• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Register över alla 50 trädgårdsspaningar

  Klicka här för att komma till registret över trädgårdsspaningarna som jag började med för snart ett år sedan.

  I morse återvände jag till slottsparken efter en veckas ledighet och jag tycker inte att det hänt så mycket med växtligheten. Markerna runt parken svämmar över med vitsippor och fält av svalört men annars går det långsamt med blomning och lövsprickning. Praktmagnolian vid berget mot sjön blommar i alla fall vackert och till min glädje är det två blomknoppar i det nyplanterade Magnolia kobus vilket jag inte trodde skulle blomma förrän långt fram i tiden då jag inte längre var kvar här. Jag kommer att följa dessa knoppar mycket noga nu.
  15392-617
  Efter vägarna börjar det skumma av slånens blommor och körsbärsblomningen har också börjat. Vi närmar oss den vackraste tiden på året nu snart....då man vill stanna tiden ett tag. Det är ju så svårt att hinna se allt det vackra och att ta till sig all skönhet...allt på en gång.
  Jag passar på att önska alla en trevlig valborgsmässoafton.

  Inlägget för ett år sedan.

  Linné i Humlegården

  15392-615
  Specialimporterade Duc van Tolltulpaner från Holland inhägnade för att inte stjälas av idioter som inte kan köpa eller besälla det de vill ha.

  Det har planterats fyra bakelser av tulpaner runt Linné och runt hela statyn är ett högt stängsel uppställt....vet inte om det är för att skydda tulpanerna eller om det ska hända något annat runt blomsterkungen nu i sommar. Eller ska detta vara allt för att fira honom nu i år? Någon som vet?
  Tack Thomas H som meddelade detta.
  Fler spaningar från Italien ligger nu på Trädgårdsspaning.

  15392-616
  15392-614
  Boklöv

  Månadsbilden April vecka 17- 2007

  15392-610

  Nu börjar häggen snart blomma och ekarna vecklar ut sina blad. Det är 14 grader varmt och halvklart. Jag skulle vilja tala några ord med den talgoxe som satt utanför mitt fönster i natt och visslade så högt och länge att jag höll på att bli galen. Klockan var tre när han började vissla....han borde kunna ragga eller hävda sitt revir lite senare kan man tycka. I Italien var det hundar som höll mig vaken på natten.....måste skaffa öronproppar.
  Som vanligt....klicka på kategorin månadsbild för att se förändringarna under året.



  Trädgårdsspaning på Villa d´Este

  Så....nu ligger Villa d´Este ute på Trädgårdsspaning.
  Nu får det vara slut på resandet och det är dags att koncentrera sig på min egen slottspark. På måndag åker jag ut och ser över min frösådd och kanske klipper gräs första gången i år. Det är även hög tid att göra i ordning trädgårdslandet då det snart ska sås grönsaker där.
  Trots att det är skönt att vara hemma kan jag sakna det italienska landskapet och de små byarna i bergen, utsikten och den sköna italienska atmosfären. Med all säkerhet kommer jag snart att återvända till Italien igen.

  1000 olika rosor

  På morgonen lastades resväskorna in i bussen och det blev gruppfotografering utanför hotellet......!!
  Vårt första stopp idag blev en fantastisk rosenträdgård som aldrig tidigare besökts av någon svensk grupp. Roseto di Valleranello är en privat trädgård som ägs av trädgårdsarkitekten Maresa Del Buffalo. Bland dessa tusen olika rosvarianter, arter och sorter växer vackra spännande träd som pärlbandträd, judasträd och magnolior.




  Nu gick bussen vidare till Frascati en stad på ca. 20 000 invånare. Här blir det nu fri tid för lunch, shopping mm. Men tillsammans ser vi den italienska renässansträdgården Villa Aldobrandini.
  Vi åt pasta carbonara och när några gick för att handla satt jag på trappan till den stora byggnaden vid torget och åt italiensk glass och efter några glas vin på en uteservering började den här resan bli färdig....vi har sett det vi skulle se och intrycken var många.



  Villa Valleranello

  Sammanfattningen blir att jag aldrig ångrar att jag vågade blanda mig i en grupp som går i rad i trägårdar här i Italien. Några av trädgårdarna skulle inte en privatperson ens komma in i och med gudier och transporter som fungerade mycket väl kunde man uppleva allt detta på så kort tid. Vi har sett några trädgårdar som är kända över världen och man har samlat kunskap och minnen både i huvudet och i kameran.

  Som jag känner nu kommer jag nog  inte att följa med på en liknande resa igen. Trots allt jag fått sett och trots några fina kontakter så tar det ganska hårt på en ensamvarg att gå i flock hela dagarna. Men man vet ju aldrig.....England lockar ju så klart. Vem skulle inte vilja se Sissinghurst eller Heligans gardens
  Mer utförlig beskrivning av sex trädgårdar kommer under helgen.

  Drömmen om Ninfa

  Dag 3 - Ninfa och Plant Center Vivai San Tor San Lorenzo


  Ninfa

  Många beställde den här resan för att få se dagens trädgård Ninfa. Jag har själv sett inslag på TV från den vackra engelskinspirerade trädgården med ån som rinner genom trädgården. Ruiner av många bygnader visar att det här har varit en betydande plats och efter en lång törnrosasömn har i alla fall trädgården vaknat till liv igen. Mer om Ninfa på Trädgårdsspaningar. Man kan i alla fall säga att trädgården klarade förväntningarna från vår grupp. Den var helt sagolikt vacker!


  Vi åt vår lunch i den lilla bergsstaden Cori på en restaurang som hette La Pigna. På eftermiddagen besökte vi en av Europas största plantskola Plant Center Vivai San Tor San Lorenzo. Här kan man köpa ett 800 år gammalt olivträd för 35 000:- eller en uppväxt palm för 150 000:-. Det var enorma ytor med rosor, suckulenter, träd, buskar och perenner så långt ögat kunde se.

  Några av oss köpte någon ros mm. Här blev vi guidade av en endast italiensktalande guide men det var intressant att se en plantskola i den här storleken. På vägen hem började det störtregna och vi halvsov i bussen. På ett ställe mötte vi en skock får som hölls på plats av en fåraherde och en hund.


  På kvällen åt vi den sista måltiden tillsammans. Funderade varför de italienska kyparna är så våldsamma och hårda....de är ju trots allt inte med i någon maffiafilm utan är till för att lägga upp mat på en tallrik. De beter sig som om de var berömda stjärnor. Över lag är ju varken spanjorer eller italienare mästare på att service och bemötande.



  Vinodling och pinjeträd
  De tre nedersta bilderna är tagna med nya mobilkameran.

  150 000 trädpioner

  Dag 2 - Villa Lante och Moutan Botanical Centre

  Jag skulle absolut ha köpt min digitala systemkamera mycket tidigare och blivit vän med den innan resan till Italien. Eftersom jag inte hann sätta mig in i all teknik så blev det automatiska inställningar men jag har haft en del problem med fokus i bilderna ser jag nu när jag kom hem. Det är ju också betydligt enklare att ta närbilder än att få fokus på en stor vy av en trädgård. Jag kanske skulle ha använt min gamle trotjänare tills jag lärt mig mer...men men....


  Dag 1 besökte vi Villa d´Este i Tivoli och jag hade på känn att jag inte skulle ta den trädgården helt till mitt hjärta även om den var fantastisk på sitt sätt med fontäner och vattenspel som var helt otroliga. Dag 2 begav vi oss de 13 milen norrut till den charmiga staden Bagnaia från 1200-talet där Villa Lante ligger.
  Landskapet utanför bussfönstret var så vackert med de höga bergen och det böljande gröna kullarna. Efter vägarna blommar Robinian fantastiskt nu och när vi närmade oss Bagnaia lyste vägkanterna gult av förvildat ärttörne som också finns i södra Sverige. Stora odlingar av vin och kiwi finns överallt.

  Redan när vi åkte upp mot staden så förstod jag att jag kommit till en plats att tycka om. Staden klättrade på berget och hus som såg ut att falla ihop vilken stund som helst var vackra i sitt förfall.
  Bussen stannade vid ett litet torg och vi vandrade den lilla gatan med butiker upp mot Villa Lante. Kläder hängde på tork utanför fönstren vid de gamla husen, det såldes allt möjligt i små stånd och det var en skön atmosfär i staden.
  Jag beskriver senare trädgården i Trädgårdsspaningar men jag kan säga att jag föll fullständigt för den här renässansträdgården.
  Efter besöket var det fri tid för lunch i den lilla staden och några av oss hittade en plats där jag beställde vegetarisk lasagne som var mycket god. Vin drack vi varje dag i lagom mängd.

  Tillbaka mot Romtrakten och nu kom vi till Moutan Botanical Centre som har en av världens största samlingar av kinesiska trädpioner och i visningsträdgården finns 150 000 plantor av 600 olika slags pionvarianter. Det var helt enormt att stå och se över ett fält av blommande trädpioner....i min slottspark har jag en!
  Vi blev guidade runt och några av oss köpte några plantor, tyvärr hade jag inte plats och möjlighet att handla.



  Under bussresan läste vår guide Maria ur en bok om Italien och italienarna och det var mycket intressant att höra t.ex. hur stor skillnaden är mellan norra och södra Italien. En italienare säger sällan att han kommer från Italien utan berättar i stället vilken ort han/hon kommer ifrån. Italien belv ett enat land så sent som 1861 och har tydligen inte hittat den där nationalistiska känslan, de är ju inte direkt som norrmän eller tyskar. Men skillnaden mellan norr och söder är så stor på många sätt att det kommer att ta lång tid att fullt ut ena landet. Hon berättade också hur stor maffian fortfarande är i landet.
  Tittar man efter vägkanterna så förundras man över hur skräpigt det är. Landskapet är så vackert och det är ju lite synd att det inte städas bättre. Plataner är vanliga gatuträd och vi såg ett blommande kejsarräd på väg upp mot hotellet.

  Lunch vid en vingård i Italien

  Vi landade på flygplatsen Ciampino utanför Rom vid åttatiden då en blodröd sol just gick ner över Rom. Lite vilsen på en främmande flygplats hittade jag till slut vår guide på resan som stod utanför i den ljumma kvällen och väntade in alla 36 förväntansfulla trädgårdsresenärer. Efter en timmas bussresa ´´loggade´´ vi in på Diana Park hotel i den lilla orten Nemi i Albanobergen några mil utanför Rom. Vi fick en lättare buffémiddag innan det var dags för att somna in.

  Dag 1 - Villa d´Este, vingården Donnardea och Giardini della Landriana



  Ifrån bussfönstret på väg mot Villa d´Este såg vi blommande blåregn, judasträd, rosor, fläder, syrén mm. Köerna var enorma och om det klagades över trafiken i Peking så var det rena barnleken. På bussen hade mina medresenärer redan börjat diskutera sina trädgårdar hemma i Sverige och alla de vanliga trädgårdsfrågorna hördes.
  Hela den här trakten är mycket vacker med de höga bergen och den lummiga grönskan. Man anade staden Rom på håll men vi skulle inte hinna besöka den eviga staden.

  Bussen stannade en bit från Villa d´Este och guiden Maria sträckte upp den svenska flaggan och satte av mot den världsberömda trädgården. Det var mycket folk i Tivoli som orten heter och bussar stod i rader. Det gällde alltså att följa sin grupp och jag hade ingen tanke på att se mig omkring för att kunna hitta tillbaka till bussen igen. Jag fokuserade blint på guidens Marias svenska flagga. 
  Efter ivrigt fotograferande inne i den fantastiska trädgården tappade jag min grupp och skulle gå mot bussen. Hm...efter några varv kring torg och gränder hittade jag till slut mina kompisar.
   

  Rosa banksiae och iris


  Blåregn

  Vi åkte vidare till vingården Azienda Agricola Donnardea i San Palomba, utanför Ardea. Här visade ägarinnan oss runt och berättade om odlingen och framställningen av vinet och efter så åt vi i trädgården bland olivträd och ljudet av fåglar och drack det fantastiska vita vinet från gården.


  Vi handlade också vin i butiken innan ett gäng vin-glada trädgårdsmänniskor åkte vidare till Giardini della Landriana i Ardea söder om Rom som jag också beskriver i Trädgårdsspaningar.
  Efter en händelserik dag blev det gemensam middag på hotellet som det skulle bli alla övriga kvällar.

  Trädgårdsresan till Rom



  Då var jag hemma igen efter den andra resan på kort tid (några veckor tidigare Kina) och ännu fler intryck måste sorteras. Eftersom jag tidigare inte medverkat på någon gruppresa så måste jag erkänna att jag var ganska orolig att hamna i ett gäng kacklande ´´trädgårdstanter´´ och på sätt och vis gjorde jag väl det också. Men det var ett mycket trevligt gäng kacklande kvinnor och män ockå för den delen. Medelåldern var ganska hög och efter Kinaresan med jobbet strax innan där jag var äldst, så kände jag mig nästan ung här!

  Vi åt ju gemensam middag på vårt hotell och sista kvällen berättade jag om min oro inför resan och en av kvinnorna uttryckte det så att hon förstod min rädla att hamna bland en massa ´´kärringar´´ och när någon sa att det här var sista kvällen med gänget så förslog jag en återträff om tio år. Då kom den underbara kommentaren ´´jag då ska du verkligen få se på kärringar´´. 



  Resan gjorde jag inte för att umgås med människor, utan för att se alla de fantastiska trädgårdar som jag gjort under den här veckan. Eftersom jag kom hem sent i natt så får jag återkomma senare idag med de första rapporterna här på bloggen. Jag måste bara berätta att när jag skulle åka från Arlanda i måndags så stod man där i kön och tittade vilka som hade de gröna lapparna från Rosebud´s Tours på sina väskor och en bit bakom mig står Sven Melander.

  Nu så jag ingen grön lapp på hans väskor (han skulle spela golf i Italien) men tanken på Sällskapsresan kom direkt, det hade ju varit fint att ha Sven Melander med, letande efter någon Bodega. Måste också berömma Maria på Rosebud´s som guidat och tagit hand om oss på allra bästa sätt. Trots att vi ibland blev försenade på grund av kraftiga bilköer runt Rom så har hon behållt lugnet och allt har till slut blivit bra.
  Nu ska jag gå och dricka ´´svensk´´ kaffe.
   

  Alla vägar bär till Rom

  Då beger jag mig till den eviga staden för att besöka trädgårdar och parker i stadens omgivningar. Eftersom jag inte är någon gruppresenär direkt så är det här en chansning men jag har så länge drömt om att få se dessa trädgårdar. Nu ingår guidning i trädgårdarna och i Ninfa skulle man inte kommit in som ensam resenär. Jag tror att det blir bra!
  Kommer med all säkerhet att lämna en rapport från någon hotelldator. Återvänder hem natten mot lördag.
  På återseende.


  Villa d'Este

  Programmet

  Ett obehagligt problem har smugit sig in bland bloggar.


  Bildtest

  Testar vilken av bildrna som är bäst.....någon som ser skillnad? Titta nära....

  15392-587
  15392-588

  Hem ljuva hem - trädgård

  Marie Heidenfors är chefredaktör och ansvarig utgivare.
  Joséphine Norgren, layout.
  Helena Åhlund är redaktör
  Pris endast 22.50:-
  Tidningens första artikel handlar om Marinas trädgård utanför Malmö där får man veta att hon alltid varit intresserad av växter och hon har ett stort trädäck där hon har växter i krukor....gäsp!! Nästa handlar om trädgårdsstilar och gör lite reklam om pynt till trädgården. Bilden är från ett annat nummer av tidningen än den jag granskar och jobbar mig igenom.
  15392-584
  Thina som sitter i rullstol berättar om sin trädgård utanför Ulricehamn där hon har hjälp av sina hundar att gräva i planteringarna. Hon verkar vara en kämpe som mår bra av sin trädgård. Reklamsidorna är spridda över tidningen och nästa artikel handlar om ´´Allium...en lökboll med charm´´ skriven av Kjell Andersson. Den är intressant och man får veta hur man handskas med lökarna.

  Några sidor handlar om ´´Årets nya sommarlökar´´ där dahlia och några liljor beskrivs, jag vill gärna ha Dahlia ´Barcelona´ som i och för sig är mörkrosa...men namnet!! Därefter kommet två sidor med bilder på olika växthus som man kan köpa..allt från en miniväxthus till riktigt svindyra glashus. Artikeln som handlade om ´´Läckra växter´´ tyckte jag om. Där beskrivs citrusväxter, passionsblomma, kamelia och myrten bl.a. Sedan får vi lära oss att bygga en drivbänk i steg för steg och hur man odlar kål utan maskar.
  Det är väldigt varierat och inte så heminredningsinriktat som den förra tidningen men inte heller så vackra bilder. ´´Läckra bär´´ är nästa artikel och handlar om de vanligaste bären som vi brukar odla. Nu känns det som om det här numret innehåller hela skalan vad gäller trädgård för att nu handlar det om gräsmattan och hur vi ska sköta den med gödsling, vattning och klippning. En trädgård för hela familjen handlar om Håkan Wallins trädgård. Här finns massor av udda växter eller vad sägs om amerikansk strimlönn, vinlönn, kopparlönn, avenbokslönn, kinesisk sekvoja mm. Trädgården är lummig och inbjudande. Kul artikel. ´´En känsla av Provence´´ där får vi följa Hannu Sarenströms (vet att många trädgårdsbloggare beundrar Hannu...jag är en aning skeptisk....) installation i Sofieros vinhus och köksträdgård förra sommaren. Resten är små tipsrutor, lite boktips och mer reklam.
  Sammanfattning:
  Det här var ett ganska jobbigt uppdrag....jag längtar efter böcker igen nu. Det blir lite plock här och lite där....men det är väl det som är syftet. Man ska ha en sådan här tidning i hängmattan. Tycker ändå att artiklarna var mer intressanta än i Trädgård & blommor. Trots att även denna tidning görs av kvinnor så känner man sig inte så utanför. Jag har tre tidningar kvar, plus den där Trädgårdsliv som jag inte lyckats få tag i....men jag fortsätter om en vecka. Jag har sneglat i alla tidningarna och det är faktiskt kvinnor som ligger bakom alla så jag ska inte gnälla på Rosie. Tro det eller ej men efter en snabb genombläddring av Rosie.....så verkar den inte så tokig. Vet inte vars männen håller hus, de kanske gör biltidningar eller tidningar som handlar om bergssprängning eller jakt.
  En 2:a i betyg och jag kommer aldrig att köpa denna tidning igen......men det klart....i stället för att köpa Expressen och Aftonbladet för samma pengar och läsa om galna mördare eller om såpakändisarnas liv så kan ju bläddra sig igenom en sådan här tidning.

  Kungsträdgården blommar


  15392-585

  Trädgård & blommor

  Den första trädgårdstidningen som jag ska bedöma är den helt nya tidningen med det spännande och fyndiga namnet ´´Trädgård & blommor´´.
  15392-582
  Det är alltså första numret som jag bläddrar i. Omslaget ser inbjudande ut med en vacker bild och det lockas med repotage som ´´Gör en oas av din balkong´´, ´´Så lyckas du med pelaroger´´, ´´15 underbara uteplatser´´ och att det finns 538 ljuvliga idéer i tidningen.
  Tidningen kostar 49 kr och ska tydligen bli ett månadsmagasin, prenumeration med 12 nummer ska kosta 489 kr. Jag måste bara presentera redaktionen.
  Ebba Svanholm är chefredaktör och ansvarig utgivare.
  Eva Kjellströ är Art director.
  Lina Tenow, reporter och redigering.
  Kerstin Holmberg är redaktör.
  Helena Nilsson är layoutchef.
  Lena Wilsby, layout och reporter.

  Så...då kliver vi in i dessa kvinnors drömvärld. De första sidorna fylls av reklam och jag förstår att det är oundvikligt. En första artikeln heter ´´En trädgård för alla sinnen´´ där man följa med i Vivians trädgård i Halland. De flesta trädgårdar i trädgårdsmagasin ligger i södra Sverige. Bilderna är vackra men inte så att man vill överta hennes trädgård, problemet med texten är att denna Vivian berättar hur hon byggt upp sin trädgård och hur hon trivs i sitt paradis...jag skulle vilja lära mig lite om hur hon gjort för att få växterna att trivas. Det känns som om jag läst 500 sådana här artiklar genom åren. Man ska alltså beundra dessa personer som lyckats få sin trädgård uppvisad i ett trädgårdsmagasin. Eva Robild som skrivit artikeln har inte behövt jobba så mycket utan bara nedtecknat vad Vivian sagt. Någon på min blogg pratade om trädgårdsporr tidigare och det är just vad sådana här artiklar är....man ska titta på bilderna och bläddra vidare...jag lärde mig ingenting av det här...mer än några sortnamn på rosor. Vidare visas ´´7 härliga buketter´´ som i min smak inte är speciellt härliga, en sida om fula vaser, åtta sidor om att inreda ute med fantastiska bilder med romantiskt inredda trädgårdsrum...inte mycket text utan här ska man bara njuta av vackra bilder....plus att det på sidan står var man kan köpa alla inredningsdetaljer, eller om det heter utredningsdetaljer när det är utomhus. Vackert var det i alla fall!

  Sedan kommer faktiskt en bra artikel om pelargoner med bilder som är riktigt riktigt läckra. Man visar också 20 sorters pelargoner som rekommenderas. Nästa artikel handlar om...en (hör och häpna) man som gjort en liten renässansträdgård av 780 kvm i Vitaby på Österlen. Trädgården är fylld med små kvarter som det ska vara i en renässansträdgård och planteringarna är såklart inramade av buxbom och lavendel...mycket vitt och blått...jag gillade den där trädgården trots att den är väldigt friserad med alla häckar och inramningar. Artikeln om balkongen är som att bläddra i en inredningstidning fylld av krukor, urnor och små statyer. Jag bläddrar vidare.. Odla i kruka lät intressant men det vara vara två sidor och väldigt lite text. Samma sak gäller nästa artikel som handlar om dagliljor, fem sidor med vackra bilder och minimalt med text där det vanliga skötseltipsen står.

  Nu kommer något roligt...tror jag..på omslaget av tidningen står det 538 ljuvliga idéer och när jag kommer till nästa artikel heter den ´´38 fina idéer för din trädgård´´ Har de klämt dit en femma på omslaget som inte skulle vara där? Ingen av idéerna intresserade mig i alla fall. En ganska intressant artikel om en historisk skotsk trädgård följer och sedan blir Trädgårdsspanaren lite intresserad då det ska handla om Gunnebo slottspark som jag besökte för några år sedan men det visar sig vara bland de kortaste beskrivningar av en slottspark som jag läst.
  Fem sidor som visar trädgårdar att besöka i sommar är bra...korta beskrivningar med anvisning till hemsidor. Sedan handlar det om tomater och mat ett tag....och jag bläddrar vidare.
  ´´10 skarpa häcksaxar´´.bra info. Till sist kommer sex sidor ´´att göra i maj´´ som är bra tycker jag och här står något som jag brukar tjata om. Att vattna rätt...att växterna vill ha vattnet långsamt och länge, stick ner fingret eller krattskaftet i jorden och känn om vattnet ntt rötterna. Tidningen avslutas med 23 sidor reklam.
  Sammanfattning:
  Det här är ett vanligt inspirationsmagasin som man snabbt läser och bläddrar igenom och när man lagt ifrån sig tidningen så har man inte fått så mycket ny kunskap eller nya idéer tycker jag. Jag saknar lite mer vetenskapligt, djupgående artiklar om växter och mer ingående historiska berättelser om trädgårdar och parker. Men tidningen är säkert bra för de som har små trädgårdar och tycker om att smycka sina trädgårdsrum med saker, få tips hur man dukar snyggt och få små idéer i övrigt. Jag ska inte gnälla så mycket åt det här...det är en helt ok bläddertidning som jag dock aldrig kommer att köpa igen. Betyget blir väl en 2:a.

  Det är gott att leva.....trots allt!

  15392-580
  Bergskörsbär (Prunus sargentii)

  Det är en blåsig morgon i mitten av april.....
  Nu blommar Bergskörsbärsträden (Prunus sargentii) i Bergianska trädgården här i Stockholm och trots den hårda kyliga vinden, trots avskedet från familjens stuga, trots att inte allt går som man vill i livet.....så är det gott att leva!

  15392-589
  Vårkörsbär (Prunus x subhirtella ´Autumnalis Rosea´) , i Stureparken. Se tidigare inlägg här.

  Nu har jag köpt fyra trädgårdstidningar som jag ska plöja igenom i helgen och recensera i morgon.
  Barcelona spelar först i morgon kväll mot Villareal så ikväll ska jag i stället se Real Madrid ta emot Valencia.

  Odla med P1
  Det berättas att det inte skulle vara några problem att beskära sina äppelträd i april eller t.om. maj. Här vet jag inte riktigt vad de talar om.....jag vet också att äppelträden inte savar även vid sen beskärning men problemet med sen beskärning är att man river loss trädets blomknoppar som sitter väldigt löst i april och maj. Det kanske inte är ett problem för de som inte vill ha så mycket frukt i sina träd men jag tycker absolut att man inte ska röra träden efter någon vecka in i april......lite beroende på hur varm våren är.


  Dagens jordspråk
  Gräsen är rabattens balettdansörer
  Karl Foerster

  Dagens låt är Dagen

  Lönnblom och hårda vindar

  Det har blåst hårda vindar idag och torra grenar har rensats ut i trädkronorna. Hemma i Stockholm börjar körsbärsträden blomma nu och alla lönnar blommar i limegrönt.
  Kameran jag köpte förra veckan lämnades tillbaka idag, bilderna blev inte alls bra och jag köpte en digital systemkamera i stället. Nu blir det till att läsa manual och testfota i helgen.
  15392-576
  Pingstliljan ´Ice Follies´ igen......tagen med min gamle trotjänare Konica Revio

  Dagens jordspråk
  Man ska inte ha mer trädgård än ens
  hustru orkar med
  Teddy Brunius

  Trädgårdsmagasinet Rosie

  Nu ska jag vara försiktig så att jag inte trampar någon på tårna eller blir missförstådd men idag dök den nya trädgårdstidningen Rosie upp här på anläggningen och jag minns hur jag träffade denna Rosie som utgivaren heter på trädgårdsmässan i mars. Hela montern gick i rosa, det var bara kvinnor som representerade tidningen och det var så utpräglat kvinnligt att man som man inte kände sig välkommen.
  Jag tänker inte gå in på detta att allt fler kvinnor blir trädgårdsintresserade och att männen tappar intresse för sina trädgårdar. Däremot undrar jag varför man måste göra en trädgårdstidning som helt är inriktat på kvinnor....där hela tidningen går i rosa och jag förstår såklart kopplingen till hennes namn. Jag undrar lite försiktigt vad som skulle hända om någon gav ut en trädgårdstidning med inriktning bara på män? Skulle hela Sveriges feministrörelser gå i taket då?
  Bara en fundering i mitt övernattningsrum här i slottsparken.
  Ha en riktigt trevlig kväll både kvinnor och män!

  Sådd av sommarblommor

  Nu har jag äntligen sått sommarblommor och pumpor i vårt enkla lilla växtrum inne i slottet.
  De sommarblommor som jag sått är:
  • Salvia spendens (Kinafrön)
  • Viola chinensis (Kinafrön)
  • Orychohragmus violaceus (Kinafrön)
  • Salvia patens (Blåsalvia)
  • Cosmos bipinnatus ´Purity´ (Rosenskära, vita)
  • Nicotiana alata ´Affinis White´ (Blomstertobak, vit)
  • Salvia farinacea ´Victoria´ (Daggsalvia)
  • Anthirrinum majus ´Forerunner White´ (Vita lejongap)
  • Vanliga lejongap.
  Inte så många sorter som jag brukar ha men den här våren och försommaren blir lite annorlunda på grund av resor och sjukdom.

  Igår på Årstahallarna köpte jag perlargoner in till slottet:
  • Susan Payne
  • Mrs. Parker
  15392-575
  Fick även tag på en underbar lavendelfärgad pensée.

  Väderprognos för Rom nästa vecka......sol och 25 grader!!



  Paradiset

  April är en kall och nyckfull vän....sjunger Uffe i ´´Isabella´´ och jag kan bara hålla med. Under förmiddagen var det 3 grader och det regnade. Jag var innesluten i regnkläder med musik i öronen och mitt arbete med vårstädningen i vår stora park fortsatte. Jag krattade, klippte rosor och jag klippte även vidjehortensian ungefär en tredjedel i höjd.
  Igår var det sommarvarmt för att idag bli en tuffare temp. Men jag har absolut inga stora krav på vädret den här månaden.....vi behöver faktiskt mycket regn för att vårfloran ska bli som vackrast och för att all växtlighet ska få en bra start på växtsäsongen.
  15392-574
  Den mycket tidiga pingstliljan ´Ice Follies´

  Paradiset
  Därinne i min regnluva funderade jag idag vad människor känner för sina trädgårdar. Jag upplever att många inte ser sin trädgård som det lilla paradis som det borde vara. För många verkar det som om det är ett krävande arbete som bara blir en belastning. I villaområden tror jag även att det råder en tävlan om vilken som har den vackraste trädgården eller vilka som har de mest speciella växterna. Jag har själv haft några privata trädgårdar och jag ska erkänna att när jag satt där i allt det vackra och njöt så kunde jag aldrig låta bli att planera vad som skulle göras framöver. Det är inte så lätt att bara luta sig tillbaka och njuta av det man gjort och vara nöjd. Visserligen är väl det en del av trädgårdsintresset att planera och förändra......men det ska nog inte vara en jakt för att skapa sitt paradis. Borde man inte ha sin trädgård som en plats för vila och meditation? Berätta gärna vad ni vill med er trädgård....vad den betyder för er.
  Om jag hade en egen trädgård idag skulle den inte vara så arbetskrävande. Det skulle vara stora ytor av samma växter.....mycket vitt.....det skulle vara lugnt för ögat....inga starka färger. Helst skulle trädgården vara uppväxt och vild....gamla fruktträd och syrensnår som man fick huka sig för.....marken skulle vara täckt av scilla och smala stigar skulle slingra sig fram genom trädgården. Här skulle inte finnas några raka kanter eller modernt marktegel eller plattor. Det skulle inte finnas grannar alldeles inpå utan lite på avstånd.
  Min gamla videofilm som heter ´´Mellan hägg och syrén´´ där Gunnar Brusewitz läser så oerhört vackert om den vackraste tiden......där är paradiset, exakt som det ser ut i den trädgården....så vill jag ha det. Det är lite stökigt, det växer prästkragar överallt och hans gamla torp skulle få Martin Timell att svimma....
  Han som bodde där var skomakare och när han hängde ut skylten ´´Stängt mellan hägg och syrén´´ gick han ut till sin hängmatta där han somnade med en bok över ansiktet.

  Dagens jordspråk
  Att rensa ogräs är det samma som
  att införa kultur i naturen.
  Michael Pollan


  Ute på vägen igen

  ´´Ah morgonen viskar
  och vindarna piskar
  Jag vill ut på vägen igen
  Den här gamla bilen
  som ätit alla milen
  är som en kär kär vän´´

  .....sjunger Uffe men för mig handlar det inte om en flykt från det trygga livet utan att jag börjat pendla till jobbet igen.
  Veckan blir stressig eftersom jag reser bort nästa vecka igen och jag ska försöka hinna med så mycket som möjligt.
  15392-572
  Gulsipporna sprider sig mer och mer för varje år.

  Morgonen var kall men dagen blev som en sommardag med över 20 grader och sol. Jag fortsätter att göra ordning alla mina planteringar och nu klipper jag även rosorna. Gräsmattor och ängsmark är fyllda av scilla, chionodoxa, vårlök, vitsippor mm. Min gamla Konica får vara min arbetskamera även i fortsättningen och finns alltid till hands.
  I morgon ska jag börja så mina fröer och plantera om och klippa änglatrumpeterna och fuchiorna på stam.
  15392-571
  Vit hyacint
  15392-570
  Svällande knopp av Magnolia soulangiana

  Hägg-grönska och ballongdrama

  15392-568

  Jag gick en liten kvällsvandring efter stränderna här hemma. Folk satt ute vid sjön och åt middag och det doftade grillning. Vid kolloniområdet var trädgårdsarbetet fortfarande igång, det är 19 grader och fåglarna sjunger. Plötsligt har jag en luftballong över mitt huvud och man undrade hur våghalsig den ballongföraren var. Väl hemma stod massor av folk vid sjön där ballongen höll på att landa mitt i sjön vid bron. Det såg riktigt dramatiskt ut men när jag kom fram hade ballongen i alla fall lyft så att den strök över hustaken. Det sista jag såg av ballongen var att den dök ner mellan husen på Kungsholmen.....jag har ingen aning om var den landade där. Det såg ut som om den landade mitt i vägen.

  15392-566
  15392-567

  Fröer från Kina

  15392-562

  Vi köpte några fröpåsar vid botaniska trädgården i Peking för att få ett minne med oss till slottsparken.
  • Några roliga prydnadspumpor
  • Salvia spendens (vit och ljusrosa)
  • Viola chinensis
  • Orychohragmus violaceus
  På måndag kommer jag att förså dem och försöka allt vad jag kan för få dem att trivas i vår park.

  Dröm nummer 9

  Dagens låt :
  REM har spelat in Lennons No.9 Dream. Mycket bra.

  Månadsbilden April vecka 15 - 2007

  15392-577
  18 grader varmt, fågelkonsert, massor av vitsippor och vårlök här utanför, några fritidsbåtar har synts på sjön och körsbärskornellen (Cornus mas) blommar vid parkeringen och häggträdet till vänster i bild har börjat grönska. Det blev lite mycket med en bild i veckan så jag övergår till att ta en bild i mitten av varje månad i stället. Det här blir sista fotot med min gamla kamera, idag har jag köpt en ny men jag vet inte om det kommer att märkas någon skillnad på bilderna i bloggen.
  Influensan släpper taget nu och jag börjar återfå krafterna igen, jag är redo att fortsätta arbetet i slottsparken på måndag.


  Som vanligt....klicka på kategorin Månadsbild för att följa våren.



  Är du från Småland?

  Dag 6

  Sista dagen i Peking och det fantastiska programmet fortsätter denna sjätte dag med att vi först besöker Beijing Planning Exhibition Hall som visade Pekings gamla historia, nutid och hur Peking är tänkt att se ut i framtiden. Här såg vi 3D film och fick flyga över det gamla Peking och även se OS-invigningen innan den ägt rum, det var mycket häftigt. Det fanns även enorma modeller över staden så att man kunde överblicka något av jättestaden. I ett helt rum kunde man vandra över Peking och här lade jag staden under mina fötter!

  Vårt sista stora besök blev i en park på 270 hektar mitt i Peking där Himmelens tempel ligger och här i parken firade man idag på något sätt för att förstärka nationaliteten i landet. Det var en otrolig folkfest där människor sjöng, spelade och dansade. Äldre människor spelade kort och alla verkade trivas och må bra. Att se de äldre Pekingborna är en stor kontrast mot våra äldre här hemma....det känns som om man umgås mer här och har roligare. Männen går i pension vid 55 års ålder i Kina och kvinnorna när de är 53 år. Det berättades också att eftersom Pekingborna inte så ofta har egna gårdar så samlas man i parkerna för att umgås i stället. Templen här i parken var fantastiska och det kändes lite som i den förbjudna staden.

  Det ska tydligen finnas 6000 mycket gamla cypresser i parken, många över 500 år gamla. Vid en cypress kunde man vinna evig lycka om man gick tre varv medsols och självklart så gick vi alla runt cypressen samtidigt som vi sjöng...´´Så går vi runt om ett enebärssnår´´ till de övriga besökarnas förvåning.
  Så inleddes den sista shoppingvändan på ännu ett stort varuhus med kopierade märkeskläder och den här gången gömde jag undan mina principer, öppnade upp plånboken och använde de prutarknep som jag lärt mig av gruppens prutexperter. På ett ställe var vi fyra stycken som ville ha en Peak performance-jacka (kopierad såklart men riktigt snygg). Försäljaren startade med 2000 st. tror jag det var och vi fick till slut ner dem till 150 kr styck. Nu ville inte vår ena kock ge sig utan ville gå ner till 100. Då säger den kinesiska försäljaren på klockren svenska ´´Är du från Småland?``
  Den sena kvällen tog vi över från vår fantastiska VD som har ordnat den här resan åt oss och vi hyrde ett karaoke-rum på ett hotell.....fyllde borden med god dricka....tryckte på knappen och det blev ett ös som Peking sent kommer att glömma!
  Dagen efter återvände vi till Sverige och i minnet kommer den här resan att ha en framträdande plats. Flygresan hm blev dock en pina då febern slog till och jag frös och mådde dåligt i nio timmar. I taxin hem här i Stockholm låg gatorna öde, visst var det långfredag och många var bortresta men det kändes (som någon tidigare uttryckt som varit i Kina och kommit hem till lugnet)....som om det hänt en kärnkraftsolycka. Från Pekings folkliv till idyllen Stockholm. Jag hade Pekings ljud kvar i öronen och en influensa i kroppen som minne.
  Tack än en gång för den här veckan K.


  Ny spaning

  Nu finns Bejings botaniska trädgård på Trädgårdsspaning
  15392-557

  Taiji, Qigong och bröllop


  Bröllop i botaniska trädgården. De blommande buskarna är jasminer (inte schersmin)

  Den här resan är till största delen en arbetsresa och för våra experter på mat finns det nog mycket att säga om det vi ätit här i Peking. Eftersom jag inte tillhör experterna på detta område nöjer jag mig med att säga att det mestadels varit helt utsökt. Visst har det hamnat saker i munnen på mig som fått mig att vilja springa ut på gatan och man kan undra varför man tillagar svampar mm. som inte smakar något....som bara ären slemklump utan smak.
  Vi har besökt restauranger allt från den lyxigaste till den mest kitschiga kvarterskrogen, från genuint kinesiska historiska matställen till Kentucky fried chicken. Hela den här vistelsen och de platser vi besökt har varit så varierande. Det borde finnas något intressant för alla.....för mig var allt intressant.

  Dag 5



  Det blev extra tidig uppstigning idag och innan frukosten tog vi vår buss till Jingshanparken för att se kineserna utöva Taiji och Qigong i parken. Klockan var före sju när vi vandrade in parken som låg ganska nära vårt hotell. Här inne fanns folk som skrek. Man kunde passera en ensam människa som helt plötsligt skrek ut något . för att rensa eller rena sig på något sätt kanske (någon som vet?)

  På några platser var det organiserat Taiji och Qigong i grupp men överallt kunde någon äldre kines stå och utöva dessa rörelser som är så långsamma och försiktiga. Det fanns många olika tekniker och en yngre kvinna använde ett svärd. Annars är det här tydligen en utdöende företeelse som nästan enbart utövas av äldre kineser.


  Peking i morgondimma

  Parken var vacker och fylld av pinjeträd, cederträd och cypresser men även körsbärsträd som just börjat blomma. På marken kunde man se att det fanns mängder av både trädpioner och vanliga pioner. Man kan tänka sig vilken blomsterprakt det borde vara här i maj-juni under den blomningen.

  På den högsta punkten av parken låg ett tempel och utsikten över den förbjudna staden nedanför var fantastisk. Tillbaka till hotellet där vi åt vår frukost och sedan iväg till ett område med hutonger där vi började med att besöka ett hotell som var modernt inrett i de gamla husen. Därefter besökte vi trumtornet där världens största trumma finns och där det förr trummades för arbetsdagens slut i staden, en bit ifrån ligger klocktornet där det signalerades för arbetsdagens början.

  Sedan var det dags för cykelricksha genom hutongerna och första stopp blev ett barnhem för hörselskadade barn och därefter blev vi bjudna på mat hos en familj som bodde väldigt bra och som tillhörde den övre medelklassen. Det var den godaste maten jag ätit på länge och det var mannen i huset som stod för matlagningskonsten. I fönstern stor små burar med fåglar och syrsor i. Det var lockande att släppa ut de små liven i det fria.

  Våra cykelchaufförer väntade utanför och efter måltiden fortsatte färden mot slutmålet. Där tog vi bussen till den botaniska trädgården som jag sett så mycket fram mot.

  635 mil försvarsmur

  En morgon vaknade jag tidigt och gick ut för att utforska omgivningarna och hamnade på en frukt- och grönsaksmarknad. Skillnaden mot Hötorgsmarknaden hemma är stor. Här är det ett oerhört livligt handlande och köpslående hela tiden. Även här hemma på Hötorget brukar försäljarna skrika ut sina erbjudanden men skillnaden är att vi kunder här snällt tar upp våra pengar och betalar utan att förhandla om priset.

  Trots den livliga marknaden så går livet ganska långsamt i Peking får jag för mig. Folk cyklar långsamt (inte som när det tävlas över Tranebergsbron här hemma), man går sakta, pekingborna ser inte stressade ut och då ska man veta att det bor 15 miljoner människor här. Vid varje arbetsplats man ser är det oerhört många människor tätt intill varandra. Planterar man ett träd är det fem man som utför jobbet.

  Dag 4
  Med picknick i våra ryggsäckar begav vi ut från staden mot den kinesiska muren. Från bussfönstret såg man hur oerhört mycket träd det planteras överallt även långt utanför Peking. Landsbygden ser lite tråkig ut men hela tiden ser man de höga bergen där muren ringlar sig fram. Nu skulle vi till en plats där det inte var så turistigt men av någon anledning kom vi fel och hamnade i en liten by nedanför berget där det var en fiskodling. Till slut bestämde vi oss för att ändå åka till den kända platsen Mutianyu där det finns linbana upp men vi valde att gå de långa trapporna upp vilket tog en halvtimma.



  Det var en mäktig känsla att sätta fötterna på den fantastiska muren. Den här muren som började byggas på 400-talet före kristus är hela 6350 km lång och det känns helt sjukt att det är lika lång sträcka som vi flög i nio timmar hit. Det går inte att förstå vilket arbete som ligger bakom detta enorma bygge.
  Den del av muren som finns utanför Peking tillkom till största delen under Ming-dynastin på 1400-talet. Man ser muren ringla sig fram över de höga bergen och med vakttorn med jämna mellanrum. Vissa partier här var ordentligt branta och för oss med knäproblem blev det en utmaning. Men hamnar man på världens mäktigaste och största byggnadsverk så blir lite värk i ett knä en liten sak.



  När man ska ta sig ner från muren så åker man kälke...

  Hasse och Kerstin nedanför muren.

  Vi filmade och fotade vilt och jag ska erkänna att jag blev så tagen av muren och utsikten att mina filmer och foton här inte är av världsklass direkt. Vi intog vår medhavda pizza uppe på ett vakttorn där det var vindstilla och solen sken från en klarblå himmel denna dag.
  Man ska inte jämföra platser och hur man upplever dem men visst var det här bland det häftigaste jag upplevt. Vi åkte i varsin kälke i en bob-bana ner till bussen och det var både lite roligt och skönt att vila benen. Kvällen tillbringade vi hemma i kvarteren runt hotellet där det var en kvällsmarknad och vi åt faktiskt på Kentucky fried chicken.

  Kinafeber

  Jag har fått Kinafeber. Det fantastiska landet i öster lockar till ytterligare besök framöver. Jag har även fått feber i kroppen av landet och har legat sjuk sedan jag kom hem med feber och halsont. Har antagligen blivit smittad av någon kines i folkvimmlet.

  Som det ser ut nu blir det ingen försådd av sommarblommor i år, jag får försöka hitta på något annat i planteringarna i stället.....blommor som man direktsår eller i värsta fall köpa färdiga plantor.

  Engelsk-Svensk palör som jag ska ta med nästa gång jag reser.

  Från akvarium till tallrik



  Peking är en som en kokande kittel där lyxiga höghus växer upp som svampar ur marken. Det byggs överallt och man kan nästan känna stressen att få färdigt så många byggen som möjligt inför OS nästa år. Då får den här enormt stora staden på tolv miljoner invånare blickar på sig från hela värden. Visserligen kommer Peking att rusa framåt i utvecklingen även om inte inte OS kommer att funka men jag är helt säker på att OS i Peking kommer att bli något utöver det vanliga.

  Staden är något av det renaste jag sett....överallt går gatsopare omkring och ser till att gator och trottoarer är kliniskt rena. De har en liten borste och en låda med sig och det ser ut som om de går omkring och letar efter något att sopa upp. Trafiken är hård och cyklar byts hela tiden ut mot bilar, det sägs att det tillkommer omkring tusen bilar i Peking varje dag. Men visst cyklar folk fortfarande och speciellt under tidiga morgnar när försäljarna är på väg mot olika marknader. Cyklarnas flak eller kärror är då så kraftigt lastade att cyklar och förare nästan inte syns.

  Dag 3
  Frukostbuffén på hotellet var enorm och man kunde äta sig så mätt som man ville. För min egen del blev det något av min vanliga frukost.....kaffe och några mackor och lite yoghurt.
  Buss och guide väntade på oss och vi började dagen med att åka till Chongwenmen Grocery Market, en saluhall där man kunde köpa allt från kött, färsk fisk i akvarier, frukt och grönsaker till friterade småfåglar och syrsor. Att både filma och fotografera blir lite stressigt och här inne blev det mest filmning.

  Vi fortsatte mot en restaurangskola där vi fick en introduktion i kinesiskt matlagningskonst och vi fick också vara med att tillaga en maträtt tillsammans med de kinesiska eleverna. Av någon anledning så avstod trädgårdsmästaren och fungerade i stället som fotograf.
  Vår andra shoppingrunda blev på den berömda pärlmarknaden och här började jag så smått att köpa några tröjor av de kopior som säljs överallt och trots att jag har mina funderingar kring t.ex. Ralph Lauren-tröjor som kostar 60 kr så kunde jag inte låta bli här. Ännu hade jag dock inte lärt mig att pruta ordentligt.....jag tycker ju lite synd om de här försäljarna som kämpar på och skulle helst vilja ge dricks i stället. Men prutningen blev en sport och vi hade våra mästare i gruppen.


  Kerstin på restaurangskolan

  På kvällen besökte vi en inhemsk fiskrestaurang där man fick välja ut sin fisk i stora akvarier och på så vis få helt färsk fisk på tallriken. Just på det här stället var nog inte personalen så van vid turister och tyckte nog att vi betedde oss märkligt. När vi gick därifrån så såg vi att de samlades vid vårt bord och skrattade.
  Dag 4 blir det muren.

  Man äter allt möjligt och omöjligt i Kina och man vet inte alltid vad det är för larver och puppor som säljs på marknaderna.

  Plastblommor i Beijing

  Den kultiverade renhetens trädgård

  Kinaresan känns fortfarande omtumlande och efter så många intryck är det svårt att med korta beskrivningar återge känslan man fick där i den enorma staden Peking och med allt vad där fanns att se och upptäcka.

  Dag 1
  Vi anlände lokal tid på förmiddagen efter en mycket lång landning i sandstorm som var riktigt jobbig. Vi hämtades på flygplatsen av den guide och busschaufför som skulle följa oss under hela veckan och vi startade direkt med att bege oss till Sommarpalatset som var änkekejsarinnan Cixix favoritanläggning.

  Här upptäckte vi att magnolian blommade och de stora vackra blommorna gjorde sig fint mot de typiskt kinesiska byggnaderna. På kinesiska kallas den här platsen ´´Den kultiverade renhetens trädgård´´ och här vandrar man bl.a. i en 700 meter lång korridor med dekorativa takmålningar. Vi åt vår första lunch och fick börja träningen med att använda pinnar i stället för kniv och gaffel.

  Den här parken kräver nog mer tid för att man ska kunna förstå hur stor den är och när man just har landat i Mittens rike så är det så många nya intryck över allt att det är svårt att fokusera på detaljer. Men det här är en mycket vacker plats.




  Vi checkade in på vårt fina hotell för att sedan kasta oss ut i shoppingens hysteri på eftermiddagen. Att träda in i detta shoppingtempel var något helt annat än Sommarpalatset. I ett varuhus med fem våningar säljs kopior av märkeskläder helt öppet och med hur mycket prutmån som helst verkar det som.

  Försäljarna sliter och drar i en och springer runt omkring en för att visa kläder och skor och det är ett oväsen som gör att man blir helt yr. Jag köpte ingenting, men det skulle bli ändring på det längre fram i veckan.

  Dag 2
  Vi började med att besöka Himmelska fridens torg som är världens största torg och Pekings absoluta centrum. Det kändes lite märkligt att nu vandra på det torg där massakern 1989 ägde rum. Ytorna här är så enorma att det är svårt att greppa. Filmkameror och digitalkameror gick varma men det är omöjligt att återge känslan av att vara här.

  Vi fortsatte in i den förbjudna staden som ligger i anslutning till torget och där inne fortsätter man att förvånas över de enorma ytorna och av alla dessa fantastiska tempel. Jag går inte in alltför mycket på historia om platserna men den förbjudna staden grundlades under Ming-dynastin på 1400-talet och den sista kejsaren tvingades abdikera 1911 och flyttade ut härifrån 1924.

  Den förbjudna staden har under 500 år varit bostad åt 24 kejsare och platsen är skyddad av höga murar och det sägs att här inne finns 9 999 rum. Det finns endast en liten del av den förbjudna staden som innehåller en trädgård och här blommade bl.a. magnolian och prydnadskörsbär.






  Idag sjöngs det för trädgårdsmästaren i bussen, t.o.m. guiden och busschauffören sjöng på kinesiska för mig. Vi åt lunch vid en av Kinas trendigaste restauranger med en inredning som inte liknar något annat, riktigt snyggt var det och maten var mycket god. Det var nog den dyraste födelsdagslunch jag kommer att intaga i hela mitt liv. Green the house heter restaurangen.

  Den här händelserika dagen fortsatte med att vi besökter en antikmarknad och på kvällen åt vi en kejsarmiddag på restaurang Fangshan som ligger i Beihaiparken. Här är taken förgyllda och hela inredningen är kinesisk historisk, maten var god och jag börjar få ordning på pinnarna.
  Kvällen avsluts med ett kinesiskt disco!




  Varma gratulationer

  15392-543Idag firar vi min kära dotter som fyller jämna år. Det ser ut att bli en fin dag men termometern visar -0,2 grader just nu. Solen går upp över Kungsholmen och jag har varit vaken sedan kvart över tre.
  Nu väntar släkt och vänner och jag hoppas att hon får en fin dag.

  Uppdaterat
  Det blev en fin dag och min bukett till henne blev inte enbart rosor som det var tänkt utan hon komponerade en egen bukett med bl.a. vita syrener och ljusgula rosor i stället och vi köpte en tårta med vit choklad. Nu fortsätter festen utan släkten....


  Hemma igen

  Hemma igen efter en helt fantastisk resa. Vi har sett så många intressanta platser och upplevt så mycket att det är svårt att greppa. Vi har alla skrivit resedagbok och jag får väl hämta lite där ur senare. Nu är jag bara trött och behöver sova eftersom dagen har varit sex timmar längre än vanligt. Resan hem var jobbig men det är redan glömt...nu minns jag bara att jag haft en helt fantastisk vecka och jag måste tacka vår VD som har ordnat allt detta och fått allt att fungera perfekt. Återkommer med mer Kina senare i helgen.

  15392-540

  Andra dagen i Peking

  Har hittat en dator pa hotellet och tankte bara lamna en kort rapport utan prickar.
  Det ar en oerhort stor stad dar det finns hur mycket som helst att se och det ar svart att hinna smalta alla intryck. Igar sag vi himmelska fridens torg och den forbjudna staden.......det var helt sagolikt spannande och det kommer massor av foton framover. Programmet ar tajt och man blir ganska trott men det ar helt underbart att vara har. Idag har jag trots att jag inte skulle kopt oakta klader pa ett stort varuhus. Ikvall blir det fiskrestaurang. Halsningar fran Beijing till de som tittar in pa bloggen. I morgon ska vi vandra pa Kinesiska muren.......det ser jag mycket fram mot.


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails