Site Meter

MacDonald´s och bensinmackar

Eftersom jag varit på vägarna och kört 175 mil förra veckan så började jag fundera vart alla gamla vägkrogar, tavernor, vägcaféer mm. tagit vägen. Man kan åka mil efter mil utan att hitta något. Visst finns det några ställen kvar men de är sällsynta och säkert utrotningshotade. Nej, ska man fika eller äta efter vägen nu så är det McDonalds eller bensinmackar som gäller. Stående inne i en stressig bensinmacksbutik med en korv i varje hand och ketchup som rinner efter händerna...i den sterila och hemska miljö ska man alltså vila ut efter att ha kört långt och man behöver vila en stund. I stället borde man kunna sitta i någon trädgård med god mat eller gott kaffe, men våra nya ´´säkra´´ vägar har varken trädgårdar eller bebyggelse där de går fram. Så det är väl bara att fortsätta att köra av vid de nya rastplatserna där MacDonals, Statoil, Jysk, IKEA eller någon annan jätte placerat sig....då kan vi kanske hinna med att shoppa lite också.
Jag tycker att det är en mycket tråkig utveckling och hoppas att en trend snart kommer då caféer och vägkrogar återkommer efter våra vägar och där innehavarna är intresserade av att gästerna ska må bra. Men vem kan konkurrera med MacDonalds och Statoil?


Bokstavsordningen på ett tangentbord
Ett utdrag ur boken ´´Veronika bestämmer sig för att dö´´

Har du någonsin frågat dig varför bokstäverna på ett tangentbord på en skrivmaskin sitter i den ordning de gör?
Nej det har jag aldrig frågat mig.
Vi kan kalla detta tagnetbord för QWERTY, eftersom de första bokstäverna i den första raden är placerade så. Jag frågade mig varför det var på det sättet och fann ett svar: den första skrivmaskinen uppfanns av Christopher Scholes, 1873, för att förbättra kalligrafin. Men snart framkom ett problem; om någon skrev på maskinen väldigt fort slog typarmarna i varandra och gjorde att det inte gick att skriva. Då ritade Scholes tangentbordet QWERTY - ett tangetbord som skulle tvinga användarna att skriva långsamt.
Det kan inte vara sant?
Men det är det. Skrivmaskinens tangentbord, liksom datorns, utformadas från början för att man skulle skriva långsammare och inte fortare. Försök ändra på bokstävernas platser och du kommer inte att få en enda köpare av din produkt.

Det här är taget ur ett sammanang...men jag tyckte attt det var intressant.

Kommentarer
Postat av: p

Nä så var det inte, Scholes ville marknadsföra skrivmaskinen på diverse visningar och mässor, han ville då skriva så snabbt som möjligt för att imponera på tilltänkta kunder. Han la därför alla bokstäver i ordet "TYPEWRITER" som han kallade sin maskin och som han skrev när han visade i översta raden så att inte armarna på typerna skulle haka i varandra från de tre raderna..... så vare

2007-09-24 @ 18:58:59
Postat av: p igen

han la alltså bokstäverna i översta raden, de andra fick hamna där de hamnade, han kunde följdaktligen imponera genom att skriva typewriter väldigt fort.

2007-09-24 @ 19:01:50
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

p: Hm..intressant. Undrar vad som är sanning.

2007-09-24 @ 19:24:54
Postat av: p

jag tror och observera tror att mitt påstående är riktigt, jag har en bok som heter "20 uppfinningar som förändrade världen" nå't där jag tagit det ifrån, där finns en del andra roliga uppfinningar där som är i detalj beskrivna bl.a POST-it, gemet, radar mm beskrivit, boken känns seriös....

2007-09-24 @ 22:00:14
Postat av: p

lite letande innan jag går hem från jobbet ger följande länk: http://www.superkids.com/aweb/pages/features/qwerty/qwerty.shtml där följande citat finns "In 1873, E. Remington & Sons licensed the design from Scholes, and set their engineers to work to on the design. One of their keyboard layout changes was driven by a clever marketing idea. The Remington brand name, TYPE WRITER, could be most speedily typed if all of its letters were on the same row. Remington's salesmen used this slight bit of subterfuge to impress potential customers."
God natt

2007-09-24 @ 22:06:03
Postat av: Arandur

Hoppas du får en fortsatt trevlig dag.

Kolla gärna in på min fotoblogg.

2009-01-15 @ 19:16:30
URL: http://arandur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0