Site Meter

La Mortella - Ischia

 
 
4 maj 2019
 
 
Första gången jag såg trädgården La Mortella på den italienska ön Ischia, var när jag tittade på Monty Dons fantastiska TV-serie om italienska trädgårdar. Jag föll inte direkt för Montys besök och tyckte att trädgården liknade en plats skapad av växtsamlare, som en privat botanisk trädgård. Vid Montys besök mitt på dagen, sken solen från en klarblå himmel och det var svårt att riktigt förstå den tropiska regnskogslika delen av trädgården och jag har alltid haft svårt att uppskatta växter i fullt solsken. 
 
Nu i början av maj befann jag mig på den här vackra ön utanför Neapel och självklart måste vi se trädgården som min favoritträdgårdsspanare Monty besökt, men jag hade faktiskt inte några större förväntningar av trädgården. Det var även nära att vi missade besöket eftersom vädrets makter var emot oss, men till slut trotsade vi regnet och tog bussen upp i bergen på slingriga vägar till La Mortella. Att åka buss eller taxi i Italien är alltid förenat med livsfara, men vi kom fram utan incidenter.
 
Med kameran under paraplyet vandrade vi in i La Mortella där vi först möttes av ett stort rödblommande träd - Erythrina caffra. Det var verkligen som att stiga in i en tropisk regnskog här i den nedre delen av trädgården och regna gjorde det verkligen denna dag. Det kändes dock inte som ett hinder, utan det blev snarare en lite uppsluppen och spännande upplevelse under de stora träden, där vatten även kom från flera fontäner. Det var ändå ett vackert ljus och koltrastar sjöng uppe i palmer och andra tropiska träd och förhöjde stämningen ytterligare. Det här hade jag verkligen inte väntat mig! Jag blev förälskad i platsen från första stund.
 
Många trädgårdar har jag sett, men aldrig någon som liknat La Mortella, denna trädgård som skapats av ett gift par med hjälp av den berömda trädgårdsarkitekten Russel Page på 1950-talet. Paret var den engelska kompositören William Walton som var verksam på 1920-talet och hans argentinska hustru Susana. Det var Susana med sitt stora intresse för växter från hela världen, speciellt tropiska, som tillsammans med Russel Page skapade den här drömträdgården. 
 
I Ann Larås vackra  och intressanta bok Italienska trädgårdar, kan man läsa historien om hur trädgården kom till. När Ann i början av 2000-talet besökte platsen fick hon också möjlighet att träffa och bli guidad i trädgården av Susan Walton, som sedan 84 år gammal dog år 2010. 
 
Den nedre delen av trädgården är belägen i en sänka, där den tropiska känslan var påtaglig och jag njöt fullt ut, när jag med kameran under paraplyet försökte fånga detta trädgårds-skådespel på bild. Fontänerna plaskade ikapp med regnet och det var verkligen så här jag ville se trädgården. Jag är glad att det inte var lika ´´fint´´ väder som när Monty Don filmades här. Helst skulle jag även jag velat filma, men det var fullt upp att hålla ordning på paraplyet och min Nikon. Efter en fikapaus i det vackra caféet upphörde regnet och vi kunde vandra utan paraply i de övre etagerna, där mer inhemska växter var planterade. 
 
Trädgården har stora höjdskillnader med många terrasseringar och det blev en hel del klättring uppför vackert slingrande stentrappor. Uppe på den högsta platån är utsikten in mot staden Forio och ut mot havet helt fantastisk och fullbordade vårt besök i La Mortella. Vad kan man mer begära än en tropisk regnskog i regnväder, terrasseringar där växter klättrar och hänger, ett cafébord intill ett fantastiskt trädormbunke och så den storslagna utsikten som kronan på verket! Jag säger som Monty Don brukar säga - FANTASTIC!!!
 
Tack min kära dotter, bästa reseledare och reskompis för att du tar mig till så vackra platser!
 
 
Vår fikaplats!
 
Flaskborstträd - Callistemon speciosus
 
Salva guaranitica
 
Den Thailändska trädgården med underbart doftande schersmin.
 
Blått krossat glas blir till en rolig kitschig damm!
 
 Entren!
 
 
 
Ett stycke av William Waltons musik.

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

En trädgård man verkligen kan säga WOW om! Vilka bilder...och som du säger, regnet gjorde nog mycket för upplevelsen. Tack för att du delar med dig.

2019-05-07 @ 13:47:29
Postat av: Hasse Wester

Ja det var verkligen en fantastisk trädgård och upplevelse Liza!

2019-05-07 @ 18:28:03
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ove & Christina

Instämmer! Wow! Vilken regnskogs trädgård! Otroligt vackert! Förstår att det blev en stor upplevelse! Fantastiskt! Som sagt! Härligt att få dessa resor o upplevelser tillsammans - far o dotter!! 🌿💕

2019-05-07 @ 19:12:09
Postat av: Janicke

Vilket ställe! Vilken flora! Tack för alla fina bilder.

2019-05-08 @ 22:16:02
Postat av: Veronica B

Verkligen inspirerande! Tack för att du delar med dig av dina upplevelser och din kunskap!

2019-05-12 @ 08:15:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0