Site Meter

Perenner i skugga

15392-465
Hosta ´Elegans´ och strandiris ´Perrys Blue´....det är en skuggplantering även om solen just nu når växterna.

I trädgårdens skuggiga läge kan der vara svårt att hitta vackra växter som fyller ut de lite större planteringarna. Då är marktäckande perenner ofta en bra lösning. När man planerar och planterar marktäckare är det mycket viktigt att se till att jorden är ogräsfri då även de bästa marktäckare släpper igenom kraftigväxande ogräs om de är etablerade.

När man har planterat sin yta med marktäckare är det mycket viktigt att hålla efter ogräs redan från början. Ser man det minsta strå av kvickrot eller något annat aggressivt ogräs ska man inte vänta med att rensa. Har de perenna ogräsen väl etablerat sig är det nästan omöjligt att få bort varje liten rotbit som glatt växer vidare. Naturen tycker ju inte om öppen jord utan vill så fort som möjligt täcka platsen med växter.

Som vanligt gäller det att läsa sig till vilka växter som passar i olika miljöer. Marktäckare på skuggiga platser kan vara t.ex. (nu använder jag de svenska namnen)
 • Flocknävor
 • Kaukasisk förgätmigej (mycket vacker och får stora blad)
 • Funkia
 • Spetsmössa
 • Skuggröna (ingen favorit direkt men har sitt värde då den är vintergrön)
 • Vintergröna
 • Jättedaggkåpa (alltid bra både i skugga och sol och klipper man ner den strax innan den blommat ut kan man få en senare blomning om man har tur.
 • Myskmadra (en av mina absoluta favoriter...tillsammans med vanligt vild förgätmigej blir det magiskt).
 • Lungört
 • Ormöga (lyser upp med sin intensiva blå färg redan i april)
 • Sockblomma
15392-466
Förgätmigje och myskmadra

Växter som jag själv har bra erfarenhet av är i skugga är flocknävan som täcker mycket bra och doftar starkt speciellt om man vidrör bladen. Olika sorters funkia är de allra bästa marktäckarna i skugga där de med sina stora blad inte ger ogräset en chans. I slottsparken har vi den vackra daggfunkian ´Elegans´ och även ´Francis Williams´ som har stora blad och blommar ganska vackert. Den lilla flocknävan - Geranium x cantabrigiense är en favorit som man kan använda både i sol och skugga men det blir vackrast i skugga eller halvskugga. Det mindre marktäckarna för skugga är myskmadra, vintergröna, spetsmössa mm. och här måste man vara extra noga med ogräsrensningen då de inte har så stora blad som täcker jorden.

Olika funkior passar mycket bra tillsammans med flocknävor, speciellt liten flocknäva och i en av mina planteringar har jag även trädgårdsiris så att funkians och irisens blad blir starka kontraster. Tillsammans med t.ex. buskpion som kan stå i halvskugga blir det riktigt vackert. I den här planteringen finns även myskmadra som växer invid och lite under funkians stora blad, vita fänrikshjärtat trivs också här och även det vita löjtnantshjärtanet.
Tidigt på vären lyser planteringen i blått av ormögat som slingar sig runt och man får se upp så att den inte breder ut sig för mycket. Senare på sommaren kommer dagliljor, fackelblomster, rosenflockel, liljor, kransveronika och silverax.Trendiga Pelargoner

Kommentarer
Postat av: Pallas

Vilka fina foton! Och att läsa dina kommentarer, för mig som inte har en trädgård, kan väl jämställas med så kallad "matporr" som en del matglada, men kanske inte så matlagningskunniga personer ägnar sig åt när de bläddrar i läckra koköcker...

2007-03-05 @ 23:04:01
URL: http://www.pallas.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Har aldrig hört talas om trädgårdsporr....men det här kanske är det för de som inte är trädgårdskunniga.

2007-03-06 @ 00:07:17
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Pallas

Vi får väl mynta det uttrycket, då!

2007-03-06 @ 06:19:11
Postat av: Rayanagathe

This site is professional and to the point.

2009-03-26 @ 14:49:43
URL: http://rayanagathe.myblog.de
Postat av: Joakim Nybom

Hej! hittade precis den här jättefina bloggen och jag har en fråga: är det några av dom här skuggvänliga växterna som funkar bra med stenig/sandig jord samt är relativt snabbväxande? skulle behöva billigaste och bästa täckväxten för dessa förhållanden, vore oerhört glad för ett snabbt svar, behöver tips om detta då jag hjälper till med en ideel renovering av en lokal/trädgård.tack på förhand och fortsätt blogga!

2010-07-09 @ 13:52:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0