Site Meter

Vecka 1, 2024 - Isskulpturer och vertikalpelare

 
1 Januari - måndag
 
 
Att återstarta en bloggom trädgårdar och parker i Stockholm den 1 januari känns givetvis som en utmaning, men vi tar små steg i början tills de första vårtecknen dyker upp. Bloggar är väl idag lika hett som papperstidningar, men jag kör på som förr och ska även försöka visa några bilder redan nu i januari, trots att det inte är helt lätt att hitta motiv.
 
 
 Mina drömmars stad. Bild från slutet av december när jag vandrade runt Riddarfjärden.
 
 
Sedan vintersolståndet den 22 december har dagarna blivit 11 minuter ljusare, vilket är oerhört glädjande och vi lämnar snart de mörkaste dygnen bakom oss.
 
Nu ser jag fram mot att besöka stadens parker i vår och följa förändringar som sker. Under 2023 fick vi en ny park vid Djurgårdsbrunn då Brunnsparken blev klar under sensommaren. Flera av Stockholms äldre parker renoverades förr året, så som Polishusparken på Kungsholmen och Mosebacke och Mariatorget på Södermalm. Något att se fram mot i vår är när Observatorielundens 50 000 som planterades i höstas går i blom och även Rosenbads trädgård där 20 000 blomsterlökar också sattes under hösten.
 
 
 
 
 
2 januari - tisdag
 
 
 
 Efter att ha varit hemma på Djurgården under jul och nyår, är Lexus tillbaka hos mig en stund igen. Jag har ju lyckan att få ha den fantastiska lilla killen måndag-onsdag varje vecka, så som det varit nu i snart 4 år.
 
 
 
 
 
4 januari - torsdag
 
 
 När vi öppnade ytterdörren upptäckte vi att det hade snöat ordentligt under natten och Lexus hade svårt att ta sig fram i den höga snön tills vi hittade en upptrampad stig.
 
 
Blockhusuddens isskulpurer
 
 
Blockhusudden är en av mina absoluta favoritplatser i Stockholm. Den vackra platsen längst ute på Djurgårdens östra sida mot innerskärgården brukar oftast bjuda på vackra vyer, fantastiska soluppgångar och stränder fyllda av sjöfågel. Men när hårda vindar drar in mot udden på vintern, förändras platsen till något som liknar Antarktis. 
 
Lexus hemma på Blockhusudden
 
 
 
 
 
 
5 januari - fredag
 
 
Slottsträdgården Ulriksdal
 
 En portal av blommande kamelior.
 
 
När minustemperaturen blir tvåsiffrig brukar jag bege mig antingen till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården eller till Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal som jag gjorde den här iskalla dagen. Varje gång jag kommer in i den här fantastiska handelsträdgården tänker jag hur fint och rent konstnärligt växterna presenteras. Visseligen var det något av en mellanperiod nu innan våren inom kort letar sig in här, med tulpaner och annat vårigt som drivits upp för att blomma långt innan växterna blommar utomhus. De kornettblommor som jag sökte var ännu inte klara för försäljning, så jag får återkomma i februari.
 
Blomsterlökar med tulpaner, krokus och narcisser var utplacerade i krukor och det är svårt att föreställa sig att vi måste vänta i fyra månader innan vi kan njuta av dem utomhus. 
En kopp kaffe i ´´hundrummet´´ är tradition även om inte Lexus var med.
 
 
Underbara julrosor
 
 
 
 
 
6 januari - lördag
 
Lördagsmorgon i mitt Brommanäste. Varmt och gott inomhus, men -12 grader ute!
 
 
Tio minuter senare visade sig en märklig soluppgång. Jag citerar Wikipedia - Vintertid händer det att luften fylls av små iskristaller i form av plattor. Det kan inträffa vid frostdimma eller frostdis. Om en lågt stående sol lyser på dem kan ljuset reflekteras i deras undersidor och det ser ut som en långsträckt vertikal pelare som går genom solen. Denna halo kallas vertikalpelare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza

Underbart att du är tillbaka med ord och bild. Ganska skönt att gå och vänta på något och särskilt när det är våren som ska komma. Härligt med vertikalpelaren den syns inte ofta. Jag har bara sett den en gång förut. Ha de så bra och hälsa Lexus.

2024-01-08 @ 14:00:07
Postat av: Janicke

Så fint att du är tillbaka veckovis, ska bli kul att följa, som vanligt.
Grattis till pelaren, den har jag sett bara på bild. Dock har jag numera sett norrsken, så jag är nöjd!

2024-01-08 @ 16:08:14
Postat av: Hasse

Ja nu väntar vi in de första vårtecknen Liza.

2024-01-08 @ 18:12:35
Postat av: Hasse

Fint att du hänger med Janicke. Norrsken är en myt...det finns inte!

2024-01-08 @ 18:30:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0