Site Meter

Trädgårdsarkeologi vid Rosendals slott

 
 
21 maj 2019
 
 
I ett samarbete mellan Djurgårdsförvaltningen, Arkeologerna, som är en del av myndigheten Statens historiska museer och Nivå Landskapsarkitektur, har området kring Rosendals slott genomgått en trädgårdsarkeolgisk undersökning mitt i årets vackraste tid. 
 
På gamla kartor har man hittat gångsystem från en trädgård på ängen öster om slottet, som på 1800-talet hängde ihop med slottsparken. Med moderna instrument som laser mm, har de grusade gångarna hittats på någon decimeters djup och i den bortre delen av ängen har även en upphöjd sittplats spårats, där det troligen även funnits ett lusthus.
 
Det grävdes också runt, och väster om slottet och även här har trädgårdsgångar hittats. På en av kartorna syns det att på baksidan av slottet, där idag den vackra trädgården ligger, har det varit grus. Trädgården är just nu inne i en fantastisk period, där mängder av tulpaner och narcisser gör platsen till ett litet gömt paradis. Som vanligt verkar det vara svårt för folk att hitta hit, trots att slottet med den vackra parken ligger just intill det populära och mycket välbesökta Rosendal trädgård. Som en av landskapsarkitekterna sa: När folk hör Rosendal, så tänker man kaffe och bulle!
 
Den här underbart varma kvällen då fåglarna höll de vackraste konserter, gick vi i två timmar och lyssnade på de duktiga arkeologerna och landskapsarkitekterna och när vi kom in i slottets trädgård bland tulpanerna, fick Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia en applåd för allt det vackra hon skapat.
 
Det blev en mycket intressant och trevlig vandring och med ny kunskap om slottsparken, kommer jag säkert att tänka tillbaka och försöka göra mig en bild av hur det en gång såg ut här, nästa gång jag besöker Rosendals slottspark - vilket jag gör ganska ofta!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: fr.zakariaahmadi.com

This article felt like a VR experience, you have me feeling
a whirlwind of emotions. I’m stressing about an essay I don’t even have to write!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0