Site Meter

Årskrönika 2015

Personligen blev 2015 ett mycket bättre år än 2014 och jag kan se tillbaka på många fina stunder. Däremot blev det på många håll ett tragiskt år utanför min lilla skyddade trädgårdsvärld. Krig har rasat och som orsakat den största flyktingvågen sedan andra världskriget. Ondskan har fått allt starkare fäste i delar av vår vackra värld, men jag hoppas att fred och kärlek till slut kommer att segra...!
 
Den här årskrönikan kommer dock att fokusera på händelser i min nästan oförskämt trygga värld - i naturen,  i trädgårdar, i vackra parker och i Stockholm.
 
Bloggen är min dagbok och årskröikan är säkert inte intressant för andra än mig själv - men ni är givetvis hjärtlig välkomna att hänga med på min summering av 2015 - då kör vi!
 
Januari
 
Den 11 januari låg staden inbäddat i ett tunt snötäcke och jag tog kameran med mig ut för att fånga Stockholms vita rum denna annars så snöfattiga vinter. Läs mer här!
 
 Jag tog en ledig onsdag den 28 januari och funderar lite på den kommande pensionen och förklarade även min kärlek till Djurgården, den kärlek som senare under året kom att bli ännu starkare. Läs mer här!
 
 Februari
 
Den 7 februari beskrev jag en stor trötthet som drabbat mig och hur mitt yrke nästan sugit ur all kraft. Men jag anade ett ljus i mörkret...! Läs mer här!
 
 
 
Förutom Djurgården är Långholmen min favoritö i Stockholm och jag skrev den 26 februari att jag skulle kunna tänka mig att sitta på livstid på den vackra ön. I slutet av februari blev det meteroligisk vår i huvudstaden och jag kameravandrade på Långholmen - se här!
 
 När jag törstar som mest efter blommor och värme under vår mörka tid, åker jag antingen till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården, eller till Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal. Den 27 februari blev det ett besök i Rappnes vackra växthus - se här!
 
Mars
 
När den första vårmånaden äntligen kom, skrev jag om Stockholms förändring och hur okänsligt stora fula skrytbyggen - ritade av kända arkitekter - verkar placeras lite var som helst, även i mycket känsliga miljöer i huvudstaden. Se här!
 
 Det här året ´´firades´´ att jag jobbat 45 år i trädgårdar - se här!
 
 ...och så kom då äntligen värmen och det började blomma i Stockholms parker. Vintergäcken var först ut här på Adolf Fredriks kyrkogård den 7 mars. Se här! Dagen efter vårvandrade jag på kvinnornas dag på Söder - se här!
 
 På min arbetsplats vid Engsholms slott, började jag vårstäda den 12 mars - läs mer här!
 
Jag tänkte tillbaka på alla trädgårdsmöten som blivit möjliga på grund av den här bloggen - Läs här!
 
 
 Den 21 mars föll vårsnö över Stockholm och de tidiga blommorna kämpade på och skapade fantastiska kontraster - kolla här!
 
 
Den 27 mars gick jag på Nordiska trädgårdar och träffade som vanligt många trädgårdsvänner. Flera spännande boksläpp visades under mässan och jag hade en kasse böcker med mig hem - läs mer här!
 
 
 April
 
 April kom och nu blev mina vandringar i Stockholm både lättare, tätare och längre och den 12 april Scilla-vandrade jag på Kungsholmen och i Vasastan - läs gärna mer här!
 
 
 
Engsholms slottspark vaknade upp ur vinterdvalan och med våren kom blommorna och fågelsången tillbaka! Den här stilla magiska morgonen när bofinken sjöng, trivdes jag extra bra i slottsparken.
 
I slutet av april fick våren fäste på allvar i huvudstaden och prunus och magnolia tävlade i skönhet i trädgårdar och parker. Här blommar ett japanskt körsbärsträd invid rättvisans stränga fasad på Kungsholmen - Rådhuset. Se mer här!
 
 Allt fler magnolior planteras i Stockholm, men den är Magnolia kobus inne i kvarteret Cepheus gård i Gamla Stan är en gammal kämpe som är gudomligt vacker när den blommar. I slutet av april fick jag tillfälle att komma in på gården för att ta bilder. Se här!
 
Maj
 
 Den första dagen i maj vandrade jag runt Djurgården, med alla mina sinnen öppna. Nu inleddes den vackraste tiden på Djurgården och det lockade att vila på bryggorna igen. Borta vid Isbladskärret byggde hägrarna på sina bon. Läs mer här! 
 
 ...och på Engsholm blommade slånet som skum i bergskrevorna vid stranden!
 
Under den gudomligt vackra tiden mellan magnolia, hägg och syren, vandrade jag kors och tvärs genom staden och jag har nog aldrig tidigare fångat våren och försommaren på bild, som under detta år! Kolla in blogginlägget här!
 
 Den 10 maj var Långholmen vackrare än någonsin, som här vid stranden där häggen fullständigt knockade mig! Nu var det extra gott att leva! Se mer i blogginlägget här!
 
 Vid vackra Rosendals slott blommade olika härliga narcissor och det var nu som jag började få växtlistor av en av Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare. Se här!
 
 Den 22 maj åkte min dotter och jag på vår traditionella vårresa, som i år gick till Paris. Senast jag var där så var jag 18 år gammal och uppfattade inte då att staden är så fantastiskt vacker! Se här!
 
 ...och jag fick äntligen se underbara Giverny! Se den fantastiska trädgården här!
 
 
På min arbetsplats, Engsholms slott fyllde vår lindallé hundra år - läs mer här!
 
 I maj blev jag också klar med ett av mina mest genomarbetade blogginlägg under de tio år som jag bloggat - en dokumentation av Stockholms magnolior! Se här!
 
När syrenena blommade på Söder i slutet av maj, knockades jag ännu en gång...! Här den syrenblommande, grusbelagda Bergsprängargränden i Vitabergsparken. Se mer här!
 
Juni
 
På nationaldagen vandrade jag runt Djurgården och den dagen kommer jag alltid att minnas med värme. Som tack för hjälpen, för alla växtlistor som jag fått, ville jag bjuda Cecilia (som bor på Djurgårdens vackraste plats) på fika och vi upptäckte att vi inte enbarat hade växter gemensamt! Hur var det kungen uttrycket det...klick! Se den fantastiska vandringen här!
 
 
För första gången nosade jag runt ordentligt  i Vasastans gröna rum och upptäckte att den här delen av stenstaden grönskade mycket mer än vad jag trodde! Se själva här!
 
 ...och den 22 juni fyllde bloggen 10 år!  Se mer här!
 
 
 
I slutet av juni blommade flädern uppe på Monteliusvägen. Här från söders höjder på Mariaberget, har man härlig utsikt över huvudstaden!
 
Juli
 
Den 9 juli fick jag besök på Engsholms slott av tre trädgårdsmästare från Kungliga Djurgårdsförvaltningen och jag blev bjuden på sallad och morotskaka! Läs mer här!
 
 Den 12 juli vandrade jag ännu en gång Djurgården som blommade vackrare än någonsin! Se här!
 
...och i slutet av juli vandrade jag i mina drömmars stad, från Karlaplan till Mariatorget! Se här!
 
Augusti
 
I augusti blommade stockrosorna på Breda gartan i Djurgårdsstaden och vi fikade på underbara Café Skroten! Kolla här!
 
Det här året besökte jag sagoön i Östersjöhavet två gånger, i augusti med min älskade dotter! Se fler bilder här!
 
En av dessa fantastiska soluppgångar på Blockhusudden och 
den 20 augusti tog vi vår frukost på bryggan. Vi två morgonpigga soluppgångälskande trädgårdsmästare! Läs mer om den magiska morgon här!
 
 Augusti och Clematis-tider på Engsholm. Om ni vill och orkar... se fler bilder här!
 
 Jag gjord en en ordentlig genomgång av Stockholms sommarblommor 2015 och nosade rätt på växtlistor, som vanligt. Se här!
 
September
 
 På min septemberresa i Sverige besökte jag vackra Sofiero och Norrvikens trädgårdar - se här!
 
 ...och jag bodde på Hotell Gässligen i Skåne - och i ett kloster i Östergötland...! Se här!
 
 Blomstermoroten blev årets växt i Engsholms slottspark!
 
Och det gamla orangeriet utanför Engsholms gräns, fortsätter att fascinera mina följare...
 
´´Heta hyttan´´ i Piteå gjorde en glasserie med min morfars skepp i september! Läs mer här!
 
 Oktober
 
Engsholms slottspark sprakade av höstfärger. Här bergskörsbär och manschuriskt valnöt - se här!
 
 ... och jag trivdes ´´Så mycket bättre´´ ute på Blockhusudden...! Kolla här!
 
 Eftersom jag allitd har en stor lust att se Stockholm från ovan, tiggde jag mig upp i Wennergrens center för att ta höstbilder - se mer här!
 
November
 
 Vi åkte på en underbar november-weekend till Visby och den magiskt vackra medeltidsstaden vilade efter en lång säsong. Vi trivdes gott i de lugna, vilande tomma gränderna! Se här!
 
...och så visade ondskan sitt fula tryne igen. Hela världen sörjde med Paris och Frankrike.
 
December
 
2015 blev ett fantastiskt år som avlutades på Djurgården tillsammans med några av de allra käraste i mitt liv!
 
Nu laddar jag för ett förhoppningsvis lika lyckligt 2016!
 
Gott Nytt År mina vänner!
 
Amaryllis 'Denver' 
 

Kommentarer
Postat av: Anita

Så nu kom den alltså, din årskrönika. Alltid lika trevligt och intressant. Nu får jag möjlighet att läsa inlägg som jag missat under året. Men jag minns en hel del också som jag läst under året och framför allt alla fantastiska bilder. Du verkar haft ett mycket fint år 2015 och jag hoppas att 2016 blir lika fint!

God fortsättning på 2016!
/Anita

2016-01-01 @ 17:57:04
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse Wester

Fint att du hänger med Anita. Jag har läst din krönika och skrev en kommentar om hur fina bilder du tar...men Wordpress gillar fortfarande inte mig...Gott Nytt År

2016-01-01 @ 18:42:40
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Kristina

Som vanligt så fantastiska bilder! Och alla gamla inlägg serverade såhär lättillgängligt!

Hoppas du får ett lika fint 2016!

Hälsningar
Kristina

2016-01-02 @ 12:50:14
URL: http://kristinabonander.blogspot.se
Postat av: Hasse Wester

Tack Kristina och jag önskar Dig också ett riktigt bra 2016!

2016-01-02 @ 15:20:42
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ing-Britt Eklund Hammar

Tack för alla underbara bilder av blommor, träd och miljöer.

2016-01-02 @ 18:42:20
Postat av: Hasse Wester

Tack för att du följer med i bloggen Ing-Britt!

2016-01-03 @ 00:05:17
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Så fin årskavalkade, jeg kjenner duften av natur! Godt nytt hageår ønsker jeg deg.

2016-01-04 @ 08:15:56
Postat av: Hasse Wester

Tack anonyma besökare och jag önskar Dig detsamma!

2016-01-04 @ 17:38:14
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Monica

Så vackert att se dina foton månad för månad, verkligen härligt! Och härligast av allt tycker jag det är att du funnit kärleken och den dig:-). Hoppas din axel läker också och du får/hittar rätt hjälp med den, det gör så ont med trasig axel, vet. Men det kan bli helt bra som tur är. Önskar en god fortsättning och ett gott år 2016!

2016-01-05 @ 01:50:33
URL: http://engelsktporslin.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja, ett fint år var det Monica! Jag önskar dig också en god fortsättning på det nya året!

2016-01-05 @ 12:14:27
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0