Site Meter

Trädgårdsmagasinet Rosie

Nu ska jag vara försiktig så att jag inte trampar någon på tårna eller blir missförstådd men idag dök den nya trädgårdstidningen Rosie upp här på anläggningen och jag minns hur jag träffade denna Rosie som utgivaren heter på trädgårdsmässan i mars. Hela montern gick i rosa, det var bara kvinnor som representerade tidningen och det var så utpräglat kvinnligt att man som man inte kände sig välkommen.
Jag tänker inte gå in på detta att allt fler kvinnor blir trädgårdsintresserade och att männen tappar intresse för sina trädgårdar. Däremot undrar jag varför man måste göra en trädgårdstidning som helt är inriktat på kvinnor....där hela tidningen går i rosa och jag förstår såklart kopplingen till hennes namn. Jag undrar lite försiktigt vad som skulle hända om någon gav ut en trädgårdstidning med inriktning bara på män? Skulle hela Sveriges feministrörelser gå i taket då?
Bara en fundering i mitt övernattningsrum här i slottsparken.
Ha en riktigt trevlig kväll både kvinnor och män!

Kommentarer
Postat av: Inkan

Det kanske var någon som trodde att färgen skulle sälja? Men det låter både trist och enfaldigt. Jag har ej sett den tidningen. Jag tror inte jag bryr mig heller.
Jag njuter av Tasha Tudors böcker(från USA) och av Hannu Sarenströms poetiska utsvävningar.
Båda inspirerar miig till blomstervolter utanför fönstret,testar galna frön i bostadsföreningens gemensamma rabatter och är lite stolt över att jag lyckades förvandla min systers Kolskär till en vitlöksodling.

Fast jag är ju ingen trädgårdsmästare ;)

2007-04-19 @ 18:49:20
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Bisse

Jag har inte själv kollat in denna nya rosa trädgårdstidning. Det du beskriver låter en aning för mycket rosa. En aning begränsat.

Hälsningar

Bisse

2007-04-19 @ 19:22:26
URL: http://bissesplats.blogspot.com
Postat av: Ronja

Brrr... Hugaligen. Den tidningen tänker jag INTE betala för.

2007-04-19 @ 19:32:42
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Frejas_frön

Håller med dig fullständigt.Såg också den montern på mässan.och efter att skakat på huvudet åt den gick jag vidare.Inte särskilt lockande alls.

2007-04-19 @ 19:54:13
Postat av: Karin A

Visst kan jag instämma i din kritik angående hur tidningen marknadsför sig; varför bara göra en tidning för kvinnor när hälften av människorna på vår planet är män? De kan väl inte tro att det bara är kvinnor "som gillar att fixa och göra utemiljön mysig" (om jag minns det rätt är det tidningens inriktning!)?

Hur som helst hade jag ändå behållning av tidning! Jag var rädd för att det skulle vara ytterligare ett magasin med bara läckra bilder utan text och fokus på inredning ute snarare än odling. Men jag tycker faktiskt att det fanns en hel del att läsa och en del bra och handfasta råda. Sen var det inte så mycket störande reklam men det finns väl en risk att det ökar med tiden...

2007-04-19 @ 19:54:39
URL: http://uteochinne.blogspot.com
Postat av: Parkarbetaren

Här i Parken hoppas jag på rosa i ofantliga mängder, för idag har det planterats fem Stanwell perpetual vid muren. Jag tror annars att det där med rosa trädgårdstidningar vädjande till det feminina och till systerskapet, inte är något annat än en försäljningsstrategi. En rosa tjejmarknad finns ju just nu som du konstaterar. Det finns pengar att tjäna på den. Det finns säkert många tjejer som inte alls är rosa, men ändå sålda på det gröna.
Män köper kanske inte så mycket veckotidningar som kvinnor och de konsumerar kanske inte innehållet på samma sätt. Åtminstone inte de intensivt trädgårdsintresserade män som jag mött - botaniker som letar unika sorter och färger på Nätet eller i facklitteratur. De lusläser däremot Viola och Utemiljö, men de finns gratis på jobbet. Om det utgavs en trädgårdstidning designad som man tror passar män, så tror jag inte att de som föredrar den rosa skulle bry sig, så länge det finns rosa att tillgå.
Själv föredrar jag Nätet. Det är överlägset.
Tack och trevlig kväll på dig, du också!

2007-04-19 @ 19:57:36
Postat av: Lilla B

Skulle inte lägga en krona på ett rosa magasin. Icke.

2007-04-19 @ 20:49:53
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Azola

Hi hiihi... min underbara och otroligt vackra katt heter Rosie :) En Helig Birma som i dagarna fyller 13 år. Själv är jag barnsligt förtjust i rosa då det gäller på Rosor och Pioner ;)

Ps!Trivs bra med min tidning: Allt om trädgård och den inriktar sig både till män & kvinnor :)
Ha nu en trevlig natt i övernattningsrummet och passa dig för " rosa spök-penseer´"... hiihi..

2007-04-19 @ 21:48:26
Postat av: Calle

Den (fåniga?)tidningen kommer inte över min tröskel heller trots att jag anser mig vara en rosa person.

2007-04-20 @ 11:30:12
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Allt om Trädgård är en bra tidning tycker jag....och du Parkarbetaren...lycka till med Stanwell!

2007-04-20 @ 16:41:19
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Linda V

De har nischat sin målgrupp väldigt väl och de riktar sig inte till trädgårdsmästare precis :-) Jag har också tänkt på det där med målgrupper för trädgårdstidningarna. Såg du den nya tidningen Trädgårdsliv? Den kanske passar dig bättre? Inte lika snäv målgrupp.

2007-04-20 @ 20:38:04
URL: http://lindastradgard.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Har inte sett Trädgårdsliv men när jag kommer hem från Italien ska jag köpa ett nummer av alla trädgårdstidningar och bedömma dem.

2007-04-20 @ 20:50:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lilla B

Bra idé Slottsträdgårdsmästaren!
Ge oss synpunkter på tidskrifternas innehåll. Själv är jag intresserad av att veta om skribenterna verkar kunniga eller inte. Dvs hur trovärdig tidningen är ur trädgårdssynpunkt.
Jäkligt bra idé!!

2007-04-20 @ 22:53:44
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Anneli

Jag tycker du har helt rätt i din iakttagelse. Nu tycker jag i och för sig att tidningen Rosie ändå tillför trädgårdstidningssidan en fräschör som saknats i exempelvis Allt om Trädgård. Men har du sett den andra nya trädgårdstidningen Trädgårdsliv? Den är helt fantastisk. Den är inte könsbunden, bara vacker, exklusiv och inspirerande. Den tror jag du skulle gilla.

2007-04-20 @ 23:06:55
URL: http://flitigamyran.blogg.se
Postat av: Anneli

Äsch, nu såg jag att Linda redan tipsat dig om Trädgårdsliv, sorry. Jag ÄR en papegoja:)

2007-04-20 @ 23:08:50
URL: http://flitigamyran.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Jag ska absolut köpa Trädgårdsliv idag.....blir den första trädgårdstidningen som jag ska sätta betyg på.

2007-04-21 @ 06:56:33
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: annebelle

Jag har inte sett Rosie, men den låter inte som något för mig. Jag tycker det är trist att man gör tidningar så enkla och helt inriktade på konsumtion som ofta heminredningstidningar är t ex. Hus och Hem var förr en tidning med praktiska tips och råd, man fick veta hur man bygger en veranda t ex. Inte vet jag om det är mer maskulint, men jag gillar det bättre.

2007-04-21 @ 20:34:13
Postat av: Eva

Men tidningen är ju svart! Kanske inte på ett manligt sätt, men inte heller på ett kvinnligt. Jag tillhör kategorien kan-inte-odla, men vi har precis fått en odlingslott och jag tyckte att tidningen Rosie fungerade bra för mig. Jag är Inte en ROSA person, men tycker att utformningen funkar. det betyder mest att den lyfter fram och inte skymmer innehållet. Det vore verkligen kul att se en jämförelse mellan tidningar. Jag tycker att de alla ser likadana ut, förutom Rosie. Innehållet är väl ändå viktigast. När du gör bedömningen vore det bra om du skriver vilka kriterier du utgår ifrån. Fin blog!

2007-04-29 @ 12:45:55
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eva: Kriterierna är - tidningens utformning, om repotagen är lärorika eller om man bara ska beundra, hur stor del av tidningen som är bilder, om tipsen i tidningen är till för att bara handla inredningsdetaljer till sin trädgård eller om det finns tips om trädgårdar att besöka, mässor mm. Vissa tidningar verkar ju vara rena katalogerna från försäljare av trädgårdskitsch.

2007-04-29 @ 14:32:24
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Liza

Apropå den rosa färgen. Hallå där Slottsträdgårdsmästaren!Hittade din bloggsida i dag den 5 april-08,(var inne på tidningen Rosies hemsida.)
Våren 07 skrev du ditt inlägg om att du inte kände dig välkommen som "man" till Rosies monter på trädgårdsmässan eftersom de valt att låta montern gå helt i rosa.
Hör här nu: Hoppas att du har tänkt ett varv till sedan dess angående färger och genus. Du ska få ett tips av mig. Våga vara ett snäpp mer kreativ!Det kan göra underverk.
Tänk dig tex. kombinationen grå Balmainkostym och rosa skjorta. Tänk dig att du är solbränd och ska gå på fest. Inte blir du mindre manlig för att skjortan är rosa! Våga vara snygg!
Hälsningar "Lizagardener"

2008-04-05 @ 12:22:58
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Liza: Ha ha...vad ska jag säga om det här då? Solbränd och rosa skjorta, funderar om jag ska klä mig i rosa på mässan nästa vecka och då känna mig välkommen till Rosies monter. Allvarligt talat så var montern förra året rent diskriminerande mot män och då menar jag inte bara den rosa färgen! Som jag tidigare sagt så är alla trädgårdstidningar som man kan köpa i vanliga butiker gjorda av kvinnor, från redaktörer till journalisterna och jag vet inte var alla trädgårdskunniga manliga journalister tagit vägen. Vore det inte bättre med en jämvikt? Jag tycker att det är fantastiskt att det finns så många kvinnor i trädgårdsyrket och bland jorurnalister men jag undrar bara vart alla trädgårdsintresserade män tar vägen...titta bland trädgårdsbloggarna...jag känner mig ganska ensam som man där.
Vi kanske ses på mässan Lizagardener!

2008-04-05 @ 12:51:24
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0