Site Meter

Är du från Småland?

Dag 6

Sista dagen i Peking och det fantastiska programmet fortsätter denna sjätte dag med att vi först besöker Beijing Planning Exhibition Hall som visade Pekings gamla historia, nutid och hur Peking är tänkt att se ut i framtiden. Här såg vi 3D film och fick flyga över det gamla Peking och även se OS-invigningen innan den ägt rum, det var mycket häftigt. Det fanns även enorma modeller över staden så att man kunde överblicka något av jättestaden. I ett helt rum kunde man vandra över Peking och här lade jag staden under mina fötter!

Vårt sista stora besök blev i en park på 270 hektar mitt i Peking där Himmelens tempel ligger och här i parken firade man idag på något sätt för att förstärka nationaliteten i landet. Det var en otrolig folkfest där människor sjöng, spelade och dansade. Äldre människor spelade kort och alla verkade trivas och må bra. Att se de äldre Pekingborna är en stor kontrast mot våra äldre här hemma....det känns som om man umgås mer här och har roligare. Männen går i pension vid 55 års ålder i Kina och kvinnorna när de är 53 år. Det berättades också att eftersom Pekingborna inte så ofta har egna gårdar så samlas man i parkerna för att umgås i stället. Templen här i parken var fantastiska och det kändes lite som i den förbjudna staden.

Det ska tydligen finnas 6000 mycket gamla cypresser i parken, många över 500 år gamla. Vid en cypress kunde man vinna evig lycka om man gick tre varv medsols och självklart så gick vi alla runt cypressen samtidigt som vi sjöng...´´Så går vi runt om ett enebärssnår´´ till de övriga besökarnas förvåning.
Så inleddes den sista shoppingvändan på ännu ett stort varuhus med kopierade märkeskläder och den här gången gömde jag undan mina principer, öppnade upp plånboken och använde de prutarknep som jag lärt mig av gruppens prutexperter. På ett ställe var vi fyra stycken som ville ha en Peak performance-jacka (kopierad såklart men riktigt snygg). Försäljaren startade med 2000 st. tror jag det var och vi fick till slut ner dem till 150 kr styck. Nu ville inte vår ena kock ge sig utan ville gå ner till 100. Då säger den kinesiska försäljaren på klockren svenska ´´Är du från Småland?``
Den sena kvällen tog vi över från vår fantastiska VD som har ordnat den här resan åt oss och vi hyrde ett karaoke-rum på ett hotell.....fyllde borden med god dricka....tryckte på knappen och det blev ett ös som Peking sent kommer att glömma!
Dagen efter återvände vi till Sverige och i minnet kommer den här resan att ha en framträdande plats. Flygresan hm blev dock en pina då febern slog till och jag frös och mådde dåligt i nio timmar. I taxin hem här i Stockholm låg gatorna öde, visst var det långfredag och många var bortresta men det kändes (som någon tidigare uttryckt som varit i Kina och kommit hem till lugnet)....som om det hänt en kärnkraftsolycka. Från Pekings folkliv till idyllen Stockholm. Jag hade Pekings ljud kvar i öronen och en influensa i kroppen som minne.
Tack än en gång för den här veckan K.


Kommentarer
Postat av: Panter

Oj, vilken resa, så mycket på så kort tid! Finfina kort, men jag förstår hur du menar; verkligheten är ofta mer och påtagligare.

2007-04-11 @ 16:08:43
URL: http://motvillig.blogspot.com
Postat av: Christina W

För en som aldrig varit i Kina är det ändå en upplevelse att få se dina bilder

2007-04-11 @ 17:53:13
URL: http://godmat.webblogg.se
Postat av: Trolda

Tusen tack för ett underbart inlägg! Och visst är det så att de ofta kan och förstår mer än vad man tror när man ex. prutar...

Lustigt med cypressen där..Som florist förknippar jag cypressen med döden, då den oftast används i begravningsbinderiet...Så olika det kan vara - och TUR är väl det!

Trolda - tack för en fin resa! =D

2007-04-11 @ 19:44:42
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Gunnar

Hej vilken härlig resa! Tänk att få uppleva så många fina platser!
:)

2007-04-12 @ 10:54:55
URL: http://blogg.aftonbladet.se/5859
Postat av: Karin A

Kul att få följa med på din resa! De bilder du har visat har i alla fall varit helt underbara. Tack för dem. :)

2007-04-12 @ 18:44:41
URL: http://www.uteochinne.blogspot.com
Postat av: LindaLotta

Vilken resa ni har varit med om, det är inte alla förunnat.
Jag tycker att dina bilder är väldigt fina, men jag tror jag förstå vad du menar.
Man vill förmedla så mycket och så blir inte bilden så som man tänkt sig. När man är på plats så är det viktigt att föreviga ögonblick med vänner, när man berättar om det vill man ha "rena" vyer och senare kommer man att uppskatta de där vänskapsbilderna igen :)
Tack för all beskrivande text!

2007-04-12 @ 22:31:20
URL: http://lindalotta.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0