Site Meter

Trädgård & blommor

Den första trädgårdstidningen som jag ska bedöma är den helt nya tidningen med det spännande och fyndiga namnet ´´Trädgård & blommor´´.
15392-582
Det är alltså första numret som jag bläddrar i. Omslaget ser inbjudande ut med en vacker bild och det lockas med repotage som ´´Gör en oas av din balkong´´, ´´Så lyckas du med pelaroger´´, ´´15 underbara uteplatser´´ och att det finns 538 ljuvliga idéer i tidningen.
Tidningen kostar 49 kr och ska tydligen bli ett månadsmagasin, prenumeration med 12 nummer ska kosta 489 kr. Jag måste bara presentera redaktionen.
Ebba Svanholm är chefredaktör och ansvarig utgivare.
Eva Kjellströ är Art director.
Lina Tenow, reporter och redigering.
Kerstin Holmberg är redaktör.
Helena Nilsson är layoutchef.
Lena Wilsby, layout och reporter.

Så...då kliver vi in i dessa kvinnors drömvärld. De första sidorna fylls av reklam och jag förstår att det är oundvikligt. En första artikeln heter ´´En trädgård för alla sinnen´´ där man följa med i Vivians trädgård i Halland. De flesta trädgårdar i trädgårdsmagasin ligger i södra Sverige. Bilderna är vackra men inte så att man vill överta hennes trädgård, problemet med texten är att denna Vivian berättar hur hon byggt upp sin trädgård och hur hon trivs i sitt paradis...jag skulle vilja lära mig lite om hur hon gjort för att få växterna att trivas. Det känns som om jag läst 500 sådana här artiklar genom åren. Man ska alltså beundra dessa personer som lyckats få sin trädgård uppvisad i ett trädgårdsmagasin. Eva Robild som skrivit artikeln har inte behövt jobba så mycket utan bara nedtecknat vad Vivian sagt. Någon på min blogg pratade om trädgårdsporr tidigare och det är just vad sådana här artiklar är....man ska titta på bilderna och bläddra vidare...jag lärde mig ingenting av det här...mer än några sortnamn på rosor. Vidare visas ´´7 härliga buketter´´ som i min smak inte är speciellt härliga, en sida om fula vaser, åtta sidor om att inreda ute med fantastiska bilder med romantiskt inredda trädgårdsrum...inte mycket text utan här ska man bara njuta av vackra bilder....plus att det på sidan står var man kan köpa alla inredningsdetaljer, eller om det heter utredningsdetaljer när det är utomhus. Vackert var det i alla fall!

Sedan kommer faktiskt en bra artikel om pelargoner med bilder som är riktigt riktigt läckra. Man visar också 20 sorters pelargoner som rekommenderas. Nästa artikel handlar om...en (hör och häpna) man som gjort en liten renässansträdgård av 780 kvm i Vitaby på Österlen. Trädgården är fylld med små kvarter som det ska vara i en renässansträdgård och planteringarna är såklart inramade av buxbom och lavendel...mycket vitt och blått...jag gillade den där trädgården trots att den är väldigt friserad med alla häckar och inramningar. Artikeln om balkongen är som att bläddra i en inredningstidning fylld av krukor, urnor och små statyer. Jag bläddrar vidare.. Odla i kruka lät intressant men det vara vara två sidor och väldigt lite text. Samma sak gäller nästa artikel som handlar om dagliljor, fem sidor med vackra bilder och minimalt med text där det vanliga skötseltipsen står.

Nu kommer något roligt...tror jag..på omslaget av tidningen står det 538 ljuvliga idéer och när jag kommer till nästa artikel heter den ´´38 fina idéer för din trädgård´´ Har de klämt dit en femma på omslaget som inte skulle vara där? Ingen av idéerna intresserade mig i alla fall. En ganska intressant artikel om en historisk skotsk trädgård följer och sedan blir Trädgårdsspanaren lite intresserad då det ska handla om Gunnebo slottspark som jag besökte för några år sedan men det visar sig vara bland de kortaste beskrivningar av en slottspark som jag läst.
Fem sidor som visar trädgårdar att besöka i sommar är bra...korta beskrivningar med anvisning till hemsidor. Sedan handlar det om tomater och mat ett tag....och jag bläddrar vidare.
´´10 skarpa häcksaxar´´.bra info. Till sist kommer sex sidor ´´att göra i maj´´ som är bra tycker jag och här står något som jag brukar tjata om. Att vattna rätt...att växterna vill ha vattnet långsamt och länge, stick ner fingret eller krattskaftet i jorden och känn om vattnet ntt rötterna. Tidningen avslutas med 23 sidor reklam.
Sammanfattning:
Det här är ett vanligt inspirationsmagasin som man snabbt läser och bläddrar igenom och när man lagt ifrån sig tidningen så har man inte fått så mycket ny kunskap eller nya idéer tycker jag. Jag saknar lite mer vetenskapligt, djupgående artiklar om växter och mer ingående historiska berättelser om trädgårdar och parker. Men tidningen är säkert bra för de som har små trädgårdar och tycker om att smycka sina trädgårdsrum med saker, få tips hur man dukar snyggt och få små idéer i övrigt. Jag ska inte gnälla så mycket åt det här...det är en helt ok bläddertidning som jag dock aldrig kommer att köpa igen. Betyget blir väl en 2:a.

Kommentarer
Postat av: Karin A

Jag förstår ärligt talat inte hur det kan finnas en marknad för alla dessa glassiga trädgårdsmagasin som har kommit bara de senaste månaderna. Men det är ju inte mitt problem.

Jag kommer kanske provläsa någon gång men jag har nog varken tid eller pengar för fler trädgårdstidningar. Jag är med i föreningen svensk trädgård och därigenom får man tidningen Hemträdgården som jag har stor behållning av. En annan trevlig och mer odlingsinriktad tidning är Natur & Trädgård. Om jag vill ha snygga bilder och inredningstips köper jag nästan hellre en inredningstidning.

Ser fram emot fler trädgårdstidningsbedömningar! Kommer du även ta med utländska tidningar? :)

2007-04-22 @ 10:33:47
URL: http://uteochinne.blogspot.com
Postat av: Liselotte Östblom

Trädgård och blommor utkommer med 1 nr/år, och på hösten kommer tidningen bygga nytt och renovera. Dessa extra bilagor är egentligen ett tillägg till Tidningen Drömhem & Trädgård, som är en månadstidning och utkommer 12 nr per år. Mvh

2007-09-30 @ 21:45:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0