Site Meter

Vecka 4, 2021 - Ingenting är längre som förut

 
 Fruktträdgården utanför mitt Brommanäste
 
 
 
 
25 januari - måndag
 
 
Djurgården
 

 Villa Parkudden på Blockhusudden. 
 
 

Åter igen dekorerades staden med snö och på morgonen promenerade Lexus och jag runt vackra Blockhusudden på Kungliga Djurgården, innan vi bytte sida från östra till västra sidan av huvudstaden, hem till mitt Brommanäste.

 

Under dagens promenader i tövädret längs stränderna i Bromma, förvandlades Lexus till en vandrande liten snögubbe. Efter ljummen dusch och tork, låg han sedan tätt intill mig i soffan och vilade, nöjd efter långpromenaderna i vinterlandskapet.

 
 
 
Bromma
 
 
 Alviks Strand
 
 ´´Den unge Strindberg i skärgården´´ Carl Eldh skapade denna skulptur till Strindbergs 60-årsdag 1909. Den göts i brons och sattes upp utanför Eldhs ateljémuseum vid Bellevueparken 1968. En kopia finns sedan 2002 i en park vid Alviks strand, uppsatt av AP-fastigheter. En av mina favoritskulpturer i Stockholm.
 
Omtanke 1998 (Alvik) av Bo Åke Adamsson. Den här statyn är lite märklig. Varför är mannen naken och kvinnan bär kläder? 
 
 
 
 
 
 
 
26 januari - tisdag
 
 
Hemmavandringar
 
 
Paviljongen byggdes 1843 av Carl Kaeding i italiensk nyrenässans. Villan användes som bostad åt hemkomna missionärer, idag privatbostad.
 
 

En stilla vinterdag. Vandring längs stranden bort till Äppelviken.

 

 
(null)
 
 
Det finns ett gammalt vackert hus, med en lika vacker trädgård just intill Mälarens strand i Äppelviken här i Bromma där jag bor. Jag vandrar ofta förbi det här huset som kallas Kulan. Även om huset är fantastiskt vackert så är det ändå trädgården som jag brukar beundra. I april är marken täckt av scilla, helt magiskt vackert. Senare blommar mängder av syrenbuskar runt tomten och jag älskar just de här halvt förvildade trädgårdarna som saknar raka linjer och välordnade planteringar. 
 
Lars Fredrik Blackstadius var bryggare och destillator och ägare av Äppelvikens gård. På 1840-talet startade Blackstadius en brännerirörelse i Stora Sjövillan, som byggdes 1847 och är grannfastighet med Kulan. Bränneriet lades ned 1864 och Stora Sjövillan byggdes om till en mangårdsbyggnad.
 
År 1867 sålde Blackstadius gården till Lars Montén, som var ljusfabrikör i Alvik. 1864 sålde Blackstadius sin gård till Lars Montén. Under senare delen av 1800-talet byggdes därefter huset Kulan som sommarbostad. Monténs systersonson Eric Bergstedt använde Kulan som sommarbostad. Huset är idag permenentbostad, men trädgården börjar nu gå från vild och vacker till bortglömd och ovårdad.
 
 
 
 Med tungan helt rätt i mun på vandring i Minneberg! Hornsbergs strand syns på andra sidan Ulvsundasjön.
 
 
 
 
 
27 januari - onsdag
 
 
 Vandring på Gärdet
 
 
 

Minus 6 grader och koltrasten sjöng försiktigt när vi morgonvandrade.

 

Vid lunchtid gick vi en skön promenad på Gärdet med min dotter, innan Lexus återvände till sitt hem på Blockhusudden igen.

 

På hemvägen lyssnade jag på P1 Kultur som handlade om den nyligen bortgångna Lars Norén. Han skrev i sin sista utgivna dagbok ´´den sjukdom det är att vara människa´´. En man med mycket mörka tankar har gått ur tiden.

 

 

 
 Lexus och jag vilar en stund inne i sängvärmen denna kyliga dag. Han utstrålar verkligen fullständig harmoni.
 
 
 
 
 
 
29 januari - fredag
 
 
 Bryggan vid Karlsbergsjön.
 
 

Tung vandring på Kungsholmen i snö som föll över staden igår kväll. Jag hade förberett mig dåligt då jag glömt att äta ordentligt innan jag lämnade hemmet. Därför gick jag inte hela sträckan runt ön som jag tänkt. Hade det varit före pandemin, skulle jag ätit dagens lunch på något trevligt ställe, men idag var det bara att trava tillbaka hem till spisen.

 

I april förra året hade Stockholm den största smittspridningen och flest antal Covid-patienter inlagda på IVA. Jonathan Unge, född och uppvuxen på Djurgården men nu boende i Malmö, skrev då i sin krönika i Aftonbladet att i Malmö, som då hade låg smittning, kallades stockholmare för ´´Pestinfekterade löss som det borde vara skottpengar på´´. Nu har Skåne större smittspridning och fler inlagda på IVA än Stockholm. Antagligen har de smittats av pestinfekterade löss från Stockholm!

 

 
 
 Kontrasten är brutal...
 
 Planerar fotovandringar inför våren. Jag vet att jag ska måste skaffa snygga ytterkrukor till pelargonerna. Isen börjar lägga sig på Ulvsundasjön.
 
 I slutet av april släpper åter igen Ulf Lundell sina dagböcker och nu kommer två stycken samtidigt. Det blir härlig läsning när våren är som vackrast.
 
 
 
 
 
30 januari - lördag
 
 
 
Bromma kyrka
 
 
 
 
 

Genom en springa i de mörka sovrumsgardinerna lyste fullmånens starka sken rakt i ansikte på mig när jag vaknade vid sextiden. Det var givetvis omöjligt att somna om, så jag bjöd mig själv på frukost på sängen och stannade där länge tillsammans med P1:s Naturmorgon. Minus 10 grader ute.

 

När jag väl lämnat frukosten och sängvärmen, drog jag på mig kläder som för en Antarktis-vistelse och åkte bort till Bromma kyrka för att ta några bilder på en av Stockholms äldsta byggnader. Kyrkan uppfördes under andra hälften av 1100-talet, alltså innan Stockholm grundades av Birger Jarl år 1252. Jag hade väntat in en riktigt vintrig dag för att ta kunna ta bilder av den vackra, delvis vita rundkyrkan. Jag tycker om vitt mot vitt!

 

Hemma i värmen igen drack jag ännu mer kaffe, redigerade bilder mm. och lyssnade på P2:s ´´Text och musik´´ med Erik Schüldt. Stilla musik med poetisk text mellan musikstyckena. Så vilsamt för mig som är extremt ljudkänslig.

 

 

Studentbostäder byggs inne i Bergianska trädgården???

 

När jag fick länken till Förbundet för EKO Parken av en bekant som jobbar i Bergianska trädgården igår, trodde jag först att det var ett skämt. Att Kungliga Vetenskapsakademin, som tillsammans med Stockholms universitet ansvarar för Bergianska trädgården, kan tänkas sälja av mark för byggande av studentbostäder. Inne i trädgården!!! Det här är ju så galet att jag hade svårt att ta in, men när jag till slut förstod att förslaget var på allvar, kändes det som en mardröm.

 

Stockholms/Solnas botaniska trädgård är en mycket vacker och viktig plats inte bara för oss som älskar växter, utan här vandrar alla kategorier av människor och njuter av den underbara miljön. Jag hoppas verkligen att KVA tar sitt förnuft till fånga och glömmer denna hårresande plan. Om inte, så kommer det här självklart innebära massiva protester och jag kommer i så fall givetvis att ansluta mig.

 
 
 
 Kall skymning 
 
 
 
 
 
31 januari - söndag
 
 
 
Hemmasnövandring
 
 
Direktörsvillan
 
 
 

Gnistrande vackert vinterväder och vore det vardag hade jag vandrat långt, men det är alldeles för mycket folk ute på mina vandringsvägar under helgerna. Jag tog trots allt med mig kameran ut en liten stund alldeles utanför min bostad, för att fota snö och blå himmel.

 

 

Idag var det ett år sedan det första fallet av Covid-19 upptäcktes i Sverige.

 

 

Vi går en stund på jorden sjöng Ulf Lundell på 70-talet. Läste i en DN-krönika idag att någon har räknat ut att det gått 107 miljarder människor på jorden. I samma krönika skriver Andrev Walden att Sverige enligt undersökningar är det fjärde sämsta landet i världen när det gäller respekt för äldre. ´´Vi ickegamla tycker att äldre är gulliga, men vi tror inte att de kan lära oss något. Vi gillar dem ungefär som vi gillar katter på internet´´.

 

 

 
Koloniträdgården
 
Snöbär...
 
 
 
 
 
 Innan pandemin
 
 
Vecka 4 för 1 år sedan - Uppgångar och nedgångar, se här!
 
Vecka 4 för 3 år sedan - Syrener i vintern, se här!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Underbara vinterbilder! Svårt att inse att detta är Stockholm, underbart att få uppleva igen.

2021-01-31 @ 21:50:50
URL: http://https://janicke365.blogspot.com
Postat av: Hasse

Vintern är ok nu men lite för kallt tycker jag. Minus 10 grader nu när jag ska åka ut till Djurgården och hämta Lexus!

2021-02-01 @ 07:59:22
Postat av: Mira

Tvärt om hade väl nästan varit värre... Han i kläder och hon naken...

2021-02-01 @ 17:50:00
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Liza

Vintern är verkligen kontrasternas årstid, men det ger i alla fall mig en härlig känsla av väntan, väntan på att få uppleva då allt knoppas och grönskas igen. Tack för fina ord och bilder (som vanligt)

2021-02-02 @ 07:46:32
Postat av: Hasse

Jag tycker nog att det borde vara jämlikt Mira...

2021-02-02 @ 10:20:17
Postat av: Hasse

Jag som skulle leva efter Carpe Diem i år, längtar lika mycket som vanligt Liza!

2021-02-02 @ 10:21:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0