• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Vecka 26, 2019 - Tid för schersminer, rosor och pioner

    Damascenarosen Celsiana är en av de vackraste rosor jag vet och jag kan inte se mig mätt på den. Vi njuter varje dag av den här skönheten och hoppas att den blommar långt in i juli!
     
     Schersminernas blomning är verkligen en av sommarens höjdpunkter!
     
     Trädgårdsmästaren trivs i sitt blomsterparadis! 
     
     
     
      
    24 juni - måndag
     
    Under morgonvandringen med Lexus såg jag att många ekar hade piggat på sig något från förra veckan och börjar nu veckla ut sina blad allt mer. Men de ser fortfarande inte normala ut och det är med all säkerhet följderna av förra årets extrema värme och torka, plus att ekarna då även drabbades av styltmalar. Flera träd har dött nu i år, mest björkar och även unga ekar. Men jag gläder mig åt alla högsommarblommor som börjar blomma. Röllika, röd- och vitklöver, vitmåra, kärringtand, johannesört, vit sötväppling, blåklockor, vänderot, fibblor mm. 
     
    Arbetet i trädgården på udden bestod idag av att rensa planteringar, beskära syrener mm. Fram på dagen åkte vi upp till Stigbergsgatan på Södermalm för att fotografera pioner. Planteringarna i Anna Lindhagens vackra täppa, har fyllts på mer fler pioner än tidigare och med den fantastiska vyn ut över Stockholm, blev effekten verkligen härlig. 
     
     
     
    Anna Lindhagens täppa på Södermalm, med sina vackra pionplanteringar!
     
     Det finns schersminer även på Södermalms gårdar!
     
     
     
    25 juni - tisdag
     
    Rosorna i trädgården här på udden är nu helt bedårande vackra och som vanligt tycker jag att blommor får en helt annan lyster och blir vackrare än när solen lyser från en klarblå himmel. Den här dagen fick jag mitt favoritväder. 23 grader och tunna moln som släpper igenom ett vackert ljus. Det var lätt att andas och jag slapp skydda mig mot det starka solljuset. Jag får även för mig att jag tänker bättre sådan här dagar, men det är nog bara ett önsketänkande...
     
    - Du måste komma och fotografera kameliaschersminer och vita rosor vid Rosendalsterrassen, sa Cecilia i telefon. 
    När jag lite senare stod där framför de gigantiska schersminerna, där några vita rosor fått sin plats, förstod jag att Cecilia ville att jag skulle se den underbara kombon! Jag kom att tänka på ett uttryck som någon en gång använde - det är så vackert att jag blir förbannad!
     
    Varje dag som schersminerna fortsätter att blomma är ren lycka och tillsammans med buskrosor och pioner, är det här en av årets vackraste tider. Rosendalsterrassens schersminer och paradisbuskar har nått höjder som jag knappt trodde var möjliga och jag hoppas att föryngringsbeskärningar får vänta många år till. Paradisbuskarnas ljusrosa klockor bleknar dock all mer och slocknar snart helt.
     
     Årets komposition av sommarblommor på både Rosendalsterrassen och vid Rosendals slott ser redan nu fantastiska ut, trots att växterna just planterats.
     
     Lexus och jag vandrade vidare bort till Lusthusportens park, där nu alla vackra färgplanteringar med sommarblommor är planterade. Tyvärr kom jag något för sent för att fotografera de stora paradisbuskarna som där bildar en blommande vägg mot Djurgårdsvägen och Nordiska museet. Den ofta så vackert färgsprakande, långa planteringen (som kallas Långkorven av trädgårdsmästarna här) mot Skansens norra entré, är i år mildare i färgerna och jag ser verkligen fram mot att se dessa vackra blommor när de växt till sig fullt ut.
     
    Vid Skansens huvudentré köade folk redan klockan 11 inför årets premiär av Allsång på Skansen, där bland annat Carola ska uppträda. Det direkt sända programmet börjar kl 20.00!
     
    Innan vi återvände till Blockhusudden, besökte vi Rosendals trädgård, där planteringarna mot caféet var sagolikt vackra, med bland annat rosor och pioner. Den långa pionplanteringen bort mot komposterna var nu också i sin bästa blomstertid. Det här blev en dag då jag upplevde så mycket vackert i trädgårdarna på Djurgården och ´´hemma´´ på udden somnade Lexus och jag på altanen till ljudet av vågor som bröt mot stranden nedanför.
     
     
     Villa Mullbergets kameliaschersiner! Så galet vackert!
     
     Prins Eugens Waldemarsudde, med blommande japansk ligustersyren
     
    Drömlik plantering vid dammen på Rosendalsterrassen.
     
    Fantastiska schersminer vid Rosendalsterrassen
     
    Planteringen ´´Långkorven´´ vid Skansens norra entré
     
    Rosendals trädgård
     
     Rosendals trädgård med pioner och orangeriet
     
     
     
     26 juni - onsdag
     
    Nattens regn gjorde trädgården gott, även om vissa rosor tappat lite av sin skönhet för tillfället. Naturen tackar, även om de här regnmängderna inte räcker på långa vägar. Det blev trots allt regn under större delen av dagen och vi måste skaffa en regnmätare så att vi kan hålla koll på de viktiga millimetrarna. 
     
     En förmiddag med mycket kaffe och med den nya boken Kungliga parker - människor och berättelser, där jag har tre av mina bilder med. Boken är mycket intressant och jag fick veta något som jag inte visste om Drottningholms slottspark. Johan Hårleman lät bland annat i slutet av 1600-talet, plantera hundratals syrener och den synen är svår att förställa sig i den strikta barockparken.
     
    På kvällen var Cecilia på plats vid Rosendals slottspark med sin mamma för att se Carola starta sin turné i den vackra miljön vid Rosendal. Det är första gången någonsin som det ges en konsert här och vädret var lite ostadigt under dagen, men som tur var blev det en fin kväll. Det var tydligen bra. Naket - en akustisk hitskonsert, kallades konserten. Lexus och jag valde dock att stanna hemma på udden!
     
    Tack och lov att flädrarna och schersminerna fortfaranade blommar och att koltrast och näktergal fortsätter att sjunga sina smäktande sånger i lundar och skogar.
     
    Ulf Lundell har startat ett Instagramkonto och har till och med tagit en selfie. Tiderna förändras och jag undrar lite vad som händer. I hans båda böcker Vardagar och Vardagar 2 har han inte så mycket gott att säga om sociala medier. Men...det ska bli kul att följa, så länge det varar!
     
     
     
     
    Idyll på Blockhusudden, grannens hus!
     
     I den ljuvliga honungsrosen, surrar bina ovbrutet!
     
    Carola inleder sin turné i Rosendals slottspark. Dessa två bilder har Cecilia tagit!
     
     
     
    27 juni - torsdag
     
     
    Trött! En aning rastlös. Jag måste skaffa mig en ny bärbar dator nu när min gamla gett upp. Hettan ligger kvar över Europa. Frankrike hade 45 grader nu i veckan. Folk badar i fontäner!
     
    Pysslar lite i trädgården, som till exempel den dagliga översynen av alla rosorna som blir vackrare för varje dag som går. Binder upp Summersnow-Clematisen.
     
    Jag ser mig aldrig mätt på utsikten här ute på udden och lessnar aldrig på ljudet av vågor som bryter mot stranden här nedanför tomten. Men tiden rusar och snart är det juli! Jag tycker inte att jag riktigt hann med våren och försommaren. Men så tänker jag varje år. 
     
    Lexus och jag gick bort till Prins Eugens Waldemarsudde, där det just nu är en mellanperiod vad gäller blomning. Visst blommade rosor och vissa sommarblommor, men det är något senare som den här platsen får nästa vackra period. Under vår och försommar är det fantastiskt fint här. Den stora japanska ligustersyrenen blommade i varje fall som bäst och buxbomshäckarna klipptes för hand nere på galleriterrassen. Innan vi återvände hem till Blockhusudden, satt vi på en bänk vid den gamla oljekvarnen och vilade en lång stund
     
    Jag stannade vid Villa Mullberget, på Djurgårdsvägen mot Blockhusudden och fotade den dubbla och kritvita kameliaschersminen, som är så galet fin mot den mörkbruna byggnaden som Ragnar Östberg en gång ritade. Ni vet han som ritade Stadshuset!
     
    Hemma på tomten utvidgade jag en plantering där de vackraste rosorna finns och det är alltid underbart att gräva och få kontakt med jord!
     
     
     
     
     Rosa rugosa 'Ritausma' 
     
    Underbara Celsiana tillsammans med nästan lika underbara Ghislaine de Feligonde.
     
     Martin Frobisher
     
    Madame Boll
     
     Celsiana - igen!
     
     
     
    28 juni - fredag
     
    Efter en lång tidig vandring på Gärdet, satte vi oss i väntrummet hos AniCura - veterinären på Sandhamnsgatan. Lexus, ropades upp och det blev dags att komma in för att klippa klorna!
    Både husse och Lexus tyckte att det var skönt när det var över och vi fick komma ut i friheten igen...
     
    Under en stor ljuvligt blommande honungsros på min favoritplats i trädgården, satt jag och läste och skrev. Lexus låg under bordet i skuggan och ute på vattnet gled segelbåtar stillsamt förbi. Cecilia var på festivalen på Gärdet med arbetskamraterna. Lollapalooza!
     
    Klippte ligusterhäcken för tredje gången i år och putsade även pimpinellrosen Stanwell Perpetual, så att den ska få nya fräscha skott att blomma vidare på under sensommaren. Det var en skön kväll i trädgården, trots musikens dunkande borta på Gärdet. En kryssare, så stor att den skymde solen lämnade Stockholm, men det kommer 1000 åter!
     
     
     
    29 juni lördag
     
    Arbetsdag i trädgården, men först besökte vi Slottsträdgården Ulriksdal för att köpa några nya rosor och för att fika med våra döttrar. Mycket trevligt! Det blev bland annat en Rose de Rescht och en ros som jag tidigare aldrig sett, en renaissanceros vid namn Aveline. Vi pratade en stund med Bosse Rappne som jobbade som vanligt.
     
    Av alla trädgårdsarbeten, vet jag inget bättre än att plantera! Till och med när jag blir tvungen att gräva besvärliga gropar för växterna. Att sedan få följa det som planterats och uppleva hur de utvecklas, är alltid lika spännande. Cecilia planterade sommarblommor och trädgården här ute på udden vid Lilla Värtans strand, är verkligen som en vacker lustgård. Efter arbetet satt vi ute i den sköna sommarkvällen och kände oss nöjda med dagens arbete. Att vi har samma intressen underlättar vistelsen för mig här på Djurgården. Trädgård, natur och Lexus!
     
     
     
    30 juni - söndag
     
    Tidigt ute i trädgården efter frukost i morgonsolen. Helt stilla på vattnet och jag hörde bara fåglarna ute på sjön. Planterade de sista rosorna och flyttade om några andra växter. 
    Det kändes lite hårt att lämna det här paradiset och en helt fantastiskt vacker vecka på Djurgården, för att bege mig hem till Brommanästet igen på dagen. Men senare i den kommande veckan blir det en resa med min dotter och det ska bli spännande - så nästa veckodagbok kommer inte förrän onsdag 10 juli.
     
     
    Förra årets vecka 26 - se här!
     
     
     
     
    En stund med nya boken!
     
    Trädgårdsarbetaren klipper häcken!
     
    Men måste ni jobba hela tiden i trädgården? Och du husse - när du inte jobbar så läser du och skriver! Jag vill leka! Fatta!
    Nu blir det faktiskt en hel del fotbollsmatcher med dig också Lexus och ganska långa promenader! 
     
    För mig är hortensior sensommar, men jag får nog tänka om! De här vackra behöll sin blå färg ute på udden. Vi gjorde nog en bra bädd åt dem och träffade rätt vad gäller den kemiskt sura jorden!
     
     
     

    Vecka 25, 2019 - I midsommartid

     
     
    21 juni - Midsommarafton
     
    Tanken var att jag skulle börja skriva blogg-dagbok igen från 1 januari 2020. Jag berättade för Cecilia att jag saknar att sammanfatta mina veckor här på bloggen. Börja skriv redan nu då, sa hon! Starta nu på midsommarafton och sluta nästa år i samma tid. Från midsommar till midsommar! Hur kul är det att börja i tråkiga januari? Ingen dum idé kanske! Jag funderade ett dygn och kom fram till att jag följer hennes förslag. Nu gäller det som vanligt att hålla en bra balans med hur privat jag ska vara...
     
    När jag skrev min första bloggdagbok - Mitt första fria år - handlade det om hur jag upplevde det första året som pensionär. Nu är jag mer van vid det här livet och ser friheten som något självklart, men jag njuter lika mycket som förra året. Som vanligt jobbar jag lite i Cecilias fantastiska trädgård på vackra Blockhusudden och trivs utmärkt med det. Att helt lämna trädgårdsarbetet vore inte bra för varken kropp eller själ. Min arbetskamrat nu för tiden är Lexus som mest övervakar det jag gör. Det är Cecilia som planerar och kommer med idéer och jag är bollplank!
     
    Aftonen då natten är som längst och då den där magiska vändningen sker, gick i lugnets tecken. Jag hade mina käresta omkring mig och vi åt god mat och njöt av sol och lagom värme. Jag har alltid haft svårt för de här laddade storhelgerna, men i den här stillheten trivdes jag gott.
    Vi satt ute sent på natten, spelade lugn musik på låg nivå och somnade sedan till koltrastens sång!
     
     
     
     
     
    Älskade Lexus!
     
    Den tålmodige fotomodellen!
     
    I rosenträdgården, som kommer att utökas framöver, njöt vi av midsommarlugnet.
     
    Cecilia plockade några av trädgårdens rosor och skapade ett litet konstverk!
     
     
     
    22 juni - Midsommardagen
     
    Tidigt satt jag ute i trädgården med kaffet, som alltid smakar extra gott på morgnarna. Någon enstaka båt passrade på det stilla vattnet och i trädgården blommar underbara rosor som i år får vara ifred för rådjuren, eftersom vi hägnat in hela tomten med ett nästan osynligt rådjursnät. På så vis kan även Lexus springa fritt utan att smita ut till någon av de förbipasserade hundarna på strandpromenaden.
     
    Trädgården är fylld av vackra blommor och allt är fräscht grönt efter regnskurarna som kom tidigare i veckan. Det betyder inte att allt är i sin ordning i natur och trädgårdar. Det råder fortfarande svår torka även i år och jag ser inget regn i prognoserna. Djurgårdens ekar kämpar på mot alla möjliga motgångar. Förra året sög styltmalarnas larver ur all klorofyll ur bladen, som blev bruna större delen av sommaren. I år vill inte bladen riktigt veckla ut sig och träden ser kala ut på många håll. Torkan måste vara en anledning.
     
    Nu ska jag inte dyka ner i problem denna första dagboksvecka, utan fokuserar som vanligt på det som är vackert. Det är liksom syftet med den här bloggen. Vi åkte upp till Rosendals slott där Cecilias kompositioner i år blir mer färgglada än förra årets harmoniska mästerverk! Det är ju det som är fördelen med sommarblommor, att man kan byta tema med färg och form varje år. Jag är helt övertygad om att årets planteringar blir både spännande och vackra! Bilder kommer längre fram när växterna har etablerat sig och växt ut en aning.
     
     
     De här sommarblommorna är nyplanterade  på udden, men redan nu bjuder de på en underbar prakt. 
     
    Rosen 'Ghislaine de Feligonde' har just börjat blomma på Blockhusudden!
     
    Rosen Stanwell Perpetual i mitten!
     
    Jag blev djupt förälskad i den här Verbenan!
     
    En stund till får vi njuta av schersminerna
     
     ... och av paradisbuskarna!
     
     
     
    23 juni - Söndag
     
    Vi fick finbesök på udden av kära systerdotter Therese och hennes Tobias, som bor på gården Westermossen i Roslagen. Västanvindarna höll i sig, vilket gjorde att vattnet låg stilla här och solen värmde på altanen där vi drack lemonad från Kivik. 
     
    Nu ser jag fram mot en vecka på Djurgården och packar väskorna här hemma i Brommanästet. 
    Tänker att jag som vanligt kommer att skriva den här dagboken i första hand för mig själv, men det är alltid roligt om någon annan tycker att det är kul att hänga med. 
     
    Ha en underbar vecka nu i slutet av juni!
     
     
     
    På Blanchegatan på Gärdet blommar och doftar nu den långa häcken med smultronschersminer!
     
    I hörnet Karlbergsvägen och Torsgatan blommar nu den Japanska ligustersyrenen!
     
     Utanför min port i Traneberg/Bromma fylls luften av ljuv schersmindoft.
     
     
     Veckans låt!

    Rödbladig smällspirea - Physocarpus opulifolius

     
    Den vanliga smällspirean är ingen specillet märkvärdig buske tycker jag, men den rödbladiga med sortnamn som 'Diabolo' och 'Red Baron' är mycket vacker när den blommar i rosavitt mot det mörkröda bladverket i midsommartid. Smällspirea trivs bäst i sol eller halvskugga och blir 2-3 meter höga. De här buskarna finns på Blockhusudden - Djurgården. 
     
    Beskärning på vårvintern då döda och gamla grenar gallras ut. Den kan även beskäras med radikal nedklippning, för omstart. 
     
     
    Ulvsunda slottspark 16 juni 2020

    Bloggen fyller 14 år!

    Nu till midsommar fyller min blogg Stockholms gröna rum 14 år! Jag brukar säga att det är väl bara Blondinbella och jag som är kvar sedan 2005, sen kanske vi haft något annorlunda framgång med våra bloggar...
     
    Under dessa år har det blivit 3 735 blogginlägg och här finns 29 947 bilder! Allt kan ses i arkivet som finns i menyn till vänster. Det går också att söka eller googla i bloggen i ´´Sök i bloggen´´.
     
     
     
     
     
     
     
    Ibland frågar någon hur jag orkar fortsätta skriva denna blogg! Vad finns mer att berätta? Och bloggar är verkligen inte så populära som de en gång var, i dessa tider med Facebook och Instagram. Svaret blir alltid att jag fortsätter så länge som jag tycker att det är roligt och känner att jag har något att visa och berätta. Visst blir det en helt del upprepningar med både bilder och text och så får det vara. Men det är hela tiden en utmaning att hitta något nytt att visa och Stockholms gröna rum förändras ju ständigt.
     
    Förra året skrev jag veckodagbok för att beskriva mitt första år som pensionär! Nu saknar jag jag faktiskt att skriva den där dagboken, så jag kommer nog att ta upp det igen nästa år.
     
     
     
     
     
     
    Några viktiga händelser i bloggen genom åren:
     
    När jag slutade att vara anonym bloggare - se här!
     
    När jag var med i Eniros TV-reklam - se här!
     
    När jag fick tillfälle att skriva en bok - se här!
     
    Möten med trädgårdsmänniskor - se här!
     
    När jag sammanfattade mina 20 år i Engsholms slottspark - se här!
     
    Mitt första år som pensionär - se här!
     
     

    Bland schersmin, paradisbuskar, rosor och fläder på Södermalm

     Åsögatan 213
     

    Jag gick på jakt efter blommande schersminer och paradisbuskar i Stockholms innerstad, men de är inte helt lätt att hitta i stadens parker. På Djurgården, i närförorter och förorter, finns det däremot gott om dessa vackra buskar, som där oftast får växa fritt utan någon onödig beskärning. Prydnadsbuskar ska in i det längsta få växa ut fritt för att nå sin fulla skönhet, utan detta eviga putsande som många tror är så viktigt.

     

    Jag har jobbat med trädgårdsarbete i 48 år och har under största delen av denna tid känt att just paradisbuskar har dåligt rykte. Att trädgårdsdesigner rynkar på näsan åt denna ljuvliga växt. Ser man någonsin en paradisbuske i en nyanlagd trädgård idag? Kan det möjligen ha att göra med att de saknar doft? De här ´´spretiga´´ buskarna är ju helt ljuvligt vackra nu i juni, med sina ljusrosa klockor. I kolonilotterna kring Årstaviken är de dock vanliga och jag antar att de flesta där planterades på 60-talet då paradisbusken hade sin storhetstid.

     

    Att så få doftschersminer finns i innerstaden kan knappast ha att göra med avsaknad av doft. Möjligen finns en nackdel att de kan bli väldigt höga och att de egentligen inte har något vackert växtsätt. Men under blomningen är de fantastiska och det värdet borde tas till vara bättre. De här två buskarna passar väldigt bra tillsammans, då de blommar under samma period. Smultronschersminer är vanligare inne i stan och är såklart lättare att planera in på gårdar och i parker, eftersom de inte blir så höga. Den långa häcken vid Blanchegatan på Gärdet är verkligen en fröjd att besöka under blomningen.

     

    Någon nämnde att stora täta buskage inte bör finnas i stadens parker, eftersom det blir en säkerhetsrisk. Tyvärr är det väl så! Det finns alltid ormar i paradiset!

     

    Dagens vandring gjorde jag på Södermalm och just nu blommar flädern som är mycket vanlig här på Söders höjder. På Monteliusvägen som ligger i norrläge, var jag något för tidigt ute för att se fläderns fulla blomprakt. De här sent blommande buskarna är verkligen viktiga i staden, efter maj månads stora blomsterprakt. Fläder, schersmin, paradisbuske, buskrosor och trädgårdsprakttry är de vanligaste blommande buskar nu kring midsommartid. När även dessa skönheter blommat klart, blir det väldigt ont om blommande buskar. Då väntar vi in hortensiorna och säga vad man vill om ölandstok, den blommar väldigt länge mitt i sommaren!

     

    Jag passerade Slussens enorma arbetsplats och jag vill inte tänka på hur resultatet blir när allt detta blir klart. Det finns nog inte många stockholmare som är för den här ombyggnaden, som kommer att förfula kopplingen mellan Gamla Stan och Södermalm något oerhört. Där hjälpte inte folkets protester, så som de gjorde när planerna på Nobel center på Blasieholmen och Apels låda i Kungsträdgården till slut skrotades. Det verkar även som om den breda cykelbanan utefter Pålsundet, då stora träd som omfamnar kanalen skulle fällas, inte blir av. Eller ärendet ligger på is i varje fall.

     

    Nog med gnäll! Jag hade en härlig dag som avslutades inne på Groens malmgård bland rosor och ängar med prästkragar!

     

     
     Långa huset i Groens malmgårdsträdgård
     
    I Groens malmgårdsträdgård med rosor och prästkragar! Så underbart vackert!
     
    Trappa i Groens malmgård med blommande och doftande schersminer!
     
    Anna Lindhagens täppa där planteringarna har fyllts av underbara pioner. Det var fortfarande mycket knopp, så jag måste absolut återvända.
     
    Jag tycker mycket om de här enkla pionerna!
     
    Högst upp i Anna Lindhagens täppa finns en plantering som är fylld med mestadels prästkragar. Underbart! Mer sånt i parkerna!
     
    Vita buskrosor i Cornelisparken
     
     Paradisbuske och schersmin i Stigbergsparken! Underbara kompisar!
     
    Fläder på Monteliusvägen
     
     Lilla Skinnarviksgränd
     
     
     
     
     
    Paradisbuskar - Rosendalsterrassen på Djurgården!
     
     
     

    Med träsnipan Tea från Långholmen hem till Bromma

     
     
    Jag fick äran att följa med skepparna Per och Dan på en skön tur med träsnipan Tea på Stockholms vatten. Från hemmahamnen i vackra Pålsundet gick färden mellan Lilla Essingen och Fredhäll hem till Traneberg! Tack för turen!
     
     
    Hemmahamnen Pålsundet
     
    Kapten Per!
     
    Per och Dan trivs på Tea!
     
     Just avsläppt på berget hemma i Traneberg.

    En dag på stan

     Vanligtvis har jag lite svårt för plymspirea! Idag fick jag omvärdera de tankarna här inne i Centralbadets trädgård. Rätt växt på rätt plats helt enkelt!
     
     
    17 juni 2019
     
     
    Jag hade tänkt långvandra idag, men den envisa förkylningen har ännu inte släppt taget helt och hållet, så jag kände mig inte riktigt upplagd för någon längre sträcka. Det fick bli en stund i mina vanliga stråk nere på stan. Klev av tunnelbanan vid Odenplan, där jag fotade de ganska nyplanterade robiniorna mot Gustav Vasa kyrka, innan jag fortsatte Norrtullsgatan bort till Enkehusparken. Parken har fått en riktig grundlig renovering och det är den södra delen som är mest intressant, eftersom en stor del av parken annars är lekplats. I den skuggiga södra delen har det planterats mängder av perenner och rhododendron och det kommer med all säkerhet att bli riktigt fint när växterna har etablerat sig ordentligt. Jag väntar med att fotografera till nästa vår och försommar då perenner och rhod blommar.
     
    Jag vände åter mot Odenplan med Bruce Springsteens Paradise på repeat i lurarna och vandrade förbi Obeservatorielunden och även där renoveras det i parken längst ner mot Drottninggatan. Det är Bite mark och anläggning AB som utför arbetet åt Norrmalms stadsdelsförvaltning. Jag hittade tyvärr ingen info vad som ska göras, så jag får hålla koll under mina vandringar helt enkelt.
     
    Inne i Centralbadets trädgård har träden blommar klart för i år och de växter som märktes mest nu var plymspirea, som verkligen inte är någon favoritväxt för mig, men nu blev jag lite överraskad eftersom jag helt plötsligt tyckte att de var vackra här inne i trädgården, när solstrålar fick plymerna att glänsa. I dammen såg jag hundratals små guldfiskar på ca 1 dm, som simmade piggt omkring.
     
    Brunkebergstunneln bort till Humlegården som fyller 400 år, vilket uppmärksammas med en tillfällig kål- och humlegård, så som den skulle kunnat sett ut på 1600-talet. Runt Linné blommade nu floden av stäppsalvia, vilka gör sig mycket fint mot eldtöreln. Snyggt, men väldigt svårt att fotografera i det gassande solljuset. 
     
    Min kära dotter köpte en mycket god sallad till mig från Holy Greens på sin lunchrast, som vi åt i Berzelii park i skuggan under träden. Jag fortsatte genom Kungsträdgården bort till Gamla Stan där jag som vanligt tog mitt kaffe under kastanjen -  på Café Under Kastanjen. Det här var väl ungefär vad jag orkade idag. Konstaterade att staden nu börjar bli alldeles för full av turistgrupper som fyller medeltidsgränderna i Gamla Stan och raderar ut den stillhet som annars råder. Jag måste skärpa till mig och börja morgonvandra igen helt enkelt!
     
     
    Lysande plymspirea i Centralbadets trädgård
     
     
    Humlegården fyller 400 år!
     
    Stäppsalvia i Humlegården
     
    I Berzelii park planterades det sommarblommor idag, av företaget Green. Rapport från Ceclia på Djurgårdsförvaltningen och de planterar också sommarblommor idag vid Rosendals slott och i Lusthusportens park.
     
    Blomsterfägring i Kungsträdgården.
     
    I de spegelvända planteringarna i Kungsträdgården tyckte jag att Salvian 'Serenade Pink' var fin tillsammans med Nepetan 'Summer Magic' 
     
    Gustav Adolf torg
     
    Österlånggatan i Gamla Stan
     
    Den alltid så prunkande balkongen på Tyska Skolgränd i Gamla Stan
     
    Blommande Robinia vid Mälartorget i Gamla Stan
     
    De nya Robiniaträden på Odenplan blommade också idag!
     
     Rosor på Adolf Fredriks kyrkogård
     
    13 259 steg
     
     
     

    Ny bok - Kungliga parker, människor och berättelser

     
     
     Ny fin bok om Kungliga parker och jag har tre bilder med! En med monumentet över flodvågskatastrofen, en med Rosendals slottpark och en med Ulriksdals slottspark!
     
     
    Monumentet över flodvågskatastrofen 2004, som invigdes 6 juni 2018 på Blockhusudden.

    Tulpanträd på Erikdalsgatan 15-17

     
     
    11 juni 2019
     
     
    Tulpanträdet (Liriodendron tulipifera) på Erikdalsgatan 15-17 på Södermalm måste vara Stockholms största! Det planterades här på gården någon gång på 1940-talet och klarade tydligen de hårda krigsvintrarna under samma årtionde. I Bergianska trädgården finns även ett stort exemplar, men det här är högra och var i full blom vid mitt besök, annars brukar tulpanträd blomma något senare i Stockholmsområdet.
     
     

    Rosenrobinia på Birkagatan

     
     
    Robinia hispida på Birkagatan 11 juni 2019
     
     
    Rosenrobinia är ett mycket vackert träd under blomperioden i början av juni och borde användas mycket mer som gatuträd tycker jag. Den vita robinian finns lite här och där och planterades nyligen på Odenplan. Det är något speciellt med de här träden som blommar efter maj månad, då blomsterprakten är så fantastisk överallt. Då kan jag nästan drunkna i allt det vackra och det är nästan skönt när prunusblomningen är över, hur mycket jag än älskar den!
     
    Robinan blommar lite för sig själv och blir uppskattad på ett annat sätt. På Birkagatan i Vasastan finns en hel rad med rosenrobinia och tack vara Lars Forslin och Björn Embrén, kom jag i tid i år 2019, för att se den vackra blomningen.
     
    Rosenrobinia är egentligen en buske som blir upp till 3 meter hög, men det finns även i trädform.
     
     
     
     

    Sommarblommor planteras på Djurgården

    De fantastiska paradisbuskarna vid Rosendalsterrassen!
     
     
     
    Nu börjar Djurgårdsförvaltningen plantera sina sommarblommor runt om på Djurgården. Här på Rosendalsterrassen börjar Cecilia och Heidi plantera med hjälp av sommarjobbare Henrik.
    Jag väntar med spänning på resultatet lite senare i sommar när allt har växt ut ordentligt.
     
    Trädgårdsmästare Ceilia som står för idéer och planering vid Rosendals slott och här vid Rosendalsterrassen , in action!
     
    Trädgårdsmästarena Cecilia och Heidi får bra  hjälp av sommarjobbande Henrik!
     
    I Lusthusprotens park är det Malin och Kerstin som är trädgårdsmästare, här tillsammans med många sommgarjobbare för att plantera alla färgplanteringar. Idag planterades den rosa rabatten.
     
    En av årets nyheter! En spännande Begonia!
     
    Bra jord är alltid väldigt viktigt!
     
     Lusthusportens park
     
     
     


    Bukettapel - Malus toringo var. sargentii

     
     
     
    Just den här bukettapeln finns i Lusthusportens park på Djurgården. Den här dagen den 28 maj 2019 hade den sin allra bsäta blomtid och det är verkligen en fantastisk buske. 
     
    Bukettapeln härstammar från Japan, så som så många andra vackra blommande träd och buskar. Den blir upp till 3 meter hög och trivs i sol-halvskugga, är lättodlad och blommar rikligt och mycket vackert i slutet av maj. Bladen blir orangegula på hösten och bären är ätliga.
     
     
     
    Lusthusportens park på Djurgården 28 maj 2019
     

    Guckusko - Cypripedium calceolus

     
     
    Naturreservatet Kallgatburg på Gotland 1 juni 2019
     
     
    I duggregn gick vi några km in på vandringsstigen i naturreservatet och efter en stunds letande hittade vi platsen där den här fantastiska orkidén växer. Den här skönheten som inte är det minsta lik någon annan orkidé och är en av landets märkligaste vilda växter, växte i klungor och på informationstavlan läste vi att man inte fick trampa för nära växten, för att marken inte skulle bli för hårt packad, vilket skulle försvåra för växtens frön att gro. 
     
    Guckuskon är sällsynt, de största förekomsterna finns i Jämtlands, Dalarnas och Nordupplands kalktrakter, i skuggrika lövskogar och i hasseldungar. Den utvecklas långsamt och det kan ta upp till 10 år från frö till dess att den blommar.
     
     
     
    Från Wikiedia :
     
    En annan egendomlighet är den blåsformiga, ihåliga läppen (hos denna art av ljusgul färg och fast, vaxlik konsistens). Denna läpp är under blomningen riktad framåt och genom en så stark bakåtböjning av blomskaftet att blomman stjälper över. Framför staminodiets rödfläckiga skiva finns den öppning som leder in till läppens ihålighet. En insekt som kryper ned denna väg, passerar över det stora, skivlika märket och detta blir då pollinerat, om insekten medfört något pollen utifrån.
     
    I läppens botten finner insekten korta, saftfyllda hår, som den suger och slickar på. Men genom läppens form hindras insekten att komma upp igen till mynningen, genom vilken den kommit in. Förr eller senare upptäcker dock det fångna djuret två små dagöppningar invid läppens fästpunkt. Dit beger sig fången. Men endast småbin lyckas tränga sig ut genom dessa små öppningar, medan större insekter förblir instängda och dör inne i läppen. 
     
     
     
     

    Buskstjärnblomma - Stellaria holostea

    Vid Isbladskärret på Djurgården 30 maj 2020. Foto Cecilia Adén
     
     
    I andra halvan av maj varje år fylls marken i backen längs Kärleksstigen som går ovanför Isbladskärret på Djurgården, av blommande buskstjärnblommor. Den trivs här i den lundlika och näringsrika miljön och den lyser verkligen under träden. 
     
    Buskstjärnblomman är inte alls så vanlig som den besläktade och lägre grässtjärnblomman, som är vanligt förekommande i gräsmattor över hela landet. Den här vackra platsen på Djurgården har det största beståndet som jag sett och den ser ut att sprida sig allt mer för varje år. 
     
    Buskstjärnblomman blir upp till 30 cm hög och har fyrkantiga stjälkar och trots se små blommorna så har den störst blommor i släktet Stellaria. 
     
     
     Bilderna nedan är tagna 28 maj 2019 vid Isbladskärret på Djurgården
     
     

    Junimagnolia på Folkskolegatan

     
     
    7 juni 2019
     
     
    Vid Hornsntull - Folkskolegatan 8, finns en junimagnolia (Magnolia obovata) intill byggnaden, det är ett träd som inte är så vanligt i Stockholmstrakten. Här ser den ut att trivas även om den är placerad lite väl nära byggnaden, någon okunnig person har dock beskurit några lågt sittande grenar på ett felaktigt sätt. Jag hoppas att någon rättar till det och sågar in de långa kvarlämnade tapparna. 
     
    Junimagnolian har mycket stora blad (ibland 45 cm långa) och trädet kan i Stockholmsområdet bli cirka 15 meter högt där det trivs. I Japan däremot, varifrån trädet härstammar, kan det bli upp till 30 meter högt och i Esperöds arboretum i Kivik finns junimagnolior som är 20 meter höga. De stora benvita, väldoftande och skålformade blommorna slår ut i början av juni. 
     
    Egentligen är junimagnolina ett woodlandträd och kanske inte ska användas som gatuträd, men det här exemplaret ser ut att må gott ändå.
     
     
     
     

    Gaveliusgatans gullregn

     
     
    7 juni 2019
     
    Gaveliusgatan på Södermalm ligger öster om Vitabergsparken och är en lugn återvändsgatan. Platsen är väl mest känd för att Faggens krog en gång i tiden låg här. Krogen startade sin verksamhet på 1700-talet och besjöngs av Bellman. Den gamla borgargården som består av fyra trä- och två stenhus är väl bevarad och inne i trädgården har jag jobbat med en del beskärningsjobb en gång i tiden. 
     
    I början av juni varje år är det den långa allén av gullregn som förgyller gatan och i år kom jag precis i rätt tid för att se detta vackra skådespel. Bilar är alltid störande i bilder, men det är inget att göra åt.
     
    Träden planterades här 2007.
     
     
     
     

    Alliumäng på Gärdet

     
     
    4 juni 2019
     
     
    I en skogsglänta på Gärdet i Stockholm, finns en liten äng av allium som jag aldrig tidigare sett. Det här är en mycket vacker plats nu i början av juni när de lila bollarna lyser under träden. Efermiddagssolen letade sig lite försiktigt in i gläntan vid mitt besök. Hur dessa blommor kommit hit vet jag inte, men de måste ha funnits här i många år eftersom de spridit sig så här kraftigt.
     
     
    Antingen har någon planterat ett antal lökar här, eller så har de spridit sig från gårdarna i närheten via fröer. Eller så har någon tippat lite trädgårdsavfall där några lökar funnits. Om man har dessa vackra Alliumlökar i sin trädgård och vill att de ska sprida sig, så gäller det att ha kvar de utblommade blomställningarna länge, så att fröerna får chans att sprida sig med vinden. Löken sprider sig även med sidolökar! Var uppmärksam när de året efter gror och liknar gräs, så att de inte rensas bort. 
     
     
    Hit kommer jag att återvända varje år vid den här tiden!
     
     
     

    Gotland när maj möter juni

     Blåregn och Sankt Nicolai kyrkoruin
     
     
    30 maj - 3 juni 2019
     
     
    Blåelden hade just börjat blomma ovanför hamnen, när vi rastade Lexus efter 3,5 timmars båtresa i hundsalongen på Gotlandsfärjan. Äntligen var vi tillbaka på Öjn och ännu en gång fick vi låna Lenas fina lägenhet i närheten av Visby domkyrka. På kullarna utanför ringmuren blommade oxel och hagtorn tillsammans med stora mattor av hundkäx, ett vitblommande paradis mot den medeltida muren.
     
    Som vanligt gick vi till botaniska trädgården när vi installerat oss och där mötte oss det stora blommande kejsarträdet, som jag aldrig sett blomma här. Oerhört ståtlig och vacker! Den här trädgården har jag beskrivit många gånger tidigare och berättat att det är en av mina favoritträdgårdar i Sverige, skyddad av stora spännande träd och närheten till havet. Det är alltid en fröjd att vandra runt där inne och varje gång upptäcker vi nya växter att beundra.
     
    Vi åkte ner till Burgsvik (där Så mycket bättre, spelas in) på fredagen, genom byar där trädgårdarna svämmade över av blommande syrener och när vi rullade in i Burgsvik upptäckte Cecilia (som ser allt) en trädgård med häckar av blommande buskpioner i vitt och rosa. Vi parkerade bilen och gick dit för att fotografera den fantastiska trädgården. Gången in till entrén var täckt av lavendel som växte ute i gången och bildade en slingrande stig in mot huset. Häckarna av buskpionerna gjorde oss så där galet trädgårdslyckliga som vi kan bli ibland. Där skulle vi kunna bo...utan att ens bry sig om att huset var i stort behov av renovering!
     
    Förra året besökte vi Tessans trädgård en bit ifrån Hemse, där on säljer billiga växter, mest perenner. Även i år besökte vi trädgården och Cecilia köpte lite perenner. Lexus träffade där en annan Bichon Havanais som han dansade en stund med! Vid Strandcaféet i mysiga Ljugarn, fikade vi och Lexus fick springa av sig en stund på stranden, där vi nästan var ensamma.
     
    I ett stilla duggregn kom vi fram till Naturreservatet Kallgatburg på lördagen, där vi skulle försöka hitta blommande Guckusko. Vi hade träffat en kvinna dagen innan på Stora torget i Visby, som berättade att det nu var bästa tiden att se dessa fantastiska orkidéer blomma. Efter några kilometer in på vandringsstigen kom vi fram till platsen där de växte och det blev fotografering och beundran av de märkligt vackra skorna! 
     
    Efter fika vid Krusmyntagården besökte vi som vanligt Muramaris, den magiska trädgården vars vackra byggnad totalförstördes av en brand 2013. Huset har nu byggts upp igen, men det återstår nog en del arbete. Turligt nog klarade sig de stora blåregnen, som nu blommade fantastiskt. 
     
    Vi vandrade i Visby och varje morgon när jag klev ut på de medeltida gatorna, med de vackra ruinerna och med grönskande och blommande trädgårdar, förvånades jag över lugnet. Det enda som hördes var koltrastarna sång och vinden från havet. Senare på dagarna rullade bilar då och då fram i gränderna och jag tänker att det vore skönt om hela staden stängdes av för biltrafik.
    Jag älskar verkligen den här staden, med det trassliga gatunätet där man lätt går vilse och som någon sa - det är en underbar plats att gå vilse på!
     
    Stort tack igen Lena för att vi fick låna din lägenhet! 
     
     
     
    Muramaris 
     
    Förgätmigej i Almedalen
     
    Underbara Nordeport som är infarten till vårt boende och i huset längst upp till vänster bodde jag som liten med min familj en vecka - en gång i tiden.
     
     Flerårig pipört trivs i Visbys gränder
     
    Murrevan kräver inte mycket jord för att trivas
     
     Det gamla apotekshuset vid Standgatan
     
     
     
    DBV - Visby botaniska trädgård
     
     Kejsarträdet blommade i Botaniska trädgården
     
    Rosenginst
     
     Näsduksträd
     
     
     
     
    Burgsvik
     
     
     
    Naturreservatet Kallgatburg
     
    Klöverärt
     
    Jungfru Marie nycklar
     
    Ett stort beröm till den här underbara killen, som varit helt fantastisk under resan! I bakgrunden Sankt Pers nycklar!
     
    Guckusko
     
     Grenen farmför Cecilias ansikte, upptäckte jag först när jag tittade på bilderna! Lexus lär sig om vilda växter! Just de här vackra orkiderna får man inte kissa på!
     

    Veckodagbok juni-augusti 2019

     
     
     
     
     Klicka på länkarna för att läsa dagboken! 
     
     
    Vecka 25 - I midsommartid
     
    Vecka 26 - Tid för schersminer, rosor och pioner
     
    Vecka 27 - Nu är det juli igen
     
    Vecka 28 - Vi var i Hvar
     
    Vecka 29 - I Linnés fotspår
     
    Vecka 30 - Fyra slottsparker
     
    Vecka 31 - Ljus och mörker, glädje och sorg
     
    Vecka 32 - Regn i Stockholm
     
    Vecka 33 - Lugn och ro
     
    Vecka 34 - Älskad och sedd
     
    Vecka 35 - Skiathos och Skopelos
     
     
     
     
     

    Veckodagbok 2019-2020

     
     
     
    Tanken var att jag skulle börja skriva blogg-dagbok igen från 1 januari 2020. Jag berättade för Ceclia att jag saknade att sammanfatta mina veckor här på bloggen. Börja skriv redan nu då, sa hon! Starta nu på midsommarafton och sluta nästa år i samma tid. Från midsommar till midsommar! Ingen dum idé kanske! Jag fundrade några dagar och kom fram till att jag följer hennes förslag. Nu gäller det som vanligt att hålla en bra balans med hur privat jag ska vara... 
     
     
    Klicka på länkarna för att läsa blogginläggen!
     
     
    2019  Juni - Augusti
     
    2019  September - Oktober
     
    2019  November - December
     
    2020 Januari - Mars
     
    2020 April - Juni
     
    2020 Oktober - November
     
     
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails