Site Meter

Vecka 32, 2019 - Regn i Stockholm

 Brommanästets balkong!
 
 Hässelby slottspark
 
Hässelby slotts koloniträdgård
 
 
 
Rosendals slott
 
Efter åskskurarna 9 augusti
 
 
 
Lejonslätten
 
 
 
 
 
5 augusti - måndag
 
Jag fick äntligen tillbaka min iMac som blev blixtsnabb med den nya SSD-hårddisken. Det blev en dag med ominstallationer av program mm. Nog med teknik nu, även om den behövs för att kunna jobba med bilder och blogg. 
 
Som avbrott i teknikdagen, åkte jag ut till Skärholmens perennpark en stund och på vägen dit hann jag vara med om nästan alla vädertyper som finns på sommaren, från solsken till regn och hagel. Jag har besökt den här perennparken varje år sedan den kom till 2011 och den store mästaren Piet Oudolf har sin vana troget skapat ängar av perennerna, där olika sorter väver in i varandra på ett mycket vackert sätt. Även om inte parken ser ut som under de första åren, så är den fortfarande vacker och värd att besöka. Tänker tillbaka på mailet som jag en gång fick av Piet Oudolf, när han behövde bilder från Skärholmens perennpark till sin hemsida. Han undrade om han fick använda fem av mina bilder. OK då, svarade jag!
 
 
6 augusti - tisdag
 

Åskan mullrade i söder när jag vaknade och himlen över Kungsholmen var dramatiskt orange just innan de mörka molnen, åskan och regnet drog in över stan. 

 

7 augusti - onsdag

 

Vaknade på natten av ett dovt mullrande åskväder och regnet föll utanför det öppna sovrumsfönstret. Det lät som om det värsta vädret höll till ute till havs. Så länge inte blixtrar slår ner och skapar bränder, tycker jag att det är ganska trivsamt med ett åskväder...

Min fotoassistent Lexus och jag fotograferade Södra Djurgårdens sommarblommor till ett blogginlägg och vi brottades med ett besvärligt starkt solsken, men gladdes även åt några lite molnigare perioder. Vid Rosendals slott satt vi länge och väntade in ett bra fotoljus och assistenten hade bra tålamod! På den delen av Djurgården där det är som mest med folk, det vill säga Djurgårdsvägen vid Nordiska museet och fram till Grönan och Skansen, var det omöjligt att hitta en parkeringsplats, så fotograferingen där fick vänta. I vanliga fall brukar vi vandra här, men idag var vi tvungna att ha med bilen.

 

Ulf Lundell Instagramar nu under sin sommarturné över landet och idag visade han en bild på en buddleja som var fylld av fjärilar, bland annat nässelfjärilar. Jag har aldrig tidigare kommenterat på hans sida, men nu skrev jag ´´Nässelfjärilparty på buddlejan´´. Kort därefter kom hans svar ´´Fjärilsbuske och amiraler''. Den märkliga konversationen fortsatte med att jag svarade ´´Fjärilsbuske heter buddleja på latin och visst är det väl nässelfjärilar högst upp på bilden´´. Där slutade min kontakt med Ulf Lundell! Man ska nog akta sig för att tillrättavisa den mannen...

 
 
 
 
Skärholmens perennpark
 
 
Fackelblomster och silverrips i Skärholmens perennpark
 
 
 
 
 
 
8 augusti - torsdag
 
Det skulle komma 24 mm regn idag, men det stänkte bara några minuter. I mitt nästa liv ska jag bli meteorolog, då det är acceptabelt att hela tiden göra fel utan att kritiseras allt för mycket. Vi stirrar ändå varje dag på 10-dygnsprognosen, som nu berättar att det nästa torsdag ska komma 6,1 mm regn. Komma en! Nästa torsdag. Om en vecka.
 
 
 
9 augusti - fredag
 
Eftersom jag behövde ta fler bilder till mitt blogginlägg som ska handla om Djurgårdsförvaltningens sommarblommor, begav jag mig ut på förmiddagen. Mörka moln hotade i norr när jag fotograferade de vackra färgplanteringarna i Lusthusportens park. Borta vid Skansens huvudentré tog jag bilder av blomsterurnorna, som i år är extra fina och jag såg hur folk som var på väg in till Skansen, tittade oroligt upp på de mörka molnen som hastigt närmade sig. Plötsligt kom en åkssmäll och ett galet regn började falla.
 
Enligt SMHI regnande det inte alls i Stockholm under den här tiden då det kom 24 mm på knappt en timma. Igår skulle det däremot komma 24 mm, men då kom det endast några droppar. Meteorologerna kanske hade blandat ihop dagarna? Jag skyddade mig under taket till en av kioskerna utanför Cirkus och stod där länge och såg på skådespelet när ännu några åsksmällar hördes och vattnet forsade ner i brunnarna. Det är verkligen inte ofta man ser ett sådant här kraftigt regn nu för tiden i huvudstaden. 
 
Kvällen blev sedan solig och skön. Vi satt ute i trädgården länge och njöt av sensommarkvällen.
 
 
 
10 augusti - lördag
 
Granhäckarna i Hässelby slottspark planterades på 1960-talet, men den här trädgården har anor tillbaka till 1600-talet. Det är verkligen en fin anläggning och jag undrar varför inte gran används oftare på detta sätt i Sverige. Härdigheten behöver man inte fundera över och jag tycker om grönskan i tuktade granar. Planteringarna i nedre terrassen är nu för tiden bra underhållna och gångarna är rena från ogräs, men tänk om gullris, praktlysing, ålandsrot, såpnejlika mm. kunde bytas ut mot något vackrare. Nu ser det ut som ett överväxt koloniområde med alla dessa gula perenner. Mittenpartiet är dock fint med lavendel. 
 
Vi gick ner till koloniområdet som ligger intill slottsparken och vi tyckte båda att det var väldigt fint. Det blir verkligen ett härligt virrvarr av växter och färger när hundratals odlare med olika idéer samsas på samma område. Vi råkade gå in på en grusgång där det tydligen inte var tillåtet att gå och blev tillsagda att endast gå på de breda gångarna. Så kan det gå...
 
På vägen hem stannade vi vid Café Blomma vid Åkeshovs slott, där vi blev serverade av en nonchalant man i kassan som så fort som möjligt borde gå kurs i att ta hand om sina kunder. Han hade tydligen missuppfattat sin roll där och det lockar verkligen inte att återvända dit. Han har säkert ingen aning om att caféer och restauranger betygssätts av besökarna nu för tiden.
 
 
 
11 augusti - söndag
 
Ännu en natt med åska och regn. På eftermiddagen fortsatte det regna krafigt och båda jag och naturen njöt!
 
 
 
(null)
PJ på PW i Bromma
  
Blockhusuddens brygga
 
(null)
 Blockhusudden
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ove & Christina

Intressant som alltid! Vackra bilder! Blomsterprakten på Djurgården! Och detta med cafee´rna 😮! Vet inte vilken tid en del lever i... Trist med sådan personal! 😏 Otroligt vacker sista bild denna vecka! 👍 🧡

2019-08-11 @ 18:24:37
Postat av: Annica

Vilka härliga blomsterplanteringar . Måste va en underbar upplevelse att ha jobbet att planera och plantera blomsterprakten på slott och stora parker . Att sen se den färdiga blomsterprakten sen.

2019-08-11 @ 20:50:19
URL: http://odlingslyckanstradgard.blogg.se
Postat av: Hasse Wester

Ja men jag behöver inget fjäsk på caféer och restauranger, bara vanligt folkvett! Kul att du gillade sista bilden.

2019-08-11 @ 21:06:40
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Att vara trädgårdsmästare är ett underbart yrke Annica.

2019-08-11 @ 21:07:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Janicke

Trist att höra om bemötandet på Blommans i Åkeshov. Dit går jag ofta och hoppas att det var tillfälligt. Den dam som brukar vara bakom disken är rar och tillmötesgående. Eja har stället inte bytt ägare!
Fina bilder som vanligt!

2019-08-12 @ 09:22:51
URL: http://https://janicke365.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja så tråkigt när det blir fel person. Jag får väl göra ett försök till någon gång...

2019-08-14 @ 14:25:57
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0