Site Meter

Att plantera äppelträd

Det kanske är lite fel tid att prata om att plantera äppelträd nu....men jag upptäckte något idag som kan vara värt att veta.
Som regel är ett äppelträd två år gammalt när man köpter det i butik...från det att man ympat på sorten på grundstammen. Den vanligaste grundstammen är fortfarande A2 som funnits länge och som är härdig långt upp i vårt land. Problemet är att äppelträdet blir storväxt och som inte passar i små trädgårdar. Idag finns flera andra grundstammar som är mer svagväxande och som då också sätter frukt tidigare, problemet här är att de grundstammarna inte är lika härdiga som A2.

Jag minns när jag gick på trädgårdsskola en gång i tiden och då vi fick ympa på en sort (tror att jag valde Aroma) på en grundstam (ett spö) för att sedan plantera trädet och följa det under första säsongen, det var intressant att se utveckligen från början.

Min upptäckt idag
För några år sedan planterade jag tre stycken äppelträd åt en bekant och de valde att köpa träd som var storvuxna, jag minns inte men antingen så var de 4 eller 6 år gamla. De som är 4 år kostar idag 1200:- och de som är 6 år kostar 1800:-
Ett vanligt träd som som man köper i plantskolan är två år och kostar runt 300:-
Efter vad jag har sett så vinner man ingenting på att köpa de äldre träden. Det som hände när jag planterade de stora träden var att de växte bra men att det tar mycket lång tid innan de ger frukt trots att jag byggt upp träden med rätt beskärning och de står i bra jord som inte kvävegödslats för att fortare utveckla fruktved.
Jag tror att det är mycket bättre att ett äppelträd får etablera sig tidigt i sitt liv på den plats trädet ska ha. Men finns det någon som har en annan erfarenhet av att plantera storvuxna fruktträd så vill jag gärna veta det.
Vid plantering så välj en solig och vindskyddad plats. Det är viktigt att hålla öppen jord kring trädet de första fem åren för att inte gräset ska ta det mesta av vatten och näring. Men ingen kvävegödsling om inte trädet visar en brist på det framöver. Marken måste vara väl dränerad då äppleträd inte tycker om att ha rötterna i för vattensjuk mark som orsakar syrebrist. Det är även viktigt att binda trädet i två eller tre kraftiga störar så att trädet växer rakt.


Kommentarer
Postat av: Calle

Det var mycket matnyttigt om äppelträd - tack H!

2007-03-20 @ 23:39:39
Postat av: Azola

Dire Staits... ett sedan många år favorit-band som jag gärna lyssnar på då och då. För många år sedan satte jag alltid på Broters in arms lp:n för att somna till på kvällen...helt underbart att bara lyssna i mörkret, sov mycket gott sedan :)

2007-03-21 @ 19:20:40
Postat av: Azola

Oops...missade r:et i Straits! fniss..du med?!! ;)

2007-03-21 @ 19:26:49
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Calle: Vassgo Calle hoppas att du har nytta av något av det jag skrev.
Azola: Den är ljuvlig....och tack för att du uppmärksammade mitt stavfel...märkligt att du också missade.

2007-03-21 @ 20:34:50
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0