Site Meter

Äppeltider

Trot eller ej men i morse såg jag samma anka (and) i molnen som i förra veckan...den hade bara rest lite på huvudet. Tyvärr så körde jag på motorvägen så jag kunde inte stanna och fotografera...men det var nära att jag gjorde det. Märkligt....vad vill den visa mig?

15392-16415392-163
Aroma

Nu är det äppeltider och Transparante Blanchen ramlar i backen....mjöliga och inte goda att äta direkt men jag fortsätter att plåga köket med att bära in frukt hela tiden. Nu väntar vi på Aroma och Signe Tillisch. Det blir oerhört mycket äpplen på Aroma-trädet och det är tur att jag beskurit grenarna så att de ska orka hålla upp all denna frukt. Inga långa taniga grenar här.

Annars har jag grävt och planterat 16 st. Lavendel ´Hidcote Blue´ som blir 30 cm hög. De är planterade runt vårt nya lilla lusthus av metall där det i veckan även ska planteras tre st. Clematis. Kommer bild senare i veckan....glömde fota idag.



Kommentarer
Postat av: Ronja

OJ, vad äpplen! Jag har ett äppelträd som påminner om Aroma (vet inte vad det är...) också fyllt av fantastiskt goda äppen! Jag brukar plocka ett eller ett par när jag åker till jobbet på morgonen. Jag tycker de är godast innan de är helt färdiga och plockade direkt från träden. Tar jag ner dem blir de lite för söta och (i mina ögon, f'låt smaklökar) övermogna, så direktplock är bäst!

2006-08-28 @ 21:28:03
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: LillaB

Oerhörd riklig fruktsättning! Har ni biodling i närheten? Undrar en fd biodlare.
Saknar de där små kräken - de är fina hjälpredor i trädgården. Trevligt sällskap också för den delen.

2006-08-28 @ 21:29:12
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Trädgårdspanaren/Slottsträdgårdsm.

Ronja: Tycker också bäst om äpplen innan de är mogna.
LillaB: Der var ordentlig aktivitet i somras såg jag. Vet du om de bin som är i lindarna går på äppelblom också? Jag har aldrig hört så mycket bin i lindarna som i somras.

2006-08-28 @ 21:38:56
Postat av: LillaB

Bina går dit det finns pollen eller nektar. De hämtar pollen åt ynglen och nektar till honungen, dvs sin mat. När det torra somrar och det blir mycket bladlöss kan bina ta tillvara avföringen från lössen. Honungsdagg kallas det lite romantiskt. Lushonung säger vi biodlare.
I bikupan finns spanare (!). De är ute och kollar in var det finns pollen/nektar att hämta. De kan visa avstånd och riktning genom rörelser på flustret. Sen blir det en strid ström åt just det hållet. När man har bikupor uppställda bredvid varann kan man få helt olika honung beroende på vilka blommor de flugit på. Vi bor i skogskanten och har alltid bästa draget under sensommaren när ljungen börjar komma. Den är fruktansvärt seg att slunga.
Ojojoj, nu blev det mycket skrivet...
Så är det när biodlare kommer igång. Nästan lönlöst att försöka stoppa.

2006-08-28 @ 21:51:11
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Trädgårdspanaren/Slottsträdgårdsm.

Tack för den undervisningen....man har glömt en del av det man lärt sig en gång. Trodde att vissa arter av bin bara gick på lind osv. Så då kan en del av alla miljarder bin från våra lindar hjälpt till i äppelträden också då...
Spanarna har ett viktigt jobb i alla lägen...

2006-08-28 @ 21:58:11
Postat av: LillaB

De har säkerligen haft hektiska dagar. Och nu på höstkanten får biodlaren det.
När man gjort slutskattningen av kupan måste man ju ersätta bina. De ska ju överleva vintern. Det blir sockerlösning som de får dra ner i cellerna istället. Och sen sitter de därinne fram till senvintern då stora rensningsflygningen går av stapeln. Dvs de flyger ut och skiter. Sen in i kupan igen och invänta vårblommorna.
Och drönarna, de manliga bina, har man gjort sig av med innan hösten. Drönarslakten har satts i verket.
Ddet är nog inte alldeles lätt att vara ett bi.
Nu sitter jag och skriver på din blogg. Ojoj

2006-08-28 @ 22:05:34
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Trädgårdspanaren/Slottsträdgårdsm.

Det är intressant. Inte varje dag man träffar en biodlare. Ett år satt en bisvärm på en soffa där gästerna brukar sitta...vi fick ta traktor och köra bort soffan för att sedan spola bort bina från soffan. Vi ringde först till närmaste biodlare och undrade om det var hans bin som rymt...men det var det inte.

2006-08-28 @ 22:28:21
Postat av: LillaB

Ojojoj! Det hade ni inte behövt göra. Bisvärmen som sitter där flyger med automatik iväg om ett tag. Det kan dröja en kort stund eller en längre. Vi biodlare syndar oss fort som fan så svärmen inte flyger iväg. Det är nämligen så att Spanaren (nu igen) redan varit och sett ut en bostad åt svärmen. De sitter där och samlar ihop sig med drottningen någonstans väl skyddad i biklumpen. Sen bara lyfter de under ett väldigt surr och flyger iväg till den i förväg utsedda bostaden. De är inte stickbenägna alls under svärmning.
Nu måste jag avbryta mig och åka till jobbet.
Risk för att jag återkommer......

2006-08-29 @ 07:07:38
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Lilla B

SYNDAR OSS??! Det kan väl hända. Men jag menade skyndade.
Ursäkta. Fort och fel

2006-08-29 @ 07:08:56
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Trädgårdsspanaren/Slottsträdgårdsmästaren

LillaB: Vill bara säga att jag är en sann djurvän som nästan inte dödar myggor. Det var lite stressigt för att vi skulle ha gäster i parken. Spanaren verkade vara rätt bekväm om han väljer en soffa att sitta på. Har inte träffat någon biodlare förr så jag vet inte om de syndar eller skyndar.

2006-08-29 @ 20:08:26
Postat av: Lilla B

Haha, Trädgårdsspanaren! Biodlare känner jag många och jag kan med säkerhet säga att det såväl syndas som skyndas. Fast kanske inte samtidigt...
Den där Bispanaren tog bara soffan som samlingspunkt innan han drog iväg svärmen. Men jag känner å andra sidan inte så många Spanare. Så jag vet inte om de bekvämar sig på soffor så där i allmänhet:)
Kan gott tänka mig att ni ville bli av med svärmen så fort som möjligt.

2006-08-29 @ 20:46:21
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: C.

Jag tror knappt mina ögon - kan det bli så mycket äpplen? Att trädet orkar, menar jag.

2006-09-02 @ 23:09:32
URL: http://callef.blogg.se
Postat av: Trädgårdspanaren/Slottsträdgårdsm.

Det är viktigt att ha beskurit trädet rätt så att grenarna orkar bära upp tyngden.

2006-09-02 @ 23:29:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0