Site Meter

Bloggåret 2012

 Januari 

Klicka gärna på de 86 länkarna i inlägget!

Ännu ett år går mot sitt slut, ett annorlunda år då jag fick ett roligt och viktigt uppdrag. Ett stort ansvar vilade på mina axlar. Det har varit ett kul, spännande, ärofullt, intensivt och arbetsamt år. 2013 kommer i stället att gå i lugnets tecken...

Den snöfattiga vintern passade mig utmärkt och jag vandrade i Gamla Stans gränder på halkfria slitna gatstenar. På bloggen lottade jag ut biljetter till trädgårdsmässan Rum och Trädgårdoch Victoria hittade min blogg.

Frågan om vad som är manligt och kvinnligt i trädgårdar- vågade jag mig på igen, vilket fick mina läsare att kommentera inlägget. I slutet av den långa vintermånaden kom det första vårtecknet i form av Vårsalongen på Liljevalchs, som bjöd på en del mycket märkliga konstverk, som vanligt.

    Februari

Februari kom och vår stadsminister tyckte att vi borde jobba tills vi blir 75 år och jag undrade hur mina slitna knän ska orka i ytterligare 17 år. Jag skakade av mig politikernas makt över mitt liv och fortsatte i stället att lotta ut biljetter till trädgårdsmässor och den här gången till Nordiska Trädgårdar. Vintern fortsatte att vara fattig på snö och alla utom jag längtade efter ljus snö som skulle skingrade mörkret - jag drömde i stället om sommarens planteringar och funderade över om det kan bli vulgärt med för mycket färg i trädgårdar...

Det kom ett mail en iskall dag som värmde mig och i Stockholm renoverades två historiska trädgårdar. I slutet av månaden fylldes jag av magisk trädgårdslyckanär jag en dag i parken hittade något  mycket välkomnande och välbekant. Ett sådant där magiskt under, som får mig att fortsätta i den här branschen.

  Mars

Våren anlände tidigt. Per och jag gick på trädgårdsmässan Rum & Trädgårdoch kryssade oss fram bland blommor, trädgårdskompisar och kitschiga trädgårdsleksaker.

Det var under den här tiden som det bestämdes att jag för Allt om Trädgård/Norstedts förlag skulle börja skriva en bok om Stockholms trädgårdar och parker, vilket kändes stort, spännande och en aning skrämmande. Möten hölls, planer smiddes och deadline fastslogs. På något märkligt vis var det två förlag samtidigt som vill att jag skulle skriva en bok. Även ICA-förlaget ville göra en stockholmsbok med mig. Va? Jag fattade ingenting och blev ´´tvungen´´ att välja. Under våren 2013 kommer boken Stockholms gröna rum att finnas ute i butikerna.

Björn Östlund på SVTsvarade på mitt mail som jag skickade om önskemål hur Trädgårds-TV skulle kunna se ut och vad hände egentligen i Tullgarnas slottspark???
Jag drömde om prunkande trädgårdsland och drömhörnor och i slutet av månaden åkte dotter och jag på vår traditionella fotbollsresa. Den här gången mellanlandade vi i London en dag innan vi fortsatte till Palma de MallorcaUnder fotbollsmatchen sprang någon på min kamera som gick sönder, så bilderna från den fantastiska resan bland Mallorcas berg är tagna med dotterns kamera.

  April

Våren omfamnade slottsparken fullt ut och jag skrev lite om tidenom att stanna upp och njuta av varje förändring i natur och trädgård. På Södermalm började man odla på en gammal järnvägsräls och ute i Huddinge hyllade jag Zetas trädgård.

Den stora Nordiska Trädgårdsmässanär för många starten på trädgårdssäsongen och lite aprilsnö kunde knappast hindra mitt trädgårdshjärta att slå lite snabbare, nu när ljuset återvänt och det spirade och grodde överallt.

Det var i april som min gamla blogg började trassla. Google hade stängt av blogg.sevilket gjorde att inget av det nya man skrev blev sökbart på Google och mina tankar på en ny bloggplats började gro.
Våren blev allt vackrare i slottsparkenoch Laleh sjöng sin vårpsalm. På tal om vår - nu började äntligen Kungsträdgården förvandlas till ett rosa blomsterparadis och det var nu som jag på allvar började fotografera för boken och jag upplevde total våreufori bland Tantos kolonilotter.

    Maj

Det har blivit tradition att jag besöker Bergianska trädgården den 1 maj varje år och just då inleddes en tid som var så vacker att det blev svårt att samla intryck och känslor... och jag hängde ut en cliffhanger.
Expressens Nina Bergström ställde 9 frågor till en trädgårdsmästare i märkliga byxor i ett trädgårdsland i Sörmland och hemma i Stockholm vårvandrar jag i Vitabergsparken.

Sergels torg vårblommade som aldrig förr och visst är det väl på Facebook som allting händer?
Jag har sällan upplevt Stockholm så vackert som under maj månad 2012. Se själva här och här!
Häggblomningen gjorde mig ännu en gång berusad - prunusholic! Och tulpanerna i Bergianska bara ökade mitt blomstermissbruk! Maj månad ger vi oss hän bland blommade träd och människor!

I Engsholms slottspark blommade det runt omkring mig och jag hade svårt att koncentrera mig på det jag skulle göra. Ute vid Rosenhill gick kärlek och kaos hand i hand!

Slumpen tog oss till Sköna Värmlandsom bjöd på tropisk värme och härliga upptäcktsfärder.

  Juni

Jag lämnade till slut Blogg.se efter sju år och tusentals inlägg. Det kändes konstigt att lämna detta arkiv som sakta kommer att försvinna, men jag flyttade över en hel del av inläggen till nya bloggen som kom att heta Slottsträdgårdsmästaren på Engsholm och här är det första inlägget! 

Jag hamnar i Länstidningen i Södertäljeoch den tionde juni besökte jag den färgsprakande Marabouparken i Sundbyberg. I vår egen underbara slottspark blomstrade det och hemma på kammaren fortsätter jag att lägga över mängder av inlägg från gamla bloggen, mest de som handlar om växter - som eken.

Mitt i juni blommade Engsholm vidare och vi tillbringade en brukshelg i Upplanden helg som blev både spännande och vacker, trots regn. I Stockholm vandrade jag en duggregnig midsommardag i Tantos koloniomården som var vackrare än någonsin. Fotovandringarna i Stockholm för boken fortsatte och jag var glad att det här inte var högtryckens sommar.

Peter Englander kom på besök med ett TV-team och filmade Slottis i arbete, som tydligen ska bli ett pausinslag i vårens TrädgårdstoppenKul att möta Peter, men jag är orolig för vad jag svamlade om när kameran gick. Ja ja...ni får väl se i vår på TV 8! Jag berättade ännu en gång om den goda jorden och plötsligt infann sig den magiska tiden då juni möter juli.

    Juli

Jag vandrade i mitt älskade vackra Stockholmoch hoppas kunna visa i min kommande bok hur jag känner för min hemstad. Jag visade några nya växter i slottsparkenoch fick som vanligt problem med vinet...
En dag på Långholmen hittade jag underbara Rosängen som Kerstin så ömt vårdar. Efteråt klättrade vi upp i Högalidskyrkans torn och såg Stockholm på ett nytt sätt.

 Träden mår inte så bra och jag försökte sammanfatta detta i ett inlägg. Nikon och jag fortsatte att plåta Stockholm och dotter och jag åkte ut till vackra Fjäderholmarna för att äta lunch. Sommarsnönligger vacker över Engsholms slottspark och jag hamnade senare i sommarens vackraste trädgård på Färingsö.

  Augusti

Semestern var efterlängtad och jag valde att först stanna hemma för att fortsätta fotografera och skriva boken. Ibland träffar man på människor som är extra generösa och vänliga. Sanna och Stefan låter mig låna deras underbara hus på Kinnekulle i fyra dagar. Jag njöt under dessa dagar av det underbara landskapet där jag både skrev, vilade, fikade hos Hannu och upptäckte omgivningarna. Dag 1Dag 2,  Dag 3Dag 4.

På vägen hem från Kinnekulle besökte jag Örebro stadspark och som vanligt var blomstergatan med sommarblommor helt fantastisk. Hemma i Stockholm berättade jag hur gamla stadens träd är.

    September

Jag tillbringade ovanligt mycket tid i Stockholms parker och trädgårdar men visade inte så många bilder just från dessa platser. De kommer i boken. Äntligen lite semester och vi åkte till den medeltida gränden i Visby som så många gånger tidigare. Det kändes lite som att komma hem och det blev en underbar vilsam vecka på den vackraste av öar. Tillbaka igen i Engsholms blomstrande park och hemma i stan konstateras det att jag bor precis mitt i denna stan!

Jag hyllade fika och caféhäng och sammanfattade sommaren på min arbetsplats som nog varit den blommigaste och vackraste sommaren jag upplevt där.

  Oktober

Hösten kom skoningslös som vanligt och det blev rent förbannat vackra färger i slottsparken. Det blev dags för den traditionella pilkastningen på Sverigekartan som skulle visa vilken plats jag ska besöka och uppmärksamma under min försommar-semstervecka 2013. Tidigare har jag besökt Gonäs och Mangskog. Nu hamnade pilspetsen på den småländska byn Asa som ligger norr om Växjö.

Jag hyllade Trädets tid och jag tog en liten paus från bokskrivande och vilade ut en helg på Krusenberg herrgård utanför Uppsala. Jag berättade om boken som ska heta ´´Stockholms gröna rum´´ och jag åkte på kurs till Ericsbergs slottutanför Katrineholm. Under oktober och november pågick den mest intensiva skrivartiden för boken och jag längtade till våren då den släpps.

  November

I november satt jag mest hemma på kammaren och skrev bok. Jag gjorde ett försök att berätta vad en trädgårdsmästare gör på vintern och berättade även att jag är ett steg närmare bokens slutförande.
Nu blev det mörkt och kallt och jag undrade ännu en gång varför jag inte föddes vid en Medelhavsstrand i stället. Jag var ganska osocial den här månaden och längtade efter ljus och värme. En ljuspunkt i mörkret var när vi såg en glad och pigg Uffe Lundell i Uppsala och trots att jag skulle velat byta ut 20 låtar i spellistan...så mådde jag gott av den gamle kämpen!

   December

Jobbet med boken fortsatte och jag gjorde egentligen inte så mycket annat än att jobba med texter med hjälp av min dotter. Nu bestämdes även vilka bilder som blir med i boken som nu börjar ta form och jag tror att den blir vacker. I Allt om Trädgård kom ett reportage i nr 1-2013 om boken. Jag funderar på det där med fotografering av trädgårdar och började ge mig ut på små korta vandringar igen, mitt i den intensiva bokperioden. Jag besökte en insnöad Tänkaren på Waldemarsudde under en iskall Djurgårdsvandring med klassisk musik i lurarna.

Den 10 december var det dags för Nobelmiddagen i Stadshuset. I år hade´´vi´´ tagit över Stadshusets restauranger och står även för Nobelmiddagen där våra kockar Mattias och Eddy tillsammans med 40 andra kockar var med och lagade mat åt 1346 gäster.

Nu går vi mot ett nytt år och jag tycker om att vända blad, lämna det gamla bakom mig, byta almanacka, börja på dag ett och gå vidare mot nya äventyr på livets underbart krokiga stig. Fotbollsresa till Barcelona i början av maj är bokad och jag hoppas även få se nya vackra platser i Sverige under 2013.

Nyårslöfte blir att leva lugnt och att försöka lära mig meditera.

Tack för i år alla bloggbesökande vänner! Jag önskar er alla en God Jul, ett riktigt Gott Nytt År och ett underbart 2013, vare sig det blir i lugnets tecken, som mitt, eller om det blir vilt och spännande!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0