Site Meter

Vecka 13, 2021 - En sockerbagare här bor i staden

 
Hybridkejsarolvon på Fjällgatan.
 
 
 
 
 
29 mars - måndag
 
 
Ulvsunda slott och koloniområden vid Lillsjön
 
 
Älskade penseer vid Ulvsunda slott.
 
Underbara snöklockor/klosterliljor vid Lillsjön.
 
 En glimt av paradiset eller? Kolloniområdet vid Lillsjön heter Iris och där har Kanal 5 filmat i flera säsonger. I programmet som heter ´´Paradiset Iris´´ får man följa några odlare från vår till höst. Den här lotten har jag dock inte sett i serien! Harmoni är väl fel ord här...
 
Ormhassel i Ulvsunda
 
 
 
 
 
30 mars - tisdag
 
 
Traneberg-Bromma
 
 
Scilla vid Direktörsvillan här hemmavid.
 
De första visipporna för i år hittade jag nedanför Direktörsvillan.
 
 

Idag var det en stor dag i sökandet efter vårblommor! Under Lexus och min morgonvandring såg jag vitsippor alldeles här utanför min bostad! Varje år är det en lika stor händelse och när jag såg dem lysa bland blommande scilla, just intill ett träd i söderläge, jublade både Lexus och jag….

De hade korta stjälkar, men blommorna var stora och som vanligt magiskt vackra. Vitsippor är mina absoluta vårfavoriter i markfloran och när de framöver blommar i stora mattor i skogar och lundar, befinner vi oss i vårens bästa tid!

 

Scillan har nu också börjat blomma i de gamla förvildade trädgårdarna här hemma, där senare gulsippor, svavelsippor och den sällsynta vitsippsrutan ska blomma. Men vi tar en sak i taget, nu är det främst scillan jag njuter av och de cirka 10 utslagna vitsipporna. Någon hade även lagt ut på Facebook, att vita blåsippor blommade i skogen här i närheten. Lexus och jag får väl gå på spaning efter dem!

 

Nu börjar äntligen den här ´´trädgårdsbloggen´´ att göra skäl för namnet, då jag nu kan visa allt fler vårblommor och idag såg jag även svalört och den tidiga lungörten blomma borta vid Johannelunds koloniområde.

 

 
 
Min fina blomsterkompis Lexus,den tålmodige fotomodellen!
 
 Lungört.
 
 
 
Blockhusudden
 
 
 Rådjur betar bland snödroppar och rhododendron i Villa Parkuddens trädgård!
 
 Min älskade kompis!
 
 
 
 
 
31 mars - onsdag
 
 
 

 

 

En sockerbagare här bor i staden…

 

Eftersom jag inte besöker caféer nu i smittans tid, så bakade jag egna kanelbullar här hemma i stället. Det var väl ungefär 40 år sen senast jag höll i en kavel, så jag var aningen osäker och visste att det kunde bli problem att baka i gasugn, där värmen endast kommer underifrån.

 

Bakbord och kavel hade jag just inhandlat och med hjälp av ICA-recept på nätet, satte jag igång – utan några som helst förhoppningar att det skulle bli så som jag ville. Jag försökte även titta på Youtube, men där fanns bara coola unga människor som gjorde sina egna kanelbullar på alla möjliga och omöjliga sätt! Letade länge efter att någon farmor eller mormor hade lagt ut någon film på hur man bakar traditionella kanelbullar, men utan resultat.

 

När jag senare satt där med mitt kaffe och en kanelbulle som faktiskt var riktigt god och lagom fluffig, kände jag mig omåttligt stolt! De som känner mig vet ju att köket inte är min favoritplats i mitt Brommanäste, men idag trivdes jag som en sockerbagare där framför bakbordet.

 

 
 
 Mina tomatplantor växer och behöver snart skolas om till näringsrikare jord.
 
 
 
 
 
 
1 april - torsdag
 
 
Parker och torg på Södermalm
 
 
Scilla- och krokusmattor vid Skanstull ner mot Eriksdalslunden.
 
 

I vanliga fall brukar jag vandra runt Södermalms stränder, en sträcka på drygt en mil, men idag gick jag istället lite kors och tvärs inne på Söder, för att besöka torg och parker. Jag var nyfiken om det hade planterats några penséer eller andra vårblommor i urnor, men jag var tydligen för tidigt ute! Inga blommor varken på Mariatorget, Mosebacke eller Nytorget. I trapp-planteringarna upp mot Fiskargatan vid Mosebacke, såg jag dock en tidig tulpan som började skifta i rött.

 

I stället fick jag inrikta mig på blomsäkra kort så här i början av april, som hybridkejsarolvon, scilla, porslinshyacint och krokus och det räcker ju gott och väl – så länge! I Vitabergsparken placerade jag mig i en solig södersluttning nedanför Sofia kyrka, mitt i en underbar matta av porslinshyacinter och tog mitt födelsedagskaffe och en kanelbulle från gårdagens bak.

 

Vid Skanstull ner mot Eriksdalslunden har det planterats tusentals mörklila krokus i en stor slänt och jag tycker att det blev oerhört vackert och storslaget. Visst kanske det ser lite stelt ut med planterade raderna, men med tiden kommer lökarna att sprida sig och växa samman.

 

Lyssnar på underbara ´´Boken om San Michele´´ av Axel Munthe, fantastiskt uppläst av Krister Henriksson. Kände en stark längtan tillbaka till Capri och San Michele, som är en av de vackraste platser jag sett. Se här!

 

 
 
 Hybridkejsarolvon på Fjällgatan.
 
Stigbergsparken, porslinshyacint och scilla.
 
Här bland underbara porslinshyacinter i Vitabergsparken tog jag mitt kaffe och en bulle från gårdagens bak!
 
 Nytorget
 
 
 
2 april - Långfredag
 
 
Vandring runt Kottlasjön
 
 
 

Den här sköna dagen gick vi årets första vandring runt en av favoritsjöarna i Stockholmsområdet, Kottlasjön på Lidingö där vi bland annat såg att Pernilla Wahlgren vårstäda sin tomt. Längs stränderna hade bävern jobbat hårt och fällt mängder av träd och vid bageri och café Vattenverket påskfikade min dotter, Lexus och jag, utomhus med långt avstånd från andra gäster. Lexus fick salamin på min macka!

 
 
 
3 april - Påskafton
 
 
 
 

Lyssnade till en underbar fågelkonsert i skogsbacken vid Äppelviken, med koltrast, bofink och en underbart vackert sjungande taltrast. Lexus och jag påsklångvandrade på morgonen i ett nästan folktomt Bromma.

 

Idag blev det blev ännu en ute-fika med långt avstånd från andra, eller rättare sagt raggmunk med fläsk, vid Gröna Stugan intill Lötsjön i Sundbyberg, innan vi sakta vandrade runt sjön.

 

Jag har alltid haft svårt för stora helger, men påsken är minst besvärlig och i år blev den mycket lugn och trevlig.

 

 
 
 
 
4 april - Påskdagen
 
 
 Traneberg
 
  
 
Vecka 13 för 1 år sedan, Isolering och naturvandringar - se här! 
 
Vecka 13 för 3 år sedan, Soluppgångar - se här!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Så glada ni ser ut, båda två, på bilden Glad Påsk!
Första gången jag ser krokus planterad i rader, hoppas att de sprider sig snart. Ser pampigt ut!
Jag trodde jag visste skillnad mellan Scilla och Vårstjärna men uppenbarligen inte, är det ingen skillnad?

2021-04-04 @ 21:41:11
URL: http://janicke365.blogspot.se
Postat av: Hasse

Ja det där med vårstjärnans latinska namnbyte slutar aldrig att förvirra. Men..från att ha hetat Chionodoxa så har den placerats i släktet Scilla, men på svenska heter den fortfarande vårstjärna - men en scilla är det nu! Fast jag vet flera som fortfarande anväder namnet Chionodoxa. Ha det så gott Janicke!

2021-04-04 @ 21:49:06
Postat av: Liza

Nu känner jag igen din blogg igen...vårblommorna väller in. Får väl gratulera i efterskott och hoppas du hade en fin födelsedag.

2021-04-05 @ 09:46:27
Postat av: Hasse

Ja jag borde såklart inte skriva den här bloggdagboken under vintern, men jag har ju så svårt att låta bli Liza! Tack jag hade en fin födelsedag!

2021-04-05 @ 10:00:20
Postat av: Janicke

Tack Hasse! I mitt inre kommer jag fortfarande att skilja på Scilla o Vårstjärna, men nu vet jag.
Glad vår till dig och fina nosen!
Antar att det snöar hos dig också ...

2021-04-05 @ 12:37:36
URL: http://janicke365.blogspot.se
Postat av: Anita

Det riktigt ropar våååår om ditt inlägg! Så härligt med alla vårblommor som tar för sig i naturen. Och Lexus, din vandrarkompis är så fin. Och så får jag säga Grattis på födelsedagen ... i efterskott!
Jag är inne och läser dina inlägg varje vecka men har haft problem att kommentera. Sidan har liksom inte laddat klart och mitt i det jag skrivit så har har allt bara försvunnit. Men nu verkar allt som det ska så nu ska jag pröva att kommentera igen.

Ha en fin kommande vecka!

2021-04-05 @ 17:45:54
URL: http://https://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse

Tack så mycket Anita! Ja att kommentera på blogg.se trasslar ofta och många har ledsnat. Ha en fantastiskt vecka du också!

2021-04-07 @ 07:59:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0