Site Meter

Grönska som stör trafiken

Gatuträd
Om man åker söderut från Stockholm så har det planterats träd mitt i E:4:an för ca: 8 år sedan. Det blev ganska häftiga debatter om det där. Allt grön som närmar sig bilismen är av ondo....man kan slira på blad som faller ner på vägen var ett argument mot planteringen. Och de skulle även skymma skyltar. Jag har inte hört om några klagomål sedan de planterades.
15392-193
Nu kommer jag inte ihåg namnet på kvinnan som drev igen planteringen men jag mailad henne en gång för att ta reda på sortnamnet på de askar som planterades. Det visade sig vara  Fraxinus excelsior ´Westhof´s Glorie´. Trädet kan bli 30 meter högt och det är en sort med genomgående rak stam och oval krona vilket gör det till ett bra alléträd och passar bra här. Asken trivs i zon 1-3 och jag tycker att det ser trevligt ut bland allt annat som bara är fult efter en motorväg. Men som sagt...inget får störa bilismen. Jag hörde att s vill göra om Gustav Adolf torg till en mer levande plats än vad torget är idag. Nu är det en rundningsplats för bilar med statyn av Gustav II Adolf mitt i. Men om vi får nytt styre i Stockholm så rivs förslaget....det stör bilismen.
Asken  växer sakta och har uppbyggnadsbeskurits och eftersom jag åker den vägen varje arbetsdag så kommer jag att följa utveckligen.
Just den här sorten finns även  på sträckan Lidingövägen-Finlandsparken.

I boken ´´Stadsträd från A-Z´´ av Rune Bengtsson finns asken och
400 andra arter nämnda som passar i stadsmiljö. Det är en mycket bra bok som kom ut 1998 på Stad & Lands förlag.

Vägrenar
Vägrenarna snaggas redan mitt i sommaren här hos oss och gör inte livet lätt för örter som trivs just i den miljön. I boken ´´Växter vid vägkanten´´  av Eric Darfeldt finns ca.150 arter nämnda som trivs vid vägkanter.
Ett tåg av traktorer med stora klippare mejar ner allt som växer tidigt på sommaren. Jag har alltid undrat varför man slår så tidigt. Jag förstår att man måste  hålla vägrenarna rena från sly och högt gräs men slåttern kunde väl vänta till slutet av augusti eller september. På Gotland slår man inga vägkanter så tidigt och där kan man fortfarande njuta av sensommarblommorna som lyser upp och doftar efter vägarna.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0