• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Varm höst

  Plommonträdet är skördat och beskuret. Nu är det bara äppelträden Aroma och Signe Tillisch kvar att skörda.
  Signe Tillisch brukar vara fulla av skorv men i år ser de mycket bättre ut. I grönsakslandet har jag rensat bort en hel del och ska snart gräva om med välbrunnen kogödsel. I grönsakslandet blommar  mängder av höstblommor nu, astrar, ringblommor, kryddtagetes, rosenskära, broksalvia, rosor, tobak mm.

  15392-210

  Började arbetet med att slå utmarkerna kring slottet med grästrimmer men mitt förb....knä gjorde att jag inte kunde fortsätta. Blir oerhört irriterad av att inte kunna jobba på som vanligt nu när det är mycket jobb med att göra parken klar för vintern. Som tur är har det inte fallit så mycket löv ännu. Knäskadan oroar mig och får mig att tvivla på en fortsatt framtid som trädgårdsmästare.

  Värmen fortsätter och vi äter lunch ute varje dag, gästerna går omkring sommarklädda i parken och det finns ingen höstkänsla alls mer än att det är mörkt ute på morgnarna. Änglatrumpeterna fortsätter att växa och blomma och pryder terassen tillsammans med fuchior, pelaroner mm.

  15392-211

  Detta är en salladsamarant som heter ´Baby Leafe´ och ska skördas när de är ca. fem cm. höga. Nu lät jag några vara ifred och det visade då sig bli en underbart vacker prydnadsväxt som når en höjd av 1,5 meter och står ända tills frosten tar den.

  Nu börjar Barcelonas andra C.L-match och ikväll är Werder Bremen motståndare....jag ska parkera i soffan och hoppas att få ännu en fin fotbollskväll.

  Dagens låt: Now is here med Clannad

  Hammarby spelade ut AIK

  En mycket underhållande match på Råsunda och jag njöt av Bajens fina spel. Glädje på läktarna och 15 grader varmt.....en underbar kväll.
  Aftonbladet

  Stockholmsderby

  Ikväll ska jag gå på stockholmsderbyt på Råsunda mellan Hammarby-AIK. Nu måste vi börja ta poäng igen så att vi inte faller mer i tabellen. Hoppas att det blir lugnt på läktarna.
  15392-186
  Ortopeden på Sankt Göran såg ett ganska slitet knä på röntgenplåtarna som längre fram i tiden måste renoveras ordentligt.
  Det är svart utanför fönstret nu men nästan 15 grader varmt. Idag ska jag se över det stora trädgårdslandet och rensa bort en hel del.

  Annars har jag stora problem vilken färg jag ska ha på väggarna i vardagsrummet som ska helrenoveras. Det slutar nog med att det blir vitt i alla fall.

  Simrishamn 2006

  15392-208
  Simrishamn i augusti 2006

  15392-209

  Ingången till Apotekarnes trädgård i Simrishamn
  Hets

  15392-207
  En plats som jag passerar på min väg till jobbet......jag undrar vem som bodde här en gång..

  I morse startade jag senare hemifrån eftersom jag skulle handla blomsterlök vid Årsta partihallar. De öppnade klockan sex, jag handlade det jag skulle och fortsatte söderut. Tankade vid Kungens kurva och vägen ner mot slottet lyssnade jag på den skotska gruppen Iona. I vanliga fall åker jag en timma tidigare och trafiken är helt annorlunda då. Efter klockan sex så blir tempot högre och hetsigare....de allvarsamma männen i bilarna ser sin chans att leva farligt ett tag.....på resan till kontoret.
  Alla vill köra om alla och det blir väldigt konstig rytm. En timma tidigare så är det visserligen mindre trafik men alla verkar tänka på helt andra saker än att tävlingsköra på en Europaväg. Jag brukar nästan meditera på väg till jobbet....låter värre än det är.
  Det var en befrielse att svänga av på till de mindre vägarna som slingar sig vackert i det sörmländska landskapet. Det märkliga huset på slätten passerar jag just som solen stiger upp. Dagen kan börja......

  15392-206
  En annan plats som jag passerar på väg till jobbet.....jag vet vem som bor där...

  Dagens låt.......någon av de underbara musikstycken av Iona

  It´s all good

  Delning av perenner
  Nu delar jag perenner för att fylla ut luckor i den stora slänten. Som jag tidigare berättat så är det mycket lätt att dela nävor av olika sorter och jag har fortsatt att dela spansk näva, nävan Brookside och den mongoliska nävan. Andra perenner som jag förökat på samma sätt är stäppsalvia, gulltörel, lammöra och flera olika funkior. Nu är det absolut sista stunden för att för att föröka och plantera perenner. Planterar man senare så är risken att de inte hinner rota sig och fryser lätt upp med tjälen.

  15392-205
  Tovsippa

  På vägen hem handlade jag tovsippor på Zetas trädgård. Det är alltid lika fint att komma till Zetas, verkligen hög klass på den trädgårdsbutiken. De har ett stort sortiment av alla sorters växter och allt är snyggt ordnat. Man skulle vilja shoppa loss ordentligt men just nu så är det bara ett gäng tovsippor som ska planteras i slottsparken. På vår terrass blommar det ordentligt fortfarande. De flera gånger fotograferade änglatrumpeterna blir bara större och blommar mer och mer. Stamfuchiorna blommar enormt och de röda pelargonerna är mycket fräscha. Det är ju fortfarande varmare än normalt för årstiden och på så vis förlängs blomsäsongen i parken.
  Idag har det varit hård vind och lindarna släpper en del löv som gör det lite höstlikt ändå.

  Såg den underbara och exklusiva rödbladiga silveraxet Brunette på Zetas. En liten ynklig planta kostade 179 kr. Andra perenner kostar ca. 50 kronor. När man köper perenner så är det minsta antalet fem, i alla fall till lite större planteringar....det blir nog svårt att få chefen att gå med på det köpet....

  Nu börjar Mitt i naturen igen....

  Dagens låt: It´s all good med Sinead O´Connor

  Ett nytt Sverige/ In i dimman igen.....

  15392-200
  15392-203
  15392-20215392-201
  15392-204
  Rosen Sovinir de la Malmison och violverbena

  Val

  Valdag och jag har gjort mitt val. Förr har jag vandrat i led med byborna till vallokalen men i år tog jag bilen.
  Nu väntar vi med spänning....
  En undran...varför står man i ett bås för att rösta? Varför har det alltid varit hemligt vad man röstar på? Står man inte för sina val? Skäms man? Kan någon förklara?
  15392-199

  Framtid

  I morgon ska jag rösta på Miljöpartiet.....som jag gjort i alla år de funnits med. Inte för att de har en heltäckande politik utan för att jag vill att miljöfrågorna fortfarande ska leva i riksdagen. De största frågorna diskuteras sparsamt inför valet.....hur viktigt är det med lägre skatter när vår miljö står inför de svåraste prövningar. Maud Olofsson har köpt en miljöbil för att täcka upp.....hon bryr sig inte om miljöfrågor. Leijonborg har annat för sig, Reinfeldt har fullt upp att charma såväl aristokrater som arbetare, Persson är bara trött och KD satsar på humor.
  15392-198
  Östersjön håller på att bli ett avloppsdike, luften i storstäderna blir allt sämre men politikerna diskuterar helt andra frågor...allt för att vinna röster. Det finns egentligen inget hopp för miljön men jag ska göra det lilla jag kan för att miljöfrågorna ska lyftas fram.

  Forca Maria Wetterstrand...

  Dagens låt: Sometimes You Can't Make It On Your Own med U2

  Stilla vatten

  15392-197
  Morgonsolen vräker sig in i min lägenhet denna tidiga lördagsmorgon och en ensam luftballong svävar sakta över stan. Vattnet ligger spegelblankt och vore det inte för det eviga bruset från bron och stan så skulle det här kunna vara en magisk morgon.  Om igen börjar funderingarna på att framöver bosätta sig på en lugnare ort. Nu ska jag få mitt vardagsrum renoverat första veckan i oktober och jag har nu äntligen htttat en soffa som kommer om sex veckor. Tror att mina planer på fem år till i stan är ganska lagom.

  Idag ska jag halta ut i stan med kameran och se vad man kan fånga. Trädgårdsspaningarna går lite på tomgång nu då hösten kommit men kanske att det blir någon till.
  Jag har fått låna en bok som jag ska läsa och kanske gör mig till en klokare människa....som lär mig att  tänka  lite annorlunda.

  Nu återgår jag till kaffet och till Naturmorgon på P1

  Ingen kan få dig att känna dig
  underlägsen utan ditt samtycke

  (Eleanor Roosevelt)  Fortsatta fanfarer från Änglatrumpeterna

  Glömde min kamera hemma när jag återvände till min slottspark i morse men som tur är finns det ju kameror i mobiltelefonerna. Änglatrumpeter kan man ju tycka vad man vill om men jag kan inte låta bli att tycka att de är rätt häftiga när de blommar så mycket.
  Nästa vecka startar jag upp i parken igen även om knäet inte är ok ännu....jag får öppna lite försiktigt.

  15392-196
  15392-195

  Om alla vore nöjda med sig själva
  skulle det inte finnas några hjältar

  (Mark Twain)

  Dagens låt: The needle and the damage done med Neil Young


  Stockholm i september

  15392-194  Grönska som stör trafiken

  Gatuträd
  Om man åker söderut från Stockholm så har det planterats träd mitt i E:4:an för ca: 8 år sedan. Det blev ganska häftiga debatter om det där. Allt grön som närmar sig bilismen är av ondo....man kan slira på blad som faller ner på vägen var ett argument mot planteringen. Och de skulle även skymma skyltar. Jag har inte hört om några klagomål sedan de planterades.
  15392-193
  Nu kommer jag inte ihåg namnet på kvinnan som drev igen planteringen men jag mailad henne en gång för att ta reda på sortnamnet på de askar som planterades. Det visade sig vara  Fraxinus excelsior ´Westhof´s Glorie´. Trädet kan bli 30 meter högt och det är en sort med genomgående rak stam och oval krona vilket gör det till ett bra alléträd och passar bra här. Asken trivs i zon 1-3 och jag tycker att det ser trevligt ut bland allt annat som bara är fult efter en motorväg. Men som sagt...inget får störa bilismen. Jag hörde att s vill göra om Gustav Adolf torg till en mer levande plats än vad torget är idag. Nu är det en rundningsplats för bilar med statyn av Gustav II Adolf mitt i. Men om vi får nytt styre i Stockholm så rivs förslaget....det stör bilismen.
  Asken  växer sakta och har uppbyggnadsbeskurits och eftersom jag åker den vägen varje arbetsdag så kommer jag att följa utveckligen.
  Just den här sorten finns även  på sträckan Lidingövägen-Finlandsparken.

  I boken ´´Stadsträd från A-Z´´ av Rune Bengtsson finns asken och
  400 andra arter nämnda som passar i stadsmiljö. Det är en mycket bra bok som kom ut 1998 på Stad & Lands förlag.

  Vägrenar
  Vägrenarna snaggas redan mitt i sommaren här hos oss och gör inte livet lätt för örter som trivs just i den miljön. I boken ´´Växter vid vägkanten´´  av Eric Darfeldt finns ca.150 arter nämnda som trivs vid vägkanter.
  Ett tåg av traktorer med stora klippare mejar ner allt som växer tidigt på sommaren. Jag har alltid undrat varför man slår så tidigt. Jag förstår att man måste  hålla vägrenarna rena från sly och högt gräs men slåttern kunde väl vänta till slutet av augusti eller september. På Gotland slår man inga vägkanter så tidigt och där kan man fortfarande njuta av sensommarblommorna som lyser upp och doftar efter vägarna.  Sommardrömmar

  Akleja 1

  Aklejor
  Akleja är en av de vackraste perennerna och en omtyckt växt som lätt förvildas runt gamla torp. Nu när vi går in i en tid utan blommor och grönska i trädgårdarna är det lätt att drömma sig tillbaka till juni när man tänker på aklejans blomning. Visserligen ser jag växterna i parken varje dag under sommaren men det känns ändå som om blomperioderna går så fort, men det kanske  är anledningen till att våra hastigt blommande blommor är så älskade. Om vi skulle se dem under långa perioder skulle vi säkert inte uppskatta dem lika mycket. Vem skulle vilja ha syrénblomning under en längre tid eller vitsippor som blommar i flera månader?
  Den vanliga Aquilegia vulgaris finns i flera färger och vissa är tvåfärgade. De kan se ut lite hur som helst egentligen. Det finns också många sortnamn och har då ett bestämt utseende. Pastellakleja, Alpakleja, dockakleja mm är egna arter  av släktet  Aquilegia.

  Det är mycket lätt att föröka aklejor med frö men man vet aldrig hur de nya plantorna kommer att se ut då det finns många anlag i fröna. Akeljorna i slottsparken förökar sig genom att sträcka sig ut över grusgångarna och där släpper de sina frön. Grus är en perfekt plats för frön av olika växter att gro i då frön inte vill ha det för näringsrikt när de ska gro. Jag brukar sedan ta plantor från gruset och plantera där jag vill ha dem. Aklejor passar ihop med de flesta växter och för mig får de gärna dyka upp lite var som helst. Tillsammans med pioner och tidigt blommande rosor är det magiskt vackert (börjar redan längta till juni).
  Plantorna ser tråkiga ut efter blomning så det är klokt att ha dem en bit in i planteringen så att senare blommande perenner skymmer de nedvissnande plantorna. I lite skuggiga lägen blommar aklejorna längre och de tycker om ganska näringsrik jord.
  Nu drömmer vi vidare....

  Akleja 4Akleja 3Akleja 2

  En plats på Söder

  På Hornsgatan 76-80 på Södermalm i Stockholm kan man njuta av dessa planteringar.
  15392-188

  Nu börjar det hända saker ....antalet manliga bloggare som skriver om trädgård ökar. Nu är det 10 av 81 trädgårdsbloggare som är män.....

  Dagens låt: Altaret i Maria med Ulf Lundell

  Champions League start

  Kvällens Champions League-resultat:
  Grupp A:
  Barcelona-Levski Sofia 5-0
  Chelsea-Werder Bremen 2-0
  Grupp B:
  Bayern München-Spartak Moskva 4-0
  Sporting-Inter 1-0
  Grupp C:
  Galatasaray-Bordeaux 0-0
  PSV Eindhoven-Liverpool 0-0
  Grupp D:
  Olympiakos-Valencia 2-4
  Roma-Sjaktar Donetsk 4-0
  15392-186

  Så var Champions league igång igen och förhoppningsvis kommer det att visas bättre fotboll än i det hopplöst dåliga fotbolls-VM i somras. Tyvärr har några hjärt-och hjärnlösa typer bestämt att vissa matcher ska gå på någon obskyr kanal som heter ViasatSport 1+.
  Trodde jag hade alla kanaler där det visades fotboll ....men de har lyckats hitta denna kanal att sända Barcelonas första match på. Efter några misslyckade försök att hitta matchen på internet så blev det till att ha ´´mål för mål´´ uppe på datorn så att man kan höra när det blir mål. Det plingade ordentligt ikväll när Barca vann med 5-0.

  Filmmagi

  The New World
  Bland alla filmer som går på bio, TV eller som man hyr på DVD så är det sällan man berörs. Det mesta rycker man på axlarna åt och ger betyg tre. Eftersom jag sitter fast ett tag nu så tittar jag på en del film och idag så jag The New world med Collin Farrell och Q´Orianka Kilcher och jag försvann fullkomligt in i filmens handling. Det tog en halvtimma in i filmen innan man förstod både tempot och stämningen och när man började leva sig in personernas dramatiska kärlekshistoria så var man fast.

  Musiken, stämningen, det vackra fotot och huvudpersonernas viskande tankar som hördes blev till filmmagi. Det här är inte Collin Farrells film utan hans motskådespelerska som gör en helt lysande roll. Det var länge sedan jag drabbades så starkt av en film. Tänkte läsa recensionerna om filmen innan men jag glömde och nu efteråt tänker jag inte göra det.
  OK...nu läste jag Expressens recension och den fick en trea. ´´Regissören Malick berättar vilande på varje andetag, stillsamt mediterande´´. Bra beskrivet av Mats Bråstedt. Tre av Svenskan också. Fem av slottsträdgårdsmästaren.
  Regissören Terrence Malick har även gjort regi till Tunna röda linjen från 1998.

  15392-184
  Det är fint när man hittar en film, bok eller musik som stannar kvar så starkt.

  Det ser inte ut att bli så mycket jobba den här veckan. Har fortfarande problem att ta mig fram även om det blir lite bättre för varje dag. Men eftersom jag har så stora jobb framför mig i höst så vågar jag inte starta upp för tidigt.

  Jag lovar att trädgårdsblogga i morgon.....

  Dagens film: The New World

  Din trädgård

  15392-182
  Något som är tröttsamt är alla dessa heltäckande böcker om trädgård som ska innefatta allt som man bör veta om trädgård och som ligger i drivor under bokreor mm. Sådana böcker har getts ut i alla tider och oftast så finner man inget nytt i dem. Det finns ett undantag och det är Karin Berglunds bok ´´Din trädgård´´ (en hopplös titel egentligen) som är en mycket bra bok. Texten är både bra och lite poetisk emellanåt och hela upplägget är mycket snyggt. Bilderna är vackra men tar inte över som de ofta gör i alla dessa inspirationsböcker som väller ut på bokhandlarnas hyllor hela tiden. På sidan 70 finns en bild av en trädgård där en vacker doftpion står i gräsmattan. Det är slottsträdgårdsmästaren som valt att spara prästkragarna runt om pionen.....en gång i början av 1990-talet då vi hade vårt familjeföretag i gång och då vi skötte kulturhusens trädgårdar på Södermalm. Bilden är tagen från en trädgård på Nytorget.
  Bokens olika avsnitt är:
  • Trädgårdens inredning
  • Trädgårdens växter
  • Sommarblommor
  • Lök- och knölväxter
  • Vilda växter i trädgården
  • Stenpartiet
  • Vid dammen
  • Odla i kruka
  • Klematis och andra klätterväxter
  • Rosor
  • Buskar och träd
  • Den goda jorden
  • Behovet av näring
  • Gödsla och jordförbättra
  • Komposten
  • Märktäckning och täckodling
  • Gräva, dränera och vattna
  • Klimatet
  • Ogräs
  • Växtskydd
  • Ortagården
  • Grönsaker
  • Frukt
  • Bär
  Kan verkligen rekomendera boken.....finns säkeret på något antikvariat

  Hoppas kunna jobba i morgon eller på onsdag. Knäet är fortfarande ostabilt och jag går i takt med byns 90-åringar.  En röst i natten

  Helt tydligt hör jag en röst som ropar ´´Hallå´´ mitt i natten. Eftersom jag har ännu svårare att sova än vanligt nu när jag vrider det skadade knäet varje gång jag rör mig och de korta stunder jag sover blir oroliga.....så kanske rösten bara var en inbillning....såklart att jag inbillar mig, men en aning omskakad går jag upp. Efter att ha sovit till och från i nästan fyra timmar så är knäet stelt igen och jag förstår inte hur jag ska kunna jobba alls i nästa vecka. Men jag har söndagen på mig att vila.
  Valet närmar sig och jag har aldrig haft några problem vad jag ska rösta på. Det kanske är det enda valet här i livet som är självklart. Alla andra val man gör under resan känns mycket svårare och säkert  väljer jag fel vid många avgörande tillfällen. Mina val känns i alla fall inte självklara även om jag tror att jag väljer rätt. Man får väl sitta där på hemmet en dag och gå igenom livet och tänka tillbaka om man valde rätt eller fel. Önskar ibland att man hade någon som valde åt sig.......man kanske borde gå med i Livets ord eller någon annan sekt......som t.ex. Folkpartiet!
  15392-181
  Ska nog försöka sova någon timma till. Kanske är det filmen från igår som sitter kvar och gör det extra svårt att sova. Kanske att det inte är koltrasten som väcker mig om sommarnätterna....den bara förgyller tiden mellan sovperioderna med sin vackra vemodiga sång.

  Barcelona vann sin match enkelt igår och topptrion REM...alltså Ronaldinho, Eto och Messi spelade stundtals magisk fotboll.

  Aldrig mer

  Flight 93
  Har just sett filmen ´´Flight93´´ om planet som skulle ha flugit in i Vita huset den 11 september 2001 men som piloter och passagerar hindrade. Jag kommer aldrig mer att sätta mig i ett flygplan. Framöver kommer mina utlandsresor att gå med båt eller buss. Det är ingen direkt storfilm, däremot den lämnar en obehaglig känsla efter sig och jag kommer säkert att drömma om att jag befinner mig i ett plan bland araber med bomber fastbundna runt kroppen.
  Nej jag tar bussen till Rom eller båten till Irland.

  Jag har nu kastat kryckorna och haltar fram. Värken har släppt men knäet känns ostadigt och när man går i nerförsbacke så kryper sniglarna ifatt mig.

  Nu väntar vi in matchen mellan Barcelona och Osasuna som börjar 20.00 på Sport Expressen:

  Preliminära startelvor:
  FC Barcelona: Valdés; Zambrotta, Puyol, Thuram, Gio; Deco, Edmilson, Xavi; Ronaldinho, Messí, Eto. Osasuna: Ricardo; Flaño, Cuéllar, Josetxo, Corrales; Muñoz, Puñal; David López, Raúl García, Delporte; Soldado.

  Dagens låt: September med Viktoria Tolstoy

  Hemkört

  Igår använde jag tjänsten att få pizza till dörren för första gången eftersom jag är fast i min lägenhet. Det blev en Calzone som smakade allt annat än gott. Idag skuille jag vilja att det fanns en tjänst där man fick DVD-filmer till dörren....är sjukt sugen på att se bra film. Jag har UPC kabelnät här och där kan man beställa film men det finns inget där som jag vill se....tycker att kvaliteten på de filmerna de erbjuder är rätt låg.
  Kan tänka mig att se:
  • Firewall
  • New World
  • Eller någon film som ger något och lämnar något kvar...
  Ska nog försöka hoppa genom skogen till Konsum för att handla.....kinesen här nere tar bara kontanter....pizzabudet tog allt jag hade igår. Tycker att det känns bättre i knäet idag.....kommer nog att kunna jobba på måndag.

  Läser annars en del trädgårdslitteratur eftersom jag glömde min bok ´´Vid floden Piedra´´  i taxin i onsdags. Klättrar en del på väggarna och skriver lite......och längtar ut.


  Dags att plantera lök

  15392-176
  Balkansippa

  Nu är det dags att plantera lök för att få blomsterprakt i vår. Butikerna lockar med vårlökar och visar vackra bilder på påsarna där lökarna är paketerade. För min egen del köper jag alltid löken hos fackhandlaren då jag tror att både hantering och kvalitet är bättre där än bland matvaror på en stormarknad.
  Vårlökar har inga större krav på jord då näringen finns inbakad i löken men jorden bör inte vara alltför dålig. Däremot så trivs lökarna på torra platser, speciellt tulpanlökar. Så intill husväggar brukar vara en lämplig plats för tulpaner och en hel del andra lökar. Vintergäck vill däremot ha fuktigare jord. Man kan plantera tulpaner i lökkorgar som man efter blomning tar upp och förvarar på ett torrt ställe under sommaren. Då slipper man de vissnande bladen om de t.ex. sitter i en perennplantering. Men just vid planteringen så vill alla lökar ha fuktig jord för att rötterna ska kunna bildas och det gör de först när temperaturen i jorden gått ner till ca. tio grader. Blir hösten torr så är det vattning som gäller.
  15392-177
  Snöklocka

  Bästa tiden att plantera lök är just nu, speciellt gäller det narcisser (påskliljor och pingstliljor t.ex.) och snödroppar. Övriga lökar kan planteras in i oktober och tulpaner kan sättas så länge det inte är tjäle i jorden. Vid plantering ska lökarna ha ungefär tre gånger så mycket jord över sig som lökarna är höga, det är en bra regel som brukar funka på de allra flesta vårlökar. När man sätter löken så brukar det bli bäst om man inte sätter dem i perfekta rader utan kastar ut dem lite vilt så att det ser så naturligt ut som möjligt. När man så sätter löken så titta efter så att de kommer åt rätt håll, med undersidan mot jorden. Det finns dock ett litet knep om man sätter tulpanlök och vill dra ut på blomningstiden. Då vänder man varannan lök så att det tar längre tid för den ´´felaktigt´´ planterade löken att blomma och på så vis blir blomningen längre men det gäller bara om man massplanterar tulpaner. Tycker också att det är viktigt att sätta lökarna ganska tätt för att få effekt så att det inte blir en här och en där.

  15392-180
  Franstulpanen ´Maja´ en av de få tulpaner vi haft i parken men under vintern och våren hade rådjur grävt upp löken, det var säkert en välbehövlig näring under den stränga vintern som var. Synd på så vackra blommor bara...

  Efter blomning på våren gäller som vanligt att låta bladmassan sitta kvar så att den transporterar näring ner i löken. Man ska däremot ta bort fröställningarna som stjäl massor av näring. Det gäller inte smålök som man vill ska sprida sig. Egna favoriter är:
  • Snöklocka (Leucojum)
  • Balkansippa
  • Vårstärna (Chionodoxa),
  • Scilla
  • Pärlhyacinter
  • Klockhyacinter
  • Porslinshyacinter
  • Tulpaner som vi i vår park inte kan ha då rådjuren äter upp varje knopp. Saknar verkligen tulpaner i vår park.
  15392-179
  Pingstliljan ´Actaea´

  Morgonen låt: Arrival reprise med Capercaillie

  Nordiskt ljus och Kirskål

  NORDISKT LJUS
  Nordiskt ljus är en fantastiskt vacker komposition av sommarblommor som första gången visades under Kulturhuvudstadsåret 1998. Senare har den funnits i Enköpings stadspark. Skulle vi ha lite större planteringar för sommarblommor i vår slottspark och ett bättre sätt att driva upp sommarblommor skulle jag gärna fullt ut kopiera denna komposition.
  HÖGA GULA (OCH VITA) VÄXTER:
  • Nicotiana Sanderae-gruppen ´Lime Green´ - blomstertobak
  • Nicotiana silvestris - narcisstobak
  HÖGA BLÅ OCH VIOLETTA VÄXTER:
  • Ageratum houstonianum ´Bukett´ - ageratum
  • Salvia patens - blåsalvia
  LÅGA GULA VÄXTER:
  • Argyranthemum maderense - gul margerit
  • Calceolaria integrifolia ´Midas´ - busktoffel
  • Tanacetum (Chrysanthemum) parthenium ´Guldboll´ - mattram
  • Tanacetum (Chrysanthemum) parthenium ´Golden Moss´ - mattram
  • Helichrysum petiolare ´Limelight´ - rabatteternell
  • Petunia x hybrida gr.fl. ´Yellow Magic
  LÅGA BLÅ OCH VIOLETTA VÄXTER
  • Ageratum houstianum ´Delft´ - ageratum
  • Brachyscome multifida - blåkrage
  • Cynoglossum amaile ´Firmament´ - kinesisk förgätmigej
  • Felicia amelloides - kapaster
  • Impatiens walleriana ´Super Elfin Blue Pearl´ - flitiga Lisa
  • Lobelia erinus ´Cambridge Blue´ - kantlobelia
  • Lobelia erinus ´Kejsar Wilhelm´ - kantlobelia
  • Petunia x hybrida ´Supermagic Sky´

  Svält ut Kirskålen
  Kirskål är flerårig och sprider sig både med utlöpande jordstammar och frön. Ett enda blombärande skott kan resultera i 2 800 frön. Det tar tre år från grodd till blomning.
  I en trädgård där inte kirskålen tillåts gå i blom är spridningen med jordstammar fullt tillräcklig. När man bearbetar jord eller rensar bort kirskål med redskap bryts de sköra jordstammarna lätt vilket resulterar i nya skott.
  Rötterna väver igenom det översta jordlagret, så att rensa bort alla rötter på större bestånd är näst intill omöjligt. I så fall får man gräva upp jorden och sila bort alla rottrådar.
  Då är det betydligt enklare att svälta ut kirskålen genom att ständigt ta bort alla över jord. I en nyanlagd gräsmatta till exempel brukar kirskålen snabbt försvinna eftersom bladen , som ska förse plantan med näring, hela tiden kapas.
  Ett annat bekämpnigssätt är att täcka marken med markväv eller presenning under en säsong eller två, så tynar kirskålen bort.
  Ur tidningen Allt Om Trädgård i senaste nummret nr. 13.

  Tror att många med mig vet att det är svårare än så att få bort kirskål.....ska jag vara ärlig och för en gång skull lite miljöfarlig så funkar Round Up med några besprutningar. Men var försiktig och använd inte mer än nödvändigt. Först ska man givetvis försöka med de ovanstående tipsen.

  Från en rastlös, otålig och uttråkad trädgårdsmästare med kryckor som ramlar omkring mig hela tiden och med benet i högläge.

  Ask i lönn

  Asken i lönnen
  Igår var det dags att fälla den gamla döda, torra asken som stått torr ganska länge. Det var ett högt träd, ungefär 25-30 meter och fyra meter upp på stammen delade den sig i två delar och det skulle bli mycket svårt att styra den dit vi ville ha den. Slottets vaktmästare började såga och när trädet föll så delade sig stammarna och J fick kasta sig åt sidan. Den ena stammen föll i marken men den andra fastnade högt uppe i en stor lönn.

  15392-175

  Vi fick alltså såga bit för bit och det är ett farligt jobb med stora spänningar i det stora trädet som låg mot lönnen. När vi skulle ta den sista biten för att asken skulle släppa taget om lönnen så tittade jag upp samtidigt som jag skulle springa åt sidan för att skydda mig. Då halkade jag på en sten och slog i knäet i en annan vass sten. Smärtan var obeskrivlig….men efter ett tag tog jag mig upp. Resan hem blev besvärlig då jag inte kunde koppla ur ordentligt när jag skulle växla och bromsa. Väl hemma hade knäet svullnat ordentligt och jag hade svårt att ta mig upp för alla trappor.

  På Sankt Göran
  Det blev taxi in till Sankt Görans sjukhus och där började det vanliga väntandet. Just när jag kom in skulle alla läkarna utom en på ett möte. Nu var det inte alls så mycket folk som det brukar vara på akuten så mina fyra timmar den här kvällen var överkomligt. Läste att det är ungefär 160 patienter varje dag på akuten här på Sankt Göran. Medan jag väntade hann jag se dessa stackars gamla människor som ligger i korridorerna, ensamma och väntande timme efter timme och de ser så hjälplösa ut. En äldre kvinna låg och ropade  och personalen där hade ju inte tid att hjälpa henne hela tiden. Jag lovade mig själv att om jag blir svårt sjuk när jag blir gammal ska jag hellre köra in i bergvägg efter bergvägg än att ligga ensam i en korridor på ett sjukhus.
  Medan jag väntade på sjukhuset så läste jag några bloggar i mobiltelefonen.....jag kommer alltid åt mina favvobloggar.

  Det konstaterades att det var blödningar inne i knäet och att jag måste vila en tid. Det blir att hoppa på kryckor ett tag. På åttiotalet opererade jag just det här knäet tre gånger och nu minns jag hur besvärligt det är att ha kryckor…..bara att få in kaffekoppen från köket till vardagsrummet var en tuff match.

  18 timmar på akuten

  Jag behövde inte vänta 18 timmar på akuten ikväll men taxichauffören in till Sankt Görans sjukhus berättade att han skjutsat en äldre kvinna från Danderyds sjukhus en gång....hon hade väntat där i 18 timmar! Jag tycker att mina 4 seega timmar räcker bra. Nu är det kryckor som gäller ett tag. Efter den kraftiga smällen blev det blödningar inne i knät som nu är svullet som en ballong. Berättar mer i morgon.....blir hemma några dagar.

  Drömhuset

  Jag har hittat mitt drömhus....ska följa med länge i budgivningen!
  15392-17515392-174

  EN HISTORIA
  Jag hörde en historia om en man som var på driv
  Han visste inte längre vad han ville med sitt liv
  Och han kom till ett vägskäl
  och han stannade där och han tvekade länge
  Han sa: Vem vet vart vägarna bär
  Då kom där en kvinna på väg in mot stan
  Hon hade trasiga kläder och i handen höll hon ett barn
  Och dom gjorde sällskap och dom gick hela dan
  Dom gick hela natten men aldrig nådde dom stan
  Dom kom till en trädgård som växte vild och stor
  och under träden låg ett hus
  Han sa: Här är det ingen som bor
  Dom hade gått flera mil men här tog vägen slut
  Och dom stannade där för att vila ut
  Och dom blev kvar där som om dom kommit hem till sist
  Och dom älskade sitt hus och dom älskade sin trädgård
  och dom älskade varandra och hon födde flera barn
  och dom höll fred som kvinna och man
  Och det sägs att dom bor kvar där än
  Lundell 1988

  Beskärning av träd vid plantering

  Beskärning av träd i samband med plantering är ofta ett omdiskuterat ämne. Träd i frilandsodling förlorar en del av sitt rotsystem när de grävs upp och vissa experter rekomenderar en hård beskärning för balansen mellan roten och kronans skull.
  Men det känns inte helt rätt och många andra experter hävdar nu att om man avlägsnar delar av kronan så tar man också bort en stor del av trädets reservenergi. Än mer skadligt är att rotspetsarna på grenarna går förlorade. De första löven utvecklas i spetsarna av grenarna och det är viktigt att trädet kommer igång tidigt för att få igång fotosyntesen för att på så vis få både kronan och rötterna att börja utvecklas.
  Alltså en hård beskärning ger en långsammare etablering. Det går åt mycket kraft att utveckla nya knoppar, skott och blad och energin tas av trädets reserver. Måste man beskära grövre grenar för att styra riktningen eller få en vacker balans i kronan kan man utföra den beskärningen två år efter planteringen.15392-171
  Om däremot kronan har skador som avbrutna grenar eller döda partier så ska de givetvis justeras. Klipp ner till frisk ved. Ett undantag är också om toppskottet har en konkurrent.....bara en topp ska finnas. Risken är stor att om man beskär för grova grenar på ett omplanterat träd så kan trädet drabbas av rödvårtssjukan som gör att grenarna dör.
  Det finns dock några undantag. Pil och poppel kan beskäras när (och nästan hur) som helst....de är mycket tåliga.

  Den här gäller inte äppleträd och päronträd som kräver en uppbyggnadsbeskärning redan från första året på växplatsen..

  Återkommer med mer info om trädbeskärning och skötsel.

  ´´Man kan inte undfly ett nederlag. Därför är det bättre att du förlorar några strider medan du slåss för dina drömmar än att du blir besegrad utan att ens veta varför du slåss´´
  (P. Coelho)

  Dagens låt: Courante av Praetorius

  Skördemarknad i Norrtälje

  På besök i Roslagen så skulle jag se skördemarknaden i Socitetsparken nere vid hamnen men det regnade kraftigt och det blev inte så mycket av den marknaden. Vandrade runt i staden och försökte se mig själv bo här en gång framöver som jag har små tankar på. Tyvärr kändes det inte lika lockande idag. Kanske att jag ska flytta till en ny plats i stället. Simrishamn ligger för långt bort och även Varberg och Siena i Italien men kanske Vaxholm, Hjo eller Askersund. Som jag sagt tidigare ska jag ge Stockholm fem år till...sen räcker det. Vill ha naturen närmare och leva i ett lugnare tempo.
  15392-170
  Nypon av Rosa rugosa

  Vi åkte ut till min mors sommarstuga på Rådmansö där det blommade vackert i alla urnor och krukor men där trädgården i övrigt börjar gå mot höst.

  Dagens låt: Jolly Roger med Lundell


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails