• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Nu börjar det!

     
    Nu! Nu börjar det! Äntligen!
     
    Vid muren ute på Blockhusudden blommar nu vintergäcken och det är ett underbart vårtecken! Nu blir det bara bättre för varje vecka som går. Min kompis Lexus njuter också av blommorna och solens värme. Om några år ska jag följa varje timma av stockholmsvåren och inte missa en enda blomma på Djurgården!
     
     

    Bokrea och vårsalong

    Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan
     
    Bokrean började idag och jag tittade till min bok hos flera olika Akademibokhandlare. Jag ser den här bokrean som ett avslut för min bok hos bokhandlarna, eftersom den inte kommer att finnas kvar där efter rean. Det känns inte alls sorgligt utan helt naturligt att lämna boken bakom mig nu. Det finns däremot ett antal böcker kvar att köpa via Allt om trädgård, se här
     
     
    Akademibokhandeln på Odenplan
     
    Akademibokhandeln på Hötorget
     
    Akademibokhandeln på Sergels torg
     
    Knoppande magnolia i Berzelii park som bara väntar på att få slå ut i blom!
     
    Kejsarolvon i Berzelii park! 
     
    Vi tittade in på Sibyllans Te & Kaffehandel på Sibyllegatan 35, butiken som i år fyller 100 år - precis som Engsholms slott! Cissi köpte te - Östermalmsblandning!
     
    Vårsalongen har i år fått tillfälliga lokaler vid Gallerian eftersom Liljevalchs på Djurgården bygger om/till! Vi åkte bygghiss tillsammans med många andra, upp till översta delen av Gallerian, där vi såg en ganska slätstruken Vårsalong. Men en vårsalong är alltid en vårsalong, en del av alla spirande vårkänslor som behövs så här i slutet av februari.
     
    ´´Loken´´ i Tjernobyl av Karl-Otto Mystad, var en av få verk som fångade mitt intresse.
     
     Konst ska ju bland annat provocera och de här ´´konstverken´´ provocerade mig. För mig är det här inte konst utan bara en massa klotter som man brukar kladda ner när man pratar i telefon...men vad vet jag!

    Ljusets magi

    Under hundpromenaden, ganska tidigt en söndagsmorgon i februari, på Blockhusudden - Ljusets magi!
     
     
    20 januari 2016
     
     
    Ljusets magi hette utställningen som vi besökte på Prins Eugens Waldemarsudde i helgen, där friluftsmåleri från sent 1800-tal visas fram till 28 augusti i år och jag kan verkligen rekommendera utställningen, om ni längtar efter magiskt ljus!
     
    I utställningen på Waldemarsudde visas 170 verk av såväl kända som idag bortglömda friluftsmålare. Särskilt fokus ligger på kvinnliga konstnärer. Verk av ett flertal av dessa konstnärer har sällan visats och få är representerade i offentliga samlingar. (Waldemarsuddes hemsida)
     
    Jag tyckte mycket om utställningen och det är sällan som jag så fullständigt drabbas av ett konstverk som jag gjorde av Ida Spärck-Gisikos (1859-1940) ´´Sommarlandskap´´ från 1892. Det var svårt att slita sig från målningen som jag helt och hållet drunknade i. 
     
    Ljusets magi! Precis så är det just nu! Magi! Vintern släpper alltmer sitt grepp över landet och den tillfälliga snön och minusgraderna stör mig inte längre, eftersom ljuset redan har segrat! Inga väderprognoser i världen kan stoppa ljusets magi, nu när våren är så nära. I år följer jag Djurgårdens vår-uppvaknande noggrannare än tidigare och i växtvärlden har hittills vintergäck och snödroppar försiktigt visat sig på solbelysta platser i söderläge vid Blockhusudden.
     
     I de nyanlagda planteringarna vid Nordiska museet, som fått namnet Kullatäppan, blommar nu den vackra röda trollhasseln 'Diane'.  Talgoxens sång ljuder i backarna på Djurgården och svanarna i viken vid Parkudden är mer förälskade än någonsin. Trots all oro i världen, börjar det bubbla av vårlycka i kroppen!
     
     
    Sommarlandskap av Ida Spärck-Gisiko (1859-1940) 
     
    ´´Vid ateljédörren´´ från1885 av Eva Bonnier (1857-1919)
     
    Hamamelis x intermedia 'Diane' 
     
    Vi smakade på många mer eller mindre spännande ostar på Ostfestivalen i Nordiska museet.
     

    Vårens budbärare!

     
    Nu börjar äntligen de tidiga vårtecknen visa sig i huvudstaden! Jag vet, vi ska inte stressa fram tiden! Det är bara februari och det var 9 grader kallt i morse. Det blev en ledig tisdag, dels för att inte överanstränga min trasiga axel, dels för att försöka få några bilder på de gula trassliga blommorna som har börjat visa sig i stadens trädgårdar och parken. Trollhasseln är verkligen det allra tidigaste vårtecknet och den här härliga kämpen står emot den stränga kyla som är så vanlig i februari. 
     
    Jag vaknade på Djurgården till en fantastik soluppgång, för att fram på dagen ta mig in till Berzelii park där jag vet att trollhasseln finns. Det är Hamamelis x intermedia 'Westerstede' som finns i planteringen mot Hamngatan och redan på håll kunde jag se hur buskarna glimmade som guld. För första gången i år hade jag packat stora fotoväskan och det kändes skönt att trädgårdsfotosäsongen startat, om än ytterst försiktigt. Jag brydde mig inte så mycket om att vandra runt i min stad den här dagen, utan nöjde mig med att skjuta några bilder av Westerstede. Först hade jag tänkt skämta till det, med något om det där sortnamnet och om Troll-Hasse, men jag gav upp det. Det kändes lite för billigt...!
     
     Soluppgång på Blockhusudden
     
     Stockholms ström glittrade i ljuset och nu känns det på riktigt att dagarna blir allt längre! Eller ljusare! Längre ljusare...! Solen visar sig längre! Solen kanske inte visar sig varje dag, men dagens ljusa timmar blir längre, alltså timmarna blir inte längre...men ni fattar va?

    Stockholmsvandringar 2016

    Klicka på länkarna!
     
    En stund på Kungsholmen - 25 september 
    Södervandring - 5 juni 
    Häggsemester - 17, 18 maj
    Nu är det gott att leva - en vandring runt Kungsholmen - 28 mars
    Djurgården runt i vinterjasminens tid - 9 januari
     
     

    5 personer läste bloggen!

     Jag har börjat sammanfatta mitt trädgårdsliv nu när jag går in på mitt 46:eår i trädgårdar och börjar se slutet på min karriär som trädgårdsarbetare. Här en tillbakablick hur bloggandet började.
     
     

    I juni 2005 fick mitt trädgårdsintresse och trädgårdsliv en helt ny öppning ut mot Sverige och hela världen! Eftersom jag av någon märklig anledning alltid tyckt om att dokumentera det som sker omkring mig, genom anteckningar, listor och dagböcker, så lockades jag av Internets nya sätt att kunna uttrycka sig öppet genom bloggar. Jag har i perioder i hela mitt liv skrivit någon form av dagböcker och jag har bland annat kvar små kalenderböcker med anteckningar om vad jag gjorde på dagarna, redan från 60-talet.

     

    När vi startade vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice 1970, började jag skriva någon typ av sporadisk arbetsdagbok och från min första dag på Engsholms slott 1998, skrev jag trädgårdsdagbok med penna i en anteckningsbok. De anteckningarna var tänkt att bli viktiga dokument över min tid som trädgårdsmästare och komma till nytta för mina efterträdare. Det nya var nu att jag helt öppet, inför vem som helst över hela världen, kunde visa det jag skrev.

     

    I bloggar kunde man antingen skriva en vanlig dagbok eller följa ett tema. För mig blev det självklart att skriva om mitt yrke och mitt trädgårdsintresse. Skillnaden att skriva öppet på Internet i stället för personliga anteckningar, var att jag måste börja anpassa texterna för offentlig läsning och skala bort det mest personliga, även om jag inte hade en tanke på att någon annan hade intresse av det jag skrev. Att hitta ett passande namn till bloggen var inte lätt. Gardener var det första som kom upp, men sedan tänkte jag att det kanske skulle vara något mer personligt och kom att tänka på platsannonsen då jag sökte jobbet till Engholm. ´Slottsträdgårdsmästare sökes´ stod det i annonsen. Slottsträdgårdsmästaren fick det bli!

     

    

Under den första tiden av mitt bloggande tänkte jag inte så mycket på att något skulle läsa det jag skrev, men när jag efter ett tag såg i statistiken att fem personer läste varje inlägg jag skrev, tyckte jag att det var mycket märkvärdigt. Vilka var de? Och hur hade de hittat till min blogg? Redan från början var jag noga med att vara helt anonym, så som de flesta var i bloggvärlden på den tiden. Det var ju trots allt lite suspekt att öppet visa det man skrev. Att skriva öppet var ju till för journalister och författare! Men Blondinbella, jag och många andra började nu att ständigt tjata i bloggar och terrorisera folk med det vi tyckte var viktigt att uttrycka och visa! Tyvärr fick inte Blondinbella och jag samma utveckling av våra bloggar!

     

    Med tanke på att min arbetsplats är en konferensanläggning som endast är öppen för våra gäster, så ville vi inte visa parken för allmänheten och jag var av den anledningen noga med att inte avslöja platsen jag skrev om. När jag började fotografera och lägga ut bilder, tog jag aldrig bilder av slottet eller platser som kunde avslöja var jag befann mig. När jag efter en tid fick allt fler följare, blev det här tydligen lite spännande och mystiskt. Vem var han den där slottsträdgårdsmästaren och vilket var ´´hans´´slott?

     

    Idag kan man fortfarande läsa alla mina 3296 blogginlägg som finns kvar i arkivet här på bloggen!

     

    En blogg (avkortning av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’), webbjournal eller webbdagbok är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp. Många bloggar uppfyller definitionen för ett massmedium. (Wikipedia) 

     



    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails