Site Meter

Vecka 13, 2018 - Soluppgångar

 
 Blockhusuddens soluppgångar
 
 
 
26 mars - måndag
 
 
Våren är två veckor försenad och har endast nått södra Skåne, sa TV-meteorlogen på morgonen! Att min första fria vår skulle bli så här trög ingick inte alls i mina planer. Om drygt tre veckor åker Cecilia och jag till norra Italien för att bland annat se en mycket spännande trädgård uppe i Sydtyrolen och även där är våren ordentligt försenad, så nu börjar vi bli lite oroliga att vi inte kommer att få se den blomsterprakt som vi tänk oss. Men eftersom vi ska bo vid Gardasjön och även besöka Verona, så vet jag att våren där trots allt hunnit en bra bit, eftersom min dotter befinner sig i området just nu och har skickat bilder på blommande körsbärsträd och knoppande magnolior. Så det blir nog bra! Längtan till Italien är stor nu!
 
Jag läste i Östermalmsnytt att Grand Hotells nymålade fasad har fått fel nyans. Förra veckan monterade man ner byggnadsställningarna och nu ska den sektion som blev klar målas om igen. Bara att bygga upp ställningarna igen! Så kan det gå, det är verkligen inte lätt med nyanser. Grand Hotels fasader ska nu i varje fall  gå i vacker ljus ockra, Hur som helst så kommer den här byggnaden med det ståtliga läget på Blasieholmen, mitt emot det kungliga slottet, att bli mycket fin. Allt ska tydligen att vara klart i slutet av april!
 
 
Utställningen ´´Påskyra´´ i Ulriksdals slotts orangeri
 
 
 
 27 mars - tisdag
 
 
Kattugglan hoade ute i mörkret när jag släppte in katten klockan två på natten och den här starten på tisdagen gick i djurens tecken här ute på Djurgården. Tre timmar senare glödde himlen orangeröd ut mot skärgården.  Sångsvanar, knölsvanar och änder hade startat dagen och gled fram i det stilla vattnet. Barfota på isig mark gick jag ut för att ta några bilder och trots många minusgrader, så var det här årets skönaste morgon. Under Lexus och min morgonvandring ytterligare några timmar senare, besökte vi Isbladskärrets gråhägrar som våryra och skräniga flög runt sina bon. 
 
Idag var det dags för min vandrarkompis Lexus att klippa sig och få en snygg vårfrisyr! Jag körde honom till Hjorthagen där jag lämnade honom tillsammans med ett gäng tikar som han tyckte var spännande...! Efter två timmar hämtade jag en pigg snygging som ingen tik kommer att kunna motstå den här våren på Djurgården.
 
 
 Den här gråhägern vid Isbladskärret har på sig sin nya vårhatt!
 
 
29 mars - torsdag
 
 
På Engsholm hade jag min utsiktsbänk där jag ibland tog fem minuters vila från trädgårdsarbetet, för att blicka ut över vattnet som leder ut i Sörmlands skärgård. Bänken från Byarums bruk blev även en ständigt återkommande vy i sociala medier. Nu kom Cecilia på den strålande idén att jag skulle få ha en utsiktsbänk även hos henne ute på Blockhusudden. I morse smög jag ut tidigt och tog några bilder på bänken i soluppgången. Det var en underbar marsmorgon med åtta minusgrader, ett intensivt fågelliv både från land och till sjöss och ett totalt lugn rådde över den här ljuvliga platsen. Vi har just nu flera klara morgnar med fantastiska soluppgångar och jag lessnar aldrig på att se himlen glöda i öster tidiga morgnar ute på östra Djurgården.
 
Efter morgonvandringen längs Djurgårdsbrunnskanalen med Lexus, började jag vårstäda tomten och det kändes skönt att få ´´arbeta´´ lite igen. Skillnaden i år är att jag nu kommer att sköta en ganska liten tomt, i stället för en stor slottspark och det känns som ett lagom jobb för en PJ som nu framöver mest kommer att betrakta trädgårdar!
 
Idag läser jag i Östermalmsnytt att Grand Hotell nu fått sin rättra ljusa ockrafärg! Så vackert!
 
 
Djurgårdsbrunnskanalen en tidig morgon
 
 Min fina vandrarkompis Lexus har den här veckan varit hos frisören och nu ser vi hans vackra ögon tydligare!
 
 
 30 mars - Långfredag
 
 
I Ulriksdals slottspark ligger det vackra orangeriet från 1700-talet, som Nicodemus Tessin d.y. ritade och som nu för tiden är utställningslokal för Nationalmuseums svenska skulptursamling, men som ibland även används till blomsterutställningar. Idag såg vi utställningen ´´Påskyra´´  där en lång plantering fylld av härliga tulpaner i många olika färger var utställningens höjdpunkt! Just nu är jag så fylld av längtan efter vårblommor att jag rusar till allt som har med tulpaner och andra tidiga blommor att göra.
 
Nu var inte den här utställningen så märkvärdig, men tulpanplanteringen gjorde trots allt min dag! Tillsammans med Cecilia och min dotter, fotade jag en stund i det vackra orangeriet innan vi åt en god lunch i Ulriksdals slottscafé. Trots en strålande solig dag var vindarna isande kalla och vi väntar otåligt på den riktiga vårvärmen. Blomsterutställningar som den här påskyran, får oss dock att inte tappa tålamodet!
 
 
31 mars - Påskafton
 
 
05.20 gick jag ut för att möta morgonen och se himlen i öster glöda över det stilla vattnet. Den här veckan går ju i soluppgångarnas tecken här ute på Blockhusudden och ingen morgon är den andra lik. Koltrasten sjöng som vanligt sin vemodiga och nästan smärtsamt vackra sång borta vid Parkudden, det var marsmorgonkallt och en av Siljas fartyg var på väg in mot Värtahamnen.
 
Det är verkligen en lycka att få se dessa gyllne mornar med utsikt över inloppet till Stockholm. Efter morgonens fotostund, gick jag lite frusen in igen för att försöka somna om, vilket givetvis var omöjligt. Mina kära sov fortfarande, både den tvåbenta och den fyrbenta, när jag drack mitt te och försökte med den omöjliga uppgiften att i text beskriva en morgon på Blockhusudden.
 
Tillsammans med mina nära och kära åt vi en underbart god påskmiddag på Blockhusudden!
 
 
 
1 april - Påskdagen
 
 
Solen har gömt sig bakom tjocka moln efter flera dagar med klarblå himmel och ostliga vindar drog in över Blockhusudden. Det blev ett mysigt kalas idag också då en viss stockholmsvandrare fyllde år och min önskan om världens godaste morotskaka slog in! Tack för det Cecilia! 
 
Jodå, jag gick på ett aprilskämt från dottern i år också, att Messi blivit skadad och blir borta i tre veckor! 
 
 
 
Cecilias fantastiska morotskaka!
 
Och under löven knoppas blåsipporna!
 
(null)
Vackra blommor från syster!
 

Kommentarer
Postat av: Britt

Även om soluppgångarna är fina så är Lexus ännu finare nu när han blivit vårfriserad.
Jadu, man är verkligen svältfödd på vårblommor.
Hos oss blommar krokusen i alla färger uppblandat med vitt igen!!
Fick ca 10 cm snö igen i veckan.
Hoppas ni får se blomprakten i Italien.
Underbara Gardasjön, vår favorit är Limone som vi besökt flera gånger.
Nu ser vi fram emot 15 plusgrader o sol till nästa helg och vårens ankomst.

Ha de gott

2018-04-01 @ 17:50:53
Postat av: Janicke

Barfota! Tok!!
Hägern med hatt är en höjdare. Liksom blåsipporna, det tar sig! Och så Lexus förstås, han är verkligen en goding.

2018-04-01 @ 19:59:09
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Kerstin

Tack för berättelsen om underbara tidiga morgnar på Djurgården. Där har man vandrat mycket med sin hund .Utlokaliserad nu och längtar hem !
Vår resan blir säkert perfekt . Har familj i norra
Italien och där är det vår. Med en önskan om fortsatta fina upplevelser alla lediga dagar .

2018-04-02 @ 00:55:38
Postat av: Hasse Wester

Vad kul att du gillar Gardasjön Britt!

2018-04-04 @ 12:48:02
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Häger, blåsippor och Lexus! Sämre kan man ha det Janicke!

2018-04-04 @ 12:49:11
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack för att du orkar läsa mina texter Kerstin! Ja Italien blir perfekt nu snart!

2018-04-04 @ 12:50:07
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christina GM

Trevlig läsning! och Vackra bilder! Intressant att få ’hänga med’ på utställningar och upplevelser! Tack!

2018-04-06 @ 09:24:57
Postat av: Hasse Wester

Fint att du hänger med Christina!

2018-04-06 @ 09:31:52
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0