Från akvarium till tallrik
Staden är något av det renaste jag sett....överallt går gatsopare omkring och ser till att gator och trottoarer är kliniskt rena. De har en liten borste och en låda med sig och det ser ut som om de går omkring och letar efter något att sopa upp. Trafiken är hård och cyklar byts hela tiden ut mot bilar, det sägs att det tillkommer omkring tusen bilar i Peking varje dag. Men visst cyklar folk fortfarande och speciellt under tidiga morgnar när försäljarna är på väg mot olika marknader. Cyklarnas flak eller kärror är då så kraftigt lastade att cyklar och förare nästan inte syns.
Dag 3
Frukostbuffén på hotellet var enorm och man kunde äta sig så mätt som man ville. För min egen del blev det något av min vanliga frukost.....kaffe och några mackor och lite yoghurt.
Vi fortsatte mot en restaurangskola där vi fick en introduktion i kinesiskt matlagningskonst och vi fick också vara med att tillaga en maträtt tillsammans med de kinesiska eleverna. Av någon anledning så avstod trädgårdsmästaren och fungerade i stället som fotograf.
Kerstin på restaurangskolan
På kvällen besökte vi en inhemsk fiskrestaurang där man fick välja ut sin fisk i stora akvarier och på så vis få helt färsk fisk på tallriken. Just på det här stället var nog inte personalen så van vid turister och tyckte nog att vi betedde oss märkligt. När vi gick därifrån så såg vi att de samlades vid vårt bord och skrattade.
Dag 4 blir det muren.
Vilken rolig knorr, det där med att de fnissade åt er när ni gått. De tycker säkert att västerlänningar uppför sig hur tokigt som helst ibland!
Inte lätt att veta hur man ska uppföra sig på en kinesisk restaurang. Det är ju omöjligt att känna till oskrivna sociala regler när man kommer som turist. Ni kanske lade fiskbenen lustigt på tallriken... Här i Stockholm skulle dte behövas några städande pekingesrar... ;-) Usch för friterade småfåglar. Det får mig att associera till de söta blåmesarna som jag ser i rönnen utanför min balkong ibland. Skulle aldrig kunna äta upp en sån sötnos. Det räcker väl knappt till EN tugga heller...? Var den färska fisken god?
Det är inte ett helt ovanligt förfarande på asiatiska restauranger att beställa "nyfångad" fisk...Själv gjorde jag det ett antal gånger under min asienresa. Där fick jag också välja själv - och PEKA...Inte utan att man kände sig lite som något utav en bödel...Det som var snäppet värre var om någon beställde KYCKLING...Också DEN "nyfångad"...(Kacklandet från bakgården hördes lääänge i restaurangen..)
Trolda - Godmorgon - och KRYA PÅ DIG!
Jag tror att de tyckte vi var lite för glada, skrattade för mycket och drack lite för mycket av deras svaga öl. Hela bordet var fullt av flaskor när vi gick men man kände inte av någonting. Det sägs ju att asiater inte tål alkohol på samma sätt som vi. Fisken var riktigt god och jag håller med om att det känns märkligt att äta småfåglar och jag skulle aldrig göra det. Men det är väl så att folk äter olika djur i olika delar av värden. Men i Kina verkar man äta allt som rör sig.
God morgon!
Hamnade här av en slump.
Visst är Peking en fantastisk stad
När vi var där åt vi orm
och då kom kocken in med ormen till bordet, skar upp den och serverade gallan och blodet i små glas
innan han gick och lagade till den.
Lite läbbigt... fast jag inte är så känslig.