Site Meter

Vecka 27, 2019 - Nu är det juli igen

Eftersom jag åker iväg på en resa med min dotter i morgon bitti och återvänder först sent på tisdag nästa vecka, så får det här bli en kort veckodagbok!
 
Honungsros 'Lykkefund'  i Södra Årstalunden.
 
Den moderna buskrosen Sally Holmes vid Anna Åbergssons väg i Erikdalslunden.
 
I Södra Årstalunden finns denna buskros som jag inte visste namnet på. Det blir att bläddra i Lars-Åke Gustavssons rosbibel Rosor för Nordiska trädgårdar. Anna från Allt om Trädgård som har rosen vid sin lott trodde på Aimable Aimie och efter att fått hjälp på Facebooksidan Vilken växt, så tror de flesta på den!

  

 

 

1 juli – måndag

 

 

Det finns många skillnader med att bo på Djurgården och i Brommanästet. En stor skillnad är att jag i Bromma bor tre trappor upp - utan hiss! På udden kliver man rakt ut i en vacker trädgård.

 

Jag tog tunnelbanan till Skanstull och gick ner mot kolonilotterna som klättrar på sluttningarna vid Årstaviken. Ungefär 500 lotter finns här mellan Skanstull och Tanto. Här i söderläget råder zon 1 och man kan egentligen plantera vad man vill i den här sluttningen. Katalpa, näsduksträd och tulpanträd trivs utmärkt här. Jag var på jakt efter rosor att fotografera, stora rosor som inte är så tuktade och som växer i lite vildare trädgårdar. Den här dagen bjöd på sol med vackert fluffiga moln, men det blåste ganska hårt från väst. Tänkte tillbaka på förra sommaren när 30 grader varmt blev normalt. I år är det lättare att vandra. Knappt 20 grader idag.

 

På håll såg de ut som stora hortensior, Annabelle tänkte jag först, men de lyste vitare och när jag kom fram till lotten på Anna Åbergssons väg, såg jag att det var rosor med enorma klasar. Visst är de vackra, sa kvinnan som befanns sig i trädgården när jag fotograferade rosorna. Hon berättade att den här moderna buskrosen som blommade så galet heter Sally Holmes och att den funnits i hennes lott i sex år.  Rosen blir 120 cm hög och remonterar. Den har dock inte blommat så här fantastiskt tidigare sa hon och det verkar som att det är ett mycket bra år för rosor.

 

Köpte kaffe och en mjukglass vid Göstas korvrestaurang i Tanto och jag har mycket svårt för mannen som serverar där. Råkade ut för honom tidigare i år. Han har ett märkligt sätt att bemöta sina kunder. Mig tappade du nu!

 

Det finns flera koloniföreningar som gränsar till varandra här längs Årstaviken och man ska akta sig för att blanda ihop dem. Uppe i Södra Årstalunden hittade jag en gigantisk honungsros  - ’Lykkefund’  - som växte vid en parkstig, vilket gör att man går genom en tunnel med dessa fantastiska rosor. Det var just en sådan ros som jag var ute efter att fotografera idag, så jag åkte hem nöjd!

 

I perioder går saker och ting sönder, samtidigt! Just nu har min bärbara dator gett upp, min rakapparat slutade att fungera och nu stannade även kaffebryggaren. Som tur är leasar jag bil nu!

 

 

2 juli – tisdag

 

Regn över huvudstaden. 13 grader på förmiddagen när jag begav mig ut till Djurgården för att bjuda Cecilia på favoritstället Café Skroten vid Nya Djurgårdsvarvet, eftersom hon idag firar att hon jobbat 29 år på Kungliga Djurgårdsförvaltningen! Cecilia var bara 18 år när hon började jobba åt kungen och som någon skrev på hennes Facebooksida – Vilket lyckoskott för dem! Grattis bästa trädgårdsmästaren, nästa år får du ta emot guldklocka av kungen!

 

Vi gick till Breda gatan i Djurgårdsstaden för att se hur långt stockrosorna kommit. Tittade tillbaka i veckodagboken 2018 och då hade blomningen hunnit längre än i år, under vecka 27. När jag kommer hem från min resa, blommar de nog som bäst!

 

Det är rosens dag och jag visade underbara Celsiana på Facebooksidan!

 

 

Cecilia ser på hur hennes trädgård tacksamt tar emot regnet!
 
 En inbjudande entré till en trädgård vid Alberget på Djurgården.
 
Rosor på Djurgårdsslätten 104
 
Rosor nära Beckholmsbron.
 
Stockrosorna börjar lite försiktig att blomma på Breda gatan i Djurgårdsstaden den 2 juli.
 
 

3 juli – onsdag

 

Himlen färgades magiskt röd i öster och koltrasten sjöng utanför Brommanästet när jag satt uppe mitt i natten för att se Brasilien-Argentina i Copa America. Tyvärr blev Messis Argentina utslagna!

 

Åkte in till stan för att växla valuta och när dom granskade mitt id, så samlades flera personer och diskuterade och sneglade på mig. Efter en stund kom en av dem fram till mig och sa att det blivit ’’röd gubbe’’ på mitt id, men så gnuggade hon på kortet och plötsligt blev jag grön och fick min valuta! Antar att dom trodde att jag var en bedragare. Så kan det gå!

 

Vid stadsbibliotekets park, som går ihop med Observatorielunden, var bäckfåran klar nu och det porlade fint vid den snyggt lagda stenrännan, som är kantad av perenner. Rosenplanteringarna uppe vid biblioteket brukar vara väldigt dåligt skötta, men i år såg det riktigt prydligt ut och rosorna kom fram på ett helt annan sätt än tidigare.

 

Packar väskan och laddar för i morgon då taxin kommer 04.30.

 

 

Förra årets vecka 27 - här! 

 

Hela förra årets dagbok - här!

 
 
 
 
Utsikt från fotbollssoffan i Brommanästet kl. 03.20 
 
Stadsbiblioteket på Sveavägen
 
Nävan Rozanne vid stadsbibliotekets park
 
 Kentauren uppe vid Observatorielunden. Skulturen skapad av Sigrid Fridman och restes är samma år som andra världskriget bröt ut - 1939.
 
Väldigt rött i sommarblomsplanteringen i Berzelii park i år!
 
Den japanska ligustersyrenen blommar fint i Berzelii park nu!
 
 ...och jag är fortfarnade barnsligt förtjust i vaktparaden! Jag borde inte vara det, men dom glada marscherna piggar upp inne i stan!

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Med dagens teknik så borde det finnas doftfiler...dina bilder på rosorna ger nästan en doft här i rummet.
Du får ursäkta mig men jag skrattade när jag läste om alla dina prylar som gått sönder. Det är som den bästa komedi. Tur som du sa, att du leasar bilen. Hoppas ni får en trevlig resa och glöm inte kameran hemma.

2019-07-03 @ 16:05:40
Postat av: Hasse Wester

Tack Liza. Mycket brukar jag glömma, men aldrig kameran!

2019-07-03 @ 16:40:48
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0