Site Meter

Vecka 4, 2023 - Glödande gryning och skymning

 
 
23 januari - måndag
 
 
Djurgårdsbrunnsviken runt
 
 
Blå porten välkmnar mig in till Södra Djurgården.
 
 
Minus 7 grader och jag trodde verkligen att mina vantar skulle klara hur många minusgrader som helst. Så var inte fallet och under första delen av min vandring runt Djurgårdsbrunnsviken längtade jag till värmen inne i ett café. Den här sträckan är givetvis mycket vackrare under vår och sommar, men jag känner mig lite hemma när jag går här längs vattnet och trivdes gott även idag, trots iskalla fingrar. 
 
Det blev en varm och skön halvtidsvila med kaffe inne i Flickorna Helins café/Skånska gruvan. Där har man ibland turen att få värma sig framför en eld i öppna spisen, men det räckte gott med lokalens normala värme idag. Hit får man ta med hunden och nästa gång ska Lexus få följa med.
 
 
 
Skulpuren heter Idyll, skapad av vår berömda skulptör Christian Eriksson år 1907 och står vid Värdhuset Gothem. Han har bland annat även gjort Bågspännaren på Kornhamstorg.
 
 
 Isbladskärrets gråhägrar flyttar vintertid till Råstasjön i Solna, där de blir matade varje dag under hela vintern. Den här ensamvargen satt dock och hängde vid Lusthusportens park och såg ut att längta efter våren lika mycket som jag.
 
 Kvinnan i fredsarbetet heter den här fantastiska skulpuren av Peter Linde, rest 2016 vid Kärleksudden. Både kvinnor och män borde jobba med fredsarbete i dessa tider.
 
Vid Rosendals slott återställs gamla dolda kallmurar som nu grävts fram. De härstammar från tiden då slottet och slottsparken skapades under första delen av 1800-talet. Sånt här gillar jag och resultatet blir ju väldigt bra.
 
 
 
I slottsparkens norra del där den stora porfyrvasen står, har alla planteringar grävts ur och väntar på ny jord. Det ser ut vara förändringar på gång här och efter de senaste årens ambition att leta fram det gamla Rosendal, så blir det säkert förändringar även i slottsparkens planteringar. Jag är mycket intresserad av parkhistoria och förstår också att det finns ett intresse att visa upp både slott och park, hur det såg ut här på 1800-talet. Det är i år 200 år sedan slottet började uppföras på den här vackra platsen.
 
Däremot är det väldigt tråkigt om nu några av Stockholms vackraste sommarblomsplanteringar försvinner. Varje sommar letar sig blomsterintresserad människor hit för att beskåda de mycket vackra kompositionerna som i färg och form förändras varje år och som skapats av Lexus mamma (matte). Vi är många som i så fall kommer att sakna sommarblommorna i Rosendals slottspark. Se bilderna här nedan hur det brukar se ut. Givetvis kommer jag att följa vad som händer här i sommar.
 
 
 
 Planteringarna i Rosendals slottspark 2018
 
 2019 års spektakulära och underbara planteringar blev så uppskattade att Drottning Silvia ville ha samma komposition i Drottningholms slottspark, vilket också skedde.
 
 
 
 
24 januari - tisdag
 
 
 Den blicken...
 
 
På morgonen hämtade jag min underbara kompis Lexus ute på Djurgården och nu hade minusgraderna bytts mot flera plusgrader. Hemma i Bromma kvittrade pilfinkarna intesivt i buskarna och koltrasten sjöng fortfarande försiktigt sin ljuvliga sång, i väntan på den riktiga våren. Dagarna med Lexus blev som vanligt underbara.
 
 
(null)
 Julrosor kan man lita på, och givetvis även Lexus !
  (null)
Lexus har sin favorittjej Mira boende i kvarteret och nu löper hon. Han förstår verkligen varför han inte får komma fram till söta Mira.
 
 
 
 
 
 
26 januari - torsdag
 
 
(null)
 Innan Lexus åkte hem till Djurgården igen ville han granska bilderna som jag använder på honom i det här blogginlägget.
 
Vi gick runt Parkudden innan jag lämnade Lexus och Djurgårdsbrunnskanalen var lika vacker som alltid.
 
Solen går ner bakom Täcka udden på Djurgården.
 
 Tillbaka hem till Bromma och himlen över Stockholm brann i väster.

 
 
 
 
27 januari - fredag
 
 
(null)
...och nu tidig fredagmorgon,  brinnande himmel i öster!
 
 
 
Karlaplans almar
 
 
 
I veckan togs ytterligare 14 almar ner på Karlaplan och nu har sammanlagt 24 träd sågats ner på grund av almsjukan. Troligen kommer alla tråd framöver att smittas, så almar på Karlaplan är snart ett minne blott. Sedan får vi hoppas på bra och vackra ersättningsträd. 
 
Bara några dagar efter fällningen blir stubbarna bortfrästa.
 
 
Eftersom jag vill ha kontroll på vilka träd som växer i innerstaden och när nya träd planteras, brukar jag maila Stockholms stads trädexpert Britt-Marie Alvem. Idag fick jag reda på att silverlindar Tilia tomentosa planterades i höstas mellan Sankt Eriksgatan och Tomtebogatan i Vasastan. 
 
Mängder av nya träd planteras varje år i Stockholm, både inhemska träd och nya sorter som passar in i vårt klimat. Några av de nya träd som fått sin plats i innerstaden de senaste åren är kinesträd, korstörne, katalpa, europeisk och amerikansk bäralm, guttaperkaträd och gulved. Jag följer varje år dessa träd och trots torra somrar så ser de ut att trivas gott i vår huvudstad.
 
 
 
 
 
 
28 januari - lördag
 
 
Gamla Stan
 
 
 
 
Ibland känner jag en stark längtan in till Stockholms äldsta delar, till medeltida gränder utan biltrafik. Så denna lördag tog jag tunnelbanan in till station Gamla Stan och tillbringade några timmar bland dessa underbara gamla hus och gränder. I den smala Mårten Trotzigs gränd hade det vidriga klottret tagits bort tack och lov. Det var ganska stillsamt så här på förmiddagen och när jag drack mitt kaffe i Grillska huset, fanns där endast några få gäster. 
 
 
Prästgatan åt båda håll.
 
 Jag undrar hur det har gått för Eddie Gran och hans loppisbutik på Själagårdsgatan 17. Tydligen hotades hans rörelse med konkurs då lokalhyran skulle höjas kraftigt. För 10 år sedan träffade jag Eddie flera gånger här och var även med på en av hans vandringar i Gamla Stan, där han berättade om gamla jazzklubbar. Läs gärna mer om Eddie här 
 
 Kindstugatan
 
Det var länge sedan den lilla Järnpojken hade kläder på sig. Tidigare var det någon vänlig själ som klädde honom i olika kläder och det var alltid lika spännande att se han klädsel. Se bilder i det här äldre blogginlägget här.
 
 På väg ut från min kaffepaus inne i Grillska huset på Stortorget.
 
 Jag vilade en stund inne i Storkyrkan där mitt inlägg på Facebook som handlade om att ta inträde i kyrkor, skapade en stor debatt.
 
  (null)
 
 
Ni vet väl att det går att se alla mina tidigare dagböcker genom att klicka på de gamla böckerna i menyn till vänster.
 
 
Tillbakablickar
 
 
Vecka 4 - 2021 se här!
 
Vecka 4 - 2020 se här!
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Liza

Vad vore en måndag utan din blogg!! Trots att jag bor i närheten så är jag aldrig inne i Stockholm så därför är det så härligt att få bild och ord från dig. Önskar dig och Lexus en fin vecka.

2023-01-30 @ 14:12:26
Postat av: Hasse

Tack så mycket Liza. Jag önskar även dig/er en härlig vecka.

2023-01-30 @ 18:55:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0