• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Uffe lämnar stan

  Nu har han bestämt sig. Den oroliga själen har tydligen bott färdigt i Stockholm och flyttar antagligen ner till sin gård på Österlen. Så rätt han gör....hade jag en gård där och samma bankkonto som Uffe så flyttade jag också....i morgon. Läs mer i Aftonbladet.
  15392-169Han ser ju redan ut som en landsortsbo.....

  Tidigare inlägg

  Dagens låt:  Coco med Uffe

  Sensommar eller förhöstblommor

  15392-165
  Strålrudbeckia
  15392-168
  Gräset Miscanthus sinensis ´Kleine Fontäne´
  15392-167
  Rosenflockel
  15392-166
  Rosen Bonica

  Äppeltider

  Trot eller ej men i morse såg jag samma anka (and) i molnen som i förra veckan...den hade bara rest lite på huvudet. Tyvärr så körde jag på motorvägen så jag kunde inte stanna och fotografera...men det var nära att jag gjorde det. Märkligt....vad vill den visa mig?

  15392-16415392-163
  Aroma

  Nu är det äppeltider och Transparante Blanchen ramlar i backen....mjöliga och inte goda att äta direkt men jag fortsätter att plåga köket med att bära in frukt hela tiden. Nu väntar vi på Aroma och Signe Tillisch. Det blir oerhört mycket äpplen på Aroma-trädet och det är tur att jag beskurit grenarna så att de ska orka hålla upp all denna frukt. Inga långa taniga grenar här.

  Annars har jag grävt och planterat 16 st. Lavendel ´Hidcote Blue´ som blir 30 cm hög. De är planterade runt vårt nya lilla lusthus av metall där det i veckan även ska planteras tre st. Clematis. Kommer bild senare i veckan....glömde fota idag.  Kommentarer

  Det går tydligen inte att kommentera på bloggen idag.....
  Nu åker jag ut på trädgårdsspaning.

  Dagens låt

  Dagens låt: Run to the hills med Hellsongs

  La liga och Champions league

  La liga och Champions league
  Nu äntligen börjar fotbollssäsongen på riktigt då La liga i Spanien börjar nu i helgen och Champions league-grupperna har lottats. Det var ovisst in i det längsta om La liga skulle sändas i svensk TV men i veckan blev det klart att TV4+ och Sport Expressen ska sända 200 matcher. Vintern är räddad!!
  Nu får vi se om Barcelona kan upprepa förra säsongens framgångar då de vann både ligan och CL.

  Här är grupperna i Champions league

  Grupp A
  Barcelona (Spanien) - Chelsea (England) - Werder Bremen (Tyskland) - Levski Sofia (Bulgarien)

  Grupp B
  Inter (Italien) - Bayern München (Tyskland) - Sporting (Portugal) - Spartak Moskva (Ryssland)

  Grupp C
  Liverpool (England) - PSV Eindhoven (Holland) - Bordeaux (Frankrike) - Galatasaray (Turkiet)

  Grupp D Valencia (Spanien) - Roma (Italien) - Olympiakos (Grekland) - Sjaktar Donetsk (Ukraina)

  Grupp E
  Real Madrid (Spanien) - Lyon (Frankrike) - Steaua Bukarest (Rumänien) - Dynamo Kiev (Ukraina)

  Grupp F
  Manchester United (England) -Celtic (Skottland) - Benfica (Portugal) - FC Köpenhamn (Danmark)

  Grupp G
  Arsenal (England) - Porto (Portugal) - CSKA Moskva (Ryssland) - Hamburg (Tyskland)

  Grupp H
  Milan (Italien) - Lille (Frankrike) - AEK Aten (Grekland) - Anderlecht (Belgien) 

  Den tysta parken

  15392-160
  Här börjar hemresan

  Tystnaden är nästan total vissa stunder i parken nu när vi snart går in i september. Inga fåglar hörs och det känns nästan kusligt att inte ha konserten i träden över mig då jag jobbar. Igår eftermiddag så bröts tystnaden av en grupp gäster som spelade Boney M så det hördes över parken. Omöjligt att beskriva de känslor jag kände då.
  Annars jobbar jag på med att snygga till trädgården efter min frånvaro några veckor och det börjar se snyggt ut igen. Nästa vecka ska jag ta mig an de stora perennplanteringarna och gräva bort stora bitar av vissa marktäckare som trots mitt eviga rensande...vuxit igen med ogräs. Det är nyttigt för perenner att planteras om med jämna mellanrum och få lite ny fräsch jord.
  Efter en jobbig vecka ska jag nu vila några dagar och se Barca spela fotboll, äta och dricka gott.
  Nu är det exakt ett år sedan jag vann i vinlotteriet på jobbet....
  15392-159
  Sommarrudbeckian ´Toto´

  15392-158
  Ulleternell och strålrudbeckia i bakgrunden

  15392-162
  Brittsommarastern ´Lady Hindlip´ och Vidjehortensian ´Annabelle´


  Dagens låt: Shoreline med Anna Ternheim

  Bilder som förskönar

  På min resa hem från Österlen besökte jag ju Visingsö som jag tidigare berättat om. Jag berättade att jag inte tyckte om ön som lockat mig så många gånger. Kändes som om jag kom till en terminal på Åland eller så när man kliver av färjan, med komochköp-kiosker över hela kajen och den tråkiga bussresan som jag beskrev. Nu har Flitiga myran....den mycket duktiga fotografen, formgivaren, inredaren besökt Visingsö och på sin välbesökta blogg så har kommentarerna varit enhälliga....ön är magiskt vacker!

  Hennes bilder gör att även jag undrar om jag var på samma ställe?  Hon fotar detaljer, sätter ihop bilder på ett smakullt sätt och får alla att häpna över det vackra. Hur mycket ska man lita på bilder? För mig så betyder känslan av trakten lika mycket som de vyer man ser framför sig.....men här hittade jag inte många vackra vyer.....mer än slottsruinen, norra delen av ön och en del hus efter vägen. Tur att vi alla har olika smak och jag väntar med spänning på hennes fortsättning av beskrivningen av Visingsö. Se min trädgårdsspaning i örtagården här.
  15392-161
  Visingsö

  Mina egna bilder är tagna som av den amatör jag är och visar platt och enkelt hur det ser ut på olika platser.....men jag bestämmer ju såklart vinklar och väljer de vackraste vyerna....så helt äkta blir det ju inte. Man kanske ska ta lite fula vyer också....orkar någon se det? Som sist då jag besökte Steninge slott som var mycket vackert...men gångarna och alla grusytor var av olika material och det såg mycket slarvigt ut...kanske att jag skulle närfotograferat det?
  Ja ja....hoppas att det här inte ser ut som någon kritik mot Flitiga myran som jag besöker varje dag och kommer så göra även i framtiden.

  Anka i skyn (Anden i skyn)

  15392-157
  Igår morse då jag åkte till min slottspark....såg jag en Anka i skyn. Lite religöst sådär....kanske ändå att det är lite religöst med Kalle Anka på julafton?

  Svärmare och kolibrier

  Regnet är välbehövligt och trädgårdsmästaren har regnkläder så det är bara att gilla läget som Tomas Ledin säger (det är första och sista gången jag citerar den mannen). Jag har dock inte kunnat jobbat så mycket i planteringarna utan har gjort kanterna mellan gräs och grusgångar snygga med hjälp av snöre och spade. Ibland har det regnat så att det gått vågor i parken.

  15392-155

  Hade en planeringsrunda med chefen där vi pratade om nästa års sommarblommor. När vi tittade på de fina jätteverbenorna som fjärilarna stortrivs i såg vi den berömda svärmaren som folk har trott varit en kolibri. Det har stått i tidningarna och några av våra gäster har sagt att de sett kolibrin i parken. Men som sagt det är en fjäril eller svärmare som beter sig på samma sätt och vissa är upp till fem centimeter stora och de har en lång sugsnabel som de suger nektar med. Den vi såg var ungefär 3-4 cm.
  På den fina bloggen Sinnesro kan man läsa om svärmare som ser ut som kolibri.

  15392-154
  Den vita tobaken har tagit kommandot i sommarblomsplanteringarna

  15392-153
  Jätteverbena och tobak

  Ett annat projekt som jag jobbar med nu är att byta ut en del perenner som blommar i ´´fel´´ tid. Det är ju inte så nödvändigt att det blommar mycket under juli månad då verksamheten här ligger nere för semester så nu tog jag bort en hel del av rosenmalvan och har just köpt rosenflockel i stället och gör plats för strålrudbeckia och ligularia. Köksträdgårdslandet har jag bara sneglat in i och ska ta hand om det en dag innan helgen. Först och främst gäller det att få övriga parken fin.

  15392-156
  Paradisblomster

  Med solen i ryggen och blixtrar framför mig

  Så var det dags att börja jobba efter två veckors semester. Jag väcks 4.45 och efter en snabb frukost tar jag bilen och beger mig de sju milen till slottsparken. Nu i slutet av augusti går solen upp ca. 5.20 och på min resa den här morgonen ser jag solen gå upp i backspegeln och samtidigt har jag ett kraftigt åskväder framför mig med blixtrar som lyser bland de mörka molnen.
  Efter gräsklippningen börjar jag se mig omkring i slottsparken för att se vad som hänt under de två veckor som jag varit borta. Det börjar regna kraftigt och åskan går, jag hinner fotografera änglatrupeterna innen jag måste skydda kameran.

  15392-152
  Änglatrumpeterna som kommer att blomma hela hösten

  Regnet och åskan fortsätter hela dagen och det blir en tuff början av arbetsveckan.
  I perennplanteringarna blommor strålrudbeckia, ligularia, bolltistel, några nävor som blommar om, nepetan som kommer igen efter nedklippning och likaså mjölkklockan, rosenflockel, brittsommaraster mm.
  I sommarblomsplanteringarna dominerar den vita tobaken och lyser lång väg. Där blommar också daggsalvia, lejongap, sommarrudbeckian ´Toto´, dockkrage, pysslingkrage och  heliotrop.
  De verbenor som jag beskrev tidigare är mycket fina och jag ska dem fota i morgon. Det känns ganska bra att starta upp även om jag skulle kunna vara ledig en vecka till. Det kommer att ta den här veckan innan jag fått ordning på parken igen och sedan ska jag göra om en del i perennplanteringarna.

  Det blir gott om äpplen och plommon (måste kartgallra  Viktoriaplommonen).

  Dagens låt: Here comes the flood med Peter Gabriel

  YES - universalmedlet

  Jag har kommit på att det enda rengöringsmedlet man behöver i ett hem är diskmedlet YES. Förutom som diskmedel kan man använda det till att putsa fönster med, det är helt perfekt att göra rent hela badrummet med, badkaret blir så skinande rent att man bländas....har planer på att prova det som skurmedel till golven också....och kanske även till att borsta tänderna med.....och som hårschampo.

  15392-150

  Är det här bloggar??

  Undrar om alla dessa feberbloggar och tjuvlyssnat verkligen är riktiga bloggar?

  Kurser i trädgård

  Sitter och bläddrar lite i de kurskataloger som låg på hallgolvet igår. i trettio år har jag tänkt gå en kvällskurs som handlar om trädgård för att förkovra mig i ämnet. Varje höst eller vår ha jag sagt.....´´nu ska jag verkligen gå´´. Så nu sitter jag här igen och försöker hitta något som inte är för basic och som ligger i mitt intresse.
  Jo just det....för några år sedan hittade jag en kurs som hette ´´Färg och form med sommarblommor´´ som jag tycte lät intressant. Glad och förväntansfull begav jag mig till ABF eller vilka det nu var. Som vanligt så var jag alldeles för tidigt men efter hand så strömmade det till folk utanför klassrummet. Nu trodde jag att jag hamnat fel för det var bara kvinnor och då menar jag att det fanns inte en enda man där....mer än jag då. De tittade på mig och undrade nog om jag var läraren. Jaha....vad skulle jag göra nu? Ensam man med massor av trädgårdstokiga kvinnor......nej det funkade inte. Alltså blev det ingen kurs för mig den gången heller. När alla släptes in i klassrummet så låtsades jag som om jag kommit fel och försvann från platsen.
  Tänkte att nästa gång ska jag söka en kurs i bergssprängning eller hur man lär sig bygga en långtradare i stället.

  Den där händelsen sitter kvar i minnet då jag nu bläddrar i katalogerna.
  • Medborgarskolan har en kurs som som handlar om att planera sin trädgård,  6 gånger för 1095 kr. Vet inte vad jag skulle lära mig där....men säkert något.
  • Lär dig göra arrangemang av snittblommor
  • Man kan göra dörrkransar av höstlöv
  • Flaskdekorationer.......!?
  • Men en kurs om Linné verkar faktiskt riktigt intressant men nu när det är jubileumsår närsta år (300 år sedan han föddes) så är jag säker på att TV kommer att sända en hel del program.
  Studieförbundet har lite bättre kurser som det ser ut.

  • Det gröna apoteket steg 1 - om nyttan och nöjet av ogräs och örter. (Är mycket nyfiken på om jag kan lära mig att känna nöje inför ogräsen).
  • Pelargoner - hur gör jag med mina pelargoner. 1 gång för 200 kr.
  • Sommarbeskärning av fruktträd - Hm....det här är ett ämne för sig......hoppas inte att folk lär sig för mycket av det här.....det är på vårvintern som jag har tid att hjälpa folk med fruktträdsbeskärning. Men ok.....det är bra för träden som ´´läker´´ sina beskärningssår fortare under växtperioden. Själv tycker jag att det är svårt att se vad jag gör inne bland alla löv.
  • Vårfint-ett höstgöra - Om att plantera vårlökarna. 1 gång för 200 kr.
  Nej.....det blir nog till att leta upp ett hörn inne på biblioteket i stället.

  Kulturfestival och Barca-DVD

  Tune in invigningskonsert
  Konserthuset var packad med folk när kungliga filarmonikerna spelade  tillsammans med artister och musik från hela världen, det var gratis som allt annat i den här kulturfestivalen.
  Thomas Gylling presenterade artisterna och först ut var Desmond Foster från Jamajka och nu boende i Sverige, det var skön musik men sedan kom Menad Bouchami från Algeriet och varför han fick stå här i konserthuset förstår jag inte....det var riktigt dåligt. Så var det dags att sprida glädje i konserthuset, Simone Moreno från Brasilien sjöng och dansade samba och blundade man kunde man nästan se Brasiliansk fotboll......!

  Carmina Burana

  Sedan gick vi till Gustav Adolfs torg där Carmina burana framfördes på den stora scenen framför operan. Det var bl.a. 150 körsångare och 40 blåsarmusikeroch tre solister. Det var häftigt att höra så här i augustikvällen och med slottet, storkyrkan, operan och UD som grannar.
  För övrigt var det oerhört mycket folk ute på stan och på Hötorget var det raggae från scenen där och hela Kungsträdgården var som en stor fest.

  Det blev en dag då det hände många olika saker.

  • Tidig morgon åkte jag bil in till Berzelii park för att fota mm.
  • Hem igen för att byta till arbetskläder.
  • Jobbade på mina skötselområden i stan.
  • Hem för lunch och klädbyte igen.
  • Tillbaka till Berzelii park för att ta dagsbildsfoton.
  • Till Hondaverstaden för att hämta en givare till ABS-bromsarna
  • Hem och ladda tvättmaskinen.
  • Till en annan verstad som skulle montera givaren.
  • Hem och tvätta igen.
  • Hämtade bilen (har hittat en ny verkstad som jag alltid kommer att använda).
  • In till stan för att möta syster och dotter, syster och jag skulle gå på kulturfestivalen.
  • Fika på Sergels torg
  • Konserthuset för att lyssna på world musik.
  • Gustaf Adolfs torg för att lyssna på en jättekör i sensommarkvällen
  • Tunnelbanan hem
  Så har den då kommit....DVD:n med FC Barcelona och jag har fått hem den.
  15392-149


  Kolbodagården

  25 km söder om Kalmar ligger Kolbodagården. På denna vackra plats vid havet övernattade jag  på min väg ner mot Österlen. För 235 kr fick jag ett dubbelrum med havsutsikt, dusch och toalett på rummet. Jag tyckte verkligen om det här stället och just nu var det lite folk här och mycket lugnt. Gässen utanför höll mig vaken på efternatten men det gjorde inte så mycket. På morgonen satt jag ensam och åt frukost vid uteserveringen och såg ut över havet. Skulle ha kunnat stanna här några dagar om inte Österlen drog så oerhört.

  15392-144
  15392-145
  15392-146
  Utsikt från rummet

  15392-148
  ....och om man böjder sig ut lite...


  Trumpeter från slottet

  En bild från slottsparken kom till mig i morse....via mms.
  15392-143

  Ernst

  Snälla....kan ingen få bort Ernst från TV...jag mår dåligt...på allvar!

  Semester hemma i Stockholm

  Sista semesterveckan tillbringar jag hemma i Stockholm. Jag hinner ju inte se så mycket av min stad när jag jobbar. Idag vandrade jag lite efter Norr Mälarstrand och fikade på strandcaféet där. Försöker inte tänka så mycket på jobbet men när jag vaknade i natt av att regnet öste ner så tänkte jag på växterna i slottsparken och att de måste tacksamt ta emot vattnet.
  Ska nog försöka hinna med någon trädgårdsspaning till innan arbetet börjar igen. Bilen ska in på verkstad och sedan besiktigas den här veckan också så jag får se vad jag hinner.
  Måste arbeta en av dagarna i veckan på några trädgårdar som jag sköter här i stan.....men det tar emot!

  Besök i min barndoms stad Norrtälje

  15392-141
  15392-142
  15392-14015392-139

  Weibulls visningsträdgård i Hammenhög

  Weibulls visningsträdgård för sommarblommor är en perfekt plats när man ska planera nästa års sådder. Här finns det mesta av sortimentet ur katalogen och även provsorter.
  Hemsida.
  Hammenhög 1
  Hammenhög 3Hammenhög 2

  Bilder från Haväng

  Haväng är en plats som jag ofta längtar till.
  Haväng
  Haväng 1
  Haväng 4Haväng 2
  Långt där uppe på höjden bor Ulf Lundell
  15392-135
  Verkån rinner ut i havet

  MacDonald´s och bensinmackar

  Eftersom jag varit på vägarna och kört 175 mil förra veckan så började jag fundera vart alla gamla vägkrogar, tavernor, vägcaféer mm. tagit vägen. Man kan åka mil efter mil utan att hitta något. Visst finns det några ställen kvar men de är sällsynta och säkert utrotningshotade. Nej, ska man fika eller äta efter vägen nu så är det McDonalds eller bensinmackar som gäller. Stående inne i en stressig bensinmacksbutik med en korv i varje hand och ketchup som rinner efter händerna...i den sterila och hemska miljö ska man alltså vila ut efter att ha kört långt och man behöver vila en stund. I stället borde man kunna sitta i någon trädgård med god mat eller gott kaffe, men våra nya ´´säkra´´ vägar har varken trädgårdar eller bebyggelse där de går fram. Så det är väl bara att fortsätta att köra av vid de nya rastplatserna där MacDonals, Statoil, Jysk, IKEA eller någon annan jätte placerat sig....då kan vi kanske hinna med att shoppa lite också.
  Jag tycker att det är en mycket tråkig utveckling och hoppas att en trend snart kommer då caféer och vägkrogar återkommer efter våra vägar och där innehavarna är intresserade av att gästerna ska må bra. Men vem kan konkurrera med MacDonalds och Statoil?


  Bokstavsordningen på ett tangentbord
  Ett utdrag ur boken ´´Veronika bestämmer sig för att dö´´

  Har du någonsin frågat dig varför bokstäverna på ett tangentbord på en skrivmaskin sitter i den ordning de gör?
  Nej det har jag aldrig frågat mig.
  Vi kan kalla detta tagnetbord för QWERTY, eftersom de första bokstäverna i den första raden är placerade så. Jag frågade mig varför det var på det sättet och fann ett svar: den första skrivmaskinen uppfanns av Christopher Scholes, 1873, för att förbättra kalligrafin. Men snart framkom ett problem; om någon skrev på maskinen väldigt fort slog typarmarna i varandra och gjorde att det inte gick att skriva. Då ritade Scholes tangentbordet QWERTY - ett tangetbord som skulle tvinga användarna att skriva långsamt.
  Det kan inte vara sant?
  Men det är det. Skrivmaskinens tangentbord, liksom datorns, utformadas från början för att man skulle skriva långsammare och inte fortare. Försök ändra på bokstävernas platser och du kommer inte att få en enda köpare av din produkt.

  Det här är taget ur ett sammanang...men jag tyckte attt det var intressant.

  Brantevik-Stockholm

  Så var man hemma igen efter en lång resa idag på ungefär 65 mil. Det regnade och åskade när jag lämnade Österlen och när jag körde ut ur Österlens port, dvs. Brösarps backar så var jag helt säker på att jag snart återvänder hit igen.

  15392-127
  Visingsorgs slottsruin

  I Gränna tog jag båten över till Visingsö där jag såg örtagården och åkte buss runt ön. Det var ett par till på bussen och efter halva resan var jag ensam som ville se ön från bussfönstret. Det kanske inte var så konstigt att så få ville se ön. Jag är grymt besviken på Visingsö. Varje gång jag åkt E4:an så har jag blickat ut över Visingsö som ser så vacker ut där mitt i Vättern. Nu behöver jag inte fundera mer. Tycker att landskapet liknar rysk eller polsk landsbygd...eller som jag föreställer hur de ser ut. Tyckte däremot att den lilla campingen vid Erstad på norra ön låg väldigt fint till och området är ett naturreservat. Det var tur att jag sa ifrån mig rummet på vandrarhemmet som låg mitt på ön...skulle ha blivit helt galen där ute i mörkret....inget hav...inga hamnkrogar!
  Trädgårdsspaning på örtagården kommer senare.

  Har ett gäng trädgårdsspaningar som ska ska putsas lite och jag kommer att lägga ut dem efter hand.

  Norrvikens trädgårdar vann tävlingen om att bli Sveriges vackraste park, helt rätt tycker jag. Det är nog tio år sedan jag var där men minns att den är mycket vacker. Se Flitiga Myrans inlägg här.

  Österlen

  Idag är det sista dagen för mig här på Österlen, i morgon åker jag nog direkt hem om jag inte hittar något fint ställe att mellanlanda på. Det har varit mycket sköna dagar här i det vackra landskapet och jag har både vilat och farit runt och sett vackra platser. Sandhammaren som måste vara Sveriges största sandstrand besökte jag en dag?eller en halv dag. Det är oerhört fin sand så långt man ser och det blir aldrig så packat med folk. Nu har jag sällan ro att ligga på en strand så länge men det var skönt att vara där och läsa och ta ett dopp, det var ju nära 30 grader i början av veckan.
  15392-128

  Har försökt hitta platser att trädgårdsspana på och av någon anledning så dras jag till slottsparker, tyvärr så är de allra flesta slott privata och svåra att nå. Men jag har ändå lyckats hitta några mycket vackra platser. Däremot så är det inte några stora trädgårdsanläggningar kring slotten i den här delen av Skåne men de vackra omgivningarna väger upp och vissa ställen är historiskt spännande ställen. Några offentliga trädgårdar finns inte direkt, är väl bortskämd med att det i Stockholm finns många trädgårdar och parker att besöka.

  Nu är det ju skillnad i västra Skåne där Malmö och Helsingborg har vackra platser. Jag har tidigare varit där och känner inte för att besöka större städer just nu så där får jag trädgårdsspana ett annat år. Här nere är det vanligt att folk visar upp sina privata trädgårdar och några av dem har blivit riktigt kända som Olas trädgård i Löderup. Jag hade bestämt mig för att besöka den trädgården men de hade inte tid att visa den nu i veckan och även Ulriksdals trädgård i Kivik som jag verkligen sett fram mot kan jag inte heller se. Ikväll har de någon engelsk afton där men det var fullbokat och någon annan tid att visa trädgården fanns inte den här veckan.

  15392-130
  Åbergs trädgård utanför Ystad

  Igår var jag i Ystad som jag gillar och strax utanför ligger Åbergs trädgård. Det är Lena Åberg som driver stället tillsammans med sin man. Hon har medverkat i TV:s Gröna rum många gånger och har skrivit flera trädgårdsböcker. Jag pratade med henne om hur jag skulle få Perovskia att trivas i mina trakter och hon berättade att jag skulle skapa en mikromiljö med stenar och sandblandad jord i ett lugnt läge.
  15392-129

  Jag bor i Brantevik men har nästan inte sett någonting av den här vackra byn så idag ska jag vandra runt i här och fotografera och besöka sjöfartsmuseet. Vandrarhemmet här heter Råkull och har fina moderna rum och läget är bra ovanför hamnen. Har dock insett att jag inte är någon campare eller vandrarhemsmänniska. Nästa gång ska jag hyra ett privat rum eller bo på hotell. Det är ett evigt springande utanför min dörr och köket ligger just utanför. Där tillbringar några av gästerna större delen av sin semester verkar det som. Där lagas det mat och jag tror att de bakar också. Själv använder jag inte köket alls utan sover endast i rummet för att sedan vara borta från vandrarhemmet hela dagarna. Nej?det är för mycket ljud för mig.

  De senaste dagarna har det regnar och det regnar även nu när jag sitter i mitt rum och skriver det här och regnet behövs verkligen här, de flesta gräsytor är helt gula av torkan. Nu ska jag åka in till Simrishamn och låna uppkopplingen igen så att jag kan lägga ut det här. Startar färden uppåt tidigt i morgon bitti

  Hittade lugnet i Haväng

  Lånar en uppkoppling en stund. När jag körde igenom Brösarps backar så kände jag direkt att nu kommer jag tillbaka till en plats som jag älskar. Det böljande landskapet och havet inpå hela tiden. Mitt rum i Brantevik skulle jag få klockan 17 så jag svängde ner till det magiskt vackra Haväng. Den här platsen är bland det vackraste jag vet, de stora markerna ner mot havet där gräs och fin sand blandas, stenåldersgravarna och ån som rinner ut i havet kantad med lummig grönska. Vågorna var stora och ljudet av bränningarna mot land dränkte allt annat ljud.
  Har ätit en middag i Simrishamn nu och getingarna är många i år....fler än på 40 år sa någon...
  Har hunnit med några spaningar på vägen ner men vet inte när jag kan lägga ut dem.
  Det är i alla fall underbart att vara ledig i det här landskapet. I morgon ska jag nog besöka en slottspark i närheten.

  Den vita trädgården

  15392-126
  Det finns en trädgård som jag skulle vilja se någon gång i det här livet. Eftersom jag är svag för vita växter så måste jag snart bege mig till Sissinghurst i England där en mycket vacker trädgård finns. Trädgården är uppdelad i olika rum och i ett stort rum finns en helt vit trädgård. Tänka att gå ut en sommarnatt och sätta sig i en vit trädgård med grå inslag av olika sorter av malört.
  Får tills vidare njuta av mina vita lejongap, tobak, malva mm. och se hur de lyser upp i augustikvällarna.

  Ska försöka lägga ut någon spaning när jag är på Österlen annars så ordnar jag det när jag kommer hem. Vädret ser ut att bli bra och jag har planerat att vistas på långa sandstränder och läsa Paulo Coelhos ´´Veronika bestämmer sig för att dö´´ (låter väl muntert?) bl.a. Ska försöka börja läsa Hemingway också.
  Självklart blir det span i trädgårdar också och jag ser fram mot att möta skånska trädgårdar, jag har gjort en lista på möjliga besök. I Ulriksdals trädgård i Kivik  har de en engelsk kväll på torsdag med visning mm. Jag har tidigare varit där flera gånger men då har jag nog inte sett trädgårdar och parker som en bloggspanare ser dem.


  Bland alla vita och grå växter i den vita trädgården på Sissinghurst växer bl.a.
  • Aquileigia vulgaris ´Nivea´
  • Artemisia abrotanum
  • Artemisia alba ´Canenscens´
  • Artemisia pontica
  • Artemisia ´Powis Castle´
  • Aster pilosus demotus
  • Dianthus ´Musgraves Pink´
  • Geranium pratense albiflorum
  • Grön tobak
  • Helichrysum petiolare
  • Iris ´Flying Squad´
  • Iris orientalis
  • Lupinus ´Noble Maiden´
  • Malva moschata ´Alba´
  • Paeonia ´Ivory Juwel´
  • Paeonia ´White Wings´
  • Rosa mulliganii
  • Salvia argentea
  • Scabiosa ´Miss Willmott´
  • Veronicastrum virginicum ´Album´
  • Vit verbena
  • Vit rosenvial
  • Vita lejongap

  Öppna landskap och semester

  Så står han där på scenen igen. Sensommarkvällen är skön och dagens regn har lämnat Stockholm. Han talar om att det kanske är sista gången han turnerar. Med den energin och fortfarande med så mycket viktigt och vackert att säga så hoppas jag att han orkar med några år till.
  Han startar tufft som vanligt och det är ok....Det blir en bra konsert med några djupa svackor men också  fantastiska stunder. Han gör Öppna landskap i en helt underbar och annorlunda version...ganska långt från originalet, Senare år är magisk, Danielas hus i en mycket läcker version, så startar Hon gör mig galen kraftigt omgjord och helt gudomligt bra.
  Han berättar hur han skrev Gå ut och var glad, hur han i novembermörkret såg sig själv ligga som en hög blöta kartonger på golvet, trött av mörkret och hur han släpade sig sakta till skrivmaskinen och med sega fingrar skrev han orden...gå ut och var glad din djävel...
  När alla väntar på att slutnummret som vanligt ska bli Chans så hoppas jag att  få höra den nya Under vulkanen också...och det får jag. Den kommer som näst sista och är en fantastisk vacker ballad.
  Kan inte önska mig mer av en Uffe-konsert.

  15392-125

  Nu har jag två veckors semester och jag tror knappt att det är sant. Så skönt att få göra vad som faller en in ett tag. Åker söderut på söndag.

  Historien om uppdrivningen av Verbena del 2

  Ett kraftigt regn hindrar mig från att fortsätta med finisharbetet i parken. Inte bra men jag tar en tidig lunch och hoppas att regnet upphör. Har just tagit bort inhägnaden av mina Bonicarosor. Under det att verksamheten ligger nere i juli så stänger jag in rosorna för att hindra angreppen från skogens vilda djur. Passar på att avslöja hur jag blev blåst på försommaren:

  Historien om uppdrivningen av Verbena del 2
  Ok...jag hämtar mod och ska nu avslöja något som ingen annan trädgårdsmästare i världen skulle avslöja. Men jag bjuder på det och skyller på min tankspriddhet och förmåga att inte se verkligheten. Så här var det.... Att driva upp verbena är lite knepigt och man lyckas inte alltid men jag tycker så mycket om den höga jätteverbenan där blommorna liksom svävar över allt annan i en plantering och den besöks flitigt av fjärilar, jag tycker om växter som besökts av fjärilar. Jag började som vanlig att bredså fröna, vattnade innan och sedan in med dem i kylen där de ska stå i ungefär en vecka.

  Sedan blev jag sjuk och var borta ett tag. När jag kom tillbaka så kom jag på att jag glömt verbenasådden i kylen och hämtade genast ut dem. Jag ställde dem under vår växtbelysning och vattnade försiktigt. Hade ingen som helst tro på att det skulle bli några verbenor i år....de hade stått i kylen i tio dagar och jorden verkade torr. Men går det så går det. Två dagar efter så tittade jag till sådden och blev mycket överraskad då hela sålådorna (två små backar) var fyllda med små plantor som grott. Nu tänkte jag direkt att jag kommit på något nytt...om man har sådden längre än en vecka i kylen så blir det ordentlig fart på grodden. Att identifiera en växt genom att se primärbladen är inte lätt utan man vill se växtens färdiga blad innan man kan bedömma art. Plantorna växte fort och eftersom jag var ganska sent ute så skolade jag om dem tidigt. Det tar ganska lång tid att skola om ungefär 50-60 plantor och de omskolade plantorna tar jag bort till en plats där de ska växa till sig fort i ett fönster i en lada.

  Men en dag så blir jag fundersam....säg att plantorna är ca. 5 cm höga.
  Eftersom jag sått både jätteverbena och violverbena så blev jag misstänksam att de såg så lika ut. Förstod inte heller varför bladen blev så märkliga. Jag gnuggade bladen och kände då att det här var inte verbena....det var....ja, håll i er....det var ruccola. Det var ruccolasallad som jag hade skolat om och behandlat som bebisar. Det visade sig vara tre av mina närmaste vänner på slottet som hade bytt ut sådden när jag var sjuk.

  Den riktiga sådden hade min chef tagit hem för fortsatt uppdrivning och de har utvecklat sig mycket bra. Nu finns plantorna ute i parken och är underbart vackra. Vad säger man.....skulle jag bli förbannad, sårad eller vad? Nu är inte jag någon känslig person för sådant här utan driver ganska bra med både mig själv och andra så jag bjuder på det här. Det har blivit många skratt efter det här.
  Jag planterade ruccolaplantorna i trädgårdslandet och skyltade med verbena, de växte sig stora på kort tid och vi hade tidig ruccola.
  Jag tror att jag blev så lycklig att plantorna tog sig så fint att jag blev förblindad av utseendet på dem.....tror att jag skrev i bloggen att sådden blev så bra. Jag har länge funderat på en hämnd men det känns som om hela den här historien faller då. Det får bli en annan gång.

  Ni som nu har tappat tron på slottsträdgårdsmästaren, er får jag tacka för den tid ni besökt mig.

  Historien om uppdrivningen av Verbena del 1

  15392-123
  Jätteverbena. Tyvärr vet jag inte vad dagliljan heter.

  Det finns en historia om uppdrivningen av jätteverbenan och violverbenan i år.... det handlar om att trädgårdsmästaren åkte på tidernas blåsning och jag tappade nästan all min heder och undrade om jag skulle börja köra taxi stället. Men roligt var det....
  Det blir en cliffhanger.....måste samla kraft innan jag kan berätta historien. Fortsättning följer inom kort.  http://intressant.se/intressant

  Arbetsresa i morgondimma

  Min resa till slottsparken går genom odlingslandskap med gamla gårdar och där man skymtar kusten på sina håll. Den här tidiga morgonen ligger dimman tät över trakten. Tre stora hägrar flyger upp framför bilen då jag svänger in på vägen som leder till slottet. Det är fortfarande varmt men den där tjocka kletiga värmen har lämnat oss tack och lov. Känner mig aningen stressad. Vill hinna med allt som står på min lista innan jag lämnar parken för två veckors vila. Gräsklippning idag och sedan ska jag kasta mig över alla planteringar för rensning mm. I morgon ska alla gångar göras rena från alla löv som fallit, grönsakslandet ska rensas, terassen ska städas, gångar ska kantskäras mm.

  I morgon kväll kommer jag att befinna mig på Skansen för att ännu en gång se Ulf Lundell, en glad Lundell i år och jag har i ett tidigare inlägg hävdat att han är sommarens förlorare på grund av att han är förälskad och inte gör de dystra balladerna som jag tycker om, på denna turné. Har fått kritik för det uttalandet....är man förälskad är man en vinnare.....ja ja....men man kanske tappar lite av skärpan i det man gör...eller?


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails