Site Meter

Svärmare och kolibrier

Regnet är välbehövligt och trädgårdsmästaren har regnkläder så det är bara att gilla läget som Tomas Ledin säger (det är första och sista gången jag citerar den mannen). Jag har dock inte kunnat jobbat så mycket i planteringarna utan har gjort kanterna mellan gräs och grusgångar snygga med hjälp av snöre och spade. Ibland har det regnat så att det gått vågor i parken.

15392-155

Hade en planeringsrunda med chefen där vi pratade om nästa års sommarblommor. När vi tittade på de fina jätteverbenorna som fjärilarna stortrivs i såg vi den berömda svärmaren som folk har trott varit en kolibri. Det har stått i tidningarna och några av våra gäster har sagt att de sett kolibrin i parken. Men som sagt det är en fjäril eller svärmare som beter sig på samma sätt och vissa är upp till fem centimeter stora och de har en lång sugsnabel som de suger nektar med. Den vi såg var ungefär 3-4 cm.
På den fina bloggen Sinnesro kan man läsa om svärmare som ser ut som kolibri.

15392-154
Den vita tobaken har tagit kommandot i sommarblomsplanteringarna

15392-153
Jätteverbena och tobak

Ett annat projekt som jag jobbar med nu är att byta ut en del perenner som blommar i ´´fel´´ tid. Det är ju inte så nödvändigt att det blommar mycket under juli månad då verksamheten här ligger nere för semester så nu tog jag bort en hel del av rosenmalvan och har just köpt rosenflockel i stället och gör plats för strålrudbeckia och ligularia. Köksträdgårdslandet har jag bara sneglat in i och ska ta hand om det en dag innan helgen. Först och främst gäller det att få övriga parken fin.

15392-156
Paradisblomster

Kommentarer
Postat av: Thomas H

Jodå, efter en uppskattad endagskonferens på slottet den 10 augusti kom frugan hem och berättade om en ornitologisk sensation - hon och kollegorna hade sett en kolibri vid slottet. Efter en stunds googlande kom vi fram till att det just varit en svärmare. Kolibrimysteriet var löst.

Kan ju också passa på att nämna att man noterat de vackra slanghållarna (!).Någon trädgårdsspaning hade man tyvärr inte haft tid till denna gång.

2006-08-23 @ 18:46:06
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Själv hade jag semester den dagen.....kanske var lika bra att det inte blev någon trädgårdsspaning då parken var utan trädgårdsmästare. Det är svårt att hålla en trädgård fin utan skötsel i två veckor...men nu putsas det för fullt igen.
Vilket sammanträffande förresten....att honkonfererade just vid ´´mitt´´ slott.

2006-08-23 @ 21:42:07
Postat av: Thomas H

Med enbart positiva erfarenheter från detta besök så lär det bli fler i framtiden. So, keep on gardening......, slottet och trädgårdsparken vid Saltsjön är ju både en arbetsplats och en vital tillgång, att hämta kraft ifrån.

2006-08-23 @ 23:32:45
Postat av: Ronja

Åh! Sån där svärmare har vi sett i vår trädgård!! De är helt fantastiska. Har du någon aning om vad de heter eller var man kan hitta mer information?

2006-08-25 @ 19:39:22
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Det finns flera svärmare som beter sig som kolibrier...hittar en del på nätet. Googla Ronja!
Fina är de i alla fall. De gillade mina omtalade jätteverbenor...

2006-08-25 @ 19:41:25
Postat av: Ronja

Läste idag om den stora dagsvärmaren som förekommer i våra trakter den här sommaren. En sådan är det!! Det är tydligen en "flyttfjäril" som inte klarar sig så länge här hos oss. De lägger ägg på gulmåra, men äggen klarar sällan vintern. Så nu vet jag det!

2006-08-26 @ 09:57:19
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Bra jobbat...då vet vi. Men antagligen är det flera sorter som besöker oss nu.

2006-08-26 @ 13:10:26
Postat av: ellinor

jag undaraar varföör tobaken kom till sverige ocjh varföör den e så farlig.

2007-05-08 @ 11:54:01
Postat av: Susanne

Jag undrar om någon vet om de är giftiga. För tillfället har vi en mycket sjuk katt som hade frätmärken på tungan - dagen efter det att hon hade lyckats fånga en svärmare.
Dock åt hon inte upp denna vilket hon gör med alla andra flygfän och spindlar.
Nu ligger hon på sjukhus och är väldigt dålig i magen - drygt en vecka efter.
Tacksam för info.

2007-06-22 @ 22:36:07
Postat av: Madde

Nu är man verkligen trött på alla sommarblommor, men så känner man ju alltid såhär sent på sommaren, iallafall när man jobbar med bla sommarblommor, men så fin jätteverbenan är =) den får man aldrig nog av.

2007-08-17 @ 23:16:53
URL: http://www.mippi86.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0