• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Djurgården blommar vecka 22

  Vackra tulpaner på Galleriterrassen - Prins Eugens Waldemarsudde.
   
  Rosendals slottspark som blev så galet vacker denna vår!
   
  Delar av slottet renoveras och är mycket svårtfotograferat!
   
  Planteringarna vid Nordiska museet heter Kullatäppan.
   
  Bukettapeln vid Lusthusportens park är magnifik!
   
  Hästkastanjerna blomning går mot sitt slut
   
  Den ljuvliga narcissen Petrel - min favorit i år!
   
   Buskpionerna på Blockhusudden börjar blomma som bäst nu. Då åker vi till Gotland! Så kan det gå! Det känns som man alltid är borta när de blommar sin korta tid.
   
   Cecilia och Lexus njuter av den vackra Buskstjärnblomman vid Kärleksstigen/Isbladskärret. Mitt i allt det vackra här hemma på Djurgården, så tror jag att Cecilia drömmer lite om Gotland, dit vi åker i morgon!
   
   Det är ovanligt mycket midsommarblomster i år! Fantastiskt!

  Täcka uddens syrener

   
   
   
  Wikipedia berättarVilla Täcka udden är en grosshandlarvilla på Djurgårdsvägen 250 på Södra Djurgården i Stockholm. Byggnaden uppfördes 1869–1870 efter ritningar av bröderna Axel Kumlien och Hjalmar Kumlien. Sedan 1958 har huset använts som representationsställe för SEB och Investor.
   
   
  Den här stora välskötta parken passerar jag ofta under mina vandringar på Djurgården och följer årstidernas förändringar. Syrenerna blommar fantastiskt nu, men trädgården har just avslutat en annan viktig period, då stora vackra magnolior blommar ner mot strandpromenaden. Här inne finns även en av de Stockholms vackraste ekar och några enormt stora bokar, både blodbok och vanlig! Parken/trädgården omsluts av smidesstaket med välklippta idegranshäckar och tuja.
   
   
  Det här är Wallenbergs plats på Djurgården och som egentligen saknar det mesta av det jag vill uppleva i en en trädgård. Jag trivs bäst när det vilda blandar sig med det tuktade. När det är lite ruffigt. Här är allt perfekt. Kanske en av Stockholms mest välskötta trädgårdar och som har en mycket duktig trädgårdsmästare, 
   
   
  Jag tycker mycket om när syrenerna och magnoliorna blommar här och jag älskar de mäktiga träden, men det här är ett trädgårdarnas finrum, som jag sneglar in i med en något motvillig beundran.
   
   
   
   

  Tulpanlycka i Rosendals slottsträdgård

   
   
  25 maj 2019
   
   
  Bilderna i det här inlägget  har Cecilia och jag tagit tillsammans!
   
   
  Jag har följt vår- och sommar planteringarna i Rosendals slottsträdgård i många år nu, men jag har aldrig tidigare sett en vackrare vårplantering än årets fantastiska skapelse. Dessa planteringar med tulpaner och narcisser i underbara kombinationer och i varierande höjder, blir till ren lycka för en trädgårdsälskare. Det var inte alls konstigt att deltagarna i vandringen som handlade om trädgårdsarkitektur här förra veckan, applåderade trädgårdsmästaren Cecilia, som tillsammans med Heidi skapat allt detta vackra.
   
   
  Som vanligt är det tråkigt att inte fler hittar hit, trots att slottsparken ligger just intill Rosendals trädgård där mängder av fika-trädgårds-människor trängs. Så ett tips till besökare vid Rosendal är att gå några hundra meter till och titta in i slottsparken bakom slottet. Ni kommer inte att bli besvikna, men skynda på, om några veckor byts lökväxterna ut mot sommarblommor! 
   
   
  Jag hoppas och tror att fler kommer att hitta hit, när den nya bron som kommer att gå från museiparken vid Sjöhistoriska museet, över till Rosendal just nedanför slottet, kommer på plats nu i sommar.
   
   
   
  Årets lökväxter är:
   

  Tulpan – Flaming flag, lila-vit

  Tulpan – Paul Scherer, mörklila

  Tulpan – Mistress, rosa-vit

   

  Narciss – Cheerfulness, vit

  Narciss - Yellow Cheerfulness

  Narciss – Petrel, vit

   

  Hyacint - Midnight mystique

  Hyacint – Top Hit, ljuslila

   

   
   
   
  Trädgårdsmästare Cecilia och Lexus.
   
   Djurgårdsförvaltningens duktiga trädgårdsmästare Heidi och Cecilia. Efter Cecilias idéer skapar de tillsammans allt detta vackra!

  Pensionat Granparkens trädgård i fruktblomningens tid

   Bilden tagen av Tobias Bjerngren Wester 22 maj
   
   
   
  24 maj 2019
   
   
   
   
   
  Granparken i Norrtälje är en mycket vackrare plats än vad namnet berättar - granar är inte mina favoritträd. Visst finns det ett område med granar här, men största delen av den här stadsdelen i Norrtälje innehåller mest gamla trädgårdar med fruktträd och lövträd som bildar en mjuk vacker grönska runt de gamla trävillorna. Här finns sedan 1886 Pensionat Granparken, vars trädgård så här i slutet av maj är en dröm av fruktträdsblomning. Den gamla vackra byggnaden är verkligen inbäddad i rosa och vitt, rosa från prydnadsaplarna och vitt från de ´´riktiga´´ äppelträden. 
   
  Till ett av pensionatets grannhus, kom min mor som 2-åring 1927 med sin familj från skärgården och tillbringade sin barndom på den här vackra platsen.
   
  Förra året sa min systerdotters man Tobias som jobbar på pensionatet, att jag nog borde komma och fotografera den fantastiska fruktträdsblomningen i trädgården. Då hade jag inte möjlighet. I år försökte han igen och den här gången tog bussen upp min barndomsstad Norrtälje för att träffa Tobias och äntligen få möjlighet att fotografera träden. Under onsdagen den 21 maj hade han själv tagit fantastiska bilder av träden som befann sig i sin bästa blomstertid. När jag anlände två dagar senare hade det regnat och blåst, vilket gjort att hälften av blommorna lämnat trädkronorna från de rosa prydnadsaplarna och lagt sig som en vacker matta över gården.
   
  Efter min fotorunda kom Tobias ut med mat och jag valde bordet där de nedfallna blommorna lagt sig tätast. Det fick bli min duk! Underbar mat och Pensionat Granparkens egen öl, gjorde det här till en mycket trevlig lunchstund under det blommande taket. Hit återvänder jag gärna!
   
   
   
  Från Pensionat Granparkens hemsida:
   
  Pensionat Granparken byggdes år 1886 av Hanna Lind med familj. Redan då var Norrtälje sedan länge känd som kurort, berömt för sitt kall- och varmbadhus och bl.a den välgörande leran från Kvisthamraviken. Promenader i granskogen i anslutning till pensionatet, därav namnet Granparken. De speciellt inplanterade tyska granarna som finns här, ansågs vara mycket hälsobringande. Under denna tid sägs det, att det fanns ett hundratal pensionat i Norrtälje. Hit kom gästerna med ångbåt och tåg. De stannade ofta hela sommaren med sin familj.
   
   
   
  Tobias!
   
   
   
   

  Sinnenas trädgård i hästkastanjernas tid

   Den påkörda skylten får representera ormen i paradiset! 
   
   
  23 maj 2019
   
   
  Sinnenas trädgård som ligger intill Vasaparken, går nu in i sin vackraste tid. De åtta gigantiska hästkastanjerna som omfamnar den här platsen blommar nu och väntar på att rosenhagtorn och buskpionerna inne i trädgården ska följa med.
   
  Den här regniga men sköna dagen vandrade jag sakta med mitt paraply genom det grönskande Röda bergen med alla sina täppor, bort mot Vasaparken där jag drack mitt kaffe inne på anrika Café Ritorno där folk har fikat sedan 30-talet och vidare till Sinnenas trädgård. Jag, trädgårdarna och naturen njöt av regnet som i varje fall gör gott för den ytliga växtligheten och som spolade bort damm och pollen från ´´gator och torg´´. 
   
  Vi är mitt inne i syrenerna tid och då brukar jag vara på plats på Söder eller runt Prins Eugens Waldemarsudde med min kamera, men jag känner att jag har har fotograferat dessa platser i syrentider så många gånger att jag i år ligger lågt! 
   
   
  Så här skrev jag i min bok Stockholms gröna rum:
   
  En stor del av trädgården är av lundkaraktär, där den mest iögonfallande blomningen infinner sig i slutet av maj eller i början av juni, då hästkastanjernas vita blommor svävar högt över det karminröda hagtornet. Tillsammans med de stora buskpionerna i vitt och rosa bildar de en fantastisk blomprakt. Mitt i detta lilla blomstrande paradis ser jag ibland äldre människor sitta på bänkarna. De ser ut att njuta av det gröna rummet som låter dem följa växternas utveckling och glädjas åt när vita löjtnantshjärtan börjar blomma eller när schersminbersån fylls av de kritvita blommorna som bjuder trädgården på de ljuvligaste av dofter.
   
   
   
   
   
   

  Hästkastanjer med missfärgade stamskott

   
   
   Det finns två stora hästkastanjer i Humlegården, där stamskottens blad verkar sakna klorofyll och är ljusgula i stället för friskt gröna, som bladen är högre upp i kronan på samma träd.
   
  Vem brukar jag fråga om jag fastnar i växtvärldens många problem och det här är svåra grejer? Jo Lars Forslin som är en gammal trädgårdskompis, trädgårdslärare på Hvilan och mycket duktig på växter. Han funderade, tog kontakt med Eric Danell som är docent i växtfysiologi och tillsammans kom de fram till följande:
   
  En mutation måste ha skett tidigt i stammens utveckling så att de levande celler med receptorer för adventivknoppbildning antingen saknar kloroplaster eller också saknas deras förmåga till klorofyllbildning. Mutationen kan vara spontan, eller inducerad av mikroorganism. Knoppmutation med andra ord.
   
  Forslin fortsätter att fundera - Jag läser att det finns svampar som producerar cytokinin, ett växthormon som stimulerar produktionen av sidoskott. I vissa fall blir skottbildningen ohämmad som vid häxkvastar. Även i det här fallet ser det ohämmat ut. Dessutom verkar knopparna ha muterat till att skapa klorofyllfria blad, som sagt!
   
  Och han fortsätter - jag hittade en uppgift om häxkvastar. Det är sporsäckssvampar av släktet Taphrina som producerar cytokinin som leder till abnorm sidoskottsutveckling hos trädet.
   
   
   

  Asknäs fruktallé på Ekerö

   
   
   Asknäs gårds allé leder fram till Ekerö kyrka och är med sina 700 meter, Sveriges längsta fruktallé. Träden planterades 1895 med 7 meters mellanrum och idag finns mellan 140-150 träd i den vackra allén som börjar med päronträd, men de allra flesta är äppelträd. Eftersom det är olika sorter, så blommar de också vid lite olika tider och jag kommer aldrig att kunna ta drömfotografiet när hela allén blommar. 
   
  Inventeringen år 2000 visade att 75 av träden var kvar från första planteringen 1895.
  De äldsta träden är i dåligt skick och det är inte så konstigt eftersom äppelträd normalt inte bli så gamla. Vid en senare inventering 2015 fanns här 112 äppelträd och 21 päronträd.
   
  Idag den 22 maj 2019 då jag besökte platsen såg jag att många nya träd planterats, ungefär 70 st. och jag läser att arbetet utfördes 2017 då både gamla och nyare sorter användes och som tur var fanns namnskyltar kvar på de flesta. Samtidigt med planteringsarbetet, beskars även alla äldre träd. De nya träden planterades med nätkassar av kycklingnät för att förhindra sorkangrepp och det är den härdiga och starkväxande grundstammen A2 som använts.
   
  Några av de nyplanterade träden är:
   
  • Amorosa
  • Cox Orange Pippin
  • Folke
  • Gyllenkroks astrakan
  • Rubinola
  • Silva
  • Sävstaholm
  • Transparante Blanche
   
  När fruktallén fyllde 100 år fanns dessa gamla sorter, men vad som finns kvar idag är osäkert:
   
  • Alexander
  • Antonovka
  • Bismarck
  • Charlamowsky
  • Höstbergamott
  • Oranie
  • Gravensteiner
  • Sävstaholm
  • Åkerö
  • Ölands kungsäpple
   
   
  Sedan 1947 sker det en årlig blomningsfest när träden blommar. Efter en gudstjänst i Ekerö kyrka samlas man för att gå genom den blommande allén och upp till Hembygdsgården, ledda av spelmansmusik (Sveriges Hembygdsförbund 2013). 
   
   
  Vattning av de nyare träden.
   
   
   
   

  Trädgårdsarkeologi vid Rosendals slott

   
   
  21 maj 2019
   
   
  I ett samarbete mellan Djurgårdsförvaltningen, Arkeologerna, som är en del av myndigheten Statens historiska museer och Nivå Landskapsarkitektur, har området kring Rosendals slott genomgått en trädgårdsarkeolgisk undersökning mitt i årets vackraste tid. 
   
  På gamla kartor har man hittat gångsystem från en trädgård på ängen öster om slottet, som på 1800-talet hängde ihop med slottsparken. Med moderna instrument som laser mm, har de grusade gångarna hittats på någon decimeters djup och i den bortre delen av ängen har även en upphöjd sittplats spårats, där det troligen även funnits ett lusthus.
   
  Det grävdes också runt, och väster om slottet och även här har trädgårdsgångar hittats. På en av kartorna syns det att på baksidan av slottet, där idag den vackra trädgården ligger, har det varit grus. Trädgården är just nu inne i en fantastisk period, där mängder av tulpaner och narcisser gör platsen till ett litet gömt paradis. Som vanligt verkar det vara svårt för folk att hitta hit, trots att slottet med den vackra parken ligger just intill det populära och mycket välbesökta Rosendal trädgård. Som en av landskapsarkitekterna sa: När folk hör Rosendal, så tänker man kaffe och bulle!
   
  Den här underbart varma kvällen då fåglarna höll de vackraste konserter, gick vi i två timmar och lyssnade på de duktiga arkeologerna och landskapsarkitekterna och när vi kom in i slottets trädgård bland tulpanerna, fick Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia en applåd för allt det vackra hon skapat.
   
  Det blev en mycket intressant och trevlig vandring och med ny kunskap om slottsparken, kommer jag säkert att tänka tillbaka och försöka göra mig en bild av hur det en gång såg ut här, nästa gång jag besöker Rosendals slottspark - vilket jag gör ganska ofta!
   
   
   

  Muralmålningar i Stockholm

  En efter en poppar de upp i stan och senast är den 25 meter höga (störst i Stockholm) vid Skanstull. Vanlig graffiti är något som bara stör och förstör tycker jag, men det här ju något helt annat. Om en byggnade har en tom tråkig gavel, så är sådana här verk mycker mer upplyftande!
  Sedan kan man tycka vad man vill om motiven. På håll tycker jag att den här senaste nog är bäst. Den på Hagagatan är lite för mycket kan jag tycka! 
   
   
   
   
  Konstnärsduon Klive och Kaous Graffitisthlm som skapat detta 25 meter höga konstverk vid Skanstull 2019. 
   
  Muralmålning i hörnet Svartensgatan-Fiskargatan på Södermalm. Tvillingbröderna Otávio och Gustavo Pandolfo som utgör konstnärsduon Osgemeos har målat i snitt åtta timmar om dagen i drygt en vecka, upphissade i en lyftkran som de själva styr.
   
  2017 skapades den här muralmålningen på en tom husgavel på Hagagatan 13 i Vasastan. Konstnärerna heter Alex Culafic och Carl-Adam Kjellström.

  Sol, regn och dimma på Österlen

   
   
   

  torsdag 16 maj 2019

   

  Sol, regn och dimma är det bästa som jag vet...

  Cecilia och jag tog bilen ner till Österlen för att bland annat se äppelträden blomma. GPS:en var först inställd på Hallamölla vattenfall som ligger en bit från Brösarp och vi möttes av ett soligt men blåsigt landskap. Fallet är Skånes högsta med en sammanlagd fallhöjd på 23 meter och jag har sett det några gånger tidigare. Nu blev jag lite besviken eftersom den gamla gångbron som tidigare gick över den högsta delen av fallet, var borta. Annars njöt vi vattnet som forsade och omgavs av den skira ljusgröna växtligheten. Eftersom vi visste att fredagen skulle bli regnig, tänkte vi hinna med att se flera vackra platser den här första dagen på väg ner mot vårt boende utanför Skillinge.

   

  Rapsfälten var fler än jag minns under mina tidigare besök här nere och trots den nästan ilsket gula färgen, är det en fantastisk vacker syn när alla fälten färglägger Österlen. Eftersom Cecilia aldrig tidigare besökt Djupadal och min gamla kurskompis Gustav Mandelmann, gjorde vi ett försök att få träffa mannen, som nu för tiden är TV-idol tillsammans med sin Marie. Givetvis var det TV-inspelning när vi kom, men vi vandrade i varje fall upp till ensamma trädet och jag är glad att detta hagtornsträd klarade av förra årets extrema torka. Gullvivor blommade på de böljande kullarna med havet i bakgrund och jag älskar verkligen det här mjukt formade landskapet. Mandelmanns gård är beläget på en mycket vacker plats och nu såg vi att ett nytt stort växthus byggs och att nya träd väntade på att bli planterade. Jag hoppas bara att inte utvecklingen av gården gör att platsen tappar sin charm…

   

  Nu gällde det att försöka fota äppelträd i blom innan regnet och jag visste sedan tidigare att det finns ett fält i närheten av Vik, som brukar blomma tidigt och där träden fortfarande är vackert formade. Annars är de allra flesta odlingar med alla tusentalsträd här nere små och formade för att lätt kunna skötas och skördas. Olika sorter blommar också olika tidigt, men vi hade tur – det här fältet var som ett fantastiskt blomsterhav och vi stannade för att fotografera. Det var just den här synen som vi hoppats att se! Se mer från mitt besök 2011 här!

   

  Vi handlade mat inne i Simrishamn innan vi åkte vidare till Ola-Nils gård där vi hade hyrt en mycket trevlig liten lägenhet. Gården låg som så många andra skånska gårdar, ute på ett fält omgivet att olika grödor. Självklart även av raps! Här fanns allt vi behövde och avsaknaden av TV var helt perfekt! Vi somnade till vinden som ökade i styrka och under natten föll regnet utanför vår varma mysiga lägenhet.

   

   

   Äppelträden blommar i solskenet...
   
  ...och i dimman!
   
   Med ögon känsliga för gult!
   
   Cecilia är glad vid Mandelmanns ensamma träd!
   
   Gullvivior på kullarna ovanför Mandelmanns gård Djupadal.

   

   

  Fredag 17 maj

   

  Och regnet föll som väntat. Nästan hela dagen, men vi var beredda och hade bestämt oss att inte gnälla, utan göra det bästa av dagen och det gjorde vi verkligen! Vi började med att åka mot Ystad för att besöka Åbergs trädgård och café. Med regnkläderna på gick vi i störtregnet ute i plantskolan och Cecilia hittade några perenner som hon köpte. Här finns en fin visningsträdgård, där bland mycket annat nävor och akleja nu blommade.

   

  Vi fortsatte in till Ystad och det blev vandring med paraply i den mysiga staden. Runt klostret var det som vanligt väldigt vackert, trots vädret. I den mycket fina rosenträdgården intill klostret blommade vita tulpaner och rosa clematis och jag skulle så gärna vilja se den här platsen i rosornas bästa tid.  Vi åt våfflor inne på Bäckahästen innan vi återvände österut till Simrishamn där vi bland annat besökte Apotekarens trädgård. Men huvudsyftet med besöket i stan var att köpa Ulf Lundells nya bok Vardagar 2 i hans galleri Rockhead art. Det var ett ganska stort galleri där hans tavlor hängde i flera lokaler och jag önskar att jag kunde tycka om hans konst på samma sätt som jag njuter av hans musik och böckerna! Men det går inte! Vi köpte den signerade boken och det kändes fint att få inhandla den just här i galleriet.

   

  Vi hamnade i den mycket vackra byn Gislöv och här fick vi uppleva stor trädgårdslycka när vi såg Helge Lundströms hus och trädgård, som fångade in oss med en kritvit blommande blomsterkornell, som är bland de vackraste prydnadsbuskar jag vet. Helge Lundström var en omtyckt konstnär som bland annat under 30 års tid skapade fantastiska, 100 kvadratmeter stora äppeltavlor på Kiviks marknad. Han var även en av Sveriges stora trädgårdsprofiler och lät anlägga ett 40-tal trädgårdar och även trädgården vid föräldrahemmet här i Gislöv. Vi blev kvar länge för att beundra framsidan av huset, där en stor magnolia just blommat klart för i år, en helt fantastisk blomsterkornell lyste som ett smycke, blåregn som tyvärr endast blommade invid väggen vid vårt besök, svavelpioner, vinteriberis, gul trädpion och mycket annat vackert. Nästan lika lockande  och välkomnande som blomsterkornellen, var den formade benveden som var placerad över entrédörren. Våra kameror gick varma!

  Helge gick ur tiden 2011, 88 år gammal.

   

   

   Vi gick ner mot havet denna dimmiga morgon.
   
  Örnahusens strand
   
  Helge Lundströms fantastiska trädgård i Gislöv.
   
  Blomsterkornell och formklippt benved.
   
  Runt klostret i Ystad är det alltid vackert och här kom jag på Cecilia när hon trampade i planteringen för att ta bra bilder...
   
  Den mycket vackra rosenträdgården vid klostret i Ystad.
   
  Carolina Falkholts muralmålning ''Armlängds avstånd´´ i Simrishamn.
   
  Gislöv
   
  Ola Nils gård vid Örnahusen där vi bodde.
   
   

   

   

  lördag 18 maj

   

   

  Vi gick ner mot havet på morgonen, längs en grusväg genom dimmiga rapsfält där gårdarnas syrener just gått i blom. hade tre olika väder under våra dagar här på Österlen. Sol första dagen, regn igår och nu dimma som mjukt och vackert bäddade in hav och landskap. Vinden hade lämnat Skåne och havet sköljde stilla in vågor mot stranden efter gårdagens hårda väder. Trift och månvioler blommade efter vägen och vid havsstranden vandrade flera gravänder omkring i tången som spolats upp på stranden. Det var en stilla och magiskt vacker lördagsmorgon och jag hade verkligen längtat efter dimma, som är så lugnande och vackert.

   

  Det var dim-fotografering som gällde den här dagen och vi började med att återvända till Helges Gislöv för att ta ännu några fler bilder. Det var nu magin blev fulländad. När vi ännu en gång beundrade växterna vid huset, sjöng en näktergal vid granngården – samtidigt som en gök hördes på håll! Fantastiska växter, en näktergal och en gök! Det var nästan svårt att ta in!

   

  Färden gick upp mot Kivik och vi passerade ännu en gång fältet med de vackra äppelträden där vi nu tog ungefär samma foton som under torsdagen, men nu i dimma och jag tycket att det var vackrare än när himlen var blå. Nästa stopp var Knäbäckshusen, där det skulle bli dop nere vid havet i det lilla kapellet och då menar jag verkligen lilla! Över den mycket vackra stranden låg dimman tung och vi kunde inte se det höga berget borta vid Stenshuvud nationalpark. Backsippornas fantastiska förställningar hade droppar av regn och dimma och ärttörnet blommade. Jag lade märke till att hägg och syren inte alls är lika vanligt här nere som hemma i Stockholm och syrenerna på Gotland är ju i en klass för sig. Även på Öland svämmar syrenerna över den här tiden. Men här bjuds ju på så mycket annat, som de mörkrosa prydnadskörsbärsträden som finns överallt! Jag antar att det är sorten ’Kanzan’  som blommar så här sent. Österlens landskap blev jag förälskad i första gången jag kom ner hit på 90-talet.

   

  På väg ner mot Kiviks musteri ropar Cecilia att jag måste stanna bilen. Dels växte mängder av blommande ramslök invid vägen mot en gammal vacker stenmur och senare såg hon ett stort vackert fält av ramslök inne i skogen. Jag vet ingen som pejlar av allt man passerar, som Cecilia! Hon ser allt och jag älskar det. Själv är jag inte alls lika uppmärksam, utan ser mer helheten av landskapen. Vi Kiviks musteri åt vi grillbuffé och handlade cider och lemonad.

   

  Äntligen fick jag uppleva Esperöds arboretum i Kivik. Det var ett fantastiskt vackert arboretum där magnolior blommade bland stora ytor av blommande ramslök inne i de vackra lundarna.  Här fanns både poppelmagnolia och junimagnolior som blommar i juni-juli och där vissa är 25 meter höga och vi såg även många ovanliga träd som kantade gångarna. Jag tycker bäst om ytorna med de mjuka lövträden där markfloran blir så vacker, men här inne är det dock barrträd som dominerar, många ovanliga cypresser och tuja. En fantastisk plats som ska få ett eget blogginlägg framöver.

   

  Vi fortsatte följa vårt späckade program och begav oss till den engelska trädgården i närheten av Kivik, på vägen ner mot Stenshuvuds nationalpark. Jag hade hört talas om trädgården som skapades 2005, men det har aldrig blivit av att besöka platsen. Den 3000 kvadratmeter stora trädgården är inspirerad av just engelska trädgårdar och innehåller många små rum. Nu blommade prunus, prydnadsaplar och syrener tillsammans. Vackra tulpaner och tidiga perenner blommade i alla planteringar. Det är en fin liten trädgård, men som nog har sin vackraste tid när rosor och sommarperenner blommar.

   

  Innan vi avslutade våra underbara dagar i sol, regn och dimma, gjorde vi ett blixtbesök hos min bror och hans fru som befann sig med husbilen i Simrishamn, för att sedan besöka vår trevliga kompis Lillebeth i hennes vackra lilla trädgård i Borrby. Det blev en perfekt avslutning på vår vistelse och genom dimmiga rapsfält på slingriga väger, åkte vi ´´hem´´ till Ola-Nils gård i Örnahusen, för att tillbringa vår sista kväll här Österlen. Kommer vi tillbaka ner hit, vill vi gärna bo i vår mysiga lägenhet på 40 kvadratmeter igen på den här gården. Ett perfekt boende, lugnt och stilla och med ett mycket trevligt bemötande av ägarna. Jag kunde verkligen inte bli irriterad på den stora tuppen, som började gala redan före fem på morgonen...

   

   
  Knäbäckshusen
   
  Ramslök efter vägen ner till Kiviks musteri
   
   Cecilias bild.
   
   
   
  Esperöds arboretum
   
  Cecilia var salig av all ramslök!
   
  1500-tals eken i arboretumet som är Skånes största, med ett omfång i brösthöjd på 8.58.
   
   
   
  Den engelska trädgården
   
  Hemma i Brommanästet läser jag nu den signerade boken som jag köpte på galleriet Rockhead Art i Simrishamn och dricker den fantastiska citronlemonaden från Kiviks musteri!
   

  Kivik Espreröds arboretet

   
   
   
   
  18 maj 2019
   
   
  Det här är verkligen ett underbart arboretum som i maj när marken är täckt av blommande ramslök och blommande magnolior lyser i den skira grönskan. Det blev ett kort besök den här gången men jag kommer absolut tillbaka.
   
  Det här kan man läsa på arboretets hemsida:
   
  Arboretet är en berömd samling exotiska träd som anlades av ryttmästare Albert Wallis 1922. Hustrun Elsa Wallis fortsatte tillsammans med sin bror att utveckla arboretet under närmare 25 år efter makens död. Därefter har olika ideella krafter i olika tider bidragit till att det kunnat bevaras. Det finns 40.000 m2 att ströva runt i. Bland annat finns här en mängd olika magnoliaarter att beskåda.  Junimagnolian sprider sin väldoft i juni-juli. Somliga är över 25 m höga.
  Arboretet är privatägt,  och vi  är glada att kunna  bjuda in besökare  till denna fantastiska hemlighetsfulla oas.
   
  1500-tals eken i arboretumet som är Skånes största, med ett omfång i brösthöjd på 8.58.
   
   
   

  Sevärda träd

   

  Vintergrön ek Quercus turneri v. pseudoturneri

  De gamla bladen fälls först strax innan de ny kommer och den är därmed nästan vintergrön.

   

  Poppelmagnolia  Magnolia acuminata

  Blommar med gulgröna blommor efter bladsprickningen.

   

  Junimagnolia Magnolia obovata

  Arboretets stora sevärdhet! Blommar med sagolika 20 cm stora väldoftande blommor i juni.

   

  Mammutträd  Sequoiadendron giganteum

  Kan bli mycket omfångsrikt och över 3000 år gammalt.

   

  Kinesiskt tulpanträd Liriodendron chinense

  mycket sällsynt i odling men utvecklas fint i arboretet!

   

  Skogsek Quercus robur

  Troligen från 1500-talet. Skånes största ek med ett stamomfång på nästan 9 m!

   

  Jeffreytall Pinus Jeffreyi

  Mycket stora kottar med  sylvassa spetsar. Kan väga upp till 5 hg.

   

  Japansk cypress Chamaecyparis obtusa

  Heligt träd, ofta planterat vid shinto- och buddisttempel

   

  Oregongran Abies Iowiana

  Arboretets största träd. 28 m högt och en omkrets på över 2,5 m.

   

  Hiba Thujopsis dolabrata

  Vanligt träd i japanska trädgårdar.

   

  Ädelcypress  Chamaecyparis obtusa

  Sorten ”Wisselii” har vacker uppsvälld stambas för skydd mot kyla.

   

  Ärtcypress  Chamaecyparis pisifera

  Japanskt träd med skarp hartsdoft

   

  Pernyjärnek  ilex pernyi

  Städsegrön med sylvassa taggiga blad. Centrala och västra Kina.

   

  Cedertuja  Colocedrus decurrens

  Sällsynt i odling. Sveriges största exemplar.

   

  Mandaringran  Cunninghamia lanceolata

  Mycket ovanlig kinesisk gran. Kejsardynastiens heliga träd.

   

  Kustgran  Abies grandis

  Ursprungligen från Nordamerika. Kan bli 100 m hög.

   

  Hjulträd  Trochodendron aralioides

  De städsegröna bladen rullar ihop sig vid kyla. Kan klara -30 grader.

   

  Kinesisk sekvoja  Metasequoia glyptostroboides

  Upptäcktes först 1941 i Sui-sa-dalen i provinsen Hupeh. Var under lång tid känt som ett fossilt träd.

   

  Kryptomeria Cryptomeria japonica

  Heligt träd i japan. Ofta planterat vid tempel.

   

  Kaskadgran  Abies procera

  Arboretets 10 största exemplar är 22-27 m höga. Stamomfång upp till 3 m.

   

  Himalayaceder  Cedrus deodara

  Normalt inte härdig i Sverige. Arboretets två exemplar insamlade vid en expedition i Marocko 1995 av Göteborgs botaniska trädgård.

   

  Portugisisk lagerhägg prunus lusitanica

  Insamlat i Atlasbergen i Marocko 1995 av Göteborgs Botaniska trädgård.


  Djurgården majblommar

   
   
  14 maj 2019
   
   
   
   Djurgårdsförvaltningens duktiga trädgårdsmästare har skapat den här underbara ängen med narcisser. Det är den enkla sorten actea som använts, vilktet gjorde mig lycklig eftersom det är min absoluta favorit! 
   
   
   
   Narciss 'Actea' 
   
  Rosendalsterrassen
   
  Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Heidi och Cecilia med sina älskade hundar, är stolta över resultatet vid Rosendalsterrassens damm. Ett tätt hav av flera olika vackra narcisser och jag bara älskar den där tulpanen som blev kvar från förra årets vårplantering. Jag vill vara med igen...!
   
  Kullatäppan vid Nordiska museet blommar vackert! Ormöga i förgrunden.
   
  Tulpanerna ABBA (röd) och Trés Chic (vit) utanför ABBA-museet på Djurgårdsvägen.
   
  Vid Skansenentrén står denna mäktiga Magnolia soulangeana och blommar ljuvligt nu.
   
   Vid Skansens norra entré finns den långa planteringen som går under namnet ´´Långkorven´´ där i den ljuvliga blomningen sitter Lexus! Den alltid lika underbart tålmodiga fotomodellen! 

  Stockholms innerstad blommar

   Sankt Eriksgatans magnolior har gjort sitt för i år, men jag tycker om det vissnade stadiet också!
   
   
  11maj 2019
   
   
  Monica Zetterlunds park
   
   Stjärnmagnolian i Monica Zetterlunds park var däremot fortfarande fräsch!
   
   
  Jarlaplan
   
   
  Ellen Keys park
   
  Prunus avium 'Plena' och troligen Prunus 'Kanzan' i Ellen Keys park.
   
  Restaurang Sue Ellen vid Ellen Keys park.
   
   
  Danderydsgatan
   
   Så här kan man också bo mitt i Stockholms innerstad!
   
   
  Humlegården
   
  ...och jag hittade mina älskade häggar även i Humlegården.
   
   Lite tunt med lökväxter runt vår blomsterkung Linné i Humlan!
   
   
  Centralbadets trädgård
   
   Givetvis kunde jag inte låta bli att gå igenom Centralbadets trädgård...
   
   
  Norra Bantorget
   
  Magnolia 'Galaxy' på Norra Bantorget.
   
   
  Centralstation
   
   
  Serafens trädgård
   
   
  Grubbensringen/torg
   
   Mycket effektfullt med två magnolior vid trappan ner mot Barnhusviken. 
   
   
  Ungefär så här var min vandringsväg idag! 
   
   

  Besök i Skallebergs handelsträdgård

   
   
  Skallebergs handelsträdgård ligger i Järfälla och har funnits där sedan 1956, då de startade sin verksamhet med två växthus från 1936 som fanns på platsen. Nu finns många stora och moderna växthus och företaget levererar växter till Djurgårdsförvaltningen, Stockholms stads parker Kungsträdgården och Berzelii park och till Stockholms stad/Västerort, Norrtälje kommun med flera.
   
  Cecilia som jobbar på Djurgårdsförvaltningen och som vanligt har beställt oerhört många sommarblommor, till bland annat planteringar vid Rosendals slott och Rosendalsterrassen, ville ville visa mig hur plantorna ser ut nu i väntan på att de ska levereras andra veckan i juni.
   
  Jag ser fram med spänning på hur årets planteringar kommer att se ut! Går det verkligen att toppa 2018?
   
   
  Cecilia, Lexus och Lennart Skalleberg
   
  Att toppa sommarblommor under tillväxt i stordrift, gör man med häcksåg! Här visar Lennart Skalleberg hur det går till!
   
  Blomsterhunden Lexus
   
   

  Från Odenplan till Skanstull

  Centralbadets trädgård
   
  Min vandring idag började på Odenplan.
  Vidare Drottninggatan-Fredsgatan-Kungsträdgården-Strömbron-Slottsbacken-Bollhustäppan-Köpmangatan-Österlånggatan-Slussen-Urvädergränd-Mosebacke torg-Fiskargatan-Roddargatan-Mäster Mikaels gata-Fjällgatan-Folkkungatan-Kocksgatan-Renstiernas gata-Vitabergsparken-Gaveliusgatan-Barnängsgatan-Färgargårdstorget-Malmgårdsvägen-Buss till Skanstull-Tunnelbana hem till Alvik. 16 452 steg.
   
   
  Gul magnolia vid Jakobs kyrka
   
  Tulpaner i urnor i Kungträdgården. Sorten heter First Class.
   
  Mosebacke torg där lönnarna runt parken är klädda i majgrönt.
   
  Vitabergsparken
   
  Magnolia kobus i Vitabergsparken. Här hålls Magnoliafesten i morgon den 9 maj. Blommorna ser lite trötta ut nu i slutfasen.

  Nytorget
   
  Utanför mitt hem i Bromma

  Ischia - Italien

   Vår utsikt från lägenheten! Någon hade bråttom till croissanten!
   
   
   
  2-6 maj 2019
   
   
  Förra året när vi besökte Capri, tänkte vi ta båten till Ischia för en dagsutflykt, men det blev aldrig av. Nu kom vi till Ischia i år i stället, där vi bodde i fyra dagar. Vi hade bestämt att vi inte på något vis skulle jämföra Ischia med grannön Capri, eftersom det är en av världens vackraste öar. Ischia är något helt annat, en mer avslappnad plats och oerhört vacker på ett stillsammare sätt.
   
  Vi bodde i en mysig lägenhet ute vid piren och hade en fantastisk havsutsikt från alla rum. Första dagen åt vi frukost ute på terrassen, då solen värmde och havet låg stilla. Sedan började vindarna svepa in över ön och havet utanför blev oroligt. Stora vågor sköljde in mot stranden utanför vårt hus, bröt mot fyrens pir och kastade upp vattenkaskader likt ett skådespel och det var oerhört vackert! Det var både sövande och spännande att somna till det ständiga bruset av vågorna som sköljde upp på stranden.
   
  Att åka buss på Ischia är lika spännande/farligt som på Amalfikusten, eller som att åka taxi i Neapel. Man får blunda och hoppas på det bästa. Men samtidigt vill man se och uppleva allt det vackra som finns ut efter vägarna. Vingårdar, blommande trädgårdar, pinjeträden som gjorde de mjuka bergskullarna gröna och så hela tiden, den fantastiska utsikten. Första dagen tog vi bussen till Sant Angelo på andra sidan ön, som är en liten fiskeby/badort med vita hus som klättrar i branterna och brukar kallas Capri i miniatyr. Här fanns fina stränder som nu i början av maj låg öde, men solstolarna var uppställda och väntade in badsäsongen. Flera restauranger och små butiker kantade gatan ner till stranden och vi åt en god lunch på ett ställe med strålande utsikt över orten och havet.
   
  På vägen hem stannade vi en stund i den förhållandevis stora staden Forio, innan vi återvände hem till Ischia porto. Vi vandrade mycket och såg kejsarträd och rosor som blommade och citrusträden dignade av mogna frukter i trädgårdarna. Vi åt god mat, vilade och vandrade igen och vi fick en bra övestikt över ön som har 62 000 invånare och om vi trots allt ska fortsätta att jämföra med Capri (som vi ju inte skulle) så bor det endast 12 000 på Capri. Se gärna här om besöket på den ön förra året!
   
  En av dagarna regnade det och det var just den dagen som vi hade bestämt att besöka trädgården La Mortella. Fram på dagen trotsade vi regnet och begav oss dit med nyinköpt paraply. Mer om trädgården i ett separat blogginlägg, se här!
   Den sista dagen på vår resa, tog vi båten till grannön Procida. Vi hade sett bilder från ön med gamla färgsprakande hus och smala gränder. Visst var de slitna husen och gränderna charmiga och fotovänliga, men det låg något dystert och sorgset över staden. Jag vet inte om det var för att det var söndag, men vi blev i varje fall inte kvar så länge.
   
  En dag gick vi upp till en trädgård som vi tidigare hade passerat med bussen och där rosorna fullständigt svämmade över runt huset. Vi gick den oerhört charmiga stigen/vägen Via S Alessandro, upp mot bergen och kom upp till stora vägen där rosenträdgården låg. Det blev fotografering från alla håll och kanter innan vi återvände ner mot stan. Det här blev en mycket trevlig och spännande resa till en ö som jag tidigare aldrig hört talas om och som nu under lågsäsong var en stilla plats att vistas på, utan köer och stress, även om bussresorna var näst intill kaotiska och som vanligt tycker jag att italienarna har mycket att lära vad gäller att ta hand om sina turister. 
   
   
  Ännu en gång, tack kära dotter för en fantastisk resa!
   
   
   
  Flaskborstträdet - Callistemon speciosus, som är så vanligt på Ischia!
   
   
   
    Sant Angelo
   
   
   
   
  Ischia stad
   
   
   
   
  Via S Alessandro
   
   
  Jag tycker om att titta in i trädgårdar...
   
  Forio
   
   
  Procida
   
   
   
   

  La Mortella - Ischia

   
   
  4 maj 2019
   
   
  Första gången jag såg trädgården La Mortella på den italienska ön Ischia, var när jag tittade på Monty Dons fantastiska TV-serie om italienska trädgårdar. Jag föll inte direkt för Montys besök och tyckte att trädgården liknade en plats skapad av växtsamlare, som en privat botanisk trädgård. Vid Montys besök mitt på dagen, sken solen från en klarblå himmel och det var svårt att riktigt förstå den tropiska regnskogslika delen av trädgården och jag har alltid haft svårt att uppskatta växter i fullt solsken. 
   
  Nu i början av maj befann jag mig på den här vackra ön utanför Neapel och självklart måste vi se trädgården som min favoritträdgårdsspanare Monty besökt, men jag hade faktiskt inte några större förväntningar av trädgården. Det var även nära att vi missade besöket eftersom vädrets makter var emot oss, men till slut trotsade vi regnet och tog bussen upp i bergen på slingriga vägar till La Mortella. Att åka buss eller taxi i Italien är alltid förenat med livsfara, men vi kom fram utan incidenter.
   
  Med kameran under paraplyet vandrade vi in i La Mortella där vi först möttes av ett stort rödblommande träd - Erythrina caffra. Det var verkligen som att stiga in i en tropisk regnskog här i den nedre delen av trädgården och regna gjorde det verkligen denna dag. Det kändes dock inte som ett hinder, utan det blev snarare en lite uppsluppen och spännande upplevelse under de stora träden, där vatten även kom från flera fontäner. Det var ändå ett vackert ljus och koltrastar sjöng uppe i palmer och andra tropiska träd och förhöjde stämningen ytterligare. Det här hade jag verkligen inte väntat mig! Jag blev förälskad i platsen från första stund.
   
  Många trädgårdar har jag sett, men aldrig någon som liknat La Mortella, denna trädgård som skapats av ett gift par med hjälp av den berömda trädgårdsarkitekten Russel Page på 1950-talet. Paret var den engelska kompositören William Walton som var verksam på 1920-talet och hans argentinska hustru Susana. Det var Susana med sitt stora intresse för växter från hela världen, speciellt tropiska, som tillsammans med Russel Page skapade den här drömträdgården. 
   
  I Ann Larås vackra  och intressanta bok Italienska trädgårdar, kan man läsa historien om hur trädgården kom till. När Ann i början av 2000-talet besökte platsen fick hon också möjlighet att träffa och bli guidad i trädgården av Susan Walton, som sedan 84 år gammal dog år 2010. 
   
  Den nedre delen av trädgården är belägen i en sänka, där den tropiska känslan var påtaglig och jag njöt fullt ut, när jag med kameran under paraplyet försökte fånga detta trädgårds-skådespel på bild. Fontänerna plaskade ikapp med regnet och det var verkligen så här jag ville se trädgården. Jag är glad att det inte var lika ´´fint´´ väder som när Monty Don filmades här. Helst skulle jag även jag velat filma, men det var fullt upp att hålla ordning på paraplyet och min Nikon. Efter en fikapaus i det vackra caféet upphörde regnet och vi kunde vandra utan paraply i de övre etagerna, där mer inhemska växter var planterade. 
   
  Trädgården har stora höjdskillnader med många terrasseringar och det blev en hel del klättring uppför vackert slingrande stentrappor. Uppe på den högsta platån är utsikten in mot staden Forio och ut mot havet helt fantastisk och fullbordade vårt besök i La Mortella. Vad kan man mer begära än en tropisk regnskog i regnväder, terrasseringar där växter klättrar och hänger, ett cafébord intill ett fantastiskt trädormbunke och så den storslagna utsikten som kronan på verket! Jag säger som Monty Don brukar säga - FANTASTIC!!!
   
  Tack min kära dotter, bästa reseledare och reskompis för att du tar mig till så vackra platser!
   
   
  Vår fikaplats!
   
  Flaskborstträd - Callistemon speciosus
   
  Salva guaranitica
   
  Den Thailändska trädgården med underbart doftande schersmin.
   
  Blått krossat glas blir till en rolig kitschig damm!
   
   Entren!
   
   
   
  Ett stycke av William Waltons musik.

  När april möter maj

  Körsbärsplommon - Prunus cericifera blommar som bäst i Bergianska trädgården!
   
   
  Den vackraste tiden under året är närt häggen börjar blomma och fram till då syrenerna blommar som bäst Men just nu när april möter maj är det fantastiskt vackert i Stockholmsområdet. Lönnarna blommar, i skogarna blommar vitsipporna, det är magnolians bästa tid och jag såg häggen slå ut rekordtidigt redan på valborgsmässoafton här hemma i Traneberg. Körsbärsträden börjar snart blomma färdigt för i år, men det finns mängder av fantastiska växter som väntar på att gå i blom, så nu gäller det att njuta allt vad man kan - och det gör jag verkligen!
   
   
  I morgon lämnar jag vårt vackra land för att bege mig till ett annat vackert land!
   
   
  Skenhasseln blommar i förgrunden i Bergianska trädgården
   
  Magnolia stellata i Bergianska trädgården
   
  Det blev ännu en tur till Hammarby Sjöstad och Lumaparken. Cecilia med sin nyklippta fina Lexus beundrar alla träden! 
   
  Tokyokörsbär vid Lumaparken
   
  Cecilia tycker om körsbärsblomningen i Hammarby Sjöstad!
   
  Hammarby Sjöstad har närheten till Södermalm, det kan man se när Sofia kyrktorn visar sig mellan husen.
   
   Häggen slog ut vid ett berg här hemma i Traneberg redan på Valborgsmässoafton.
   
  På väg hem från frisören!
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails