• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Engsholms slottspark med andra ögon.

   
  Min kära dotter kom på besök den här sista veckan innan min semester. Det här bilderna hon tog med sin kamera och med sin förmåga att fånga känslan i platsen! 
   
   
  Under magiska sommarkvällar ersätter solen elektriciteten i Engsholms slottspark!

  Tidigt på morgonen

   
   I morse när jag vandrade genom parken var slottet insvept i mjuk vacker dimma.
   
  Att arbeta fysiskt utomhus i den här hettan tar på krafterna. Det är på morgnarna jag trivs bäst - när man börjar dagen med en kopp kaffe vid ett stilla vatten och sedan börja jobba i ´´normal´´ sommartemperatur en stund. Men redan vid åttatiden börjar värmen bli jobbig för en gammal slottsträdgårdsmästare! 
   
   
   
  Musik i dimman

  Bernhardsro, Puttisholmen och Gällnö

  Bernhardsro blev en favorit!
   
  En gång i tiden - på det glada 80-talet - hade jag båt i många år uppe i Roslagen och begav mig ut till de yttersta skären mot havet så ofta jag kunde. Det var fantastiska öar med låga slipade klippor, ibland med högre berg och laguner, öar med sparsam växtlighet, men ibland med en nästan tropisk natur mitt på de små öarna. Om det fanns lite högre berg som skyddade mot vindar där vid de yttersta skären, så var det perfekta platser för övernattning. Väderleksrapporten fick man aldrig missa, då väderomslag och lynniga vindar inte är ovanligt i dessa trakter. På den tiden var jag ganska inskränkt och kunde inte tänka mig annat än att vistas allra längs ut mot det öppna havet.
   
  Idag tänker jag annorlunda och kan trivas mycket bra vid en stilla insjö, i en lummig lövskog, ibland till och med i en mörk granskog och självklart även i Stockholms inner- och mellanskärgård. På lördagen tog vi skärgårdsbåten Vånö ut till Gällnö som ligger norr om Värmdö. En underbar resa som tog två timmar, där man sitter ute och ser på sjötrafiken och på alla vackra skärgårdshus på öarna. Jag förstår inte riktigt varför man inte gör en resa ut till skärgården på det här viset oftare! Ändring på det, men nästa gång blir det längre ut i skärgården! Det blev en härlig dag på Gällnö och trots 30-graders värme så kändes det inte så tungt att andas där ute.
   
  Vid handelsboden finns även café och en ute-bar som ligger charmigt invid bryggor och båthus. 
   
  Vi lämnade Stockholm 08.30 på lördagsmorgonen och det kändes för en gångs skull skönt att lämna stan...
   
  Prins Eugens Waldemarsudde till höger
   
  Resan ut var perfekt och blev ju inte sämre av att Ingela hämtade kaffe och kanelbullar!
   
  Jag tycker om att Stockholm fortfarande är en sjöfartsstad, men jag tycker att dessa finlandskryssare är väl stora för vår skärgård.
   
  Glassbåten förföljde oss...
   
  Överallt dessa spännande och vackra gamal skärgårdshus med sina fantastiska tomter.
   
  Bra knep att binda fast hattarna faktiskt...!
   
  Jag blir nyfiken på namnet på den här lilla ön!
   
  ... och hur dom tänkte när dom byggde den här trappan! Ingen alkohol på bryggan här inte, om man vill ta sig hem säkert!
   
  På Gällnö skiftar naturen från små öppna odlingslandskap, frodig lövskog längs stränderna, vackra trädgårdar till mörkare djupa barrskogar.
   
  Samlignspunkten på ön. Handelsbod, bar och café. Några hundra meter bort ligger vandrarhemmet!
   
  Gällnökakan - äppekaka med hasselnötter! Smarrig!
   
  I maj månad så bäddas byn in av körsbärsblom och syrener!
   
   Hemma i Stockholm igen på kvällen, mötte vi gamla Storskär.

  En het vecka i Engsholms slottspark

   
  30 grader är aningen för varmt för att jobba i solen utomhus. Trots hatt blir man seg i huvudet, rör sig som en sengångare och dricker orimligt många liter vatten. Nu har jag den förmånen att jag kan ta ett bad när jag blir för trött och svettig, så jag ska absolut inte klaga. Eftersom det bara är en vecka kvar till min semester så är det mycket att göra i slottsparken då den ska vara i perfekt skick när jag lämnar den nästa fredag. Man ska såklart inte klaga på denna underbara värme, men helst ska man vara ledig. Nu ska jag vila och njuta av ledig värme i helgen!
   
  Torkan börjar bli svår och jag vattnar så mycket jag har samvete till. Trädgårdslandet liknar fortfarande en stor blomsterbukett - med en hel del grönsaker i! Clematis ´Summer Snow´ är verkligen helt fantastisk nu och jag undrar hur trädgårdslandet skulle se ut utan denna skönhet. Vackrast blir den när andra clematis och rosor får smyga in här och där.
   
  Här finns alla inlägg från Engsholm
   
  Clematis 'Madame Julia Correvon' 
   
  Clematis 'Etoile Violette' och 'Blekitny Aniol'
   
   
   
   
   
  Den här veckan övernattade jag två nätter i rad, vilket jag inte gjort någon gång tidigare under mina 16 år på Engsholm. Det var skönt att slippa pendla i hettan även om det är svalt i dagens bilar. Att vakna på Engsholm, ta frukost vid en stilla fjärd innan dagens arbete, är något som jag uppskattar väldigt mycket! En morgon rodde jag ut i det spegelblanka vattnet för att ta bilder över slottet och det var verkligen helt magiskt att sitta där med helt stilla vatten runt omkring sig och känna värmen redan vid sextiden. Den morgonen ska jag ha i minnet när jag fryser i en isig slottspark framöver. 
   
   
  Veckan bjöd på några oförglömligt vackra frukoststunder.
   
   

  Ännu en vandring runt Kungsholmen

   
   
  20 juli 2014
   
   
  Fördelen för mig att vandra runt Kungsholmen är att jag inte behöver förflytta mig med bil, buss eller tunnelbana för att ta mig till vandringsplatsen, det är bara att vandra över min Tranebergsbro här hemma, över till Kungsholmen. De tre stora öarna i stan som jag brukar vandra runt har ungefär lika lång vandringssträcka - en dryg mil. Djurgården och Södermalm är mina andra ´´stora´´ vandringsöar men idag var det Kungsholmens tur...igen! För visst har jag visat den här vandringen flera gånger tidigare på bloggen - men upprepningar är väl samma sak som trygghet - som i och för sig är motsatsen till äventyr! Ja ja, det kommer nog äventyr också framöver! Jag har svårt att välja vilken av dessa öar jag tycker bäst om att vandra runt, alla är lika fantastiska på sitt sätt, men kanske att Kungsholmen känns mest hemma eftersom jag ser över dit varje dag från mitt fönster. 
   
  Den här gången gick jag motsols och började med att klättra i Fredhällsklipporna, där torkan verkligen satt sina spår. Johannesört, baldersbrå och några eftersläntare av blodnäva är de tappra kämpar som fortfarande blommar, om än lite hängiga där i bergsskrevorna. Det är torrt i Stockholm. Vi behöver regn. Mycket regn. Men det är ju svårt att klaga när sommarmorgonen bjuder på värme och nästan obefintliga vindar. Fast, inget favoritfotoväder direkt. 
   
  Det gäller att hålla tungan rätt i mun, titta var man sätter fötterna och hålla i kameran i ett stadigt grepp när man klättrar i Fredhällsklipporna, även om ordentliga smidesräcken följer stigen och trapporna. De här klipporna är populära platser att vistas på när solen går ner över Bromma på andra sidan sjön. Mina bilder på bergen blev så ansträngda av solen att jag tyvärr inte kan visa den fina utsikten. Borta vid Marieberg tänkte jag ta första vattenpaus på min favoritbrygga vid Mårten Triewalds malmgård, men den vinda och sneda bryggan var upptagen av ett äldre par som tog sitt morgondopp, så det var bara att vandra vidare. Klockan var halv åtta då jag började min vandring och som vanligt var det joggare och hundägare som jag mötte. Vid Smedsuddsbadet var det öde, men skulle jag kommit tillbaka mitt på dagen så skulle badstranden helt säkert vara packad av soldyrkare. Under den här vandringen hade jag valt klassisk musik i lurarna, jag behövde det. Men när jag startade hemma i Bromma lyssnade jag på mitt favoritprogram på P2 - Klingan, som spelar världsmusik, musik man sällan eller aldrig hör på P4:s spellistor som envisas med att endast spela listpop från USA, England eller Sverige. I programmet spelades Stefan Sundströms ´´Resa med lätt bagage´´ som blev en helt perfekt vandringslåt borta vid Fredhällsklipporna. Så här tycker jag att Stefan ska låta! Mer sånt!
   
  Vid Norrmälarstrand tittade jag in på Restaurang Mälarpaviljongen för att se om trädgårdsmästare Kristina Björk var på plats. Jag såg henne inte, men jag blir alltid lika imponerad av vad hon skapat på den här platsen. Den här restaurangen/caféet har blivit en prunkande trädgård, med växter perfekt sammansatta i färg och form. Gillar man både mat och trädgård och inte har tänkt sig till Rosendal, så ska man absolut besöka Mälarpaviljongen. Det hade ännu inte öppnat vid mitt besök, men jag hade ju ändå ställt in mig på Café Eldkvarn borta vid Stadshuset, där man sitter med sitt kaffe vid Riddarfjärden, alldeles vid kajkanten. Nu hade inte heller Eldkvarn öppnat och mitt kaffesug blev bara värre. Den här gången hade jag inte tagit med någon termos och det misstaget gör jag inte om igen! Är man tidigt ute så kan man inte vara säker på att hitta öppna caféer. Men, efter att ha vandrat Karlbergskanalen bort mot Hornsberg, fick jag till slut mitt kaffe. Jag hittade ett café som heller inte öppnat, men jag frågade om det gick att få köpa en slät kopp kaffe. Det bjuder vi på sa den unge mannen bakom disken, som blev dagens hjälte!
   
  Kaffet drack jag sedan på kajen vid Hornsbergs nya strandstråk, där flera restauranger och caféer har öppnat i samband med att de nya bostadshusen blivit klara. Strandvägen är som en lång badplats med badstegar ner i Ulvsundasjöns vatten och eftersom så många solade längs strandpromenaden så kunde jag givetvis inte fotografera...! Här finns i stället andras bilder! På andra sidan sjön såg jag mitt hem och min balkong och jag ökade stegen en aning för att ta mig hem igen.
   
  Tidigare vandringa runt Kungsholmen
  2011 i juni
  2010 i maj
   
   
   
  Klättring i Fredhällsklipporna.
   
  På andra sidan ligger Långholmen. Högalids kyrktorn syns i bakgrunden.
   
  Smedsuddsbadet
   
  Vattenpaus vid Västerbron
   
  Här i den lummiga grönskan börjar Norrmälarstrand från väster.
   
  Mälarpaviljongens delvis flytande trädgårdar...
   
  Nej, Tore Strindsbergs staty Crokus från 1925 föreställer inte en kvinna som kollar sin mobiltelefon!
   
  Stadshusträdgården...som skulle kunna bli så mycket vackrare!
   
  Stadshusbron
   
  Här försökte jag lägga fokus på blommorna i den tänkta kontrastbilden, men som vanligt hamnade fokus på mitt hatobjekt i Stockholm - Waterfront!
   
  Friskt blommande fackelblomster vid strandkanten bryr sig inte om torkan som råder.
   
  Vildvin är en perfekt och vacker lösning om man vill klä in fula murar och staket.
   
  Barnhusbron är en rest av ett galet projekt som Hjalmar Mehr och hans maffia lämnat kvar, dom som en gång lät riva hela city. Den här överdimensionerade bron var tänkt att binda samman en stor bred trafikled vid Norrmälarstrand som skulle kopplas på Essingeleden. Jag säger bara - riv skiten!
   
  Karlbergs slott
   
  I huset högst upp till höger i bild, i hörnlägenheten högst upp, har jag min bostad - mitt näste!
   
   På väg hem igen över Tranebergsbron!
   

  Summer Snow, lavendel och grönsaker

  Ordet ´´Paradis´´ kommer av det persiska ordet för ´´inhägnad trädgård´´. Det här är mitt lilla paradis - på jobbet!
   
   

  En dag i en trädgårdsarbetares liv 1972 vs 2007

  Jag hittade en gammal dagbok i en låda, med en text som handlar om en höstarbetsdag för länge sedan. Jag var 18 år, bodde hemma hos föräldrarna i Norrtälje, hade nytaget körkort, pendlade de sju milen till Stockholm varje dag och drömde om att flytta till huvudstaden efter lumpen. Vi hade haft vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB i två år och fortsatte sedan att driva företaget i ytterligare 25 år i Stockholm. Redan 1972 skötte vi om Centralbadets trädgård varje morgon (vilket jag beskriver i boken Stockholms gröna rum) och det var ju lite roligt att min pappa tog hand om de växter som togs bort från planteringarna, för att plantera dem på vårt lantställe på Rådmansö. Det hade jag glömt!  På våren tre år senare gick flyttlasset till Stockholm där jag fortfarande lever mitt liv.

   

  Jag brukar fortfarande skriva sådan här texter. Längre ner här i inlägget beskriver jag en septemberdag 35 år senare!

   

   

  En dag i en trädgårdsarbetares liv 25 oktober 1972 - jag är 18 år.

   

  Kl. 4.30 Dörren till mitt rum öppnas och jag vaknar men är alldeles borta i huvudet av trötthet.
  Kl. 4.35 Går upp, klär på mig och gör mig i ordning.
  Kl. 4.45 Sätter mig vid matbordet och äter flingor med mjölk, Picko (vår Pudel) får mjölken som blir kvar. Mamma har gått och lagt sig igen. Pappa och jag sitter vid bordet och halvsover, ingen säger något.
  Kl. 4.55 Vi går ner till garaget där firmans VW-buss står.
  Kl. 5.00 Vi hämtar upp en av våra anställda.
  Kl. 5.15 Vi anländer till Texacomacken vid Syninge där min bror och två anställda väntar. Brorsan tar över och kör vidare mot Stockholm.
  Kl. 6.15 Vi kommer fram och det är fortfarande mörkt ute.
  Kl. 6.30 Vi kör ett lass sand på Pickupen till en villa i Solhöjden.
  Kl. 7.00 Fortsätter in till Centralbadet på Drottninggatan 88 som vi har tillsyn på varje dag. Vi krattar löv och gräver upp växter från planteringarna.
  KL. 9.00 Vi äter lunch på restaurang Drotten – grillkorv med potatis.
  Kl. 11.30 Återvänder till Spånga där vi lastar av skräp från Pickupen i en container. Höstgrävargänget har gjort klart några kvarter. Sen sitter vi nere på vårt kontor och pratar en stund. Tar ut trehundra kronor från Sparbanken.
  Kl. 13.30 Vi hjälper Lasse att flytta möbler från Järnvägsgatan i Sundbyberg till Spånga.
  Kl. 15.30 Vi åker hem och brorsan kör. Hemma äter vi pannkakor.
  Kl. 18.00 Pappa och jag åker ut till Rådmansö och jordslår växter (från Centralbadet) och när vi kommer hem så badar jag. Så går en dag i mitt liv just nu, inte så olik alla de andra dagarna.

   

   

   En ung trädgårdsmästare. Den här bilden är nog tagen några år efter den dag  jag beskriver här ovan.
   
   
   
  En septemberdag i en slottsträdgårdsmästares liv 2007 - jag är 53 år
   
  4.45 Väcktes av en alldeles för ilsken signal på mobilen, måste skaffa mig en ny.
  Hasade mig upp och såg på himlen över stan att det skulle bli en vacker dag. Solen hade inte gått upp men man anade att himlen var molnfri. Kaffe och en ostmacka, en snabb titt på internet för att sedan packa väskan och börja resan till slottsparken.

  6.00 Väl framme efter en trött resa började jag dagen med att ösa ur båten. Såg solen gå upp och hälsade den värmekällan välkommen, det var ju bara 9 grader den här morgonen. Började dela pioner som skulle planteras i stora perennslänten. Innan gästerna vaknade såg jag över borggården och terrassen så att allt såg fint ut. Plockade lite i de rosa pelargonerna och gav de i år så svaga änglatrumpeterna en snabb blick.

  7.00 Frukost (min andra) med kockar och vaktmästare. Färskt bröd och kokt ägg. Tog in sallad till köket och plockade in en korg Aroma-äpplen till gästerna. Planterade de delade vita och rosa pioner i stora slänten. Tänkte att de skulle bli ett vackert blickfång i den stora slänten nästa år. 

  8.00 Gästerna vaknade och begav sig från hotellet upp till slottet för att äta frukost. Då kunde jag fortsätta mitt arbete från igår då jag började ett jättearbete med att slå en stor yta med röjsågen. Nästan två meter höga brännässlor, sly och ogräs. Det är tungt arbete som måste göras. P4 Radio Stockholm i örat.

  10.00 Arbetet fortsatte och på radion handlar det om hur man skulle få människor att sluta röka. Skönt att man inte har sådana laster.

  11.00 Äntligen lunch, jag var riktigt hungrig. Personalmaten är mycket god och idag blev det spagetti&köttfärssås. 
  På väg tillbaka till röjsågen ringde E som hade idrottsdag med sin skola. På med den bullrande maskinen igen och på radion handlade det nu om jordbävningen i Sumatra. Dotter ringde och vi pratade fotboll, bl.a. att Brasilien slog Mexiko i en vänskapsmatch.

  13.00 Några gäster anlände med sjöflyg som lade till vid bryggan. Jag blev äntligen klar med röjningen och nu skulle allt krattas ihop och köras bort. En kort fikapaus. Polisen kom för att leta efter en tonårsflicka som försvunnit och som setts i trakten. 

  14.00 Krattade ihop jättehögar och började köra bort lass efter lass efter lass efter lass...efter lass.

  17.00 Åt middag och tippade stryktips på Svenska spel på internet. Vi är fem som tippar ett 96 raders system och den här gången var det min tur att tippa. Pallade ett Signe Tillish och gick ner till mitt rum. Tog en kopp kaffe.

  19.00 Lyssnade på sportradion och tittade lite på internet. Vilade och läste lite. I morgon är det fredag och det ska bli underbart med helgledigt.
   

  Färgstarkt trädgårdsland på Engsholm!

   
  Några bilder från mobilkameran när jag jobbade i köksträdgårdslandet. Jag fyller på med fler bilder från min riktiga kamera på torsdag.

  Slottsträdgårdsmästaren i TV8:s Trädgårdstoppen

  Jag såg idag att Trädgårdstoppens program från våren 2013 där jag är med i ett pausinslag, ligger kvar på TV8 play, undrar just hur länge? Inget jag är stolt över direkt, nervöst och svamligt var det, inget blir vackert när det regnar och produktionen blev ju helt skruvad när de lägger in bilder som inte alls kommer från Engsholms slottspark. Men det var riktigt kul att Peter Englander kom på besök denna regniga bokskrivarsommar 2012.
   
  Peter Englander på slottstrappan
   
   
   
  Så här skrev jag i ett blogginlägg när filmteamet hade lämnat Engsholm
   
  Jag gick och tittade på väderprognosen i mobilen hela dagen. Jag ville inte att Peter Englanders och Trädgårdstoppens besök skulle regna bort. Men det höll upp när vi filmade och jag tyckte att det gick bra, mycket för att Peter kändes som en kompis på besök, det var lättsamt och vi klippte ner nepeta tillsammans i Drömhörnan.  På kvällen innan jag skulle somna började jag tänka - Vad sa jag egentligen under inspelningen, det blev väl mest svammel? Jag minns inte så mycket, men det blir nog bra, eller så blir det inte alls bra, men det är långt till våren då programmet sänds. 


  Här kan man se programmet. Det är sjukt mycket reklam som man inte kan välja bort, men inslaget från Engsholm kommer 19.30 in i programmet. 
   

  Långt in i framtiden

   
  Det var sommaren 2012 och jag hade fått den stora äran att skriva en bok om Stockholms trädgårdar och parker. Bokmöten hölls under våren och euforiskt kastade jag mig ut i stadens gröna rum för att fånga det vackra som jag visste fanns där ute, och som jag så ofta försökt visa i bloggen. Nu skulle detta högtidligt formas till en bok.
   
  En ledig dag i juni vaknade jag mycket tidigt och såg ut från mitt fönster över Kungsholmen, att staden låg insvept i en magisk vacker dimma. Jag hoppade över frukosten, kastade på mig kläderna, rev åt mig kameran och körde olagligt fort ut mot Drottningholms slottspark som ligger ett antal stenkast från mitt hem. Väl framme var det som att vandra in i en sagovärld och jag riggade kameran med ivriga fingrar. Dimma har ju en förmåga att upplösas på några få sekunder, så det gällde att handla snabbt. Det här blev en av mina allra märkvärdigaste fotostunder någonsin och under den korta tid som dimman låg kvar, hann jag ta en hel del bilder över kungens trädgård, så som jag aldrig tidigare sett den och jag vet inte om jag någonsin åter kommer att få tillfället att fånga Drottningholms slottspark på det här viset. Om nu bilderna skulle försvinna på det osäkra och tvivelaktiga Internet, så finns bilderna ändå kvar i boken långt in i framtiden.
   
   
  En bild från den här dimmiga morgonen pryder baksidan av min bok Stockholms gröna rum
   

  Engsholms köksträdgårdsland 10 juli

   

  Välkomna att ´´gilla´´ min boksida på Facebook

  Gå gärna in och gilla min boksida på Facebook, där är det mer aktivitet än här på bloggen! Klicka här!
   Här visar jag ständigt nya bilder av vår vackra huvudstad! Eftersom Facebooksidan skapades med anledning att marknadsföra boken, så finns här även artiklar och fakta om boken.
   
  Ha en fortsatt skön sommar i hettan!
   
   
   
   
   

  Magi i Långholmens Rosäng

   

  Över två broar vandrade jag bort mot Kerstins Rosäng på Långholmen och förlorade mig en stund i de undersköna rosor som nu blommar där. Kerstin var inte på plats idag och jag antar att hon befann sig i Djurgårdskyrkans Galleri vid Gröna Lund där hon ställer ut sina bilder. ´´Den gröna staden´´ heter utställningen och eftersom den pågår till den 29 juli så ska jag absolut försöka hinna se den.

   

  Över hundra olika gammaldags rosor i harmoniska färger fick mig att njuta på den gröna ön idag. Bland alla dessa underbara rosor hittade jag Rosa rugosa ´Ritausma´ som jag visat så många bilder av på bloggen och som jag tycker så mycket om i Engsholms slottspark. Vacker, stadig, pålitlig, taggig (bra skydd mot rådjuren) och remonterande, denna ständiga jakt på långblommande växter! Men här bland dessa slanka, förnäma fransyskor, där inte bara utseendet utan även namnen tävlar med varandra om att vara vackrast, känns plötsligt Ritausma klumpig, överförädlad och bortkommen. Var växt på sin plats! Det blir ingen bild på Ritausma idag...! På Rosängen härskar fransyskorna och skapar magi i Långholmens grönska. 

   

  Läs mer om Kerstins Rosäng här!

   

  Namnen på rosorna i inlägget får nog Kerstin hjälpa mig med framöver...

   
   
   

  Fläderblomtider i de gröna rummen!

   
   
  5 juli 2014
   
   
  Det är fläderblomstider på Mariaberget och trots att jag tycker så mycket om den här sena blomningen, så tänker jag mig att fläderblomningen skulle vara grymt vackert tillsammans med blommande syrener här på Lilla Skinnarviksgränd där Olle Adolphsons park nu ligger.
   
   
   
   
  Från Olle Adolphsons park kommer man ut på Monteliusvägen med sin vackra utsikt över Riddarfjärden och ner mot stan. Eftersom jag ville ha folktomma bilder, stod jag här väldigt länge och väntade ut folk i knallorange och röda tröjor. 
   
  Vid Södermälarstrand ligger fartyget Rygefjord och där kan man ta en öl på akterdäck...!
   
  Planteringen med nepeta och stäppsalvia lyser upp fint framför Berns Bistro i Berzelii park nu.
   
   
  I Kungsträdgården är buxbomen helt nedklippt och kommer fint nu igen runt planteringarna. Många hade nog lite för bråttom med att gräva upp sin buxbom som de trodde var smittade av den fruktade buxbomsvampen. Hoppas att det här försöket lyckas!
   
  Jag ska ta reda på namnet...galet snygg är den!
   
  I svalkan och skuggan vid Tehuset under almarna i Kungsträdgården.
   
  I Linnéplanteringen i Humlegården dominerar nu grekvädden som svävar över grönskan.
   
   

  Min 17:e sommar i Engsholms slottspark

  Sommarfrukost!
   
  1998 tog jag mitt första spadtag i Engsholms jord och tanken var att jag skulle stanna några år i den vackra sörmländska slottsparken. Att resa 14 mil varje dag för att sköta en trädgård kändes varken ekonomiskt smart eller miljömässigt rätt. Sagt och gjort, efter tre år lämnade jag Engsholms slottspark och återvände till huvudstadens puls igen, där jag tidigare vårdat trädgårdar i 27 år när vi drev vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB. Jag var tillbaka i långsamma, men hetsiga bilköer och att förflytta sig från den ena trädgården till den andra. Varierande och kul, men längtan tillbaka till ´´min´´  trädgård på Engsholm blev för stor. De enda köerna där ute, är vid personalluncherna...! Jag återvände efter några månader och har sedan dess stannat kvar och nu är det min 17:de sommar i parken vid havsviken.
   
  Många nya växter har fått sin plats i planteringarna och en hel del har hänt i trädgården genom åren. Efter 44 års fysiskt trädgårdsarbete så är mina steg inte lika snabba som Messis direkt, men jag tar mig fram hyfsat bra utan hjälpmedel, förutom elbilen Elin då som gör att jag sparar på stegen i den ganska stora parken. Eftersom det händer att jag är glömsk och tankspridd, så är det inte ovanligt att jag glömmer verktyg mm och gula Elin smyger då stilla fram och tillbaka genom parken utan att störa våra konferensgäster.
   
  Den här sommaren har börjat med växlande väder. En kort period av sommarvärme följdes av en kylig och solfattig juni. Men den här julidagen skiner solen från en klarblå himlen och även om vårens fågelkonserter har avtagit så sjunger trädgårdssångaren och andra kompisar fortfarande lite försiktigt i den djupa högsommargrönskan. Det var varit en ovanligt arbetsam vår och försommar och jag börjar se fram mot min semester som börjar om fyra veckor, men nu först ska vi se klart Fotbolls-VM - kvartsfinalerna i helgen!
   
  En riktigt trevlig helg önskar jag er som hittat hit!

  Epåletträd och Venusta Pendula i Bergianska trädgården

  Epåletträdets vackra blomning - läs mer om trädet här!
   
   
  Jag tror att vi behöver en 'Venusta Pendula'  i Engsholms slottspark!
   
  Opiumvallmo
   
  Frilandsadiantum


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails