Site Meter

San Michele - Capri

 
 
 
Länge har jag längtat till Capri och under senare år har även längtan just till Axel Munthes San Michele i byn Anacapri varit stark. Så det blev en högtidlig vandring på den smala gränden Viale Axel Munthe fram mot entrén. En svensk flagga vajade när vi kom fram och han kunde inte valt en vackrare plats som bostad den gode Axel.
 
När jag skriver detta läser jag hans bok - Boken om San Michele - där berättar han att han första gången besökte ön som 19 åring år 1876 och blev redan då förälskad i platsen. 1888 flyttade han till ön och var då sysselsatt med sin läkarpraktik. Historien om Axel Munthe är lång och spännande och jag tänker inte ge mig in i allt som hände i hans liv på Capri. Vill man veta mer kan man läsa hans bok, eller studera Wikipedia här!
Ju längre in i boken jag kommer, desto mer tycker jag om Axel Munthe och hans tankar. 
 
Det var nästan en religiös känsla att vandra genom den långa pelar-pergolan fram, där blåregn och vinterjasmin fyllde pergolans tak och jag tänkte att jag nog skulle vilja besöka den här fantastiska platsen även när blåregnet blommade. Pergolan stod klar år 1900. I slutet av pergolan öppnade sig den nästan overkliga utsikten med hamnen långt där nere och längre bort anande man Neapelbukten med Neapel, Sorrento och vulkanen Vesuvius.
 
Jag brukar försöka notera det mesta som växer i trädgårdar som jag besöker, men om jag ska vara ärlig på blev jag så besatt av den hänförande utsikten, att växterna denna gång kom i andra hand. Men vi kom hit i hortensiablomningen och agapanthus blommade längs pergolagången. I den här magiska trädgården växer också bland annat paraplypinje, cypresser, kamelior, azaleor, blåregn, rosor, myrten, ginst och jättepalmlilja.
 
Det här platsen bevarar jag bland mina finaste trädgårdsminnen!
 
 
 
 
 
 
På San Micheles hemsida kan man läsa det här om trädgården:
 

Man kan finna flera paralleller till Villa San Michele. Munthes egen villa, Stengården, ( idag kallad Hildasholm) i Leksand  kan med sin tydliga förankring i det nationella betraktas som en kontrast till det italienska hemmet. De brittiska influenserna syns förvisso även här, men trädgården ordnas inte av Axel Munthe utan av hans engelska hustru Hilda Pennington Mellor.

 

 Victorias villa Solliden på Öland gjordes delvis som en replik av Villa San Michele. Man känner till exempel igen en del fönster och mosaikarbeten. Närmast huset gjordes en pergola och en terrass med trappor vilka klart alluderar på Caprivillans trädgård och som utgör den förmedlande länken till omgivningarna. Trädgården i övrigt har dock inte mycket gemensamt med  förebilden.

 

En mer fruktbar jämförelse är skulptören Carl Milles hem Millesgården på Lidingö utanför Stockholm. Millesgården tillkom delvis samtidigt som Villa San Michele. En av Carl Milles drivkrafter var, förutom att ordna en utställningsplats för de egna verken, att skapa en italiensinspirerad miljö. Milles besökte Italien åtskilliga gånger, men hade förmodligen inte varit på Capri när han började planera sitt hem. Han kan ändå ha känt till Villa San Michele, som ju var en stor sevärdhet redan under 1900-talets första decennier. Långt senare uttryckte han också sin beundran för Villa San Micheles pergola.

 

Det finns en del likheter mellan villornas ägare, båda hävdade till exempel att de varit sin egen arkitekt och båda strävade efter att mytologisera sitt liv och sitt hem.

 

En annan parallell är poeten Gabriele D’Annunzios villa Vittoriale vid Gardasjön i norra Italien, och som uppfördes under 1920- och 1930-talen. Här finns bland annat samma storslagenhet och dramatiska läge.

 
 
Axel Munthe
 
 

Kommentarer
Postat av: Britt

Håller med dig, vissa platser får en att känna en andäktig känsla. Och San Michele tillhör dom.
Men det var ju tur för oss att inte Herman Göring fick fram kosing till huset.
För då hade vi aldrig fått uppleva all denna skönhet.
Ha de gott

2018-07-10 @ 14:50:32
Postat av: Hasse Wester

Ja det var verkligen tur Britt! Ha det gott!

2018-07-10 @ 18:14:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: i5wed

i5wed thanks a good deal this amazing site is usually formal and simple


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0