• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Mot Mittens rike

    Nu packas väskan och kameror laddas. I morgon lämnar vi den svenska våren för att möta en annan vår i en annan världsdel. Planet lyfter fredag eftermiddag.
    15392-539
    Det känns oerhört spännande och jag hoppas att körsbärsträden ska blomma och att marken ska vara täckt av blommor.....det är en önskedröm som nog är lite för optimistisk. Det ska i vilket fall bli spännade att se kinesiska muren, förbjudna staden mm. Vi har planerat in att besöka spännande och trendiga restauranger, vi ska ha picknicklunch och gå på nattmarknad, morgongymnastik i Jingshanparken, matlagningskurs, familjebesök och gå på Kungfu-show mm. Det blir nog en hel del shopping också.

    Om jag kommer åt en internetuppkoppling (måste väl finnas på hotellet) så ska jag lämna någon kort rapport från Mittens Rike, annars blir det Kina-inlägg när jag kommer tillbaka.
    Hälsningar Slottsträdgårdsmästaren.

    Dagens jordspråk
    Dröj inte att beundra körsbärsträdets
    blom, en stormvind kan rycka
    bort dem under natten.

    Japanskt ordspråk

    Dagens fundering
    Det finns mycket att säga om vin i lådor. Man kan t.ex köpa fel färg på vinet.


    Nordiska trädgårdar 2007

    Jag vill ha en ny partner
    Det var inte meningen att jag skulle gå på årets trädgårdsmässa i Älvsjö men i morse ringde K och sa att jag nog borde se den i alla fall eftersom den i år ligger i A-hallen som är den största mässhallen och att utställningen verkade bra.
    Jag packade ihop och drog till Nordiska Trädgårdar. A-hallen är enorm och utställningen kändes större än förra året.
    15392-538Trädgårdsmässan kändes som vanligt, samma känsla. Man träffar några man känner och man diskuterar med vissa försäljare och det är ganska trevligt. Jag hade bestämt mig för att inte vara så negativ utan bara koncentrera mig på det som jag själv tyckte var intressant.

    Jag fick inte med mig någon påse att bevara broschyrerna i vid entrén så jag tog första bästa påse hos en utställare som råkade vara Partner och som säljer trädgårdsmaskiner. När jag gått där inne en stund råkade jag titta vad som stod på påsen.......jag hade gått runt där med en påse med text i stor fet stil ´´Jag vill ha en ny partner´´ !!!
    Jag diskuterade ättika för ogräsbekämpning med en försäljare, hållare för säckar med en annan och fjärilslavendel med ännu en. Jag tittade på fröer, planteringstunnor, en kantskärare med hjul, marktegel, holländska lökar och knölar. Jag köpte en tidning som heter Trädbladet och som jag nog ska prenumerera på....det här numret hade en artikel om alléer vilket intresserar mig. Som vanligt sålde männen maskiner och beskärningsverktyg och kvinnorna sålde blommor och fröer. Efter vandringen på hårda golv kändes det som om mitt knä behövde en akut operation...men jag tog mig till bilen för att åka hem. Förra året skrev jag så här.

    Samba på Råsunda

    Igår förvandlades ännu en gång Råsunda till en lycklig sambaplats. I oktober förra året såg min dotter och jag Brasilien-Ecuador på Råsunda och jag beskrev då den sköna stämningen på läktarna. Igår var Brasilien tillbaka på Råsunda för att möta Ghana och den här gången fick jag biljetten som present av dottern och vi upplevde ännu en gång den sköna sambastämningen på läktarna där t.om. vissa av Ghanapubliken bar tröjor där det stod Ronaldinho på ryggen. Att han fortfarande är en superstjärna märktes då alla fotografer bytte sida av Råsunda i halvlek för att hela tiden ha Ronaldinho i fotoläge. Matchen var väl inte så mycket samba med en helt OK match som Brasilien vann med 1-0 och där Ronaldinho skötte sig bra utan att trolla. Det var lite kyligt på slutet men att se världsstjärnor live och på nära håll värmer även under kalla marskvällar. Det var den bästa presenten och nästa år är det 50 år sedan VM-finalen i fotboll spelades här i Sverige där finalen gick mellan Sverige-Brasilien....tanken är att det ska bli en jubileumsmatch mellan lagen då och med all säkerhet finns vi här då igen.

    Så här långt står det 1-1 i EM-kvalmatchen mellan Nordirland-Sverige och vi tittar vidare....
    ...och nu 2-1 till Nordirland....vars e backarna???
    Nä...det här var inte kul....+ bara för Elmander. Ännu en gång...byt förbundskapten och förändra spelet. Det måste till något nytt för att spelet ska fungera igen. Även om Sverige har vunnit många matcher på senare tid så har inte spelet varit bra. God Natt!

    På stilla vatten

    Morgnarna fortsätter att ta andan ur en och trots att det är minusgrader, frost i gräset och inte någon grönska eller blomning ännu så förundras man hur vacker naturen är. Frosten ligger kvar fram till niotiden och skulle det inte vara för ljuset och ljuden kunde man tro att det var vinter då temperaturen i morse var -4 grader.
     
    Den orientaliska julrosen blommar fortfarande och runt omkring väntar övriga perenner på ännu mer sol och värme. Det är hårda tider för trädgårdsmästaren nu som stressar vidare med tung vårstädning och för varje år som går så känner han att efter många år i trädgårdar orkar kroppen inte lika mycket som hjärnan vill. Det finns inte så mycket intressant att berätta om vad som händer i parken just nu då räfsan, krattan och kvasten är de verktyg som används men efter påsk blir det även annan sysselsättning.
    15392-535

    Tidigt i morse såg jag ett fartyg på väg i det stilla vattnet och jag undrade om även sjömännen ombord njöt av den vackra morgon. På åkern intill tutade sångsvanarna och gässen och dagens arbete kunde börja.

    15392-537

    Jag har så mycket att göra och är en aning förvirrad nu inför resor mm. så jag hinner inte läsa eller kommentera så många bloggar just nu men jag lovar att fortsätta följa er när allt lugnat sig igen.

    Dagens jordspråk
    Ett hopp som aldrig infrias är som
    en blomma som aldrig sätter frukt.

    Persiskt ordspråk

    Vilket välkomnande!

    15392-531

    Efter en orolig natt begav jag mig då till min slottspark igen. Trafiken på fyran var ryckig och hetsig och det kändes fint att svänga av på de mindre vägarna närmare slottet. Väl inne i slottsparken möts jag av en himmel över fjärden som är så galet vacker och tillsammans med koltrastar och bofinkars sång så kändes det som det bästa tänkbara välkomnandet. Det var en kylig morgon med frost på gräset men solen värmde snart upp både gräs och trädgårdsmästare.
    Det var bara att kasta sig på fruktträden som skulle beskäras och runt omkring mig väntar parken på att bli vårstädad så det känns lite stressigt nu.
    15392-534

    Det är bara krokus, julrosor, snödroppar, några svalört och scilla som blommar ännu. Ute på åkrarna flög tofsviporna, även tranor har kommit, men jag såg dem inte idag. Det kändes fint att få börja jobba i parken igen och den här första dagen bjöd på sol och 15 grader varmt.

    Perennplanteringen vecka 13

    15392-532

    Ja jag vet...det ser fortfarande bedrövligt ut i planteringen och jag har ännu inte hunnit göra den vårfin men det ska bli i veckan. Lite vintergäck är det enda liv som märks, men ha tålamod.....det kommer att bli vackert.

    Klicka på kategorin Perennplanteringen för att följa färden till ett blomsterhav.

    Blomstrande vår

    Förra året hade Ulriksdal utställningen ´´Tulpaner, tulpaner´´ vid den här tiden och den var fantastiskt vacker och spännande. I år handlar det om hyacinter och narcisser och det blev inte samma upplevelse. Den här lokalen i det gamla orangeriet är däremot helt underbar vacker med alla dessa marmorstatyer och det är en väl vald plats att ha en blomsterutställning.
    Narcisserna kommer från en samling i Holland och hyacinterna från en engelsk samling. Det var helt klart värt ett besök och efter besöket i orangeriet gick jag en sväng i slottsparken och förundrades över hur träden beskurits...mer om det senare i veckan. Kanske är en av anledningarna till att jag inte föll för den här utställningen att jag har lite problem med just hyacinter, tycker att de är lite för mycket på något sätt....nästan vulgära med sin fräna doft och kraftiga utseende.
    15392-530
    15392-529
    Det här tyckte jag mycket om...färgerna på narcisserna och hyacinterna går i liknande nyanser. Snyggt!

    15392-528
    ..och det här är ju mycket läckert....vit Primula bland gyllenbruna boklöv. Nästan så att man fylla planteringarna med nedfallna boklöv.

    Såg på en anslagstavla att det blir Ulriksdals Flower Show i parken även i år. Den 30 augusti till den 2 september kommer parken att fyllas med blommor och en mängd utställare visar trädgård i olika former.

    Dagens fundering
    Hur kan man sälja korv med bröd för 5 kronor vid Korvmacken nere vid torget? Korven var god! Man undrar ju vad inköpspriset är?

    En vit havskajak

    15392-532

    En magiskt vacker vårdag denna våffeldag. Människor sitter vid sjön och blundar mot solen. Det spirar och knoppas överallt och nu gäller det att inte stressa fram våren. Varje liten föränding i naturen känns som något mycket stort nu.
    I snart tio år har jag varje vår bestämt att jag ska skaffa en vit havskajak till sommaren och nu när jag satt vid sjön och vilade så kommer en paddlare i en vit havskajak och glider ljudlöst fram i det helt blanka vattnet och då är det dags igen att bestämma ....i sommar ska jag skaffa en vit havskajak, så!


    Nu börjar det!

    Sommartid
    15392-529
    I morgon börjar ännu en säsong i slottsparken, den tionde för min del. Nu är det dags att kasta sig över träd och planteringar. Förra året låg det snö kvar när jag började men nu har våren kommit mycket längre. Som vanligt börjar jag att beskära fruktträden innan det är dags att börja vårstäda hela parken. Nu blir det ett avbrott efter fyra dagar på grund av vår spännande resa och sedan är det påsk. Jag har inte bestämt mig ännu om jag ska så sommarblommorna nu eller efter påsk, de ska ju skötas också!
    Det ska i alla fall bli riktigt skönt att kliva in i parken igen och träffa arbetskamraterna.....och alla växterna!

    Dagens jordspråk
    Var hälsad, sol, som väcker
    med blicken varm och öm
    den unga jord som sträcker
    sig mornad ur sin sömn!

    John Lindström (Postuma dikter)

    Körsbärsträden blommar

    Körsbärsträden blommar i Japan ocjh i Peking är det 17 grader varmt......

    Åbergs trädgård i Ystad

    I somras besökte jag den mycket fina plantskolan Åbergs trädgård i Ystad och träffade ärven Lena Drameus-Åberg som ofta var med i TV:s Gröna rum. De har ett stort sortiment av perenner och jag gillar verkligen den lummiga visningsträdgården.
    Länk.

    15392-527
    15392-526

    Torsk på träd

    15392-52415392-525

    Drottningholmsvägen i Bromma

    Födelsedagspresent = Brasilien-Ghana


    15392-523Fick just veta att min dotters present till mig när jag fyller år snart...var biljetter till Brasilien-Ghana på Råsunda nu på tisdag. Lyckan blev total.....att få se dessa brassar med Ronaldinho i spetsen är ju det bästa man kan se i fotbollsväg (Barcelona också då så klart). Det ska bli underbart....tack min fina dotter!








    Jag är rädd för Staffan Westerberg

    Drottningholmsvandring

    15392-520
    15392-521Ungefär en gång i månaden brukar jag göra en vandring runt i parken vid Drottningholm. Jag har följt det långsiktiga arbetet att byta ut parkens alla lindar. Det här är ju Sveriges största och viktigaste barockpark och de gamla lindarna mådde eller mår inte alls bra på grund av dåliga markförhållanden och felaktiga beskärningar genom åren.

    När Tessin ritade slottet och parken hade han sneglat på de franska slottsparkerna Vau le Vicomte, Versailles och Chantilly. År 1684 planterades de första 300 lindarna och 1726 fanns parkens alla 846 lindar på plats, lindarna var Tilia cordata, vanlig skogslind från Holland.
    Tilia x europaea ´Pallida´ dominerar av de lindar som planterats hittills men de lindar som kommer att bytas ut närmast slottet är träd uppdrivna från sticklingar av parkens befintliga skogslindar som togs 1995-1996 och nu står ca. 360 träd på tillväxt i Tyskland och som väntar på att den sista etappen ska genomföras ca. 2014.
     
     
    23 mars 2007
     


    15392-519
    Avenbokens guldbruna löv är mycket vackert nu innan grönskan.

    Hyacinter och narcisser

    15392-518

    Blomstranade vår

    Den 10 april är det föredragskväll med Hannu Sarenström vid Ulrikdals slottsträdgård.

    Ser på Bloggportalen att det nu finns 200 bloggar där som handlar om trädgård.
    Min spaning vid Ulriksdals slottspark förra året.

    Ny design

    Stort tack och en blomma till Ann-Louise på blogg.se för ett jättefint jobb.

    Tydligen så funkar inte den nya designen i Explorer....eller? Ni får gärna berätta om det det ser konstigt ut.
    Men det är tydligen bara i gamla Explorer som det blir fel.

    15392-517
    Akleja

    Skeppsholmens kajer


    15392-512

    Ibland kommer man till platser i den här staden som man inte tidigare besökt och jag måste erkänna att jag inte gått efter Skeppsholmens kajer tidigare....vad jag minns. I helgen hade jag ingen kamera med mig då jag hamnade där och halkade in på en visning av Briggen Tre Kronor som var mycket intressant. Idag tog jag en kort kajvandring där i den kyliga vinden. Det var bara ett par grader varmt och gråmulet. Här kommer jag att gå många gånger i sommar. Kajerna är fyllda av spännande båtar, skutor och fartyg och överallt sjuder det av liv. En skylt med skutans historia finns uppsatt invid många av skutorna. Antar att det bor folk på dessa skutor som i skutorna vid Norr- och Södermälarstrand. Jag kanske ska bo på en skuta?
    I sommar kommer Tall Ship Race till Stockholm och det ser jag verkligen fram mot...mer om det senare.
    15392-513

    Dagens jordspråk
    Livet är som ett stormigt hav, men ett hav
    som har sina hamnar invid grönskande öar.
    August Strindberg

    God vårdagjämning

    Önskar alla en God vårdagjämning....om än lite sent på dagen. Det här är en av årets finaste högtidsdagar. Om tre månader är det midsommar och sen går vi mot mörkare tider igen.....!
    15392-511
    Pingstliljan ´Actaea´ blommar inte ännu men det dröjer inte länge.

    Linné på Naturhistoriska

    15392-509

    Idag besökte jag Naturhistoriska riksmuseets utställning om Linné tillsammans med min syster. ´´Från Linné till DNA´´ heter utställningen pågår till den 13 januari 2008. Utställningen visar delar av museets stora samlingar och här kan man se uppstoppade djur som finns i vår natur nu men även djur som utrotats från jordens yta av olika anledningar. Man får blicka in i hans tid och se hur han arbetade, se en karta över världen som visar var lärjungarna hämtade växter och frön och här presenteras också lärjungarna och de växter som fått namn efter dem.
    I somras gjorde jag trädgårdsspaningar i Uppsala
    Linnés Hammarby
    Linnéträdgården
    Bra länkar
    Linné 2007
    Linné on line
    Naturhistoriska
    Wikipedia
    Under flera kvällar i mars kan man gratis gå på olika föreläsningar i hörsalen och jag kommer med all säkerhet att gå på någon av dem.
    Smygfotade en havsörn också....

    Vi firar ju Linné i år då det är 300 år sedan han föddes den 23 maj 1707 i Råshult i Stenbrohult socken. Det finns så oerhört mycket som Linné uträttat under sin livstid men det som gjort honom känd över hela världen är ju hans verk Systema naturea där han presenterar uppdelningen av växterna i sexualsystem.
    Jag köpte en nyutkommen bok med samma namn som utställningen och jag tar mig friheten att skriva av texten som står på baksidan av boken här.

    Från Linné till DNA
    Linné var oerhört nyfiken på naturen, människorna och tingen. Han hade en genial förmåga att iaktta detaljer överallt och han lyckades skapa översikt och system. Ingen tvekan om att Linné är Sveriges mest kände vetenskapsman genom tiderna.
    Lärjungarna reste ut i världen, samlade växter och djur och skickade hem till läromästaren. Berättelsen börjar hos Linné, i hans tid och vetenskap.

    Från 1700-talet tar boken språnget in i vår tids forskning inom systematik. Dagens systematiker vill, precis som Linné, beskriva och klassificera världens biologiska mångfald.
    Den biologiska mångfalden tycks vara nästan oändlig, visar det sig. Bland de synliga finns en osynlig värld, befolkad av mikroorganismer, som är planetens verkliga härskare.

    Linné använde ögat och pennan. Dagens biologer har avancerade redskap. Med den moderna DNA-teknikens hjälp kan de ge nya spännande svar på frågan: Hur är organismerna släkt med varandra? Det fantastiska är att svaren finns djupt inne i livets arvsmassa.


    Handelspalats utan varor

    Ännu en gång har jag lurats in i dessa handelns stora tempel och ännu en gång har jag konstaterat att detta är djävulska platser. De är för stora, det är för lite personal och de har inte de varor jag söker. Jag trodde ännu en gång att ju större butiken är desto större är utbudet på varor och dessutom finns det gratis parkering just utanför. Nu vet jag ännu en gång att jag vill ha en specialbutik med pingla på dörren.
    Idag hade jag några små saker som skulle inhandlas inför resan. Det var ett extrabatteri och ett extra minneskort till kameran och även en rese-eladapter för att kunna ladda mobilen, filmkameran och digitalkameran mm. Det kändes naturligt att åka till Elgiganten för att köpa en eladapter.
    - Hej, jag skulle ha en rese-eladapter.
    - Nej sådana har vi inte här.
    - Ok, men var kan jag få tag i en sådan?
    - Prova i en elbutik.
    - Är inte det här Elgiganten?
    Jag gick vidare i detta enorma handelstempel till fotoavdelningen för att köpa batteri till kameran.
    - Nope, det har vi inte. Prova i en fotobutik. Experts stormarknad ligger där borta.
    Expert kan man lita på. De är experter på foto och det var i en av deras butiker jag köpte kameran.
    - Nej vi har inte batterier till kameror.
    - Men är inte det här en stormarknad för foto?
    - Vi har inte inriktat oss på foto här.
    - Är inte Expert en fotokedja?
    - Prova i vår butik på Hornsgatan, det är en fotobutik.
    Tror snart att Södermalm är den enda delen av Stockholm där det fortfarande finns specialbutiker. Nu var det närmare till det inomhuscentrum där jag brukar handla ibland och där vet jag att de har två fotobutiker. Den ena hade flyttat till Sankt Eriksgatan men i den andra fanns det både batteri och minneskort och på Clas Ohlsson fanns det eladapter. Ett sterilt och trist inomhuscentrum har tagit över stadens specialbutiker och här hittade jag det jag sökte. Saknade bara pinglan på dörren in till butikerna.
    Jag tycker verkligen riktigt illa om dessa förbannade stormarknader som är så oändligt stora men ändå aldrig har det man söker....och får man väl tag på en expedit så får man alltid svaret...nej det där har inte vi. Att sedan dessa stora handelsplatser som Kungens Kurva och Barkarby är så groteskt fula är en annan historia.
    Jag tycker om att handla i Gamla Stan....även om det snart bara finns turistbutiker där.

    Hört i Göran Perssson dokumentär.
    USA släpper ut 25% av växthusgaserna på jorden och den amerikanska befolkningen utgör 4% av jordens befolkning. Bushs USA vägrar att ingå i Kyotoprotokollet.

    Vilka är ni?

    Månadsbilden Mars vecka 12 - 2007

    15392-505

    Det snöar här i Stockholm idag....men det är även klarblå himmel och sol mellan varven. Klockan elva var det +3 grader och det snöade. Långt där nere på marken växer stora bestånd av vintergäck och haven av scilla som brukar finnas här är lite på gång. Annars syns ju ingen ändring på bilden sedan förra veckan.

    Klicka på kategorin tisdagsbilden och följ vägen mot grönskan.
    Bonusbild....om jag vrider mig något åt höger.

    Att plantera äppelträd

    Det kanske är lite fel tid att prata om att plantera äppelträd nu....men jag upptäckte något idag som kan vara värt att veta.
    Som regel är ett äppelträd två år gammalt när man köpter det i butik...från det att man ympat på sorten på grundstammen. Den vanligaste grundstammen är fortfarande A2 som funnits länge och som är härdig långt upp i vårt land. Problemet är att äppelträdet blir storväxt och som inte passar i små trädgårdar. Idag finns flera andra grundstammar som är mer svagväxande och som då också sätter frukt tidigare, problemet här är att de grundstammarna inte är lika härdiga som A2.

    Jag minns när jag gick på trädgårdsskola en gång i tiden och då vi fick ympa på en sort (tror att jag valde Aroma) på en grundstam (ett spö) för att sedan plantera trädet och följa det under första säsongen, det var intressant att se utveckligen från början.

    Min upptäckt idag
    För några år sedan planterade jag tre stycken äppelträd åt en bekant och de valde att köpa träd som var storvuxna, jag minns inte men antingen så var de 4 eller 6 år gamla. De som är 4 år kostar idag 1200:- och de som är 6 år kostar 1800:-
    Ett vanligt träd som som man köper i plantskolan är två år och kostar runt 300:-
    Efter vad jag har sett så vinner man ingenting på att köpa de äldre träden. Det som hände när jag planterade de stora träden var att de växte bra men att det tar mycket lång tid innan de ger frukt trots att jag byggt upp träden med rätt beskärning och de står i bra jord som inte kvävegödslats för att fortare utveckla fruktved.
    Jag tror att det är mycket bättre att ett äppelträd får etablera sig tidigt i sitt liv på den plats trädet ska ha. Men finns det någon som har en annan erfarenhet av att plantera storvuxna fruktträd så vill jag gärna veta det.
    Vid plantering så välj en solig och vindskyddad plats. Det är viktigt att hålla öppen jord kring trädet de första fem åren för att inte gräset ska ta det mesta av vatten och näring. Men ingen kvävegödsling om inte trädet visar en brist på det framöver. Marken måste vara väl dränerad då äppleträd inte tycker om att ha rötterna i för vattensjuk mark som orsakar syrebrist. Det är även viktigt att binda trädet i två eller tre kraftiga störar så att trädet växer rakt.


    Himlen över Kungsholmen

    15392-504

    Himlen över Kungsholmen var ovanligt vacker den här söndagsmorgonen och det här färgspelet gjorde mig sällskap till morgonkaffet. Koltrasten sjöng starkt när jag tog bilden från balkongen. Vi har fått lite kyligare luft i huvudstaden igen och det är bara bra att våren kommer sakta. På onsdag blir dag och natt lika långa då det är vårdagjämning och nästa helg ställer vi fram klockan en timma. Det känns som om allt börjar om nu.....

    Rockdust
    Läs artikeln i Svd om Magisk växtkraft.
    Rockdust
    Fakta om Rockdust


    Gissa orten

    15392-503
    15392-50215392-501

    Skärgårdsbeskärning

    Med öppna fjärdar, sol och kalla västvindar runt mig, hjälpte jag en god vän att beskära fruktträd i skärgården. Tidig morgon och med en flock storskrakar som sällskap beskar jag äppelträden som om två månader ska blomma på den här vackra platsen.
    15392-495

    Dagens jordspråk
    När det är vackert väder ska du rensa
    stuprören.

    Kinesiskt ordspråk


    Beijing botaniska trädgård

    Fick några länkar idag som är från botaniska trädgården i Peking. Parken verkar vara oändligt stor och med en enorm blomsterprakt. Här finns rosenträdgård och en syrénträdgård mm. Man kan ju hoppas att marken är täckt med de blomstermattor som bilderna visar när vi kommer dit. Mina medresenärer får nog försöka få mig och vår chef från den där parken med våld.....här vill man ju stanna så länge som möjligt.
    15392-494

    Thomas H.....jag förstod vad du menade när vi skrev om rovfåglar....glömde svara på sista kommentaren.

    Dagens låt
    Travelling med Sophie Zelmani

    På andra sidan drömmarna

    Ulf Lundell
    Det började med Jack och året var 1976. Då hade redan hans första album Vargmåne släppts och som innehöll Jag går på promenaden, en låt som många blev träffade av på något sätt. Det här var ett nytt sätt att skriva skönlitteratur och ett nytt sätt att ge ut rock/pop på svenska. För min egen del hittade jag till Uffe genom Jack, boken som alla läste då av olika anledningar. Skivan Nådens år kom 1978 och visst gillade man Snön faller men för min del dröjde det till Ripp Rapp som kom året efter, då jag blev fast och låten som gjorde att jag föll för Uffes musik var Rom i regnet. Nu ska jag inte räkna upp alla album han släppt och vad de har betytt för mig men det finns vissa perioder som betytt mycket för mig.

    15392-49315392-491

    Publiken
    Lundell har alltid haft en del problem med sin egen publik och har väl inte alltid vårdat sina fans på bästa sätt. De senaste åren har han fått allt svårare för den skräniga delen av publiken som endast vill höra de råaste rocklåtarna (grabbarna längst fram). Jag minns en av hans spelningar på Tyrol för några år sedan då han höll på att slå gitarren i skallen på en ung kille som ville höra röjrock när Uffe just börjat spela sin ballad Inte ett ont ord som handlar om hans son Love. Riktigt ilsken blev han.
    Att män i alla åldrar tar kontakt med honom och berättar hur de känner igen sig i hans texter och att de vet precis hur han känner får honom att bli lika förbannad. Det är en konflikt att vara en ensam konstnär som skapar musik och böcker men helst inte vill veta av vad andra får ut av hans texter. Visst älskar han att stå där på scen men han skulle nog ibland vilja ha en annan publik.
    Nu ska jag erkänna att i hans texter kan jag känna igen mig så starkt att det nästan blir otäckt, som om det kom från mig själv. Vi delar också kärleken till flera platser som Gotland, Österlen, Toscana mm. Jag aktar mig dock för att meddela det till honom.

    15392-49015392-492

    Hans bästa album
    Med Öppna landskap kom han åt de allra flesta svenskar och låten föreslogs att bli vår nya nationalsång. Själv hade han ganska stora problem med att den gick hem så starkt i alla stugor.
    De album som betytt mest för mig är Den vassa eggen från 1985, den enligt mig allra bästa Evangeline (här finns låten En historia som blivit mycket speciell för mig) från 1988, Utanför murarna från 1989, Xavante från 1994, På andra sidan drömmarna från 1996, Män utan kvinnor från 1997 och I ett vinterland (Jag saknar dig är nog det bästa han gjort) från 2000. I min bil finns alltid en hemmabränd CD med 150 mp3-låtar som går om och om igen i perioder. Den skivan kommer alltid att följa mig....där har jag lagt de allra bästa av hans många låtar. Förutom de album jag nämt här finns det magiskt bra låtar spridda över alla hans verk. Club Zebra är också ett album som jag lärde mig tycka mycket om.
    Med det här inlägget ska jag inte försöka få någon tvivlare att lyssnar på hans låtar (sånger) men jag skulle ändå vilja att de som har svårt med hans raspiga röst ändå tar sig tid att lyssna eller läsa texterna. De är oftast både mycket naturromantiska och kärleksromantiska men även samhällskritiska.
    Att han fått hela Sveriges militanta feminister efter sig beror mer på misstag och speciellt efter en spontan reaktion på en hopplöst dålig recension av en textbok.

    Jag har samlat på mig det mesta han gett ut på både skiva och böcker. Bland romanerna är ´´Saknaden´´ från 1992 den som jag tycker bäst om. För tillfäller är det tyst om Uffe. Han är förälskad och har då ingen förmåga att skriva. Visst gläds jag åt hans lycka men eftersom jag tycker bäst om hans lugna ballader som ofta är ganska mörka och dystra....så hoppas jag att han....nej....jag hoppas att han förblir lycklig resten av livet. Han har gett oss så mycket fantastiskt så det får räcka med det i värsta fall. Jag antar att man sett honom på scen för sista gången.

    På senare år har Ulf Lundell fått en annan betydelse för mig men det är en helt annan historia.

    Vårrapport från slottsparken

    15392-489
    Fick just en vårlig rapport från slottsparken där J idag sett citronfjäril, en seg snok, humlor och spirande blad av svalört.
    Måndag den 26:e kliver jag in i parken och startar min tionde säsong där. Då jobbar jag bara fyra dagar för att sedan följa med företaget till Kina för en vecka. Som vanligt kommer jag att börja beskära fruktträden innan den stora vårstädningen börjar. Jag ser fram mot den här säsongen och hoppas på ´´lagom´´ väder under växtperioden så att vi slipper de extrema förhållandena. När då säsongen börjar så blir bloggandet mer normalt igen.

    Bo i bilen-mannen

    Jag har en tid hos tandläkaren om en timma och kollar runt på You tube och hittade den underbara Bo i bilen-mannen. Varför ska man betala stora pengar för sitt boende? Programmet kommer från senaste avsnittet av 100 höjdare med Fredrik och Filip. Börjar fundera över mina förebilder här i livet. Nu har jag både Gubben i stugan och Bo i bilen-mannen som idoler.


    Har ni svårt att se filmen.....starta om webbläsaren!

    Tisdagsbilden vecka 11 - 2007

    15392-488

    Sol och 11 grader varmt klockan 14. Det ligger fortfarande en iskant på ca. 15 meter nere på sjön. All snö på marken är borta och uppe i backen finns stora fält av vintergäck. Nu passar vi på att njuta av vårvärmen......nästa
    vecka blir det snö enligt väderleksrapporten på P1.

    Som vanligt......klicka på kategorin tisdagsbild i högerlisten om ni vill se skillnaden vecka för vecka
    .

    Time to kill

    Dagens låt - Sophie Zelmani





    Den mest vemodiga sången

    15392-487
    Det har varit riktig vårvärme idag i huvudstaden med över tio grader, även om vi inte kan mäta oss med Kalmar och Malmö som hade 17 grader varmt idag, ungefär lika varmt som det brukar vara på midsommarafton här i vårt land.
    Tog en sen vandring förbi kollonilotterna och bort mot mitt närmaste slott längst in i viken. Koltrastar sjöng starkt och vemodigt och man vet inte riktigt vad man känner av den sången.....det finns ingen vackrare fågelsång men det är så vemodig att det gör ont i hjärtat.
    15392-486
    Det finns ingen musik som jag avskyr mer än dansbandsmusik...jag lyssnar nog hellre på improviserad dödsmetall! Men.....Tv-serien ´´Leende guldbruna ögon´´ är rätt charmig. Tänkte se den nu.

    Jo.....resan till Italien blir av...nu är det klart.

    Snart ska jag skriva om trädgård igen......

    Fågelsång

    Dagens låt
    Love on my mind med Sophie Zelmani

    Dagens jordsspråk

    Ogräset är naturens opposition mot
    trädgårdsmästarens herravälde.

    Oskar Kokoschka

    Stugan i Roslagen

    Min stuga i Roslagen sålde jag 2002 på grund av att jag inte hade tid att sköta trädgårdstomten, en annan anledning var att jag inte ville binda upp all ledig tid på ett och samma ställe.

    15392-479

    Den var en mycket spännande tomt och i huset bodde tidigare två bröder som byggt upp en trädgårdstomt som till slut blev alldeles för överarbetad och smyckad med all sorts kitsch. Det var staket runt alla planteringar, solur, statyer, dammar mm. Det blev operation avskvalning av tomten när jag köpte stället och jag ändrade färgen på huset från gul till röd, renoverade hela huset invändigt och gjorde trädgården efter min egen smak. När det så började bli färdigt så lessnade jag och sålde. Några hus ifrån mig här bodde då Yvonne Ryding och Kjell Bergqvist och under sköna sommarkvällar hörde man Yvonnes allt annat än ljuva stämma över bygden .......

    15392-48415392-483
    15392-48215392-481
    Bilderna underst är från 60-talet då bröderna ägde huset.

    Nu säljs även min mors stuga i samma by och det känna märkligt att se annonsen med huset och bilder av alla rummen. Där har jag tillbringat många somrar och man är van att se sin mor där hela somrarna. Nu orkar hon inte längre och hon blir allt ensammare där ute så det är dags för någon annan att ta över.

    Hundra höjdare

    Hundra höjdare
    Jag har fått en nytt favoritprogram på TV. Hundra höjdare som går på kanal 5 är oerhört bra.....såg reprisen från i måndag idag och det här första avsnittet i den här omgången handlade om en man som bodde i en Volvo Amazon....året runt och efter det besöktes Disko-Kjell som dansade fem kvällar i veckan och hade sju par skjortor med sig varje gång och han bytte om inne på toaletten.
    Serien handlar om udda människor i Sverige....så nu får man passa sig. Programledare är Fredrik och Filip som också var programledare för Ett herrans liv och är helt klart Sveriges bästa programledare just nu...utan konkurrens. De är engagerade, nyfikna, ödmjuka och har en skön humor. Den här serien ska absolut sparas här hemma.

    El Classico
    Mer TV..... ikväll är det dags för El Classico igen...mästarmötet i Spanska ligan mellan Barcelona-Real Madrid. Matchen börjar på TV4+ klockan 22.00. Det handlar alltså om fotboll....

    Den bästa versionen jag hört av Danielas hus
    (obs....dåligt ljud).

    Perennplanteringen vecka 10

    15392-474
    Första bilden på den del av stora perennslänten som jag tänkte fotografera varje vecka den här säsongen. Det kommer att ta ett tag innan några större förändingar sker. Texten mitt i bilden....skulle inte ha hamnat där...men jag hann spara innan jag upptäckte felet. Den här planteringen är som vackrast i månadsskiftet juni-juli....och det är ju några veckor kvar dit.

    Vilar och väntar

    Idag återvände jag tillfälligt till slottsparken då vi hade informationsmöte om den kommande Kinaresan.

    15392-472
    Markerna vilar och väntar

    Att vandra in i ´´min´´ park igen gjorde mig lugn. Trots att där ligger massor av vårarbete och väntar så släppte mycket av stadens stress och det besvärliga som funnits ett tag. Fåglarna har börjat sjunga upp till den stora konserten i april. En stor silvergran föll i en storm i vintras och rotvältan visade hur granarna vägrar att tillverka pålrötter för att få fäste. Den här gamla silvergranen har gjort sitt och väntar på att bli uppsågad.
    Jag tittade in i mitt blomsterrum och konstaterade att J hade vårdat stamfuchior, pelargoner, agave och t.o.m. jätteverbenan (som jag aldrig tidigare övervintrat) på ett bra sätt i vinter?
    Nu ska jag börja jobba först om två veckor i parken så ännu får allt vila och vänta ett tag till.

    Det var fint att träffa alla arbetskamrater igen och äntligen fick jag äta lunch igen tillverkad av slottets fantastiska kockar...Dafgård och Findus ...vik hädan!. Informationen om Kina var givande och det ska bli oerhört spännande att resa om tre veckor. Vi ska besöka de självklara attraktionerna som Den förbjudna staden, Himmelska fridens torg och kinesiska muren mm. Dock måste jag skärpa mig där så att jag inte springer runt och släpper ut alla djur som behandlas mycket illa av kineserna. Vi såg en bild av en man som hade två skarvar som fiskade åt honom? För att fåglarna inte själva skulle äta upp fisken var de halvt strypta för att inte kunna svälja maten de fångat. Behandlingen av fåglar och övriga djur är oerhört hemsk, men jag lovar att försöka se bort från det för att inte förstöra allt spännande som väntar. Vi blev informerade att i södra Kina serveras hund, skorpion och orm som måltid men att även MacDonalds finns.
    Alla har vi fått i uppdrag att skriva dagbok på papper och med penna!! Det var nära att jag föreslog att alla kunde ju starta var sin blogg i stället. Men det kanske är mer personligt att skriva i boken.....eller?

    Vilka är ni?

    Hej och välkommen till min blogg. Vilka är ni? Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan.

     
    Välkomna till min blogg!
    Den här bloggen skriver jag framför allt därför att jag tycker om trädgård och växter och då med extra kärlek till Stockholms gröna rum och till Engsholms slottspark.
     
    Mina resor finns också skildrade här på bloggen.
    Jag är även intresserad av musik och konst, framför allt arkitekur.
    Jag uppskattar en kommentar här i gästboksinlägget! 


    Med Vänlig Hälsning Slottsträdgårdsmästaren Hasse Wester.

    Tisdagsbilden vecka 10 - 2007

    15392-470
    Det är en grå tisdag i huvudstaden. Temperaturen ligger på 2,8 plusgrader kl. 10.00.

    Det kommer att ta lång tid innan det börjar skifta i grönt här utanför men jag fortsätter jakten på våren här bland taken i Bromma. När jag börjar i slottsparken om lite mer än två veckor ska jag fotografera den vackraste planteringen varje vecka för att följa hur en perennplanering skiftar utseende under en växtsäsong.

    Som vanligt.....klicka på kategorin Tisdagsbilder för att se skillnaden vecka för vecka.

    Trädgårdsspaning

    En trädgårdsspaning är publicerad så här mitt i vintern. Titta in på Trädgårdsspaning.

    Djurgårdsbilder

    15392-467

    Några bilder från söndagens vandring på Djurgården. Det var den första dagen i år då man kunde känna en aning av den vår som ska komma, solen värmde och männsiskor såg inte lika bistra ut som i januari.

    Perenner i skugga

    15392-465
    Hosta ´Elegans´ och strandiris ´Perrys Blue´....det är en skuggplantering även om solen just nu når växterna.

    I trädgårdens skuggiga läge kan der vara svårt att hitta vackra växter som fyller ut de lite större planteringarna. Då är marktäckande perenner ofta en bra lösning. När man planerar och planterar marktäckare är det mycket viktigt att se till att jorden är ogräsfri då även de bästa marktäckare släpper igenom kraftigväxande ogräs om de är etablerade.

    När man har planterat sin yta med marktäckare är det mycket viktigt att hålla efter ogräs redan från början. Ser man det minsta strå av kvickrot eller något annat aggressivt ogräs ska man inte vänta med att rensa. Har de perenna ogräsen väl etablerat sig är det nästan omöjligt att få bort varje liten rotbit som glatt växer vidare. Naturen tycker ju inte om öppen jord utan vill så fort som möjligt täcka platsen med växter.

    Som vanligt gäller det att läsa sig till vilka växter som passar i olika miljöer. Marktäckare på skuggiga platser kan vara t.ex. (nu använder jag de svenska namnen)
    • Flocknävor
    • Kaukasisk förgätmigej (mycket vacker och får stora blad)
    • Funkia
    • Spetsmössa
    • Skuggröna (ingen favorit direkt men har sitt värde då den är vintergrön)
    • Vintergröna
    • Jättedaggkåpa (alltid bra både i skugga och sol och klipper man ner den strax innan den blommat ut kan man få en senare blomning om man har tur.
    • Myskmadra (en av mina absoluta favoriter...tillsammans med vanligt vild förgätmigej blir det magiskt).
    • Lungört
    • Ormöga (lyser upp med sin intensiva blå färg redan i april)
    • Sockblomma
    15392-466
    Förgätmigje och myskmadra

    Växter som jag själv har bra erfarenhet av är i skugga är flocknävan som täcker mycket bra och doftar starkt speciellt om man vidrör bladen. Olika sorters funkia är de allra bästa marktäckarna i skugga där de med sina stora blad inte ger ogräset en chans. I slottsparken har vi den vackra daggfunkian ´Elegans´ och även ´Francis Williams´ som har stora blad och blommar ganska vackert. Den lilla flocknävan - Geranium x cantabrigiense är en favorit som man kan använda både i sol och skugga men det blir vackrast i skugga eller halvskugga. Det mindre marktäckarna för skugga är myskmadra, vintergröna, spetsmössa mm. och här måste man vara extra noga med ogräsrensningen då de inte har så stora blad som täcker jorden.

    Olika funkior passar mycket bra tillsammans med flocknävor, speciellt liten flocknäva och i en av mina planteringar har jag även trädgårdsiris så att funkians och irisens blad blir starka kontraster. Tillsammans med t.ex. buskpion som kan stå i halvskugga blir det riktigt vackert. I den här planteringen finns även myskmadra som växer invid och lite under funkians stora blad, vita fänrikshjärtat trivs också här och även det vita löjtnantshjärtanet.
    Tidigt på vären lyser planteringen i blått av ormögat som slingar sig runt och man får se upp så att den inte breder ut sig för mycket. Senare på sommaren kommer dagliljor, fackelblomster, rosenflockel, liljor, kransveronika och silverax.



    Trendiga Pelargoner

    Gudadryck

    Dagens jordspråk

    Genom att flöda fråm himmelen och
    hålla världen vid liv förtjänar regnet
    benämningen gudadryck.

    Tiruvalluvar
    15392-464

    Regn

    Regn över taken, regn över fälten
    Regnet rinner över gatorna
    och in i tälten
    Regn på din kind, regn i ditt hår
    Det rann in i dig nånstans
    i nåt gammalt sår

    Regn genom väggarna
    in i ledningar och rör
    Ljuset dog med en suck
    som när en ande dör

    U. Lundell 2000


    Uppdatering Kl. 23.37

    Framför mig ser jag Barca håller på att förlora mot Sevilla och bakom mig är det månförmörkelse.

    Med Google Earth till Italien

    15392-462
    Har tillbringat morgonen med att flyga runt i världen med Google Earth som är ganska fantastiskt och det är möjligt att jag får åka till Italien med Google i stället för min planerade och betalda trädgårdsresa som jag skulle göra i slutet av april. Vi skulle nämnligen åka med Fly me......
    Nu försöker arrangörerna hitta nya möjligheter att komma ner och de lovar att vi inte ska förlora pengarna. Jag är skeptisk!
    Hoppas nu bara inte Kinaresan blir drabbad också.

    Önskar alla en riktigt skön helg!

    Koltrasten har börjat sjunga

    Nu hörs den vackra och vemodiga sången av koltrasten här utanför som om den visste att det blivit vårmånad. Tre grader varmt och smältande snö i Stockholm och man anar våren.

    Det blev ett besök i bokhandeln idag också där jag hittade ´´Den naturliga trädgården´´. Den handlar som titeln berättar om hur man anlägger eller planterar för ett rikare djurliv i sin trädgård och man tänker då inte först och främst på rådjur, älgar och harar utan mer på fåglar, fjärilar, maskar och andra ´´snälla´´ djur (de som läst min blogg länge vet att jag värnar om alla djur...allt från bananflugor till blåvalar).
    Den innehåller fina beskrivningar av trädgårdsväxter och hur de påverkar livet i trädgården. Boken känns riktigt bra och kostade bara 98 kr.
    På pärmen längst bak står något som Victor Hugo skrivit (1802-1885) fransk författare:

    Naturen känner till den stora
    hemligheten och skrattar

    Idag bytte äntligen P4 Radio Stockholm till ny kanalplats för att få starkare signaler. Tidigare kunde Södermanland, Uppland och t.om Östergötland gå på i bilen därför att de signalerna var starkare i Stockholm. Nu tog P4 platsen där Stockholm P5 låg 103,3....den kanalen går i graven och i april kommer en ny stockholmskanal som ska heta Metropol att ta P4:s gamla frekvens 93,8

    Hittade ett roligt läsbarhetstest hos LillaB.....kolla här.

    Dagens låt
    Is it now - Moya Brennan

    Mitt Roslagen

    Slottsträdgårdsmästarens anor
    Ju äldre man blir dest mer tänker man på sitt ursprung och hur jag hamnat i den här delen av Sverige. På min mors sida kommer jag från en gammal skärgårdssläkt i Furusund dit min morfarsfar (bilden) kom från Stockholm år 1860.
    15392-459Han köpte del i en storbåt och flyttade till grannön där han gifte sig med en skärgårdsflicka och gården de skaffade sig finns ännu kvar i släkten. Morfar seglade med segelfartyg på alla haven för att senare segla med frakt på närmare håll.
    Man kan se delar av det det sista segelfartyget han var kapten på vid sjöhistoriska museet här i Stockholm.

    Min farfar kom från bergsmanssläkt i Västmanland och han flydde från gruvorna för att långt senare hamna i Norrtälje där sedan min mor och far möttes. Jag är uppväxt i Norrtälje och anledningen till att jag blev trädgårdsmänniska var att min far började i trädgårdsbranchen och att vi i famljen startade eget trädgårdsanläggningsföretag. Nu tror jag nog att trädgårdsyrket stannar av i släkten (efter mig) då alla andra har helt andra yrken.


    15392-461
    På det här vackra segelfartyget var min morfar kapten och det blev hans sista skuta.

    Trots att jag lämnade Roslagen för 32 år sedan för storstaden så känner jag starka band och jag besöker ofta min släkt där. På 80-talet hade jag själv båtar och vistades i Roslagens ytterskärgård så ofta jag kunde och jag hoppas att jag framöver kan hitta tillbaka till båtlivet igen.
    För mig är den yttersta delen av skärgården där man har det öppna havet helt inpå sig.....det vackraste jag kan tänka mig. Att få uppleva sena sommarkvällar eller de magiska tidiga sommarmorgnarna där ute är något som jag verkligen vill återuppleva.

    15392-460
    Ön vid havsbandet heter Vattungarna


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails