Site Meter

Eddie Grahn i Gamla Stan

 
Västerlånggatan har förvandlats till ett enda långt turiststråk i vår äldsta stadsdel Gamla Stan. I butikerna som ligger tätt, säljs billiga souvenirer till turister - vikingahjälmar, dalahästar och bilder på kungafamiljen fyller skyltfönstren och jag undrar vad turisterna får för bild av Stockholm egentligen! Västerlånggatan är extrem vad gäller krimskrams, men viker man av från shoppingstråket som sträcker sig mellan Mynttorget och Järntorget, in i de lugnare medeltida gränderna, så hittar man platser som fortfarande bär upp Gamla Stans själ och där man tydligt känner av historien om man blickar upp mot fasaderna.
 
Gamla Stans butiker förändras som på alla andra platser och jag saknar de små livsmedelsbutikerna som fanns här på 70-talet. Nu handlar man på Munkbrohallen vid tunnelbanestationen. En gammal stadsdel behöver äldre butiker, hantverkstäder och människor som sätter färg på vardagen, original helt enkelt och jag har lärt känna ett riktigt härligt Gamla Stan-original, som jag ofta besöker under mina Gamla Stan-vandringar! Jag är sannerligen ingen vän av loppmarknader, men på Själagårdsgatan 17 har Eddie Grahn sin butik där han säljer loppisprylar. För ett tag sedan skyltade han i fönstret med en trädgårdsbok som kostade 1 kr. Det är sådan värme och kärlek i Eddies trånga butik, att till och med jag kan vistas där inne för en stund... 
 
Eddie är något av levande jazzklubbslegend här i gränderna och har vistats i Gamla Stan sedan 50-talet. På 60-talet drev han några jazzklubbar som låg i olika medeltida källare. Förutom Klubb Kamelen som låg i den lokal där butiken nu finns, drev han under några år Frid & Fröjd på Skottgränd 9, som går från Österlånggatan ut mot Skeppsbron. Där fick han vid några tillfällen besök av Olle Adolphson med sin gitarr. 
 
 
 
Nu är Eddie 70-plus och pratar om att åter vilja öppna en klubb i sin källare och att klubben då skulle heta Frid & Fröjd. Eddie som sällan lämnar Gamla Stan, är en mycket fridfull, behaglig och vänlig person som går sin egen väg i livet och lever lite efter sina egna goda regler och lagar. Han är en sann miljövän och har åsikter om allt möjligt och som man gärna håller med om. Han har en bra livssyn helt enkelt! Eddie berättar gärna om tiden då han var en av klubbkungarna i den här delen av stan och hur polisen i grannhuset ofta bötfällde honom för olika regelbrott när det gällde tillstånd för hans klubbar. Polisstationen låg vid den tiden på Själagårdsgatan 19, med Eddys klubb på ena sidan och klubben Bobadilla (Svartmangatan 27) på andra sidan av stationen. Bobadilla drevs av Eddies kompis Roy Walter-Auer.

 - Polisen ville ha bort Roy och mig från Gamla Stan, men det var polisen som lämnade stadsdelen 1972 och jag är ju fortfarande kvar, säger han med ett leende!

 Eddie var även en av de första som gav sig hän åt New Age-rörelsen i Stockholm och hade möten i sin källarlokal på Själagårdsgatan. Han är en fredlig och fridsam man och hans klubbar var tydligen inte några stökiga platser, förutom då polisen kom och granskade tillstånden.

Den augustikväll 2013, då jag följde med under hans klubb-vandring  i gränderna, är en stund som jag alltid kommer att minnas, trots att jag inte fanns med i hans klubbvärld på 60- och 70-talet. Men det var verkligen intressant att höra honom berätta när popen slog igenom på 60-talet och till slut tog över publiken från jazzklubbarna. Han hade med sig en stor papperskasse där han hade många gamla underbara svartvita bilder, från tiden då han var ung och drev sina klubbar. Vandringarna han leder har han kallat ´´Kungar och klubb-kungar i Gamla Stan´´

Lyssna här på radioprogrammet om ´´Prinsen av Gamla Stan´´ 

I programmet kan man bland annat höra vad Eddie och hans vänner tycker om Slussens renovering.

 

 Ingela och Eddie 2013 

  

Kommentarer
Postat av: Monzan

Jag håller med om att det finns gott om "krimskrams" på Västerlånggatan, men idag är det inget ting i jämförelse med för si så där 10-15 år sedan. Och sedan så får man tänka på alla fina hantverksbutiker som säljer kvalitetskläder i från hela scandinavien.

London däremot, ojojoj, där kan vi prata om krimskrams. Hela vägen mellan Piccadilly och Leicester square. Finns inte en "vanlig" butik, så jag tror inte att turisternas bild av Stockholm grumlas på grund av de i min mening få, krimskramsbutikerna på Västerlånggatan.

//Monzan

2014-10-07 @ 07:13:48
URL: http://monzan.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0