Site Meter

Vecka 29, 2019 - I Linnés fotspår

 När man är en glad pensionär, då har man glada dagar! Som här på Linnés Hammarby utanför Uppsala.
 
 Påfågelöga och Linnés döttrar (stjärnflocka) i Linnés Hammarby
 
 En blommande åker i Björklinge utanför Uppsala. Honungsfacelia och balderbrå. 
 
 

 

15 juli – måndag

 

För ett tag sedan träffade jag på Bruno bland hyllorna på ICA Kvantum i Värtan. Det var Bruno som tog över efter mig som slottsträdgårdsmästare på Engsholms slott när jag gick i pension i december 2017. Sedan dess har jag inte besökt den vackra parken, men nu känner jag att det börjar bli dags för ett besök och hälsa på Engsholms nuvarande slottsträdgårdsmästare. Vi bestämde i varje fall att jag skulle komma ut någon dag i sommar. Vi får se hur det blir!

 

Vilken tur att jag glömde kvar Lexus bilbälte i bilen, så att jag fick tillfälle att åka ut till Blockhusudden idag igen och lämna det! Vi vandrade en stund innan det blev dags för Lexus att följa med Julia ut till landet några dagar. Cissi och jag blir alltså gräsänklingar till ett tag!

 

Innan det utlovade regnet, fotograferade jag stockrosorna på Breda gatan i Djurgårdsstaden igen och nu blommade de mer än förra gången jag besökte den här gamla vackra stadsdelen, som absolut inte får förväxlas med nya Norra Djurgårdsstaden. Den här lilla staden där husen började byggas på 1700-talet, uppkom inte genom att arkitekter tävlade om att rita den mest udda byggnaden. 

 

När jag ändå befann mig i den här delen av stan, passade jag på att fotografera det fantastiska katalpaträdet på Karlaplan som nu blommade som allra bäst. Jag älskar verkligen de här sent blommande träden, som tar över när alla andra träd blommat klart! Nu väntar jag in kinesträden som snart går i blom utanför Åhléns City!

 

Och regnet kom! Och jag hade balkongdörren öppen hemma i Brommanästet, så att jag kunde höra det sövande ljudet av regnet. Bryggde kaffe, tog fram boken och lutade mig tillbaka i soffan. Regnet fortsatte att falla över huvudstaden resten av dagen och jag somnade en stund!

 

 

16 juli – tisdag

 

När jag kom ut till Blockhusudden på förmiddagen hade Cecilia en trevlig arbetskamrat på besök, men det var något som saknades på udden den här dagen. Jag möttes inte av en fyrbent kompis som hoppade glatt omkring mig. Lexus var är ju på landet några dagar! Visst brukar Cecilia vara glad när jag kommer, men har inte för vana att bete sig riktigt på samma sätt som Lexus…

 

Vi tog Djurgårdsfärjan över till Slussen och gick genom den stora komplicerade arbetsplatsen och vidare upp mot Mosebacke. En grotesk kryssare hade ankrat utanför Skeppsholmen och skymde en stor del av den vackra utsikten! Finns det ingen gräns för hur stora dessa kryssare får vara?

 

Vi vandrade min vanliga väg från Mosebacke mot Fiskargatan och sedan ner mot Högbergsgatan, där lavendeln blommade fantastiskt fint mittemot Katarina kyrka. Fortsatte Mäster Mikaels gata bort mot Fjällgatan och upp till Stigbergsgatan, där vi som vanligt stannade en stund vid Anna Lindhagens fina täppa. Det är en speciell känsla när man står här och blickar ut över staden. Den här tiden på året finns det dock inte mycket som blommar i parker och trädgårdar. En del rosor hänger fortfarande med. Det är perenner och sommarblommor som står för prakten nu!

 

Målet idag var Thaibåten vid Norra Hammarbyhamnen och vi korsade Vitabergsparken och Nytorget, för att sedan hungriga och med raska steg gå mot den efterlängtade lunchen! Vi hade en fin stund på båten med god mat, men nästa gång hoppas vi på bättre väder så att vi kan sitta ute.

 

Vi tog Djurgårdsfärjan tillbaka till Djurgården!

 

På kvällen blev det många åsikter på Stockholms gröna rums Facebooksida, om de gigantiska kryssarnas vara eller inte vara i Stockholm. Själv ser jag dem som stora miljöbovar och något som misspryder vår vackra stad. Om fartygen ändå hade någon slags skönhet, det här är endast gigantiska vita lådor, som från söders höjder skymmer de den vackra utsikten.

 

 

17 juli – onsdag

 

Varje gång jag stiger in i Linnés Hammarbys trädgård, slås jag av den stillhet och tystnad som där råder och jag kan mycket väl förstå varför Linné trivdes så bra på den här platsen. Solen bröt igenom molnen just när vi betalt vårt inträde och började vandra runt bland blommande perenner i den vackra trädgården. ´´Historiens vingslag´´ är ett slitet uttryck, men det passar bra här bland de gamla byggnaderna från 1700-talet. Vi gick i Linnés fotspår i lunden där skogsbingeln och andra lundväxter trivs och ännu en gång sa jag – här ska man helst vara under vår och försommar, då floran är som vackrast och då lunden fylls av fågelsång!

 

Vi fikade i äppelträdgården under ett Druväppleträd. Vingliga bord och en överfull kaffekopp skapade en komisk stund, som fick Cecilia att gråtskratta och tappa sin mascara! Det bjuder jag på…

 

Vi fortsatte vår Uppsaladag med att besöka stadens äldsta handelsträdgård, Landqvists handelsträdgård som startade sin verksamhet 1922. Då låg trädgården vid södra Årsta i Uppsala, men flyttade till Danmarks-Kumla 1975. Det är idag grundaren Arvid Landqvists barnbarn som driver handelsträdgården.

 

Färden gick vidare till Ulva kvarn med anor från 1300-talet, som ligger vid Fyrisån 7 kilometer norr om Uppsala och jag hade aldrig tidigare varit i de här trakterna. Jag tycker om gamla bruksorter och platser där kvarnar en gång hjälpte folket att mala säd till mjöl. Det stora vackra kvarnhuset från 1700-talet användes som kvarn ända fram till 1963 och än i dag brusar vattnet från fallet intill. Nu kan man vid caféet sitta vid fallet och försöka tänka sig tillbaka till tiden då kvarnen var i drift.

 

Som sagt, Lexus är på landet utanför Uppsala den här veckan, eller han är på kollo brukar vi säga! Vi stannade till vid Cecilias tidigare lantställe för att hälsa på honom en stund, när vi ändå hade vägarna förbi. Det blev ett kärt återseende och visst kändes det en aning sorgligt när vi åkte därifrån, men han kommer hem till udden igen på fredag!

 

Vi passerade en plats som fick mig att trampa hårt på bromspedalen! En åker var som en enda stor blomsterbukett med blå honungsfacelia och vit baldersbrå! Så gudomligt vackert! Bonden hade självklart valt bort det besvärliga ogräset baldersbrå om han/hon kunde, men för oss som mest tänker på skönheten, gjorde den här platsen vår dag! Houngsfacelian älskas även av bin och säkert även av bonden som använder växten till gröngödsling.

 

 

Innan vi återvände till huvudstaden, stannade vi på Fullerö handel, som är ett mecka för prylintresserade heminredare. I trädgården växte vackra rosor kring rosenbågar och lusthus som var till försäljning. Kaffet drack vi i ett sådant lusthus.

 

Hemma i stan hämtade jag min nya laptop, som jag brottades med på kvällen! Nu är allt i sin ordning och jag kan åter igen flytta min ´´verksamhet´´ till udden när jag befinner mig där!

 
 
 
 I Djurgårdsstaden blommar nu stockrosorna fint, men nästa vecka blir nog bästa tiden för dessa skönheter!
 
 Stockrosor på Breda Gatan i Djurgårdsstaden
 
Djurgårdsslätten 104
 
Karlaplans katalpaträd blommar som bäst nu!
 
 
 

18 juli – torsdag

 

Vi träffades på en trädgårdsresa med Rosebuds resor till Italien 2007, då vi bland annat besökte fantastiska Ninfa, Villa d´Este och Villa Lante. Idag besökte vi Börje och Mariana i deras vackra trädgård i Österhaninge. Det var 8 år sedan jag var där senast och det har hänt en hel del i trädgården sedan dess. Jag tycker mycket om de olika trädgårdsrummen, som är fyllda med så mycket vackra och spännande växter. Antalet magnolior växer för varje år och vi måste nog återvända hit nästa vår när de blommar, som Mariana sa!

 

Det blev en mycket trevlig stund med fika och samtal om trädgård och livet! Hunden Monty (efter Monty Don) följde oss hela tiden och inne i ateljén satt papegojan Harry och pratade. Inte nog med att Mariana tillsammans med Börje skapat en vacker trädgård, hon är konstnär också, målar underbara tavlor och gör fantastiska skulpturer i keramik.

 

  

19 juli – fredag

 

Att åka tunnelbana i semestertider är ett äventyr! Flera sträckor renoveras på olika sätt och jag förstår att man passar på nu när de flesta pendlare har semester. Så jag var inställd på lite strul, men att gröna linjen var avstängd mellan Torildsplan och Hötorget på grund av signalfel hade jag inte räknat med. Men det var lite trevligt att ta Tvärbanan till Liljeholmen i stället och fortsätta därifrån in till stan!

 

Vi möttes utanför Åhléns och kunde konstatera att kinesträdens gula blommor endast börjat slå ut lite försiktigt på något enstaka träd. Om en vecka kan jag nog fotografera de utslagna blommorna. Vi gick bort till Norra Bantorget för att titta på perennerna. Den fina parken som fick pris för sin utformning var sig inte lik den här dagen. I december 2009 tog Nyréns Arkitektkontor välförtjänt emot Sienapriset för årets utemiljö med motiveringen:

 

För ett projekt som påtagligt höjer livskvaliteten i Stockholms mest trafikintensiva kärna. Efter decennier av förfall har Norra Bantorget uppgraderats till en lummig oas, resolut inplanterad i asfalten. Idén är djärv och utförandet så formsäkert och elegant att stadsbruset trollats bort. Att stockholmarna älskar parken är tydligt, för första gången på mycket länge är Norra Bantorget en verklig mötesplats för folket.

 

Det är 10 år sedan nu och jag vet inte om parken fortfarande är en mötesplats för folket - för alla kategorier stockholmare.

 

Terrassen vid Brantingsmonumentet var fylld av människor som tycktes ha flyttat dit nu under sommaren. I fontänerna tvättades kläder som hängdes upp på tork och det lockade faktiskt inte till att vistas i parken. Det kändes lite som att inkräkta i någon annans hem, så vi gick till Centralbadets trädgård i stället där dagliljor och hosta blommade vid dammen och den gröna cityoasen var lika vacker som alltid. Nu var även renoveringen av Hårlemanska huset färdig!

 

I Humlegården blommade stäppsalvian som en flod runt Linné och grekvädden blommade här och där. Eldtöreln var på väg att gå i blom.

 

Vi mötte upp min dotter som jobbar i närheten av Stureplan och köpte varsin sallad på Holy Green i Moodgallerian.  Vi satte oss i Berzelii park i skuggan under blodboken och tittade bort mot magnoliaplanteringen, där det som vanligt bodde folk. Sov i sovsäckar och det kanske är så parker ska vara i en storstad. Jag vet inte!

 

Nu har Lexus kommit hem från landet och är åter tillbaka på udden!

 

Facebook-kompisen Marie Hultqvist visade bilder på Kvilleeken i Småland och nu kunde jag se att det fantastiska trädet fortfarande har en grönskande gren. Kämpen vägrar att ge upp! I 900 år, som det nu står på en informationsskylt, har Europas äldsta ek stått här, men lever nu på lånad tid. Förra året besökte Cecilia eken och då såg den ut på liknande sett, så i år trodde jag att den skulle avsluta livet.

 

Jag såg eken 2010 och då var hela trädkronan levande, men eken har mått dåligt sedan 2012 och kämpat mot både torra somrar, mjöldagg och ekvecklare. Järnbandet som håller ihop den gamla kämpen har även suttit för hårt vilket har hindrat näringstransporten mellan kronan och rötterna. Järnbanden har nu bytts ut mot en ny typ av vajer som ska vara skonsammare för trädet. Häng kvar i livet några år till, så kanske jag hinner se dig grönska ännu en gång!

 

 

20 juli – lördag

 

Dagens utflykt gick ut till Färingsö, där vi först åt god Thaimat i Juntras vackra trädgårdsservering. Vi satt i ett lusthus med stora blommande hortensia ’Annabelle´ omkring oss och njöt av stillheten. Det blev även ett besök i Gustavshills handelsträdgård när vi ändå var i närheten och självklart måste vi fika lite på Äppelfabriken också, där vi satt inne i det stora lusthuset som är klätt med enorma Clematis ’Summersnow’. Lexus fick en hundglass med korv i en skål. Trädgården är verkligen vacker invid växthuset, där den höga fantastiska Valerianan växer bland rosenskära och andra vackra blommor.

 

Vid Isbladskärret på Djurgården satt vi sedan i kvällssolen och drack vin, hela tiden med ett öga på korna som betade i närheten. Eftersom jag lider av koskräck, hade vi en säker reträttväg ut ur hagen. Korna hade dock fullt upp med att beta det frodiga gräset och vi fick en lugn stund fram till solnedgången. Sedan vandrade vi sakta hemåt igen.

 

 

21 juli – söndag

 

Ännu en utflykt stod på dagens program och Malin följde med oss till Tungelsta för en handelsträdgårdsrunda. Där finns många gamla handelsträdgårdar och vi besökte fyra stycken som låg nära varandra, några ser ut att leva med konstgjord andning och kommer nog inte att finnas kvar hur länge som helst.

 

Vi började i Sune Tryggs pelargonparadis där nästan 450 olika sorters pelargoner samsas i ett oerhört vackert blomsterhav. Cecilia och Malin valde med omsorg ut sticklingar och även jag köpte två stycken, Zonalpelargonen Westdale Appleblossom och Viva Carolina som är en mycket vacker lila-vit hängpelargon.

 

Vi fortsatte till Via handelsträdgård, Stig Carlssons handelsträdgård och avslutade med Blomorado, för att till sist bli bjudna på stora härliga smörgåsar och kaffe av Malin på TM Bagarstuga i Västerhaninge. Tack så mycket och ha nu en skön semester!

 

Det blev en mycket händelserik och rolig vecka och nästa vecka väntar 30 graders värme och vi får nog ta det lite lugnare då. Men en av dagarna har vi dock tänkt besöka Engsholms slottspark!

 

 

Förra årets vecka 29, se här!

  

 
Lavendel vid Högbergsgatan 16
 
 Rosenmalva vid Anna Lindhagens täppa
 
Hemma hos Börje och Mariana i Österhaninge!
 
 Blomsterkornell
 
Skenkamelia
 
Ett av Marianas mästerverk!
 
 Tack Mariana och Börje för att vi fick besöka er vackra trädgård
 
Cecilia och Mariana i ateljén 
 
Fina hunden Monty (efter Monty Don)
 
 Rosor i Börje och Marianas trädgård
 
Jag väntar fortfarande på att kinseträden utanför Åhléns ska börja blomma! Kanske nästa vecka.
 
 I Centralbadets trädgård
 
 Thaimaten på Juntras/Färingsö gör oss glada...
 
Äppelfabrikens fantastiska uteservering
 
 Den höga valerianan vid Äppelfabriken
 
Drömmer hon om ett växthus nu igen...
 
En underbar stund i kvällssolen vid Isbladskärret!
 
Cecilia och Malin, två kompisar på Djurgårdsförvaltningen, blir glada av pelargoner, på gamla dar...
Här i Sune Tryggs handelsträdgård i Tungelsta.
 
Zonalpelargonen Westdale Appleblossom, en av de jag köpte!
 
Här hos Sune Trygg finns nästan 450 olika sorters pelargoner
 
Lexus väntar tålmodigt...
 
Pelargonen Sune Trygg!
 
Mia
 
 Hängpelargonen Viva Carlolina. Jag köpte en stickling!
 
 

Kommentarer
Postat av: Per

Härliga inspirerande bilder Hasse! Två av mina favoritplatser samma vecka, Hammarby och Breda gatan, inte illa! :) Stockrosorna vid Rinvägen/Yttersta tvärgränd är inte heller så pjåkiga nu!

2019-07-21 @ 19:29:41
URL: http://whatgoodami.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja där finns det också fina stockrosor Per.

2019-07-21 @ 19:45:06
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Liza Hansson

Vad är det som gör det värt att starta datorn en måndagmorgon...jo din underbara blogg! Så roligt att läsa om platser jag också besökt och det ger mig lust att åter igen besöka vissa av dem. Till Sune Trygg törs jag nog inte åka alltför ofta, plånboken blir så tunn efteråt.

2019-07-22 @ 06:39:30
Postat av: Hasse Wester

Vad trevligt att du gillar bloggen Liza. Visst kan det vara lätt att tömma kontot när man besöker Sune Trygg!

2019-07-22 @ 07:21:04
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christina GM

Fantastiska bilder, platser, blommor, människor!! Konstnärer! Tack för fotoupplevelserna!

2019-08-04 @ 18:50:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0