Site Meter

En dag i en trädgårdsarbetares liv 1972 vs 2007

Jag hittade en gammal dagbok i en låda, med en text som handlar om en höstarbetsdag för länge sedan. Jag var 18 år, bodde hemma hos föräldrarna i Norrtälje, hade nytaget körkort, pendlade de sju milen till Stockholm varje dag och drömde om att flytta till huvudstaden efter lumpen. Vi hade haft vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB i två år och fortsatte sedan att driva företaget i ytterligare 25 år i Stockholm. Redan 1972 skötte vi om Centralbadets trädgård varje morgon (vilket jag beskriver i boken Stockholms gröna rum) och det var ju lite roligt att min pappa tog hand om de växter som togs bort från planteringarna, för att plantera dem på vårt lantställe på Rådmansö. Det hade jag glömt!  På våren tre år senare gick flyttlasset till Stockholm där jag fortfarande lever mitt liv.

 

Jag brukar fortfarande skriva sådan här texter. Längre ner här i inlägget beskriver jag en septemberdag 35 år senare!

 

 

En dag i en trädgårdsarbetares liv 25 oktober 1972 - jag är 18 år.

 

Kl. 4.30 Dörren till mitt rum öppnas och jag vaknar men är alldeles borta i huvudet av trötthet.
Kl. 4.35 Går upp, klär på mig och gör mig i ordning.
Kl. 4.45 Sätter mig vid matbordet och äter flingor med mjölk, Picko (vår Pudel) får mjölken som blir kvar. Mamma har gått och lagt sig igen. Pappa och jag sitter vid bordet och halvsover, ingen säger något.
Kl. 4.55 Vi går ner till garaget där firmans VW-buss står.
Kl. 5.00 Vi hämtar upp en av våra anställda.
Kl. 5.15 Vi anländer till Texacomacken vid Syninge där min bror och två anställda väntar. Brorsan tar över och kör vidare mot Stockholm.
Kl. 6.15 Vi kommer fram och det är fortfarande mörkt ute.
Kl. 6.30 Vi kör ett lass sand på Pickupen till en villa i Solhöjden.
Kl. 7.00 Fortsätter in till Centralbadet på Drottninggatan 88 som vi har tillsyn på varje dag. Vi krattar löv och gräver upp växter från planteringarna.
KL. 9.00 Vi äter lunch på restaurang Drotten – grillkorv med potatis.
Kl. 11.30 Återvänder till Spånga där vi lastar av skräp från Pickupen i en container. Höstgrävargänget har gjort klart några kvarter. Sen sitter vi nere på vårt kontor och pratar en stund. Tar ut trehundra kronor från Sparbanken.
Kl. 13.30 Vi hjälper Lasse att flytta möbler från Järnvägsgatan i Sundbyberg till Spånga.
Kl. 15.30 Vi åker hem och brorsan kör. Hemma äter vi pannkakor.
Kl. 18.00 Pappa och jag åker ut till Rådmansö och jordslår växter (från Centralbadet) och när vi kommer hem så badar jag. Så går en dag i mitt liv just nu, inte så olik alla de andra dagarna.

 

 

 En ung trädgårdsmästare. Den här bilden är nog tagen några år efter den dag  jag beskriver här ovan.
 
 
 
En septemberdag i en slottsträdgårdsmästares liv 2007 - jag är 53 år
 
4.45 Väcktes av en alldeles för ilsken signal på mobilen, måste skaffa mig en ny.
Hasade mig upp och såg på himlen över stan att det skulle bli en vacker dag. Solen hade inte gått upp men man anade att himlen var molnfri. Kaffe och en ostmacka, en snabb titt på internet för att sedan packa väskan och börja resan till slottsparken.

6.00 Väl framme efter en trött resa började jag dagen med att ösa ur båten. Såg solen gå upp och hälsade den värmekällan välkommen, det var ju bara 9 grader den här morgonen. Började dela pioner som skulle planteras i stora perennslänten. Innan gästerna vaknade såg jag över borggården och terrassen så att allt såg fint ut. Plockade lite i de rosa pelargonerna och gav de i år så svaga änglatrumpeterna en snabb blick.

7.00 Frukost (min andra) med kockar och vaktmästare. Färskt bröd och kokt ägg. Tog in sallad till köket och plockade in en korg Aroma-äpplen till gästerna. Planterade de delade vita och rosa pioner i stora slänten. Tänkte att de skulle bli ett vackert blickfång i den stora slänten nästa år. 

8.00 Gästerna vaknade och begav sig från hotellet upp till slottet för att äta frukost. Då kunde jag fortsätta mitt arbete från igår då jag började ett jättearbete med att slå en stor yta med röjsågen. Nästan två meter höga brännässlor, sly och ogräs. Det är tungt arbete som måste göras. P4 Radio Stockholm i örat.

10.00 Arbetet fortsatte och på radion handlar det om hur man skulle få människor att sluta röka. Skönt att man inte har sådana laster.

11.00 Äntligen lunch, jag var riktigt hungrig. Personalmaten är mycket god och idag blev det spagetti&köttfärssås. 
På väg tillbaka till röjsågen ringde E som hade idrottsdag med sin skola. På med den bullrande maskinen igen och på radion handlade det nu om jordbävningen i Sumatra. Dotter ringde och vi pratade fotboll, bl.a. att Brasilien slog Mexiko i en vänskapsmatch.

13.00 Några gäster anlände med sjöflyg som lade till vid bryggan. Jag blev äntligen klar med röjningen och nu skulle allt krattas ihop och köras bort. En kort fikapaus. Polisen kom för att leta efter en tonårsflicka som försvunnit och som setts i trakten. 

14.00 Krattade ihop jättehögar och började köra bort lass efter lass efter lass efter lass...efter lass.

17.00 Åt middag och tippade stryktips på Svenska spel på internet. Vi är fem som tippar ett 96 raders system och den här gången var det min tur att tippa. Pallade ett Signe Tillish och gick ner till mitt rum. Tog en kopp kaffe.

19.00 Lyssnade på sportradion och tittade lite på internet. Vilade och läste lite. I morgon är det fredag och det ska bli underbart med helgledigt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0