Site Meter

Vecka 27, 2018 - I Roslagens famn

 03.39 på Blockhusudden. Sommarnätterna är fortfarande ljusa!
 
 Kvällarna bjuder ofta på magi, därute på samma Blockhusudde...
 

 
 3 juli - tisdag
 
En aning trött efter resan hem från Italien igår, tvättade jag alla kläder från packningen. Tittade igenom nästan 600 bilder som jag tog i Italien och undrade hur jag ska kunna välja ut ett antal till några blogginlägg framöver. Det kommer att ta sin tid! När jag funderat färdigt, tog jag bilen ut till Djurgården och landade på underbara Blockhusudden igen. Det var fint att få träffa semesterlediga Cecilia och Lexus igen och när vi fikade ute i trädgården hörde jag åter vågorna bryta mot stranden nedanför. Italien är fantastiskt vackert, men jag tycker även mycket om Djurgården och framförallt då Blockhusudden! 
 
Cecilia visade mig sina planteringar vid Rosendalsterrassen och Rosendals slott, där blomsterprakten i år är ännu vackrare än förra året. Härliga färgkombinationer och en harmonisk höjdskillnad bland de olika växterna. Vi träffade några av Cecilias kollegor och diskuterade växter och fotbolls VM. Jag som räknade ut Sverige redan i gruppspelet, blev ännu en gång glatt överraskad att laget fortsätter att ta sig vidare i turneringen. Sveriges slog Schweiz i åttondelsfinalen och nu väntar England i kvartsfinal på lördag!
 
Efter matchen njöt vi av en lugn kväll ute på altanen. Vattnet låg stilla och himlen färgades rosa.
 
 
 
 Den vackra planteringen vid Rosendalsterrassen.
 
Blomsterprakt vid porfyrvasen i Rosendals slottspark
 
Trädgårdsmästarna Heidi och Cecilia framför sina vackra växter vid Rosendals slott. Cecilia har valt växterna och komponerat planteringarna. Tillsammans sköter de här kompisarna allt detta vackra!
 
 Djurgårdsförvaltningens Esteban.
 
Jag pratar fotbolls VM med Heidi och Esteban. Cecilias bild!
 
 
 
4 juli - onsdag
 
Tidigt satt jag med morgonkaffet i trädgården och läste Boken om San Michele av Axel Munthe. Pendelbåten till Lidingö gick förbi och en svag nordlig vind gjorde morgonen frisk. De rosor som rådjuren lämnat ifred doftade ljuvligt och sommarblommorna på altanen har börjat växta till sig och är redan en mycket vacker förgrund mot utsikten över innerskärgården.
 
Det blev en utflykt till Långholmen, där vi i Pålsundet under Västerbron såg vår kompis Pers mysiga gamla träsnipa Tea som nu har sin hemmahamn på denna åtråvärda plats. Nästa mål var att hälsa på Kerstin på hennes rosäng, där några av alla hundra olika rosor, fortfarande blommade vackert. Allt blommade över väldigt fort i årets hetta. Vi pratade en stund med duktiga och vänliga Kerstin innan vi fortsatte mot Stora Henriksvik för att fika. Efter att även ha pratat en stund med trädgårdsmästare Christina, fikade vi i skuggan under det gamla päronträdet. Badstranden nedanför var full av solande människor och i koloniträdgårdarna blommade rosor och perenner i den extrema torkan.
 
När vi kom tillbaka till Blockhusudden, lyssnade vi på Mandelmanns sommarprogram i varsin solstol ute i trädgården. Vi åt körsbär och studerade molnen som då och då skymde solen. En perfekt ledig sommardag! 
 
 
 
Trots den extrema torkan är skogarna inne på Djurgården fortfarande frodigt gröna, även om jag ser att många träd i utsatta lägen har det svårt. Här är en av våra favoritplatser på Djurgården - Vitsippsstigen! Här älskar även Lexus att gå!
 
Cecilia doftar på rosen Alchymist vid Kerstins rosäng
 
 Fika på Stora Henriksvik
 
 
 
 5 juli - torsdag
 
Vi tog bilen till Roslagen och gick längs ån i min barndomsstad Norrtälje för att titta på årets ´´Konst i ån´´, men det här året bjöd inte på något intressant tyckte vi. Det var länge sedan jag besökte Roslagens huvudstad nu, min yngsta syster bor kvar, men min mamma har lämnat livet på jorden för några år sedan. Det är bara sju mils resa, så några gånger om året vill jag besöka min uppväxt-stad som jag lämnade 1975, då jag flyttade till mina drömmars stad!
 
Några byggnader i hamnområdet börjar bli färdiga och jag tycker att det gula huset närmast vägen ser riktigt fint ut. Det ena höghuset reser över de andra byggnaderna och det ska bli ännu ett höghus lite längre ut i hamnområdet. Det här bostadsområdet är omtvistat, många tycker inte om de två höghusen och ville även ha enklare bostäder på platsen. De som köpt lägenheter i fastigheterna är såklart nöjda med det perfekta läget. Själv är jag lite kluven till höghusen, men jag avvaktar med min åsikt tills området är klart.
 
Efter en lunch på stan åkte vi vidare ut till min syster och hennes man som bor på Yxlan, där vi fikade och hade en trevlig stund några timmar. Deras honungsros, Bonica och New Dawn blommade vackert tillsammans med bland annat vita riddarsporrar. Läget vid Furusundsleden är strålande och det är alltid lika fint att komma hit till släktgården. Min morfars far Knut Söderholm köpte den här tomten 1893 och är alltså kvar i släkten än idag.
 
 
 
 
Konsten i Norrtäljeån var inte så mycket att se i år, men den här kanske var lite rolig. Filippa Barkman kallar sitt verk - Still south I went, and west and south again.
 
En mycket märklig syn i min hemstad. Höghus som växer upp i hamnområdet. Det finns många åsikter om dessa höghus, men var det verkligen bättre med två gamla höga betongsilos som tidigare stod här?
 
Har man hund så är det lätt att träffa folk att prata med. I Norrtälje träffade vi Tony Irving som bor i staden och han visade sig vara en mycket trevlig person. 
 
Flammentanz och Norrtäljes fina gamla rådhus.
 
Min kära syster och de vita riddarsporrar som hon en gång fått av mig, när jag i början av 2000-talet hade sommarstuga på Rådmansö.
 
 Systers fina bostad på Yxlan
 
 
6 juli - fredag
 
Cecilia har semester och vi tog bussen in till stan för att äta lunch med min dotter. Det blev en god sallad på gräsmattan i vackra Berzelii park, där tyvärr några hade bosatt sig i magnoliaplanteringen...
 
Ett besök inne i City betyder självklart att jag måste in i Centralbadets trädgård, som var lika lummig och grönskande som alltid. Det syns att växterna här får det vatten de behöver och här märks inget av den snart katastrofala torka som råder i Stockholm och i hela landet. Kungsträdgårdens spegelvända perennplanteringar mot Strömmen, har verkligen blivit fina där jätteprästkragen 'Bröllopsgåvan'  dominerar nu och skapar det som jag tycker så mycket om - perenn-äng-plantering!
 
Planteringen gjordes om förra året och nya växter planterades och jag tror att det även den här gången är Ulf Nordfjell som ritat.
 
Djurgårdsförvaltningen hade sommarfest och jag tittade på Fotbolls-VM där snart alla favoritlag har lämnat mästerskapet. Ikväll var det Brasiliens tur! 
 
 
 
Centralbadets trädgård
 
 
Kungsträdgårdens perennplanteringar 
 
Aconitum 'Arendsii'  - Oktoberstormhatt
Agastache 'After Eight' - Anisört mörkblå
Aster macrophyllus 'Twilight'  - Storbladig aster blåviolett
Astrantia major 'Roma'  - Stjärnflocka rosa
Calamagrostis brachytricha - Diamantrör
Cimicifuga simplex 'Brunette' - Silverax mörkbladigt
Eryngium planum 'Small Blue'  - Rysk martorn blå
Geum totaly 'Tangerine'  - Nejlikrot soft orange
Helenium 'Mardi Gras' 
Leucanthemum 'Bröllopsgåvan'  - Jätteprästkrage
Nepeta grandiflora 'Summer Magic'  - Kantnepeta lavendelblå
Perovskia atriplicifolia 'Little Spire'  - Perovskia lavendelblå
Phlox paniculata 'Blue Paradise'  - Höstflox blå
Rudbeckia 'Henry Eilers'  - Rudbeckia
Salvia sylvestris 'Serenade Pink'  - Salvia rosa purple
Sanguisorba officinalis 'Red Thunder'  - Blodtopp röd
Sanguisorba tenuifolia 'Alba'  - Kransveronika vit
Succisa pratensis 'Small Blue'  - Praktvädd
Thalictrum delavayi 'Splendid White'  - Violruta vit
Verinicastrum v. 'Lavendeltum'  - Kransveronika lavendelblå
 
 
 
Livsnjutare på Blockhusudden!
 
 Trots den här fina supportern, så lyckades inte Sverige vinna över England i kvartsfinalen! 
 
 Nu blommar stockrosorna i Djurgårdsstaden
 
Cecilias vackra komposition!
 

Kommentarer
Postat av: Britt

Även om man tycker ett ställe är fantastiskt på alla sätt så gäller oftast "borta bra men hemma bäst".
Så är det för maken o mig iallafall.
Vilken angenäm uppgift du har framför dig, 600 bilder att välja mellan.
Jag ser fram emot resultatet.
Kan man få fråga Cecilia vad dessa otroligt vackra lejongap har för namn?
Läste även i tidigare inlägg att Cecilia har problem med rådjur.
Är inte mycket för att göra reklam, men gör ett undantag här.
Pröva "Rå-Väck.
Fungerar oftast och även på kaninerna hos oss.
Ha de gott i värmen

2018-07-08 @ 19:36:15
Postat av: Hasse Wester

Jag återkommer om lejongapen Britt! När jag jobbade i Engsholms slottspark de senaste åren använd jag Trico garden mot rådjuren och det fungerade till 100%. Tydligen ha de lärt sig att det inte är något farlig nu. Rå-Väck har inte fungerat för mig, men det är ju så olika på olika platser. Ha det gott i värmen du också!

2018-07-08 @ 21:44:25
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Lejongapen heter Opus Apple Blossom. Ha det gott!

2018-07-09 @ 09:03:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Britt

Tack för upplysningen.
Den ska jag helt klart skaffa fröer av.
Ha de bra o hälsa Cecilia o tacka

2018-07-09 @ 18:50:27
Postat av: Christina GM

Så vackra planteringar vid Rosendals slott! Cecilia har också en väldigt vacker blomsterprakt vid altanen! Gott öga och hantverk!! Trevligt denna gång att få följa med vad som händer i Norrtälje!! De nya Höghusen har vi inte sett! Ser märkligt ut! MEN de gamla silosen (plural?) var ju verkligen förfärligt tråkiga!! (läs: hemska!) Jaa, allt förändras! Ibland blir det bättre...😊 Tack för bilderna och beskrivningarna!! Yxlan är heller inte så dumt i sommartid!

2018-07-17 @ 14:25:33
Postat av: Hasse Wester

Ja hon är duktig Cecilia! Ja Norrtälje har förändrats så oerhört mycket sedan jag var barn i stan. Ibland känner jag inte alls igen mig!

2018-07-17 @ 14:34:30
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0