    Vissa perenner blommar om senare om man klipper ner dem innan de blommat färdigt och för att få jättedaggkåpan, mjölkklockan och nepetan att blomma fint igen till sensommaren och hösten, klippte jag ner all denna blomsterprakt ner till marknivå.
    Det känns hårt men jag ser nästan inga gränser för hur jag ska få parken så fin som möjligt till eftersommaren och hösten då vi får gäster i parken igen.

    Några blombuketter blev det men annars fick alla nedbrytare i komposten ett vackert lass med blommor att ta hand om.
    Redan nu börjar dessa perenner att jobba fram nya blommor för att kunna föröka sig.
    Hemresan tog tid då de börjat jobba på Essingeledens broar nu under sommaren....i morgon kväll stannar jag kvar i slottsparken.

    Dagens låt
    Dagens glada nyhet - Välkommen in till stan igen K.
    .

    Nya Norra Bantorget



    Norra Bantorget har fräschats upp ordentligt efter allt byggande mot väster med bl.a. Clarion Hotel och nu är allt klart och jag tycker att det blev bra. Glädjande är att man använt så mycket skuggtåliga perenner inne i parken. Det blir allt vanligare att man använder perenner både i parker och i bostadsområden i stället för buskar vilket gör att man förlänger blomningen och det blir även mer spännande planteringar.


    På Norra Latins gård finns den här häftiga fontänen.



    Svårt att få hyfsade bilder i det starka solskenet. Perenner som planterats i parken är bl.a. sockblomma, jättedaggkåpa, stjärnflocka och funkia. Lindarna i parken planterades 1949.


    Brantingmonumentet av Carl Eldh som kom på plats 1952.



    ´´Mitt hjärta i världen´´  av Nils Dahlgren restes på torget 1989 och är till Olof Palmes minne från svenska folkrörelser och intresseorganisationer.
    Om det inte finns några människor på bilderna (mer än de två som solar framför LO-borgen och kvinnan vid fontänen) så beror det på att alla ligger vid stränderna och blir bruna när nu temperaturen har nått 30 grader....själv kommer jag att vistas i solen hela arbetsveckan och håller mig i skuggan idag.

    .....och så dansar vi lite..!
    .

    Finnslide - Aconogonon x fennicum




    Den här höga vackra perennen är en hybrid mellan Alpslide (Aconogonon alpinum) och  Gråslide (Aconogonon weyrichii) och sprider sig med underjordiska stammar, dock inte så vilt som parkslide som kan bli ett stort problem om den får föröka sig som den vill.
     
    Men, jag vill ändå utfärda en varning för den här växten. Om den får stå kvar på sin plats, brukar den inte vara något problem, men om man försöker flytta etablerade exemplar så är det nästan omöjligt att bli av med den på den gamla platsen, trots att man tror att man fått bort alla rotbitar.
     
    Den vill ha näringsrik jord som inte får torka ut...perfekt med gröngödsel i form av gräsklipp för att hålla fuktig jord och även ge bra näring. Den kräver nog en uppbindning för att inte falla ihop vid kraftigt regn eller blåst.

    Plantavståndet när man planterar denna stora perenn bör vara 50 cm. En stor fördel med finnslide är att den blommar väldigt länge, jag återkommer hur länge den blommar hos oss men det sägs att den ska blomma till oktober.. De första blomklasarna slog ut nu i juni  i vecka 25.
    Den är härdig i hela Sverige och vill man ha en hög, vit och tålig perenn så är finnslide ett bra val.




    Hav utan hamnar

    Gratis Spotify



    Jag är osäker på om jag kommer att stå där på Skansen den 23 juli och lyssna på Uffe igen....jag trodde att han skulle överraska mer i låtvalet. Tror inte att jag orkar höra hans allsångslåtar igen....jag spelar Evangeline i bilen i stället.
    Här är turnéplatserna.
    här skriver Anders Nunstdet i Expressen
    Intervju i Aftonbladet
        


    Bild från Expressen.

    Setlista från Föreningen Backstage.


    26/6-09
    Setlista turnépremiär
    Peace and love, Borlänge
    1. Omhaha
    2. Rött
    3. Jag gav bort allt
    4. Folket bygger landet
    5. Hav utan hamnar
    6. Rik man
    7. Posörerna
    8. Skaka på dom
    9. Om sommaren
    10. Förlorad värld
    11. Sextisju, sextisju
    12. Vid din grind igen (Första partiet)
    13. Hon gör mej galen
    14. Kär och galen

    EXTRANUMMER:
    15. Medley: Gott attleva / Fem minuter / Tillsamman vi två / Öppen väg, öppen bil / Hela huset skakar / Om jag hade henne / farligt farligt, härligt härligt

    EXTRA EXTRANUMMER:
    16. Gå ut och var glad

    Rik på bloggen

    Det är många som sagt att jag borde ha reklam på bloggen och tjäna en hacka...men jag har alltid varit tveksam. Men nu testar jag Google AdSense som ska göra mig rik som det står i den nya bloggtidningen Blogg-guiden. Jag trodde  dock att Google skulle lägga ut annonser som relaterar till det jag skriver om.....den första annonsen berättar om hur man ska gå ner 5 kg i vikt snabbt. Jag behöver inte gå ner 5 kg...varken snabbt eller långsamt och om någon annan vill det så tror jag inte att man hittar lösningen på denna länk....och jag är nog en urusel säljare.....

    OK....eftersom jag vill bli rik på bloggen som Blondinbella  blivit på sin så låter jag annonserna rulla på ett tag.....men det var inte den här typen av reklam jag tänkt mig att bli rik på.....men om ni vill hjälpa mig att bli rik så klicka allt vad ni orkar på länkarna....jag får betalt för varje klick...men ännu har jag inte tjänat en endaste dollar.

    Man kan bli rik på många sätt...idag fick jag ett mail att jag vunnit 500 000 engelska pund på min mailadress.....och mailet var från Google. Undrar på vilket sätt jag ska få pengarna....jag tror att de vill ha mitt Visakort-nummer.

    Oj...nu ser jag att en person har klickat på reklamen och jag har helt plötsligt tjänat 0,26 US dollar. Detta är grunden till mitt nya liv som rik!
    Som sagt...klicka på! (Själv får jag inte klicka....)
    Om några dagar kommer jag med all säkerhet att ta bort all denna reklam....

    Dagens låt
    ´´har du en plats där jag kan vila
    ett rum där jag kan känna att jag är någonstans ifrån
    ett fönster vi kan sitta vid och blicka ut mot ån´´
    .


    5 veckor av ensamhet



    Avslutningsstämning på slottet idag. Personalen går på semester, alla utom P som ska jobba en vecka till på kontoret och slottsträdgårdsmästaren som får vänta ytterligare fem veckor på semester.

    Det blev tårta och utdelning av en sommarpresent bestående av den färggrannaste strandväska man kan tänka sig och med några tillbehör. Nu blir det tomt i parken under juli och de första veckorna brukar det vara ganska skönt  med lugnet men sedan börjar t.o.m. jag längta efter att se människor igen.
    Det vackra vädret verkar hålla i sig och jag önskar alla mina arbetskamrater en riktigt skön sommar och vi ses om sju veckor då även jag haft mina två veckor ledigt.



    Strandiris (Iris sibirica ´Perry´s Blue´)


    Kashmirnäva (Geranium clarkei ´Kashmir White´ )


    Gallring på gång. Min sådd av sallad drabbades av den kyliga försommaren men börjar i varje fall visa sig en aning nu och eftersom vi vill ha salladen sen så gör det inte så mycket att den startar trögt.


    ....och som vanligt stänger jag in Bonicarosorna nu när de sista gästerna har lämnat parken. Rådjuren har hitills ätit av varje knopp som de stackars rosorna utvecklat. Nu får de vara ifred och om fem veckor blommar de ordentligt när jag tar bort dessa galler.

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Dagens låt
    .

    Blogg-guiden

    Nu har det kommit en tidning som enbart handlar om att blogga. Bloggandet har blivit så stort nu att man t.o.m. ger ut en tidning i ämnet och blogg-guiden är skriven av blogg-specialisten och chefredaktören Tommy K Johansson.

    Jag har ännu inte läst så mycket men det verkar finnas en hel del intressanta artiklar.
    Här är några av artiklarna:
    • 8 sajter varje bloggare bör känna till.
    • Vad säger lagen?
    • Så skaffar du fler besökare.
    • Statistik över besökare med Google Analytics.
    • Kommentarer gör din blogg levande.
    • Starta en tävling och få massor av besökare.
    • Tjäna pengar och bli rik på din blogg.
    Varför denna tidning på 130 sidor kostar 129 kr....vet jag inte.

    En sommardag i en slottspark


    En ganska ny perenn i parken är Finnslide (Aconogonon x fennicum) och jag gillar verkligen den här ståtliga perennen som blir nästan två meter hög. Jag upptäckte den i Drömparken i Enköping och planterade den förra året i parken. Just nu har den gått i blom och har redan nått full höjd. Kommer som Dagens växt framöver.


    Nepeta ´Walker´s Low´ tillsammans med nävor.


    I slänten dominerar jättedaggkåpa, nävor och prästkragar just nu.


    Vinterrestaurangen för fåglar har sommarstängt.


    Rugosahäcken tar sig fint och blommar ordentligt. Hoppas att den ska växa på höjden en bit till i år.


    Lusthuset/fågelburen växer sakta men säkert igen med clematis och Climbing Bonica.



    ...och favvorosen Stanwell Perpetual har startat sin huvudblomning. Tänk om jag bara kunde känna hur den doftar....


    Vår gula trädgårdsiris blommar på många ställen i slottsparken.


    Gräddbakelsepionerna strålar och prålar och ser inte särskilt blyga ut direkt.

    Dagens låt
    Dagens fundering: Jag läser många bloggar i Google Reader men jag undrar om mitt besök registreras som besök i dessa bloggar då. Det kanske inte är så. Ska nog börja gå in direkt till bloggarna i stället....och kommentera lite bättre kanske.

    Allergichock på Bergianska


    Brunnäva (Geranium phaeum) i kvällssol.

    Efter en tisdagsvandring i Bergianska trädgården sögs en storm av gräspollen in i min näsa och mina gamla besvär med detta pollen slog till igen. Jag nös konstant under vandringen, ögonen rann och halsen var igenpluggad.
    De hade slagit ängsmarkerna och gräset låg kvar så att örterna ska få fröa av sig.
    Det var inte många buskar som blommade nu i trädgården och träden blommar inte alls den här tiden på året. Nu är det perennernas tid och det finns en hel del som blommar men den stora blomingstiden står inför dörren.



    Bin i buske...i Mose brinnande buske.


    Paeonia-hybrid ´Buckeye Belle´ - P. officinalis x  P. lactiflora.


    Klargul daglilja (Hemerocallis lilioasphodelus)

    Dagens låt

    4 år



    Den 22 juni 2005 skrev jag mitt första blogginlägg och idag fyller alltså bloggen 4 år. Det har nu hunnit bli 1655 inlägg och man kan ju undra varför man lägger ut en trädgårdsdagbok på internet....eller man undrade det då i varje fall. Idag känns det helt naturligt.

    Det har varit fyra roliga år som gett mig massor av nya kontakter runt om hela Sverige och även utanför vårt land. Visst blir det mycket upprepningar men jag tar risken att fortsätta upprepa mig.
    I februari nu i år skrev jag ett inlägg om att byta kaffe mot te och jag blev rörd av all hjälp och av alla te-presenter jag fick. Sånt värmer verkligen!




    Jag får många mail från er som läser bloggen och det handlar om alla möjliga och omöjliga trädgårdsfrågor och jag försöker att svara så gott jag kan. Det är bara kul att dela med sig av den erfarenhet jag har från alla år med trädgårdsarbete men jag måste ännu en gång säga att jag inte är någon trädgårdsexpert som vet allt om trädgård och varför det blir mossa i gräsmattan eller varför det är löss på rosor.
    Fortsätt att maila till mig, jag svarar i den mån jag vet och kan.


    Fototävlingen i november 2008 var en kul grej som jag ska försöka återuppta kommande november.

    Bloggåret 2008
    Bloggåret 2007

    Midsommar






    Nu börjar tiden gå mot mörkret igen....mot mörka,  ljumma och sköna augustikvällar på Gotland t.ex. Men först ska jag jobba mig igenom juli månad då de flesta har semester.
    Midsommarens musik.....och den här.

    Trädgårdslandets nya staket/pergola


    Blommande gräslök i trädgårdslandet.



    Om några år har virket mörknat...

    Nu är staketet/pergolan runt trädgårdslandet färdigt och om det inte varit för den katastrofala försommaren...vädermässigt, så hade allt varit frid och fröjd. Nu har det inte varit direkt perfekta förhållanden för sådden och för de stackars utplanteringsväxter som jag kämpat med sedan februari/mars, men jag kan inte råda över vädret...det får helt enkelt bli som det blir med min sådd.

    På hemvägen stannade jag vid Zetas trädgård och köpte en klätterros (Awakenig) och sex stycken Clematis till trädgårdslandet.
    • Clematis viticella ´Madame Julia Correvon 2 st. - Blommar i juli-okt med rubinröda blommor. 3,5 meter.
    • Clematis atragene ´Columella´ 2 st. - Blommar i maj. En Magnus Johnson.sort som blir 3 meter.
    • Clematis vitalba Summersnow ´Paul Farges´ - Blommar i juni-okt. 6 meter.
    • Rosa wichuraiana ´Awakening´

    Clematis ´Madame Julia Correvon´


    Awakening
    'Awakening' är en hybrid av 'New Dawn' och upptäcktes 1988 i Tjeckien av Dick Balfour, dåvarande president i det brittiska rosensällskapet. Han tog med sig förökningsmaterialet av rosen (som heter 'Probuzuni' i Tjeckien) till England där den döptes om till 'Awakening' och ökades upp av Peter Beales plantskola. Vi har fått förökningsmaterialet till Sverige och odlar den numera i Helsingborg på härdig grundstam. 'Awakening' har långvarig blomning, god härdighet, behglig doft och ett vackert och frisk bladverk. Utsökta ljusrosa blommor och fin apelsin- och citrondoft. Storlek: 4.0x3.0m. Zon IV.


    Min försådd av den vita rosenskäran gick inte så bra och alla dog av olika anledningar. Jag sådde ännu en gång och nu har rosenskäran grott och får sin plats där det var tänkt från början. De är små men har stått ute länge så de är vana vid den svenska sommaren....vi får se hur det går, har inga stora förhoppningar.


    ...och plötsligt står två rådjur mitt i parken på jakt efter feta rosenknoppar....jag bad dem lämna parken.

    Dagens låt
    .

    Tid för aklejor






    Den fulaste blomman



    Jag rår inte för det...men jag tål inte rosa lupiner!
    Rosa rosor och nävor tycker jag mycket om och även malvor men rosa lupiner får mig att må illa....och jag rår inte för det och vet inte varför jag känner så.
    De blommar efter vägarna på ön nu och jag klarar inte att se dem. De blå är vackra.....men de rosa skulle jag vilja utrota...de är en trafikfara!



    Dagens låt
    .

    Ungersk syren - Syringa josikea



    Den ungerska syrenen borde användas mycket mer i trädgårdar. Det är en fantastisk buske som blommar lite senare än bondsyrenerna och är en stadig och vacker växt. Det var meningen att vi i slottsparken skulle ha haft den i stället för Rosa rugosa-häcken men problemet var att den ungerska syrenen blir för hög, den blir 3-4 meter och vi ville att man skulle kunna se över häcken ner mot sjön.

    Den ungerska syrenen härstammar från centrala och östra Europa och klarar sig upp till zon 7 här i Sverige. Den vill ha sol eller halvskugga och näringsrik jord för att trivas bra.
    Den växer upprätt och de intensivt violetta blommorna doftar svagt. Det här är en helt perfekt häckväxt men det är sällan man ser en häck av den ungerska syrenen.  Den är mycket härdig och tålig.

    Det finns en vit sort också som heter ´Holger´ och klarar sig upp till zon 5. ´Holte´ har rödvioletta blommor och blir 2-3 meter hög, ´Måttsund´ blir också 2-3 meter hög och har mörkvioletta blommor och kan odlas upp till zon 6. ´Odensala´ klarar sig upp till zon 7 och blir upp till 4 meter hög.
    Just den här biusken på bilderna växer på min gård här hemma i Bromma och fotona är tagna den 15 juni 2009.




    Fotbolls-VM 2010 utan ljud

    Jag är kanske ovanligt känslig för ljud. Kan bli galen på högljudda grannar som inte låter mig sova på nätterna.
    Nu har för-VM i Sydafrika börjat eller Confederations-cup som turneringen heter. Igår såg jag underbara Spanien leka sönder Nya Zeeland. Det är inte någon direkt värdemätare på hur bra Spanien är men nog kommer de att tillhöra storfavoriterna till ett VM-guld nästa år (360 dagar kvar).

    Det som stör en del....eller helt galet mycket faktiskt är den sydafrikanska publiken. De ser ut att ha riktigt kul på läktarna, hoppar och dansar och ser glada ut. Det är bra. Men....de blåser i någon slags tutor som låter rent för djävligt.
    Tänk er en långtradare som använder hornen för att tuta på någon eller något....tänk det ljudet konstant....i 90 minuter. Mina nerver klarar inte att höra detta oväsen. I England sjunger man i 90 minuter och det är bara festligt och en tuta då och då....är också OK...men inte en lång tut i 90 minuter!!

    Just nu spelar Brasilien mot Egypten och det tjuter hela tiden på läktarna även idag. Ska det låta så här under VM nästa sommar så kommer jag att behöva tas in på en nervklinik efteråt. 
    Om ni läser det här nu....på med SVT1 och lyssna själva. Är det bara jag som är känslig eller....?

    ....men vad händer med Brasilien? Visserligen vinner de med 4-3 efter en straff i slutminuten...men Egypten spelade ju ut Brassarna under långa perioder.

    Färgsprakande Bergianska


    Här inne i Victoriahuset finns världens största näckros. Victorianäckrosen härstammar från Sydamerika där den växer i Amazonflodens biflöden. Bladen kan bli 2,5 meter i diameter och kan bära 70 kg. Blomman slår ut på kvällar och nätter och drar ihop sig på dagarna. Det runda växthuset har funnits här sedan år 1900 och det är mycket märkligt att jag ännu inte gjort ett besök där inne....under alla år som jag besökt  Bergianska trädgården. Det börjar nog bli dags snart!

    Vandrade runt lite i Bergianska trädgården här om dagen igen och såg att det fortfarande är rododendronens tid. Jag är ganska kluven till vad jag ska tycka om de färgstarka blommorna men hur som helst så dras man till de sprakande färgerna och backen ner mot Brunnsviken är en perfekt vald plats för dessa buskar. Här fanns flera som fotade de glada färgerna och jag sköt av några bilder trots att jag bestämt att det inte ska vara mer rododendron i år på bloggen.




    Japansk azalea och midsommarblomster


    Praktvallmo - Papaver bracteatum



    Den lugnare delen av trädgården, där man kunde andas ut och där jag såg pärlrönnen blomma och framför allt den vackra Deutzian och alla olika arter av syrener som blommar senare än våra bondsyrener. Mer om dessa olika syrener i ´´Dagens växt´´.
    Som jag sa tidigare så är Bergianska trädgården finare än på mycket länge....ett stort beröm till de som sköter trädgården. Trots den regniga försommaren och den kallaste på 50 år så blommar det fint i trädgården.


    Pärlrönn - Sorbus koehneana som får vita bär på hösten. Härstammar från Kina, blir ca 3 meter hög och klarar sig upp till zon 5,



    Deutzia


    Här i köksträdgården bäddar man in de känsliga sorterna för att vara säker på att de inte drabbas av kyla eller..för mycket sol...!!

    Kategorin Bergianska

    Dagens musik

    Dagens filmtips - Pojken i randig pyjamas
    Dagens väder - Skitväder!
    För ett år sedan
    Dagens trädgårdsspaning
    .

    Nejliksyren - Syringa tigerstedtii



    Nejliksyren är en sirlig buske, upp till 3 m hög och nästan lika bred. Bladen är äggrunda, gröna med grönvit undersida och håriga nerver. Blommorna är ljuvligt bleklila i stora, väldoftande klasar. En mycket vacker buske! Zon 5. (Från Odla.nu)
    Upptäckt i Sichuanprovinsen, Kina 1934, av en svensk botanist från Uppsala, Harry Smith. Han beskrev den 1948 och arten har sedan spritts från Uppsala ut över världen. (Från Bergianskas hemsida)

    Bilderna är tagna i Bergianska trädgården i Stockholm den 13 juni 2009.



     

    Luddsyren - Syringa tomentella



    Ett starkt växande, bred buske, upp till 3 meter hög.  Unga skott är tunna och lite håriga.

    Luddsyrenen blommar i månadsskiftet maj-juni och de här bilderna är tagna den 13 juni på Bergianska trädgården.

    Luddsyren, är inte så vanlig i odling men väl värd att odla för sina roliga, "ulliga" bladundersidor och graciösa, hängande blomvippor i ljuvaste ljuslila. Busken blir upp till 3 m hög och något smalare. Zon 5. (Från Odla.nu)





    Syringa velutina

    Bilderna är tagna i Bergianska trädgården i Stockholm den 13 juni 2009.





    Från mitt fönster




    Dagens låt


    Dagens bokning - 4 dagar på Malta i augusti.


    Fredagsvandring i slottsparken vecka 24


    De gula trädgårdsirisarna har böjat blomma.


    Geranium macrorrhizum ´Spessart´



    Just idag slog den första rosen av Stanwell Perpetual ut.


    Violerna som jag köpte vid utställningen om violer på Drottningholms slottsteater


    Det är inte Hostan som blommar utan en kvarvarande franstulpan Maja som trängs.


    Parksyrenerna har snart blommat färdigt.


    Övernattade i rummet med utsikt i torsdags och kvällen var solig.

    Nattens låt

    För ett år sedan

    Formfulländad blomma

    Överallt denna formfulländade blomma nu...  (Ur Vädermannen av Ulf Lundell)




    Det finns vissa växter som man saknar mer än andra när de blommat färdigt. Vitsipporna saknar jag alltid men även hundkäxet. Just nu skummar hela parken av hundkäx som nog många skulle klassa som ogräs eller i varje fall lite för vild för trädgårdar men jag älskar verkligen den blomman. Den är perfekt att kombinera andra växter med och t.o.m. vanlig parkrododenron funkar om den har hundkäx intill sig.

    Den gör parken lite vildare, lite busigare och även om en slottspark ska vara välskött och lite strikt så låter vi den blomma färdigt på vissa gräsmattor och i backarna runt slottet.
    Just nu vid midsommartid blommar den som bäst och kommer nog att finnas i de flesta midsommarbuketter tillsammans med midsommarbloster mm.

    Jag kommer att sakna den här vita skönheten då jag blir tvungen att slå bort det vissna med trimmern om någon vecka.
    Se även Dagens växt - hundkäx





    Det är 13 grader ute och regnet vräker ner. Jag tänker inte gnälla om den svenska sommaren utan i stället anpassa mig och hyra några filmer och läsa något bra i helgen.

    Dagens låt: ´´Vitt regn´´ med Ulf Lundell....eller varför inte låten ´´Regn´´ eller ´´Rom i regnet´´ av samma artist...

    Koreansk syren - Syringa wolfii



    Koreansk syren hittades i början av 1900-talet i Korea och Muncheriet. I Sverige klarar den sig upp till zon 6. Den här busken blir bred och upp till 4-5 meter hög och har väldoftande ljusrosa blommor i upprätta blomställningar. 
    De här bilderna är tagna i Bergianska trädgården i Stockholm den 10 juni 2009.
    Den finns att köpa på Zetas trädgård i Stockholm för 279 kr.


    Mose brinnande buske - Dictamnus albus




    Mose brinnande buske är inte en lätt växt att odla. Men har man en solig plats där jorden är näringsrik, inte för lätt, väldränerad och ganska torr....och gärna kalkhaltig....då ska man ändå kunna lyckas. Den får absolut inte stå i för länge i blöt jord och klarar inte kemiskt sur jord. Min mose brinnande buske som jag hade i slottsparken finns inte mer.

    Den växer vild i Syd- och Mellaneuropa och även i norra Kina. Den räknas som mycket härdig och blir ca en meter hög.
    Den blommar i juni-juli med rosa eller vita blommor och doften påminner något om citrus. Mose brinnande buske växer långsamt och har en vit, kraftig, nästan vedartad rotstock.
    Bladen är lite läderartade och blommorna avger en eterisk olja som vid varmt och torrt väder kan antändas men blomman tar ingen skada.
    Växten är giftig och om man kommer åt den under varma dagar kan den orsaka hudinflammation.
    Doften och växtens användning inom naturmedicinen gjorde förr Mose brinnande buske till en populär trädgårdsväxt.
    Stärkande rotextrakt användes vid underlivsbesvär och inälvsmask.
    Avkok av bladen var ett uppskattat skönhetsmedel och användes även mot gikt, mot kramper, hysteri och njursten.
    Skadeinsekter håller sig borta från den här växten på grund av de eteriska oljorna och det är klokt att plantera den mellan känsligare växter för att på så vis hålla skadeinsekterna borta. Man skördar fröna innan de faller till marken och sår dem omedelbart.
    I Andra moseboken beskrivs hur Herren visar sig för Moses.
    ”Där visade sig Herrens ängel för honom i en eldslåga, som slog upp ur en törnbuske. När Moses såg att busken stod i låga utan att brinna upp tänkte han: Vilken märklig syn! Jag måste gå dit och se varför busken inte brinner upp.”
    Då herren såg att han gick för att se efter ropade Gud till honom
    ur törnbusken: ”Mose! Mose!”
    Han svarade: ”Ja, här är jag”

    Man bör helst inte flytta den här växten och inte heller bör man dela den eftersom roten är en rotstock.
    Hösten är bästa planteringstid och planteringsavstånd c/c 40 cm.






    Hängsyrén - Syringa reflexa



    Hängsyrenen växer vild i Kina och blir ungefär 4 meter hög. I Sverigeär den härdig upp till zon 6 och trivs i näringsrik jord i soligt till halvskuggigt läge.
    Blomklasarna blir 15-20 cm långa och blommar i rosarött med svag doft. Bladen blir ca 20 cm stora.
    Busken är tålig och lättodlad och man kan använda den som häck eller som solitär.

    Den blommar senare än vanliga syrener så det är klokt att ha både bondsyrener, ädelsyrener, ungersk syren och hängsyren om man vill förlänga sin syrensäsong.

    Växtsamlaren amerikanen E.H. Wilson hittade den 1901 och beskrev den som en av de vackraste vildsyrenerna. Den kom i handeln 1917 genom plantskolan V. Lemoine i Nancy, Frankrike. (Från Bergianska trädgårdens hemsida)

    När jag sökte information på nätet och lät Google översätta en sida så stod det ´´Årscykel - avfallande kroppsbyggnad´´.

    Den här hängsyrenen planterade jag som en tanig liten planta i början av 1980-talet på den här gården där vi då bodde. Jag hade fått över en planta från ett jobb vi gjorde i Spånga och tänkte att den kanske tar sig. Den är säkert 4 meter hög och fungerar som ett valv att gå igenom innan porten.





    Inlägg nr. 1636


    Den blå aklejan har valt en bra plats just under stupröret och myskmadran fortsätter att smyga sig ut i gången och jag låter den göra det.



    Mitten av juni snart och det är kallt. Utplanteringsväxterna ser inte mycket ut för världen men perennerna och de vilda blommorna trivs ganska bra.
    Sådden i trädgårdslandet vilar och väntar på varmare väder. Såg just på löpsedlarna att det ska bli rekordvarmt i midsommar. Vad annars ska det stå på en löpsedel om inte ´´rekord´´.. Det kan ju i och för sig betyda att det är nytt värmerekord....hittills i juni!
    Nej....nu är jag less på kylan och väntar på den där rekordvärmen som tydligen ska dyka upp om en vecka. Vi är ju snart mitt i sommaren!



    Stjärnhyacint (Camassia esculenta)


    Rugosahäckens blommor börjar om några dagar slå ut...om inte kylan gör att de stannar i knoppstadiet.


    Staketet till trädgårdslandet börjar snart bli färdigt. Sedan ska det planteras klättrande växter i hörnen.

    Nu kan man rösta på Sveriges vackraste park 2009

    För ett år sedan

    För två år sedan

    Dagens låt
    .

    Sån e jag

    Brukar inte haka på sådana här listor men nu gör jag ett undantag. Hittade den här på Åsas blogg.

    Om du skulle vinna många miljoner, vad skulle du göra då?
    Köpa ett vitkalkat hus på östra Gotland och starta en liten verksamhet med den jag tycker om och där jag själv skulle ha en örtagård som jag tog hand om men där jag största delen av dagen skulle ligga i en stor hängmatta med utsikt mot havet, ha en stråhatt och halvsovande läsa en bok...... 
    En hög med pengar till dottern och en hel del till någon hjälpverksamhet som jag tror på. En ny bil som går mjukare och tystare än 307:an.
    Vilken svordom använder du mest?
    Bonnjävel....! (Till J)
    Tittade du på tecknat när du var liten? 
    Inte så mycket.
    Hur många syskon har du? 
    En äldre bror och syster och en yngre syster.
    Vill du just nu ha någon tatuering eller piercing? 
    Inte just nu...
    Vad har du för väder just nu? 
    Känns som november...
    Vad åt du till lunch senast? 
    Kyckling
    Kan du vissla? 
    Ja men inte busvissla.
    Vilken film kan du alla replikerna till? 
    Gubben i stugan
    Hur många stolar står runt ditt köksbord? 
    Fyra
    Har du en stationär eller bärbar dator? 
    Två bärbara...eller en kallar jag släpbar eftersom den är så stor.
    Vilket favoritämne hade du i skolan? 
    Geografi och historia....och gymnastik.
    Vad säger du till dig själv när allt känns svårt? 
    - Nu känns allt svårt Hasse!
    Får du dåligt samvete av att äta kött? 
    Mm, lite faktiskt men jag tror att det blir svårt att sluta även om jag egentligen vill det.
    Har du åkt moped någon gång? 
    Hela tiden då man var 15-16 år. Jag hade en ganska ovanlig Push Cross.
    Vad lyssnar du på nu? 
    Datorns fläkt och mina fingar mot tangenterna

    Den som vill får gärna hänga på....

    Blockhusuddens café




    8 juni 2009
     
     
    Längst ute på Djurgården ligger Blockhusudden och där det finns ett café eller konditori eller vad det nu ska kallas.
    Det här stället är en av mina absoluta favoritplatser att fika på, inte för kaffet, mackorna eller bakelserna utan för det perfekta läget just vid strandkanten med utsikt över inloppet till Stockholm. Här är det livlig båttrafik utanför och har man tur med vindarna så är det här en vacker och lugn plats att träffas och fika på.
    Idag blåste det en aning vilket gjorde att det inte var så mycket folk här och de i vanliga fall bästa platserna vid strandkanten var lediga, man tog skydd inne i grönskan i stället. Här vill man oftast sitta länge och fika men tyvärr stänger de redan kl. 17. Tycker absolut att de måste förlänga öppettiderna.
    Jag gillar de slitna gamla cafémöblerna här bland syrener och äppelträd.
    Buss 69 stannar just utanför caféet och parkeringsplats för bilen ligger bara en bit ifrån.
     
     





    Vackra planteringar vid Rosendal



    Det här tyckte jag om - väldigt mycket om! Under dagens Djurgårdsvandring hittade vi dessa planteringar på Rosendal.
    Det här vill jag härma, kanske i vår stora slänt på Engsholms slott. Den skulle kunna se ut så här just i maj-juni.

    De vita perennerna som dominerar är vit trädgårdsnattviol (Hesperis matronalis ´Alba´), sedan är det kirgislök
    (Allium aflatunense 'Purple Sensation'), kungsnäva (Geranium x magnificum), en mose brinnande buske (Dictamnus albus) aklejor mm.





    Sockermajsen är på plats.

    För ett år sedan

    För två år sedan

    Dagens låt

    Sveriges nationaldag...



    Jag är och kommer att aldrig bli någon nationalist....jag tycker inte ens om flaggor.
    Hade tänkt mig en lugn stund i Tyresö slottspark men möttes där av polisens piketbilar och ett stort antal poliser i parken. Nationaldagen skulle firas i parken...av nazister.
    Jag vet inte om stämningen blev hotfull i parken direkt...jag kände mer  att dessa männskor bär på en så stor dumhet att jag blev rädd just därför.




    Vem vet vart vägarna bär....


    Och han kom till ett vägskäl
    och han stannade där
    och han tvekade länge
    Han sa: Vem vet vart vägarna bär
    (U.L från En historia)

    Dagens länk
    Dagens låt

    Manna-ask - Fraxinus ornus




    Manna-asken trivs på kalkhaltiga och torra marker och den trivs även bra i hårda jordar. Trädet växer ganska långsamt och blir ca 10 meter hög på 60 år och det kan bli upp till 20 meter högt.
    Trädet växer vilt i Sydeuropa och i västra delarna av Mindre Asien. Här i Sverige klarar den sig upp till Stockholmsområdet. På Gotland finns stora vackra exemplar av manna-ask.

    I juni blommar trädet med vackra gulvita blomvippor och blommoran lär dofta gott...
    Trädet växer med rak stan och med rund eller oval krona.

    På Sicilien odlas trädet för att utvinna manna genom att man genom snitt i barken tappar trädet på den sockerhaltiga mannan.
    På Regeringsgatan 12 i Stockholm står en rad med manna-ask i stora upphöjda planteringslådor av betong. De planterades här 1970. Bilden från 6 juni 2012.
     
    De övriga bilderna i inlägget är tagna i Bergianska trädgården i Stockholm den 31 maj 2009.
     

    Regeringsgatan 16 oktober 2018
     

    Junionsdag i Stockholm



     
    3 juni 2009
     
     
    Ledig onsdag igen och det känns som en oerhörd lyx trots att jag ju jobbar längre än vanligt de dagar jag är i slottsparken.
    Nu hann jag t.o.m. att städa hemma på förmiddagen innan jag tog tunnelbanan in till stan för att vandra runt där utan mål. Hamnade på Jakobs kyrkas lilla gård där syrenerna gjorde den här kyrkogården lite gladare än kyrkogårdar brukar vara...inte en tuja eller idegran så långt ögat nådde. De sammanflätade syrenerna på bilden nedan känns som en symbol för vänskap och kärlek.

    Nere i Kungsträdgården hördes musik från scenen och hela parken var invaderad av restaurangstånd där man kunde smaka på Stockholm. Såg att Eldkvarn ska uppträda där och......LASSE BERGHAGEN!!!
    Gick genom Kungsan (där jag såg Ulf Adelsson i knallröd jacka...) och all mat bort mot Berzelii park där bollökarna var de enda blommande just nu då tulpanerna slocknat runt statyn.
    Spårvagnen mot Djurgården skramlade förbi utanför och hela vagnen var målad med reklam från Mcdonald´s.....!!
    Jag gick in på Nybrogatan vid Dramaten och kryssade mellan affärsmännen/kvinnorna som var ute för att äta lunch. Uppe vid Östermalmstorg bygger man ett nytt hus på platsen där Folkan tidigare låg.

    Gick en sväng inne i Östermalmshallen. Här skulle jag handla ofta om jag bodde i närheten, här finns alla delikatesser man kan tänka sig.
    Åtta grader varmt och isande vindar gjorde att jag tog tunnelbanan tillbaka hem, nästa onsdag hoppas jag på mycket högre temperatur.




    Rödblommig hästkastanj (Aesculus x carnea) på Norrmalmstorg.






    Dagens mail - Svarar på alla mail jag får så gott jag kan, har på känn att jag missat att svara på några.....maila igen om så  är fallet.

    Gotland igen


    Vecka 34. Det blir Gotland och Visby igen. Det går inte att hålla sig borta för länge från den här ön.
    Vid den gamla medeltidsgränden väntar rummet där jag bott många gånger tidigare. Det är nära till torget, till havet, till Almedalen och till botaniska.

    Och regnet faller

    Nu börjar nävornas tid i parken och perennplanteringarna blir som vackrast.

    Geranium tomerosum


    Geranium macrorrhizum

    • Vaknade i rummet med utsikt där jag inte sovit på väldigt länge, det var skönt att slippa åka många mil för att komma till jobbet. Sommarklädd med kortbyxor (efter gårdagens stekande värme) steg jag ut i 7 gradig värme och tunga regnmoln närmade sig. Igår var en stressig dag med  vattning, gräsklippning, uppbindning av alla pioner innan de börjar blomma och på kvällen sådde jag färdigt i trädgårdslandet. Solen gassade hela dagen och jag drack litervis med vatten. Dagen började 6.00 och slutade 19.30.
    • Frukost med kaffe och mackor (nu är det nog 70-30 vad gäller kaffe och te).
    • Planterar några pelargoner och gaura ihop vid hotellet.
    • Börjar rensa gångarna inne i trädgårdslandet och regnet faller.
    • Vi fortsätter med staketet runt trädgårdslandet...och regnet faller.
    • Åker mot civilisationen....och regnet faller tungt.

    Kan inte låt bli.....Exochorda ´The Bride´ igen...



    Syringa ´Andenken an Ludwig Späth´

    För ett år sedan
    För två år sedan

    Dagens låt - Sand i skorna ....från Haväng fortfarande.

    Syrenhäcken i juni 2009



    2005 började jag projektet att föryngra vår stora och långa syrenhäck. Eftersom jag inte ville såga ner hela häcken samtidigt så har jag gjort det i tre etapper, 2005, 2007 och nu i sommar sågar jag ner den sista biten och på bilden ser man hur hög och blomrik häcken är. Det är nödvändigt att göra den här beskärningen för att rädda häcken för framtiden då den är mycket dålig på sina håll, men självklart känns det lite hårt att starta motorsågen och ge sig på de här vackra buskarna. På den undre bilden ser man den del som jag sågade ner 2005.

    Se kategorin Syrenhäcken....eller som den är översatt på den engelska versionen...Oxygen Ass.


    Trappan vecka 22


    Syringa ´Andenken an Ludwig Späth´ i förgrunden.

    Se kategorin Trappan
    .


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails