• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Konstnatten på Öland

    15392-1170

    Bilden ovan är från en stor lada i Algutsrum som just den här helgen fyllts med varor från trakten, bl.a. grönsaker, frukt och mängder av pumpor. Här inne såg jag två tavlor som jag ville ha men som skulle bli svåra att frakta hem på planet hem. Konstnären hette Karin-Ingrid Assmann.

    Den här natten håller Ölands konstnärer sina ateljéer och butiker öppna från 19-03 och hela Öland är i feststämning med massor av folk ute och de annars så lugna vägarna på landsbygden såg ut som Essingeleden i Stockholm under rusningstid....nästan i alla fall. Just i år var dock inte vädret det bästa då det regnade i stort sett hela natten och många valde nog att stanna hemma i stugvärmen. Trots vädret och med blöta kläder var humöret på topp hos oss och övriga nattsuddare. Marschaller kämpade med sina lågor mot regnet och den hårda vinden och jag förstår hur vacker den här natten skulle ha varit om himlen varit stjärnklart i stället för detta gråväder.
    15392-1169
    15392-1178

    De här konstvisningarna är från gården invid den gamla fornborgen Gråborg. Här var det bl.a. utställning i ett gammalt stall och jag såg en tavla som jag verkligen ville ha men som var fel i format, ett typisk Öländskt motiv med gamla stenmurar men jag minns inte vad konstnären hette. På loftet ovanför spelade två spelmän. Tyvärr så gick det inte att fotografera ute i regnet.

    Vi vandrade ut mot fornborgen i mörkret med ficklampa och med regnet piskande mot oss. I de upplysta ruinerna hördes gregoriansk munkmusik från en högtalare och det var mycket effektfullt. Jag tyckte faktiskt att det inte gjorde så mycket att det regnade, tvärtom blev det till en spännande natt och jag vill gärna återvända hit nästa år igen. I Vickleby tittade vi in på Capellagårdens trädgård och i Glömminge gick vi en hastig sväng innan vi återvände hem. Nästa dag väntade skördefesten.

    Skördefest väntar

    15392-1167

    Nu väntar Ölands skördefest och jag lägger till vid Kajplats13 ett tag.

    Höst

    15392-1162
    Fotot är taget 6.57 på tisdagen.

    15392-1164
    Nu visar Stefanandran sin bästa sida.

    15392-1163
    Till vänster Acer ´Osakazuki´ och den galet röda busken till höger är Euonymus alatus (Vingad benved)
     
    15392-1165

    Per Morberg intervjuas.

    För ett år sedan

    Upp till kamp

    Ikväll sändes det sista avsnittet av Upp till kamp. Peter Birro har gjort ett mästerverk tycker jag. Fantastiskt regisserat av Mikael Marcimain och mycket bra skådespelarinsatser. En oerhört stark serie som tog oss med till 60- och 70-talet, så äkta att det kändes som en dokumentär trots den dramatiska handlingen.
    Hela serien finns att se på SVT:s hemsida.
    15392-1161

    Från ovan

    15392-1160
    En takpanna bytes.

    Första måndagen sedan i maj då jag inte klipper gräs eller bara några få mattor då. Blåser rent vägar och gångar från löv i stället. En morgonvandring genom parken för att se vad som hänt under helgen. Nu finns inte en enda Bonicaros kvar, knopparna äts av det vilda. Det är en ganska varm måndag, jag skördar de första klasarna med vindruvor som vi lägger i skål till gästerna. Trodde inte att de skulle hinna mogna men det finns mycket kvar att skörda framöver. Tar även in äpplen.

    15392-1158
    Arbetet med att röja sly mm. fortsätter och på bilden växte meterhöga hallonsnår innan jag öppnade upp så att vi ska kunna njuta av fantastiska vitsipps- och gullvivsbackar här i vår.

    Lyssnade på en intervju med Lars Winnerbäck på radion och några spår ur hans kommande platta. Det lät riktigt bra, han drar åt folkmusikhållet sa han vilket jag gillar.

    Varg
    Funderade på att skriva ett inlägg om vargens vara eller inte vara i vår natur och vilken rätt vi människor har att bestämma vilka djur som ska finnas och vilka som ska utrotas. Om vad som skadar får och renar mest....varg eller trafiken. Om att varför vi inte lyckas utrota andra besvärlig djur som getingar och fästingar då vargen skulle kunna utrotas på några veckor om det blev lovligt. Om att jag har förståelse för de som har renar och får som näring och att de vill skydda sina djur. Om att det inte är så konstigt att det blir obalans och kaos i vår natur när rådjur- och älgstammen ökar hej vilt då vi tar bort ett rovdjur som vargen och lodjuret.
    Visst ja....jägarna ordnar balansen i naturen....glömde. Men jag väntar nog med det inlägget tills jag är mer påläst om både motståndare till vargen och de som vill ha varg i naturen.

    Nu har jag två negativa inlägg i rad.....nästa inlägg kommer att gå i glädjens tecken.

    Äntligen har julen kommit till IKEA

    Jag har väntat och nu äntligen har julstöket börjat på IKEA. Julkulorna och glittret hjälper oss att vaggas in i den julstämning som ska vara kvar i tre månader.
    15392-1157

    Ärligt talat.....varför i h...vete åker jag ut till dessa förbannade marknadsplatser där allt är fult och jobbigt. Människor som kör på ens hälar med kundvagnar, där man går i milslånga banor innan man når kassorna. Där folk i lugn takt hasar sig fram....med en och annan stressad stackare bakom som inte kommer om. Man ska inte komma om, man ska handla i alla dessa hyllor omkring en, trots att man inte behöver varorna.

    Det finns nog ingenstans där jag mår så dåligt som inne på IKEA och ändå händer det någon gång om året att jag beger mig dit. Måste skärpa mig, måste bojkotta alla dessa marknadsplatser som växer upp utanför alla Sveriges städer. Vet inte hur många familjebråk jag noterade där inne idag. Det är en vacker söndag i september och man åker ut till IKEA!!!

    Från och med nu ska jag bara handla i små butiker i stan. Förra veckan beställde jag en TV-bänk i en mindre butik på Fleminggatan. Det finns t.o.m möbelbutiker kvar i stan där man slipper bli påkörd av kundvagnar. De kronor som möblerna kostar mer där betalar jag villigt för att slippa dessa djävulska platser som kallas marknadsplatser. Ordet marknadsplats har fått en annan innebörd idag. Det placerar ut enorma baracker på ett gärde i städers utkanter med IKEA och McDonalds som lockbete och sedan kommer Intersport, SIBA, H&M mm med butiker stora som flygplatser. Stackars barn som ska vistas här på sin lediga tid från skola och dagis
    Första onsdagen i oktober är det marknad i min barndomsstad Norrtälje. Den finns då vid hamnen och visst är det mycket folk men man vistas utomhus och stadsborna träffar varandra för en pratstund. Det är för mig en marknadsplats.

    Dagens goda
    Messis målgest efter hans 1-0 mål för Barca mot Sevilla igår. Hans gest var en hälsning till Ronaldinho som blivit petat eller är skadad, ingen tycks veta. Det handlar tydligen om ett diciplinstraff. Ett Barca utan Ronaldinho är som kärlek utan kyssar....eller nåt.

    Gnäll i mina favoritträdgårdar

     
     
    22 september 2007
     
     
    Waldemarsudde
    Prins Eugens Waldemarsudde är en av Stockholms absolut vackraste platser och förra året var trädgården så ljuvligt vacker. Den är vacker i år också, men vissa val av sommarblommor i buxbomskvarteren får mig att rysa. Marina som är trädgårdsmästare här är mycket duktig och man kan höra henne som trädgårdsexpert på P4 Radio Stockholm ibland.

    Jag vet att prinsens gamla växtplaner ska gälla som ett minne från hans tid, men jag undrar om Marina är tvungen att använda den ganska hemska praktsalvian, som gör hela etagen till en plats som man helst vill springa igenom i år. Just här brukar vita och ljust gula mignondahlior sitta och jag saknar dem i år. Är det bara jag som tycker illa om den starka röda färgen på praktsalvian? Annars är lejongapen och heliotropen mycket fina inne i buxbomsplanteringarna.
     
     

    15392-1154
    15392-1155

    Rosendal
    Bilderna nedan visar samma plantering men med nio års mellanrum. Den undre bilden är från kulturhuvudstadsåret 1998 och den övre tog jag för några timmar sedan. OK, den äldre bilden är tagen något tidigare på säsongen, men jag har sett hur många sorter försvunnit under de senaste åren. Idag finns fortfarande stenkyndeln kvar som kantväxt, annars är det blodpilört - Percicaria amplexicaule ´Firetail´ som dominerar den här delen av planteringen. Ulf Nordfjell som ritade detta mästerverk kan inte vara glad att den här planteringen förfallit så här.

    Annars så är Rosendal en fantastisk plats och sköts mycket fint. Det känns dock lite tråkigt att ´´Skymning´´ som rabatten döptes till inte har underhållits med nya plantor. Många av de ursprungliga perennerna hade visserligen dålig härdighet men de flesta skulle kunna gå att hålla vid liv. Trädgårdsmästaren Antoine Berthelin (som också brukar vara trädgårdsexpert på P4 Radio Stockholm och han är en mycket duktig trädgårdsmästare) skrev till mig att de skulle se över perennplanteringen och jag hoppas att planen finns kvar. Jag känner extra för den här kompositionen av växter och har hämtat mycket inspiration och idéer här.
     
     
    15392-1152
    2007

    15392-1126
    1998

    15392-1153Här byggs en ny örtagård på Rosendal som enligt informationen ska vara färdig nu i höst. Det ska bli en plats dit funktionshindrade ska kunna ta sig och bäddarna kommer att vara upphöjda med ordentlig information om örterna. Det låter mycket bra och blir spännande att se nästa år.

    Djurgårn brinner redan i september i år

     
    22 september 2007
     
     
    Textraden är hämtad från Ulf Lundells låt ´´En fri man i stan´´. Visst brann Djurgården idag, men om vi hade haft några riktigt kalla nätter nu när klorofyllen lämnar lönnens löv, så hade de brunnit mer av röda färger än vad de gör i år.


    15392-1146
    15392-1147

    En vandring efter Djurgårdens stränder är alltid en njutning och som jag sagt tidigare skulle jag nog inte bo i den här staden om inte Djurgården fanns och då menar jag verkligen inte fotbollslaget med samma namn. 
    Här vandrar jag under alla årstider. Man tänker så bra när man vandrar och runt den här ön har jag genom alla år kläckt många fantastiska idéer och tankar, problemet är att de inte alltid har blivit verklighet då rädslor, feghet och andra hinder satt käppar i hjulet.
     
    15392-1151
     En annan tänkare är statyn ´´Tänkaren´´ från 1904 av Auguste Rodin som finns vid Waldemarsudde. Jag har några få statyer här i stan som jag tycker mycket om och det här är en av dem. Thomas H tyckte att jag skulle gå in i byggnadens blomsterrrum och ställa mig för att lyssna på golvurets jämna rytm, nu höll jag mig utomhus denna gång men nästa gång ska jag besöka blomsterrummet.

    15392-1148
    15392-1150
    Nu är uteserveringarnas tid snart förbi för i år, men innan kylan sveper ner från norr kan vi besöka de vackra små lusthusen som finns lite här och där i stan.

    15392-1149
    Nu går snart naturen här på Djurgården i vila för vintern. De här trötta gräsänderna har bildat sina familjer och sparkat ut ungarna att klara sig själva. De börjar nu äta sig feta för att klara kylan i vinter, äta och vila är det som gäller nu. För oss männsikor spelar det ingen roll vilken årstid det är, vi ska jobba på i samma takt året runt för att vi ska få ett bra liv. Man blir lite avundsjuk när man ser dessa änder som antagligen gör det som vi männsikor strävar efter men sällan når - att leva i nuet.

    Höstkänning

    15392-1144
    Klätterhortensia och funkia gulnar nu i september.

    Det utlovas värme i nästa vecka, meterologerna lovar hela 20 grader. Löven faller i parken men blommorna i planteringarna ger inte upp, de kommer att trivas i värmen nästa vecka och det kommer jag också att göra. Vill inte börja frysa ännu.
    Trots den utlovade värmen måste jag börja tänka på att snart ta in änglatrumpeter, stamfuchior och de pelargoner som ska sparas. De kommer att stå i svala ljusa rum och vattnas sparsamt under vintern.
    De växter som framöver ska skyddas ute är i första hand de som riskerar att bli angripna av våra vilda grannar och då menar jag inte bonden här intill utan rådjur och harar.

    Jag lindar in de japanska lönnarna och magnolior med hönsnät. Jag kupar upp jord (inte någon tung jord) runt rosorna så att inte förädlingsstället fryser, Bonican växer på egen rot så får klara sig ändå. Rododendronbuskarna ska vattnas ordentligt innan kylan kommer. Perennerna ska vi inte röra förrän i vår. Mitt trädgårdsland ska snart göras i ordning och det ska till fin välbrunnen kogödsel som vi köper av en bonde på ön.
    15392-1143
    Den här jätteverbenan övervintrade jag förra vintern och den har blommat bra i år och där den stod förra året har massor av frösådda plantor kommit och blommar i massor nu. Tror inte att jag behöver övervintra den år.

    15392-1145
    Kärleksört - Sedum telephium ´Herbstfreude´


    Dagens musik
    Den nya CD:n med Mark Knoppfler - Kill to get crimson.
    Den är mycket skön att lyssna på nu i september.

    Dagens plan eller fundering
    Skulle vilja göra en trädinventering i parken.

    Dagens jordspråk

    Om du har två penningar
    köp bröd för den ena, så att du kan leva.
    Köp blommor för den andra,
    så att det ska vara värt att leva


    Kinesiskt ordspråk

    Slottsträdgårdsmästaren i höstskrud

    Önskar alla en skön helg och jag vill också tacka för alla hälsningar i Vem är du, det värmer i höstmörkret.

    15392-1138
    15392-1139
    Det är skönt att sätta sig ner på en bänk och vila ut ibland.

    15392-1142
    Lönnen lyser som guld.

    15392-1141
    Nepeta ´Walkers Low´ och pysslingkrage blommar på fint i ´´gravarna´´.

    15392-1140
    Kontrasten till förra bilden blir stor när man ser lönnens och askens löv redan nu börja sin förvandling till god jord.

    Vildsvin med slånbärssås

    Prunus spinosa
    15392-1132

    Jag har plockat slånbär till köket så nu får gästerna slånbärssås till vildsvinet.
    Vildsvin.

    Marginaler för vaktparader

    15392-1136
    Bondens höstsådd

    Först vill jag säga att det här inlägget inte är riktat till någon speciell person även om någon kan tycka det just idag. Det handlar i stället om att jag hörde en intervju eller ett P4-möte med Fredrik Lindström på radio Stockholm på förmiddagen. Han berättade att han tidigare levt utan tidsmarginaler och hur han kunde bli hindrad att komma över gatan därför att vaktparaden var i vägen. Han skulle komma för sent till ett möte på grund av att han inte hade några marginaler.

    Nu säger han att han ändrat sitt liv och tycker att ´´det är det skönaste som finns med tidsmarginaler´´ . Han berättar att han har fått närvaro i sig själv och på så vis reagerar vettigare på händelser omkring honom nu när han har mer tid att reflektera. Nu har han tid att vänta på att vaktparaden ska trumpeta förbi.

    15392-1133
    Två gånger i veckan drar jag denna kratta på borggården för att få gruset att ligga snyggt.

    Varför jag tycker att det här är intressant är på grund av att jag i hela mitt liv levt med ordentliga tidsmarginaler, många skrattar åt mig på grund av att jag alltid är så tidig vid möten. Ingen väntar någonsin på mig, det är alltid jag som väntar.
    Men jag säger som Fredrik Lindström. Jag tycker att det är skönt att ha ordentliga tidsmarginaler, jag blir lugn då. Jag står utanför affärer och väntar på att de ska öppna, jag väntar på folk, jag står först i kön i Nynäshamn när jag ska med bilen till Gotland, jag står på tågperronger och väntar och jag är på Arlanda dagen innan planet ska lyfta....nästan.

    Man brukar ju säga att personer som kommer precis i tid är lugna och coola människor men jag förstår inte varför man skulle må bra av att stressa. Jag vet att jag ibland är överdrivet tidigt ute och att mitt liv kan var alltför strikt. Vi har stämpelklocka på jobbet och ibland när jag tittar vilka tider jag stämplat in på morgnarna så skiljer det inte många minuter mellan dagarna och då reser jag sju mil till jobbet. Det kanske inte är så coolt.....men jag mår bra av det.

    15392-1135
    Stefanandra och ulleternell

    Rosenpelargoner

    15392-1129

    Pelargoner är en växt man nästan alltid kan lita på vad gäller utplanteringsväxter. Den blommar glatt hela sommaren och långt in på hösten. Den tycker om sol så somrar som den här kanske inte idealet men trots avsaknaden av sol och en del hårda regn nu på senaste tiden så blommar de vidare. De vanligaste peargonerna med stora blommor har dock fungerat som svampar nu i de sista regnen och ser inte så kul ut just nu men rosenpelargonerna är fortfarnade riktigt vackra. Eftersom de är mycket täta i växtsättet så brukar de ruttna en aning inne i blomman men har de ett skyddat läge så klarar de sig bra.

    Den som är mest kunnig vad gäller pelargoner hos oss är min chef och VD för slottet. Hon tar sticklingar från sin samling på våren och jag försöker ge dem ett bra liv över sommaren. Jag är alltså inte så hemma på sortnamn här men vet att den rosa pelargonen på övre vilden är en Appleblossom. Hiitade den här sidan på internet. Jag ska försöka ta reda på vad den röda heter. Kanske någon läsare här vet?
    15392-1130

    Jag gillar den här sidan från SMHI. Dra med marlören över de olika tiderna så ser man hur regnet vandrar över landet.

    Några nya?

    Nyfiken
    Jag kan inte hjälpa att jag blir lite nyfiken igen. Det är ganska många som besöker min blogg varje dag och visst vet jag vilka några är men långt ifrån alla. I mars frågade jag vilka ni var men sedan dess har besökarantalet ökat och jag undar om några nya vill skriva en liten hälsning på den här listan. Bara säga hej eller så, det skulle jag tycka om. Det handlar inte om att ni behöver skriva något om bloggen utan bara hälsa. Det skulle också vara intressant att veta från vilka delar av landet ni kommer. Det handlar absolut inte om att samla så många som möjligt på listan utan jag tycker bara att det är trevligt att få en hälsning.

    15392-1124

    Dagens låt
    And dream of sheep med Kate Bush

    Omfamnar jorden

    15392-1122

    På hösten blir vissa askars löv lika ljust skirt gröna som på våren. Det är honträdet som bär klasar av frukt som brukar sitta kvar när trädet släppt sina löv på hösten.

    Fraxinus exelcior heter asken på latin, fraxinus betyder ´´häck´´ och troligen användes trädet tidigt i trädgårdskonsten, exelsior betyder att den växer högt. Asken kan bli upp till 30 meter högt och nå en ålder av 250 år.
    Asken börjar grönska mycket sent på våren och släpper sina blad tidigt på hösten. Enligt Erik Axel Karlfeldts hustru Gerda ska trädet i folkmun kallats ´´Kungen´´ eftersom den kommer sist och går först.

    När asken slår ut sina blad, blommar fruktträden, prålar
    vårblommorna,
    säden börjar klia med det första axet och våren spricker ut
    i glödande kärlek´´
    Carl von Linné
    Svens flora

    Med sina rötter omfamnar den jorden och med sina grenar når den upp till himlen....enligt nordisk mytologi då Yggdrasil var en ask.

    1121 bilder

    Idag såg jag i mitt bloggprogram att jag lagt ut 1121 bilder på bloggen under de drygt två år som jag bloggat och det har hunnit bli 602 inlägg. 2520 kommentarer med mina egna.

    Jag önskar alla som tittar in på min blogg en riktigt trevlig helg.

    15392-1121
    15392-1120
    Bonicaplanteringarna ser lite glesa ut vad gäller blomning nu men det är mycket knoppar som jag hoppas ska få utveckla sig till blommor.....vik hädan harar och rådjur!

    15392-1117
    Nu har den sena Louise Bugnet slagit ut och den är vacker som en ros.

    15392-1119
    Anisisopen och blomstertobaken är bra kompisar, här hänger de med varandra i min örtagård i miniatyr.


    A day in a life

    15392-1108

    4.45 Väcktes av en alldeles för ilsken signal på mobilen, måste skaffa mig en ny.
    Hasade mig upp och såg på himlen över stan att det skulle bli en vacker dag. Solen hade inte gått upp men man kunde se att himlen var molnfri. Kaffe och en ostmacka, en snabb titt på internet för att sedan packa väskan och börja resan till slottsparken.

    6.00 Väl framme efter en trött resa började jag dagen med att ösa ur båten och såg då solen gå upp hälsade den värmekällan välkommen, det var bara 9 grader den här morgonen. Började dela pioner som skulle planteras i stora slänten. Innan gästerna vaknade såg jag över borggården och terrassen så att allt såg fint ur. Plockade lite i de rosa pelargonerna och gav de i år svaga änglatrumpeterna en snabb blick.

    7.00 Frukost (min andra) med kockar och vaktmästare. Färskt bröd och kokt ägg. Tog in sallad till köket och plockade in en korg Aroma-äpplen till gästerna. Planterade de delade pionerna i stora slänten. Tänkte att de skulle bli smycken och blickfång i den stora slänten nästa år. Pionerna är vita och ljust rosa.

    8.00 Gästerna vaknade och begav sig upp till slottet för att äta frukost. Då kunde jag fortsätta mitt arbete från igår då jag började ett jättearbete med att slå en stor yta med röjsågen. Nästan två meter höga brännässlor, sly och ogräs. Det är tungt arbete men måste göras. P4 Radio Stockholm i örat.

    10.00 Arbetet fortsatte och på radion handlar det om hur man skulle få människor att sluta röka. Skönt att man inte har sådana laster.

    11.00 Äntligen lunch, jag var riktigt hungrig. Personalmaten är mycket god och idag blev det spagetti&köttfärssås.
    På väg tillbaka till röjsågen ringde E som hade idrottsdag med sin skola. På med den bullrande maskinen igen och på radion handlade det nu om jordbävningen i Sumatra. Dotter ringde och vi pratade fotboll, bl.a. att Brasilien slog Mexiko i en vänskapsmatch.

    13.00 Några gäster anlände med sjöflyg som lade till vid bryggan. Jag blev äntligen klar med röjningen och nu skulle allt krattas ihop och köras bort. En kort fikapaus. Polisen kom för att leta efter en tonårsflicka som försvunnit och som setts i trakten.

    14.00 Krattade ihop jättehögar och började köra bort lass efter lass efter lass efter lass......och efter lass.

    17.00 Åt middag och tippade stryktips på Svenska spel på internet. Vi är fem som tippar ett 96 raders system och den här gången var det min tur att tippa. Pallade ett Signe Tillish och gick ner till mitt rum. Tog en kopp kaffe.

    19.00 Lyssnade på sportradion och tittade lite på internet. Vilade och läste lite. I morgon är det fredag och det ska bli underbart med helgledigt.

    15392-111515392-1109

    Sen ros

    15392-1116

    Det kommer några sena knoppar av Louis Bugnet. Det här är en rugosa-ros....den ser ädlare ut än så tycker jag.
    Ska göra allt för att parkens rosor ska visa upp sig så länge som möjligt. De ska få tävla vilken som blommar längst.
    I morse väntade jag in soluppgången men just när den gick upp och var som rödast höll jag på att ladda kaffebryggaren och när jag kom ut så hade den magiska stunden passerat. Fotografierna på dagens soluppgång blev då ganska platta och inget att visa......men det var en fin stund att se dagen börja.
    Nu väntar jag på en stilla morgon, lite kylig med dimma då solen går upp över fjärden.....då ska jag försöka fånga de där vackraste ögonblicken.

    15392-1114
    Jag tycker att den här rosenskäran ser ovanligt glad ut...som om den sträcker sig fram och säger ´´Titta på mig!!)!

    Höst i stora slänten

    Nu finns det ingen återvändo....det är höst. Sommaren som aldrig riktigt blev som vi ville har tappat greppet och lämnat oss. Det gick så fort, man väntade på det där högtrycket som skulle parkera över oss på eftersommaren men plötsligt började man se gula löv på träden. Förra hösten var varmare än normalt ser jag om jag tittar tillbaka i bloggen och den här hösten kanske är mer normal då. Hur som helst så är parken väldigt fin nu. Det blommar fortfarande bra på många platser och jag har hunnit med att göra parken snygg.

    15392-1113

    Den stora slänten blommar bra och flera gäster har tyckt att den är vacker. Jag är glad att jättedaggkåpan blommar igen, framför står anisisopen och bakom daggkåpan blommar kranssalvian och ulleternellern som har busken stefanandra (med höströd färg) bakom sig.. Till vänster ner i slänten blommar strålrudbeckian i gult.

    15392-1111
    Här ovan väster en av mina absoluta favoriter....stenkyndeln som är relativt ny i parken och den är lite känslig så jag ska täcka den ordentligt innan vintern. Den är ju helt ljuvligt vacker

    15392-1112
    Här klättrar klätterhortensian upp på berget och nedanför finns några olka funkior.

    15392-1110

    Den här veckan är det tungt som jobb som gäller annars då har har trimmern eller röjsågen på ryggen hela dagarna och man är en aning mör då man sitter i bilen på väg hem.

    Trädvård
    Att fylla håligheter i träd med cementeller andra
    material har samma effekt som sårförslutningsmedel,
    luftfuktigheten höjs vilket gynnar rötsvampar.
    (Ur Trädvårdsguiden)


    Dagens låt
    Lazarus med Uffe - den är så bra att med den i öronen skulle jag kunna utföra vilka jobb som helst.

    Dåliga trumpeter

    15392-1106
    Det var inget bra år för änglatrumpeterna hos oss. För lite sol och värme.

    15392-1107
    Så här såg de ut förra året vid samma tid.

    För två år sedan här.

    Jolly Bee och Finnslide

    Det här är två sorters perenner som jag planterat i parken för någon vecka sedan och som jag väntar mig mycket av nästa säsong. Nävan Jolly Bee ska tydligen blomma från juni till frosten kommer på hösten. Jag har sett den i sommar och den är mycket vacker. Finnslidet finns i Drömparken i Enköping och blir två meter hög.

    Nu börjar det bli hög tid att plantera sina sista perenner för i år, själv har jag satt min sista perenn. De måste hinna rota sig ordentligt innan vinter och tjäle. Skit i plantskolornas rea på perenner nu i slutet av september och framför allt i oktober. Plantor som inte hunnit rota sig kommer att frysa upp och dö och då spelar det ingen roll hur billiga de var.

    15392-109315392-1092

    Climbing Bonica
    15392-1105
    Klätterrosen som jag hittat förra veckan har jag nu planterat runt vårt lilla lusthus. Tre ex fanns kvar i butiken och vi köpte dem. Det är alltså Bonica i klätterform, Climbing Bonica. Jag hade ingen aning om den då den inte finns i Lars-Åke Gustafssons rosenbibel Rosor för nordiska trädgårar eller i några andra böcker jag sett. Inte heller Zetas trädgård har den i sitt sortiment. Eftersom jag bara har goda erfarenheter av Bonica både vad gäller härdighet och friskhet. Skulle vara våra harar och rådjur låta bli den skulle den blommar från juni till oktober. Klätterformen ska tydligen bli något över två meter. Den har fått den bästa jorden av mig, lera i botten och bättre jord med väl brunnen kogödsel i övre lagret och marken är väl dränerad. Det
    ska bli spännande att se hur den utvecklas nästa år.

    15392-1106
    Climbing Bonica

    Söderläge

    15392-1103
    Efter att ha sett och tröttnat på Gröna Rum med Gunnel Carlson i många år har det äntligen kommit ett trädgårdsprogram som man kan titta på utan att bli generad. Visserligen saknar jag kanske lite mer fokus på just växter i Söderläge men idén att ha en duktig landskapsarkitekt som förbättar trädgårdar åt folk tycker jag om. Maria Arborgh har ett naturligt sätt framför kameran och låter oss följa förvandlingen av små trädgårdar på ett behagligt sätt. Jag brukar bli irriterad av för mycket musik i faktaprogram men här passar musikinslagen in perfekt.
    15392-1102
    I aktuella Söderläge besöker landskapsarkitekten och programledaren Maria Arborgh trädgårdsägare runt om i Sverige och coachar dem genom olika projekt. Här diskuterar hon potatissorter med krögaren Walter Traub. Foto: Jonas Skottheim/SVT

    Söderläge 5 september
    Söderläge 29 augusti
    Söderläge 22 augusti
    Söderläge 15 augusti

    Norrtäljeån

    15392-1100

    Nu har jag funderat färdigt angående mina bloggar. När jag idag fotade vid Norrtäljeån igen kom jag ihåg att de här motiven redan finns på bloggen. Vem vill se Norrtäljeån ännu en gång? Av bloggar ska man väl antingen lära sig något eller få inspiration till något, eller kanske känna igen sig på något sätt.
    Då bestämde jag hur bloggarna ska se ut framöver. De ska se ut exakt som de nu gör. Just den här bloggen är en dagbok med bilder, en dagbok först och främst för mig själv men om andra fortfarande vill följa med på resan bland trädgårdar, Stockholmsvandringar, Roslagsvandringar och funderingar om allt möjligt så är det bara trevligt. Nu ska jag absolut sluta fundera om hur och varför jag bloggar. Så. Nu kör vi vidare....

    15392-1097
    Det gamla elektricitetshuset

    15392-1096
    15392-1101
    De här husen har varit med förr här på bloggen men de är värda att vara med igen. De lutar charmigt och det är nog inte så stor boendeyta där inne.

    15392-1098

    Jag har kommit över en liten skrift om trädvård och jag tänkte börja citera en del bra stycken ur den.

    Sårförslutningsmedel
    Att täcka över beskärningssnitt eller andra skador
    på träd med olika preparat eller täckande material
    skapar en gynnsam miljö för rötsvampar och bakterier
    och gör mer skada än nytta. Lämna snittytor och
    skador som de är.
    (Ur Trädvårdsguiden)

    Bloggar, Facebook och Stayfriends

    Internet har verkligen förändrat våra liv. Tänk tillbaka bara tio år och minns hur man tillbringade sin lediga tid i hemmet, för visst har väl Internet förändrat livet för väldigt många människor? Idag är Internet lika självklart i ett hem som telefonen och TV:n.

    Jag minns så väl när jag fick Internet till mitt hem år 2000 och jag hade innan det sagt att man skulle kunna besöka trädgårdar i Australien och det kändes oerhört spännande. Min första surfning var just att titta på hemsidor med trädgårdar i Australien.
    För mig är Internet viktigt idag och bloggandet har blivit en del av mina dagar men fortfarande kan jag inte riktigt förklara varför jag bloggar, jag kan ju skriva dagbok för mig själv utan att den ska synas på Internet.

    Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte bryr mig om besöksstatistiken eller att jag inte blir glad av kommentarer. Ibland funderar jag vad bloggen ska innehålla dag för dag utan att upprepa det jag gör i slottsparken. Jag ska absolut fortsätta blogga men känner att jag måste vidga mig lite mer utanför slottsparken. Funderar på att slå ihop mina två bloggar för att det på så vis skulle bli en blogg med mera innehåll.

    Trädgård skulle fortfarande bli huvudtemat men kanske att jag skulle berätta mer om vad som händer i Stockholm bl.a. Om jag nu slår ihop bloggarna skulle jag nog kalla den för Trädgårdsspanaren eftersom jag ofta spanar runt i trädgårdar och parker. Nu låter det här som ett allvarligt problem och nästan lika stort som om SVT skulle gå ihop med TV4 men jag tänker bara högt.

    Namnet Slottsträdgårdsmästaren valde jag med glimten i ögat, visst är jag en trädgårdsmästare i en slottspark men jag har egentligen inte utbildning att kalla mig trädgårdsmästare, jag har däremot en lång erfarenhet som har blivit en viktig utbildning för mig. Jag har dock ansvar för en slottspark på 8 hektar, alla kallar mig trädgårdsmästare och jag kommer inte att protestera i fortsättningen heller, jag är helt enkelt en trädgårdsmästare....en slottsträdgårdsmästare!

    15392-108915392-1091
    15392-1090

    Vad gjorde man då innan Internet? För min egen del såg jag nog mer på TV på vardagskvällar, läste mer, städade mer, cyklade mer och skötte nog min bil bättre. Nu menar jag inte att jag sitter vid datorn hela kvällarna men det tar sin tid att ordna med bilder mm.
    Internet är fantastiskt på många sätt, för att kunna söka efter information mm. Hur har Internet förändrat era liv? Nu för tiden kan man nå människor och göra sin ´´röst hörd´´ på ett enkelt sätt genom att själv blogga eller att kommentera och diskutera i tusentals bloggar. Det ska tydligen finnas ungerfär 40 000 aktiva bloggar igång här i Sverige.

    15392-108815392-108615392-1087

    I och med Facebooks födelse har det blivit självklart att synas, eller finnas på Internet och dela med sig av privata bilder, visa vilka som ingår i ens vänlista mm. Nu är väl inte syftet med Facebook att man ska vara sedd för alla på internet utan att finnas där för sina vänner. Se länken. Vi som bloggar vill däremot ha så många som möjligt på våra sidor.

    Innan datorn kom till hemmen var man ju mer anonym, nu kan man googla på ett namn och få träffar på de allra flesta människor. Stayfriends är en plats där man kan hitta sina skolkamrater och är i likhet med Facebook ett ställe där man visar att man finns och att man kanske vill ha kontakt med sina bortglömda vänner. I bloggvärlden däremot är man oftast anonym men jag undrar hur det kommer att se ut framöver....kommer bloggar i framtiden se mer ut som Facebook?
    Jag tror att vi framöver kommer att ha en mer utvecklad hemsida (en blandning mellan Facebook och blogg) där man skriver sin dagbok (bloggar) visar sina fotografier, har sin musik (som i MySpace) mm.

    Samtidigt kommer frågan, varför vill vi synas och varför vill vi ha kontakt med så många människor via Internet? Är det för att så många lever som singlar idag eller har vi för få vänner att umgås med? Eller söker vi efter bekräftelse? Vill vi ha kontakter där man träffas mest i skrift?
    Att träffas via dejtingsajter är idag vanligt i alla åldrar och utan internet skulle vi åter bli tvungna att använda oss av kontaktannonser i dagstidningarna....om man nu inte vill söka sin partner ute i det riktiga livet, dvs. på stökiga dansställen med en ljudnivå som liknar ett stålverks, på arbetsplatsen eller på någon annan romantisk plats.

    För min egen del kommer jag inte att registrera mig på Facebook då man nog bör vara lite yngre där. Däremot tycker jag att idén är strålande, att skapa ett kontaktnät av både nya och gamla vänner, att kanske ta upp kontakt med gamla vänner igen.
    Ibland vill jag i stället som Gubben i stugan dra mig tillbaka till en plats där all ny teknik saknas och bara leva med naturen. Kanske en vevgrammofon med en trave Haydn symfonier.

    15392-109415392-1095



    Tidig morgon i september

    15392-1082
    På väg till jobbet på Essingeleden. Stockholm har inte riktigt vaknat ännu.

    15392-1077
    50 minuter senare är jag framme.

    För lätt att älska våren

    15392-1079

    Vägen till till jobbet gick genom ett dimmigt sörmländsk landskap där solen ibland bröt igenom dimman. Trött och med en förkylning som försöker få fäste i trädgårdsmästaren kom jag till parken för att börja en ny dag..
    Rosen här ovanför är portlandrosen ´Jacques Cartier´ som står mitt bland ulleternellerna.

    15392-1080

    I somras berättade jag att jag planterat en rosenvial i stora perennslänten och att alla blomknoppar åts upp av hararna. Nu har de tydligen lessnat på den här växten och då börjar den genast att blomma. Det blev just så som jag tänkt det, att den breder ut sig över stora ytor och blommar rikligt nu. Idag planterade jag ännu en planta i slänten.

    15392-1081

    Aroma börjar bli färdiga och även om kärnorna fortfarande inte skiftar i brunt så är de riktigt goda och i morgon ska jag plocka in en korg till gästerna.
    Idag har jag annars skördat vaxbönor och delat och planterat om perenner.

    På internet hittade jag en klätterros som jag blev mycket förvånad över.....visste inte att den rosen fanns som klättrare. Den var svår att få tag i men jag ringde staden söderut där den fanns och J kommer att hämta dem till parken på fredag. Berättar mer när jag planterat den.

    Dagens jordspråk
    Det är alldeles för lätt att älska våren
    Med tiden tycker man mer om hösten
    Tove Jansson

    Tidigare år har jag nästan längtat till hösten men i år vill jag behålla sommaren så länge det går.
    (Slottsträdgårdsmästaren)

    För ett år sedan här.

    Årets trädgårdsspaningar

    Nu sammanfattar jag årets besök i trädgårdar och parker på Trädgårdsspaning.

    Register till alla trädgårdsspaningar här.

    Zilga behöver sol

    15392-1068
    Den solfattiga sommaren och den kyliga sensommaren har gjort att tomaterna inte vill mogna och att vindruvorna (Zilga) nog inte heller kommer att hinna mogna i år. Vissa druvklasar närmast väggen har börjat visa färg men det behövs många soliga dagar för att de ska mogna.
    Problemet är att vi även behöver mycket regn eftersom det är ovanligt torrt i markerna här och i Stockholmsområdet. Just nu vräker dock regnet ner över huvudstaden och det har åskat kraftigt men det här störtregnet rinner bara iväg ner i dagbrunnar eller ut i sjön. Som bekant är inte bönder eller trädgårdsodlare någonsin nöjda med vädret.

    15392-1070
    Aster amellus ´Vellchenkönigin´ - Brittsommaraster

    15392-1071
    Aster amellus ´Lady Hindlip´ - Brittsommaraster

    Bourbonrosen ´Souvenir de la Malmaison´



    Den här vackra fransyskan planterade jag 1998 i parken och varje vår tror jag att den känsliga damen frusit ihjäl under vintern. Men på något märkligt sätt blir det liv i denna fantastiska ros och just nu på eftersommaren eller förhösten är hon som vackrast.
    1843 blev hon till i Frankrike, uppkallad efter kejsarinnan Josefines slott Malmaison utanför Paris och är nu en världsberömd ros.
    Den växer ganska glest och är till hela sitt växtsätt lite försiktig och känns mycket ömtålig trots de starka grenarna. Det blir ofta klasar med 3-5 blommor och jag tycker att det är bland det vackraste rosor man kan ha i sin trädgård. Den doftar ljuvligt och börjar blomma i juli hos oss men då brukar harar och rådjur ta knopparna. Nu i september är den som vackrast och blommar långt in på hösten. Det sägs att den ibland angrips kraftigt av svartfläckssjuka men hos oss har den varit frisk. I år har den som sällskap jätteverbena och daggsalvia. Jag hoppas att hon stannar i parken lika länge som jag.






    Porlande trädgård

    15392-1064
    En liten fontän med formen av ett ihoppressat ägg har vi installerat i vår park. Vattenljud gör trädgården än mer levande och när vi testkörde den lilla fontänen blev vi överraskade av hur den kunde skapa en sådan skön känsla. Vattnet rinner stilla över stenen och ner i en behållare och när vi stängde av den blev det overkligt tyst....som om något viktigt och självklart fattades.
    Eftersom det är belysning i stenen så gick jag ut på kvällen då jag övernattade på slottsområdet för att se hur det såg ut och det blev mycket bra. Runt om planterade jag några jättedaggkåpa och Hosta fortunei ´Patriot´. Det växer även en grupp lammöron intill.

    För ett år sedan

    Svenska dokumentärfilmer

    Det som mest intresserar mig när jag ser på TV är dokumentärfilmer. Helst filmer ur vanliga människors vardag men även dokumentärer om natur och kultur. Jag har kommit fram till att svenska dokumentärer är mycket äkta och bra. Det är väl det som är meningen med dokumentärfilmer...att de ska kännas äkta och nära!

    I somras gick en fantastisk serie från BBC som hette Europa en naturhistoria och som jag sparade ner för att se nu när det börjar gå mot höst. Ikväll har jag sett det första avsnittet och det är fantastiskt filmat med filmsekvenser som får en att svimma. Det finns dock ett problem med dessa fantastiska BBC produktioner. Varför har man anlitat Marlboro-mannen som speaker? Varför ska det alltid vara dessa hesa amerikanska dramatiska rösterna som ska leda oss genom de annars så bra produktionerna? Jag är helt säker på att Marlboro-mannen inte är det minsta intresserad av det han förmedlar.

    BBC och även de amerikanska filmmakarna har en del att lära av våra lugna äkta dokumentärer. I de utländska dokumentärerna ligger också en dramatisk musik hela tiden i bakgrunden som nästan tar över det som egentligen ska berättas. I en svensk naturfilm kan man höra naturens minsta ljud och riktigt känna stämningen. I en engelsk eller amerikansk produktion har Marlboro-mannen och en hel orkester lika stor del som själva berättelsen.15392-1065Just nu har jag en serie på om konstens kraft på kunskapskanalen. Jag tröttnade efter tio minuter på grund av att själva berättande om Michelangelo kommer i andra hand.
    I stället kan jag rekommendera den nya dokumentären om Kungsträdgården här i Stockholm av Anders Wahlgren. Han har filmat under ett år i vår mest centrala park. Den sänds på måndag kl. 22.30 på SVT 1.

    Anders Wahlgren har tidigare gjort de tre dokumentärerna om Stockholm där han berättar om hur stora delar av city revs under 60-talet för att de stora betonggaragen och bankpalatsen skulle få plats.

    Staden i mitt hjärta
    Stadens själ
    En kluven stad




    Svenska ord och Ulf Lundell

    15392-1063

    Ibland lockas jag upp till söders höjder och till våra gamla kvarter där vårt familjeföretag en gång skötte dessa små vackra trädgårdar. Jag ville känna den där berömda söderkänslan den här lördagen men upptäckte att man inte bör ta bilen hit upp då det är näst intill omöjligt att hitta en parkeringsplats. Tänkte också sitta i solen vid Nytorget och äta min lunch men det hade nästan hela söders befolkning också tänkt göra så det blev inget med det.. Den där söderkänslan får man nog försöka hitta på vardagarna.
    Bilden är tagen i Vitabergen på Mäster Pers Gränd 4 och det här kvarteren är en oas i det annars ganska stressiga Södermalm. Huset byggdes på 1730-talet men det är ombyggt efter en brand 1986.

    15392-1062

    När vi jobbade här en gång i tiden fick vi veta att det här gamla huset tillhörde AB Svenska Ord och ligger på berget vid Renstiernas gata ovanför Nytorget. Det var alltså här inne Hasse Alfredsson och Tage Danielsson skrev många av sina klassiker.
    På Bergsprängargränd just intill bor Monica Nielsen och i den trädgården har min bror och jag en gång beskurit träd. I de här kvarteren bodde Ulf Lundell en gång och här skrev han Jack.

    Jack
    Veckorevyn nr. 28 1976
    SVT-länk från 1976 del 1
    SVT-länk från 1976 del 2
    Lundell om Jack 1996 del 1
    Lundell om Jack 1996 del 2



    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails