Site Meter

Vecka 31, 2019 - Ljus och mörker, glädje och sorg

Trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltningen
 
Fantastiska sommarblomsplanteringar vid Rosendals slott! Mycket bra jobbat trädgårdsmästare Cecilia! Det är den ständiga jakten på det perfekta ljuset när jag ska fotografera vid slottet och de här bilderna är tagna vid olika tillfällen. På sista bildern har vi trevligt besök av Veronica Axelsson och Stefan ´´Jösse´´  Jonsson från Sanda Cottage i Upplands Väsby.
 
 
 
29 juli - måndag
 
Innan besöket hos ögonläkaren på Östermalmsgatan, vandrade jag omkring en stund i Humlegården och Stureparken. Det var lite högsommartråkigt tyckte jag, trots den djupa vackra grönskan fanns det egentligen ingenting där som fångade mitt intresse idag och Nikon fick vara ifred.
 
I tryckande värme begav jag mig sedan ut till Kista med min iMac som skulle få en ny SSD-hårddisk, vilket tydligen ska göra datorn pigg igen. Så här i semestertider får jag nu vänta till nästa måndag innan jag får tillbaka min kära 27 tummare. Istället får jag nu göra allt på min laptop i stället, vilket är lite ovant. Det är verkligen skillnad att jobba med Mac och PC. När solen gick i moln på eftermiddagen åkte jag in till stan igen för att fota de blommande kinesträden utanför Åhléns city på Klarabergsgatan. Jag ångrade mig så fort jag kom in, då gatorna var överfulla av turister som av någon anledning envisas med att samlas här mitt i city, den allra fulaste delen av Stockholm. 
 
Det är ju under tidiga morgnar som jag ska besöka innerstaden, då jag slipper trängas med folk! Börjar jag bli en lat pensionär? Dags att börja ställa väckarklockan igen tror jag och börja glida omkring på dagens första solstrålar i stan! Kinesträden lyste med sina gula blomklasar, men det var endast några få av alla 20 träden som blommade riktigt ordentligt, många hade endast några enstaka blommor. Jag tror att vi måste låta det här träden få boa in sig här på Klarabergsgatan några år, innan de börjar bjuda på den stora blomprakt som vi förväntar oss!
 
Jag gick Drottninggatan upp mot Odenplan och vilade en stund inne i den något bortglömda, lugna och lummiga Spökparken, där sommarblomsplanteringarna var riktigt fina under de höga träden. Rosa lejongap,vit gaura och grå silverek som kantväxt. Silvereken är inte driekt någon favorit, men på något sätt störde jag mig inte så mycket på den just här. 
 
 
30 juli - tisdag
 
 
När man som jag ständigt fotograferar det som blommar och grönskar i Stockholms parker och trädgårdar, är det viktigt att ljuset är på min sida. Jag erkänner att jag är väldigt dålig på att fota i starkt solsken, utan vill helst ha en molnig eller halvmolnig dag, men med ett vackert ljus. Ofta är det en omöjlig kombination, men ibland inträffar det och då gäller det att ha kameran laddad. Förra årets ständiga hetta och molnfria himmel var en katastrof, men i år finns det dagar då jag och min Nikon trivs ganska bra tillsammans. Idag åkte jag ut till Djurgården för att fotografera Cecilias fantastiska planteringar vid Rosendals slott, eftersom det var just molnigt med ett vackert ljus på morgonen.
 
Det blev snabbfrukost, packa fotoryggan och sedan tunnelbana och spårvagn ut till Djurgården. Men som så många gånger tidigare, så skingrade sig molnen och solen fullständigt vräkte ner över mig när jag klev av spårvagnen vid Skansen. Jag gick mot Waldemarsudde och tänkte att både jag och molnen kanske anländer samtidigt till Rosendal. Det blev en snabbvisit på underbara Wudden, men jag är snart tillbaka!
 
Vandrade vidare genom Rosendals trädgård, som vad gäller blomsterprakt är som allra vackrast på försommaren då planteringarna är helt ljuvliga. Målet idag var som sagt Rosendals slottsträdgård, där jag mötte trädgårdsmästare Cecilia som plockade och såg över sina planteringar, som i år går i fantastika färger. Cecilias trädgårdsmästarkompis Heidi hade fortfarande semester! På grund av det starka solljuset blev det inte någon direkt fotograering, jag får vänta till senare i veckan då jag kommer att bo på Djurgården.
 
Som tröst för dåligt fotoljus, tog Cecilia med mig ner till den nya Folke Bernadottes bron som går från Museiparken på norra Djurgården över till Rosendal på södra. Bron invigs först i september, men vi fick provgå på en fina bron där gångbanan är av trä. 
 
Efter ett kort besök bland de vackra färgplanteringarna i Lusthusportens park (återkommer när ljuset är bättre) och en mjukglass vid Visit Djurgården, vandrade jag sakta hemåt längs Strandvägens kaj.
 
 
 
4000 rosor blommar nu i Tessinparken
 
Leonardo da Vinci är en av de vackra rosorna i Tessinparken.
 
 Ett gäng ungdomar ska förhoppningsvis rensa bort allt ogräs ur rosenplanteringarna...
 
 Kinesträden blommar på Klarabergsgatan 30 juli
 
Planteringar med sommarblommor i Spökparken på Drottninggatan.
 
Prins Eugens Waldemarsudde
 
Så här glad är Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia åt den nya bron över Djurgårdsbrunnsviken. Jag fick äran att provgå idag eftersom jag ´´känner´´ Cecilia. Folke Bernadottes bro mellan Museiparken på norra Djurgården och Rosendal på södra, invigs i september.
 
(null)
Den underbara blå planteringen i Lusthusportens park
 
 
 
31 juli - onsdag
 
Jag minns så väl när de 4000 rabattrosorna i Tessinparken kom på plats 2010 och invigdes av Sveriges rosenmästare Lars-Åke Gustavsson. Sedan dess har rosorna bjudit på en härlig blomsterprakt varje sommar i den här Östermalmsparken från 1930-talet. Att skötseln inte alltid varit den bästa, handlar väl mycket om resurser kan jag tänka, men det kliar alltid i fingarna på mig när jag går förbi och ser ogräs bland de vackra rosorna. Tänk om det även fanns tid att klippa bort överblommade klasar, så att de kunde blomma om mycket längre än de nu gör. Kanske att jag ska anmäla mig som volontär och utföra ideellt arbete med att rensa och klippa rosorna i Tessinparken?
 
  Men, jag ska inte klaga, det är fantastiskt vackert just nu och idag var det faktiskt ett gäng ungdomar på plats med neonfärgade kläder och jag hoppas att de ska ta hand om oräset i planteringarna.
 
 Läs mer om rosorna i Tessinparken här!
 
 
1 augusti - torsdag
 
 
En hel del träd utefter Stockholms gator ser en aning trötta ut den här sommaren, vilket är följderna av flera års torka, speciellt regnfattiga 2017 och 2018 och den extrema värme som rådde förra året.
 
Flera avenbokar utanför NK, ser döende ut och lönnar på Karlbergsvägen mår inte heller så bra. Det är tufft ändå för gatuträd som lever sina liv i hårdgjorda ytor, trots att de på många håll fått bättre förhållanden med den nya skelettjorden. Ekarna runt om i Stockholm, i varje fall på Djurgården och i Bromma, är drabbade av mjöldagg just nu, som också är en följd av att träden är stressade av torka, ekvecklare och ekstyltmalen som härjade förra året. De vackra träden har det verkligen inte lätt, men de flesta klarar sig trots alla angrepp, även om några blir tvungna att ge upp.
 
Det var nästan lite höstkänsla när jag körde genom stan på morgonen. Lindarna har släppt sina frökapslar, som ligger längs gatorna. Eftersom det inte finns så många almar kvar i stan, ser man dock inte längre de drivor av almfrön som förr täckte marken. 
 
Jag klippte gräs och ligusterhäcken på udden och tänkte att jag längtar till våren...
 
Har inte årets sommarpratare på P1 varit ett ganska ointressant gäng? Eller har jag bara tappat programmet en aning. Jag letade igenom listan på SR Play och hittade till slut underbara Sissela Kyle och jag lutade mig tillbaka i trädgårdssoffan, med Lexus vid fötterna och vågorna som skvalpade nere vid bryggan. Det blev en fin sommarpratarstund!
 
Ulf Lundell spelade på Skansen på kvällen och jag var inte där! Jag valde att inte gå eftersom jag har så svårt för konserter. Lyssnar i stället på hans ´´sånger´´ hemma, när jag vandrar eller kör bil.
 
 
 
(null)
´´Hemma´´ på Udden!
 
(null)
 Sensommar vid flodvågsmonumentet på Blockhusudden 
 
 
 
2 augusti - fredag
 
Vattet låg helt stilla ut mot skärgården, när jag drack mitt morgonkaffe och tänkte att det blir ett vackert avskedsväder för svåger Johan i Blidö kyrka.
 
Först total tystnad och en tung sorg bland släkt och vänner i kyrkorummet. Klockringningen som sedan hördes över bygden, följdes av Evert Taubes musik som fyllde den lilla skärgårdskyrkan på Blidö, när vi tog farväl av Johan. För att fullborda temat - kärlek till naturen - sjöngs Ulf Lundells Öppna landskap av en sångerska. 
 
Hemma i stan igen besökte vi Rosendals slottspark ännu en gång, eftersom jag letar efter det perekta ljuset att fotografera Ceilias vackra och färgglada sommarblomsplanteringar. Det gick bättre än tidigare i veckan, men jag blev inte helt nöjd ändå.
 
Efter en sorgsen dag satt vi länge ute på kvällen/natten i augustimörkret och spelade U.L. Eftersom jag inte såg han konsert på Skansen i år, så valde vi ut låtar som jag/vi gillar. Kvällen var stilla och vi svepte in oss i filtar.
 
 
 
3 augusti - lördag
 
Vila!
 
 
 
4 augusti - söndag
 
Tyst och stilla och ett lätt regn föll ute på udden när Lexus och jag morgnvandrade. Augustikänsla. 
 
Vi fick besök av Veronica Axelsson och Stefan ´´Jösse´´ Jonsson från Sanda Cottage i Upplands Väsby och de blev lyriska vid synen av sommarblommorna i Rosendals slottsträdgård. Det blir fler och fler som hittar hit till den vackra trädgården och jag hörde andra besökare som tyckte att blomsterarrangemangen var fantastiskt vackra och det är så sant! Så alla ni som älskar sommarbommor, åk hit till Rosendals slott och beundra planteringarna!
 
Efter att även ha besökt Rosendalsterrassens vackra sommarblomsplanteringar fortsatte vi till restaurang Broms på Karlaplan. Där blev vi bjudna på en härlig lunch av våra gäster och vi hade en trevlig stund på det mysiga stället. 
 
 
 
 Rondellen vid Djurgårdsbron. Gaura, chokladblomma och låg paradisblomster
 
 Briggen Tre Kronor på sin dagliga seglats!
 
 Kvarholmen sett från Täcka Udden på Djurgården
 
 

Kommentarer
Postat av: Ove & Christina

Alltid intressant att följa din/er vecka! Man får alltid fina tips! Måste kolla in Tessinparken närmare! Beklagar sorgen! Kändes ändå som att Ni gjorde något fint av den på kvällen med musik och filtar på udden! 🎼🎶🏡 🌸🌿

2019-08-04 @ 18:33:46
Postat av: Linda

Wow, Cecilias planteringar är helt otroliga! 😍

2019-08-04 @ 19:10:03
Postat av: Anonym

Jag börjar alltid veckan med att läsa din blogg den ger mig ett väldigt välbefinnande. Rosendals slottsträdgård kan känna sig stolt som har din Cecilia som "mamma", den blomsterprakten går verkligen inte av för hackor.

2019-08-05 @ 06:05:13
Postat av: Hasse Wester

Ja det blev en fin kväll trots allt Ove&Christina. Ja Tessinparken är värt ett besök.

2019-08-05 @ 08:25:10
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Jag håller med dig Linda!

2019-08-05 @ 08:26:06
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Det känns fint att du börjar veckan så! Jag tror slottsparken trivs alldeles utmärkt med Cecilia och hennes medträdgårdsmästare Heidi!

2019-08-05 @ 08:28:04
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Liza Hansson

Så konstigt det kan bli ibland. Min kommentar står som postad av anonym trots att jag som vanligt fyllde i alla fält.

2019-08-05 @ 16:58:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0