Site Meter

Vecka 26, 2019 - Tid för schersminer, rosor och pioner

Damascenarosen Celsiana är en av de vackraste rosor jag vet och jag kan inte se mig mätt på den. Vi njuter varje dag av den här skönheten och hoppas att den blommar långt in i juli!
 
 Schersminernas blomning är verkligen en av sommarens höjdpunkter!
 
 Trädgårdsmästaren trivs i sitt blomsterparadis! 
 
 
 
  
24 juni - måndag
 
Under morgonvandringen med Lexus såg jag att många ekar hade piggat på sig något från förra veckan och börjar nu veckla ut sina blad allt mer. Men de ser fortfarande inte normala ut och det är med all säkerhet följderna av förra årets extrema värme och torka, plus att ekarna då även drabbades av styltmalar. Flera träd har dött nu i år, mest björkar och även unga ekar. Men jag gläder mig åt alla högsommarblommor som börjar blomma. Röllika, röd- och vitklöver, vitmåra, kärringtand, johannesört, vit sötväppling, blåklockor, vänderot, fibblor mm. 
 
Arbetet i trädgården på udden bestod idag av att rensa planteringar, beskära syrener mm. Fram på dagen åkte vi upp till Stigbergsgatan på Södermalm för att fotografera pioner. Planteringarna i Anna Lindhagens vackra täppa, har fyllts på mer fler pioner än tidigare och med den fantastiska vyn ut över Stockholm, blev effekten verkligen härlig. 
 
 
 
Anna Lindhagens täppa på Södermalm, med sina vackra pionplanteringar!
 
 Det finns schersminer även på Södermalms gårdar!
 
 
 
25 juni - tisdag
 
Rosorna i trädgården här på udden är nu helt bedårande vackra och som vanligt tycker jag att blommor får en helt annan lyster och blir vackrare än när solen lyser från en klarblå himmel. Den här dagen fick jag mitt favoritväder. 23 grader och tunna moln som släpper igenom ett vackert ljus. Det var lätt att andas och jag slapp skydda mig mot det starka solljuset. Jag får även för mig att jag tänker bättre sådan här dagar, men det är nog bara ett önsketänkande...
 
- Du måste komma och fotografera kameliaschersminer och vita rosor vid Rosendalsterrassen, sa Cecilia i telefon. 
När jag lite senare stod där framför de gigantiska schersminerna, där några vita rosor fått sin plats, förstod jag att Cecilia ville att jag skulle se den underbara kombon! Jag kom att tänka på ett uttryck som någon en gång använde - det är så vackert att jag blir förbannad!
 
Varje dag som schersminerna fortsätter att blomma är ren lycka och tillsammans med buskrosor och pioner, är det här en av årets vackraste tider. Rosendalsterrassens schersminer och paradisbuskar har nått höjder som jag knappt trodde var möjliga och jag hoppas att föryngringsbeskärningar får vänta många år till. Paradisbuskarnas ljusrosa klockor bleknar dock all mer och slocknar snart helt.
 
 Årets komposition av sommarblommor på både Rosendalsterrassen och vid Rosendals slott ser redan nu fantastiska ut, trots att växterna just planterats.
 
 Lexus och jag vandrade vidare bort till Lusthusportens park, där nu alla vackra färgplanteringar med sommarblommor är planterade. Tyvärr kom jag något för sent för att fotografera de stora paradisbuskarna som där bildar en blommande vägg mot Djurgårdsvägen och Nordiska museet. Den ofta så vackert färgsprakande, långa planteringen (som kallas Långkorven av trädgårdsmästarna här) mot Skansens norra entré, är i år mildare i färgerna och jag ser verkligen fram mot att se dessa vackra blommor när de växt till sig fullt ut.
 
Vid Skansens huvudentré köade folk redan klockan 11 inför årets premiär av Allsång på Skansen, där bland annat Carola ska uppträda. Det direkt sända programmet börjar kl 20.00!
 
Innan vi återvände till Blockhusudden, besökte vi Rosendals trädgård, där planteringarna mot caféet var sagolikt vackra, med bland annat rosor och pioner. Den långa pionplanteringen bort mot komposterna var nu också i sin bästa blomstertid. Det här blev en dag då jag upplevde så mycket vackert i trädgårdarna på Djurgården och ´´hemma´´ på udden somnade Lexus och jag på altanen till ljudet av vågor som bröt mot stranden nedanför.
 
 
 Villa Mullbergets kameliaschersiner! Så galet vackert!
 
 Prins Eugens Waldemarsudde, med blommande japansk ligustersyren
 
Drömlik plantering vid dammen på Rosendalsterrassen.
 
Fantastiska schersminer vid Rosendalsterrassen
 
Planteringen ´´Långkorven´´ vid Skansens norra entré
 
Rosendals trädgård
 
 Rosendals trädgård med pioner och orangeriet
 
 
 
 26 juni - onsdag
 
Nattens regn gjorde trädgården gott, även om vissa rosor tappat lite av sin skönhet för tillfället. Naturen tackar, även om de här regnmängderna inte räcker på långa vägar. Det blev trots allt regn under större delen av dagen och vi måste skaffa en regnmätare så att vi kan hålla koll på de viktiga millimetrarna. 
 
 En förmiddag med mycket kaffe och med den nya boken Kungliga parker - människor och berättelser, där jag har tre av mina bilder med. Boken är mycket intressant och jag fick veta något som jag inte visste om Drottningholms slottspark. Johan Hårleman lät bland annat i slutet av 1600-talet, plantera hundratals syrener och den synen är svår att förställa sig i den strikta barockparken.
 
På kvällen var Cecilia på plats vid Rosendals slottspark med sin mamma för att se Carola starta sin turné i den vackra miljön vid Rosendal. Det är första gången någonsin som det ges en konsert här och vädret var lite ostadigt under dagen, men som tur var blev det en fin kväll. Det var tydligen bra. Naket - en akustisk hitskonsert, kallades konserten. Lexus och jag valde dock att stanna hemma på udden!
 
Tack och lov att flädrarna och schersminerna fortfaranade blommar och att koltrast och näktergal fortsätter att sjunga sina smäktande sånger i lundar och skogar.
 
Ulf Lundell har startat ett Instagramkonto och har till och med tagit en selfie. Tiderna förändras och jag undrar lite vad som händer. I hans båda böcker Vardagar och Vardagar 2 har han inte så mycket gott att säga om sociala medier. Men...det ska bli kul att följa, så länge det varar!
 
 
 
 
Idyll på Blockhusudden, grannens hus!
 
 I den ljuvliga honungsrosen, surrar bina ovbrutet!
 
Carola inleder sin turné i Rosendals slottspark. Dessa två bilder har Cecilia tagit!
 
 
 
27 juni - torsdag
 
 
Trött! En aning rastlös. Jag måste skaffa mig en ny bärbar dator nu när min gamla gett upp. Hettan ligger kvar över Europa. Frankrike hade 45 grader nu i veckan. Folk badar i fontäner!
 
Pysslar lite i trädgården, som till exempel den dagliga översynen av alla rosorna som blir vackrare för varje dag som går. Binder upp Summersnow-Clematisen.
 
Jag ser mig aldrig mätt på utsikten här ute på udden och lessnar aldrig på ljudet av vågor som bryter mot stranden här nedanför tomten. Men tiden rusar och snart är det juli! Jag tycker inte att jag riktigt hann med våren och försommaren. Men så tänker jag varje år. 
 
Lexus och jag gick bort till Prins Eugens Waldemarsudde, där det just nu är en mellanperiod vad gäller blomning. Visst blommade rosor och vissa sommarblommor, men det är något senare som den här platsen får nästa vackra period. Under vår och försommar är det fantastiskt fint här. Den stora japanska ligustersyrenen blommade i varje fall som bäst och buxbomshäckarna klipptes för hand nere på galleriterrassen. Innan vi återvände hem till Blockhusudden, satt vi på en bänk vid den gamla oljekvarnen och vilade en lång stund
 
Jag stannade vid Villa Mullberget, på Djurgårdsvägen mot Blockhusudden och fotade den dubbla och kritvita kameliaschersminen, som är så galet fin mot den mörkbruna byggnaden som Ragnar Östberg en gång ritade. Ni vet han som ritade Stadshuset!
 
Hemma på tomten utvidgade jag en plantering där de vackraste rosorna finns och det är alltid underbart att gräva och få kontakt med jord!
 
 
 
 
 Rosa rugosa 'Ritausma' 
 
Underbara Celsiana tillsammans med nästan lika underbara Ghislaine de Feligonde.
 
 Martin Frobisher
 
Madame Boll
 
 Celsiana - igen!
 
 
 
28 juni - fredag
 
Efter en lång tidig vandring på Gärdet, satte vi oss i väntrummet hos AniCura - veterinären på Sandhamnsgatan. Lexus, ropades upp och det blev dags att komma in för att klippa klorna!
Både husse och Lexus tyckte att det var skönt när det var över och vi fick komma ut i friheten igen...
 
Under en stor ljuvligt blommande honungsros på min favoritplats i trädgården, satt jag och läste och skrev. Lexus låg under bordet i skuggan och ute på vattnet gled segelbåtar stillsamt förbi. Cecilia var på festivalen på Gärdet med arbetskamraterna. Lollapalooza!
 
Klippte ligusterhäcken för tredje gången i år och putsade även pimpinellrosen Stanwell Perpetual, så att den ska få nya fräscha skott att blomma vidare på under sensommaren. Det var en skön kväll i trädgården, trots musikens dunkande borta på Gärdet. En kryssare, så stor att den skymde solen lämnade Stockholm, men det kommer 1000 åter!
 
 
 
29 juni lördag
 
Arbetsdag i trädgården, men först besökte vi Slottsträdgården Ulriksdal för att köpa några nya rosor och för att fika med våra döttrar. Mycket trevligt! Det blev bland annat en Rose de Rescht och en ros som jag tidigare aldrig sett, en renaissanceros vid namn Aveline. Vi pratade en stund med Bosse Rappne som jobbade som vanligt.
 
Av alla trädgårdsarbeten, vet jag inget bättre än att plantera! Till och med när jag blir tvungen att gräva besvärliga gropar för växterna. Att sedan få följa det som planterats och uppleva hur de utvecklas, är alltid lika spännande. Cecilia planterade sommarblommor och trädgården här ute på udden vid Lilla Värtans strand, är verkligen som en vacker lustgård. Efter arbetet satt vi ute i den sköna sommarkvällen och kände oss nöjda med dagens arbete. Att vi har samma intressen underlättar vistelsen för mig här på Djurgården. Trädgård, natur och Lexus!
 
 
 
30 juni - söndag
 
Tidigt ute i trädgården efter frukost i morgonsolen. Helt stilla på vattnet och jag hörde bara fåglarna ute på sjön. Planterade de sista rosorna och flyttade om några andra växter. 
Det kändes lite hårt att lämna det här paradiset och en helt fantastiskt vacker vecka på Djurgården, för att bege mig hem till Brommanästet igen på dagen. Men senare i den kommande veckan blir det en resa med min dotter och det ska bli spännande - så nästa veckodagbok kommer inte förrän onsdag 10 juli.
 
 
Förra årets vecka 26 - se här!
 
 
 
 
En stund med nya boken!
 
Trädgårdsarbetaren klipper häcken!
 
Men måste ni jobba hela tiden i trädgården? Och du husse - när du inte jobbar så läser du och skriver! Jag vill leka! Fatta!
Nu blir det faktiskt en hel del fotbollsmatcher med dig också Lexus och ganska långa promenader! 
 
För mig är hortensior sensommar, men jag får nog tänka om! De här vackra behöll sin blå färg ute på udden. Vi gjorde nog en bra bädd åt dem och träffade rätt vad gäller den kemiskt sura jorden!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Nathalie Isaksson

Åh så mycket vackert! :D , Alltså honungsrosen var ju magisk!

Postat av: Hasse Wester

Ja visst är den Nathalie!

2019-06-30 @ 19:18:16
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Liza Hansson

Egentligen är det svårt att förstå att det är Stockholm du beskriver så fint med ord och i bild. Det är långt ifrån den betong som alla tror att Stockholm består av, ja förutom Kungsträdgården som är vida känd. Din dagbok är verkligen en lisa för själen.

2019-07-01 @ 07:33:58
Postat av: Hasse Wester

Ja jag väljer ut mina platser Liza och jag har medvetet valt bort det fula Stockholm från min blogg. Det finns vackra och mindre vackra platser i alla städer, men visst har Stockholm väldigt många fina platser. Roligt att du orkar läsa vidare i min dagbok!

2019-07-01 @ 08:05:35
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0