Site Meter

Hästkastanjer med missfärgade stamskott

 
 
 Det finns två stora hästkastanjer i Humlegården, där stamskottens blad verkar sakna klorofyll och är ljusgula i stället för friskt gröna, som bladen är högre upp i kronan på samma träd.
 
Vem brukar jag fråga om jag fastnar i växtvärldens många problem och det här är svåra grejer? Jo Lars Forslin som är en gammal trädgårdskompis, trädgårdslärare på Hvilan och mycket duktig på växter. Han funderade, tog kontakt med Eric Danell som är docent i växtfysiologi och tillsammans kom de fram till följande:
 
En mutation måste ha skett tidigt i stammens utveckling så att de levande celler med receptorer för adventivknoppbildning antingen saknar kloroplaster eller också saknas deras förmåga till klorofyllbildning. Mutationen kan vara spontan, eller inducerad av mikroorganism. Knoppmutation med andra ord.
 
Forslin fortsätter att fundera - Jag läser att det finns svampar som producerar cytokinin, ett växthormon som stimulerar produktionen av sidoskott. I vissa fall blir skottbildningen ohämmad som vid häxkvastar. Även i det här fallet ser det ohämmat ut. Dessutom verkar knopparna ha muterat till att skapa klorofyllfria blad, som sagt!
 
Och han fortsätter - jag hittade en uppgift om häxkvastar. Det är sporsäckssvampar av släktet Taphrina som producerar cytokinin som leder till abnorm sidoskottsutveckling hos trädet.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Katarina

vad händer om man tar en stickling av ett av de skotten? en vitbladig hästkastanj?

2019-06-03 @ 15:11:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0