Site Meter

Beskärning av träd vid plantering

Beskärning av träd i samband med plantering är ofta ett omdiskuterat ämne. Träd i frilandsodling förlorar en del av sitt rotsystem när de grävs upp och vissa experter rekomenderar en hård beskärning för balansen mellan roten och kronans skull.
Men det känns inte helt rätt och många andra experter hävdar nu att om man avlägsnar delar av kronan så tar man också bort en stor del av trädets reservenergi. Än mer skadligt är att rotspetsarna på grenarna går förlorade. De första löven utvecklas i spetsarna av grenarna och det är viktigt att trädet kommer igång tidigt för att få igång fotosyntesen för att på så vis få både kronan och rötterna att börja utvecklas.
Alltså en hård beskärning ger en långsammare etablering. Det går åt mycket kraft att utveckla nya knoppar, skott och blad och energin tas av trädets reserver. Måste man beskära grövre grenar för att styra riktningen eller få en vacker balans i kronan kan man utföra den beskärningen två år efter planteringen.15392-171
Om däremot kronan har skador som avbrutna grenar eller döda partier så ska de givetvis justeras. Klipp ner till frisk ved. Ett undantag är också om toppskottet har en konkurrent.....bara en topp ska finnas. Risken är stor att om man beskär för grova grenar på ett omplanterat träd så kan trädet drabbas av rödvårtssjukan som gör att grenarna dör.
Det finns dock några undantag. Pil och poppel kan beskäras när (och nästan hur) som helst....de är mycket tåliga.

Den här gäller inte äppleträd och päronträd som kräver en uppbyggnadsbeskärning redan från första året på växplatsen..

Återkommer med mer info om trädbeskärning och skötsel.

´´Man kan inte undfly ett nederlag. Därför är det bättre att du förlorar några strider medan du slåss för dina drömmar än att du blir besegrad utan att ens veta varför du slåss´´
(P. Coelho)

Dagens låt: Courante av Praetorius

Kommentarer
Postat av: Monica

Hej!

Jag har en fråga angående beskärning av gamla Poppelträd som är mycket höga och breda (20-30 höga om inte högre). Kan dessa beskäras i toppen eller är det rekommenderat att ta ned dem helt? Vad finns det för risker ifall man toppar dem med säg 2-5 meter i toppen. Vi har en diskussion ifall det går att "toppa" träden eller om dem dör när man gör det? Vad rekommenderar du som slottsträdgårdsmästare till lekmän som söker svar på internet?
Tacksam för snabbt svar!
Mvh: Monica

2014-03-17 @ 10:23:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0