Site Meter

635 mil försvarsmur

En morgon vaknade jag tidigt och gick ut för att utforska omgivningarna och hamnade på en frukt- och grönsaksmarknad. Skillnaden mot Hötorgsmarknaden hemma är stor. Här är det ett oerhört livligt handlande och köpslående hela tiden. Även här hemma på Hötorget brukar försäljarna skrika ut sina erbjudanden men skillnaden är att vi kunder här snällt tar upp våra pengar och betalar utan att förhandla om priset.

Trots den livliga marknaden så går livet ganska långsamt i Peking får jag för mig. Folk cyklar långsamt (inte som när det tävlas över Tranebergsbron här hemma), man går sakta, pekingborna ser inte stressade ut och då ska man veta att det bor 15 miljoner människor här. Vid varje arbetsplats man ser är det oerhört många människor tätt intill varandra. Planterar man ett träd är det fem man som utför jobbet.

Dag 4
Med picknick i våra ryggsäckar begav vi ut från staden mot den kinesiska muren. Från bussfönstret såg man hur oerhört mycket träd det planteras överallt även långt utanför Peking. Landsbygden ser lite tråkig ut men hela tiden ser man de höga bergen där muren ringlar sig fram. Nu skulle vi till en plats där det inte var så turistigt men av någon anledning kom vi fel och hamnade i en liten by nedanför berget där det var en fiskodling. Till slut bestämde vi oss för att ändå åka till den kända platsen Mutianyu där det finns linbana upp men vi valde att gå de långa trapporna upp vilket tog en halvtimma.Det var en mäktig känsla att sätta fötterna på den fantastiska muren. Den här muren som började byggas på 400-talet före kristus är hela 6350 km lång och det känns helt sjukt att det är lika lång sträcka som vi flög i nio timmar hit. Det går inte att förstå vilket arbete som ligger bakom detta enorma bygge.
Den del av muren som finns utanför Peking tillkom till största delen under Ming-dynastin på 1400-talet. Man ser muren ringla sig fram över de höga bergen och med vakttorn med jämna mellanrum. Vissa partier här var ordentligt branta och för oss med knäproblem blev det en utmaning. Men hamnar man på världens mäktigaste och största byggnadsverk så blir lite värk i ett knä en liten sak.När man ska ta sig ner från muren så åker man kälke...

Hasse och Kerstin nedanför muren.

Vi filmade och fotade vilt och jag ska erkänna att jag blev så tagen av muren och utsikten att mina filmer och foton här inte är av världsklass direkt. Vi intog vår medhavda pizza uppe på ett vakttorn där det var vindstilla och solen sken från en klarblå himmel denna dag.
Man ska inte jämföra platser och hur man upplever dem men visst var det här bland det häftigaste jag upplevt. Vi åkte i varsin kälke i en bob-bana ner till bussen och det var både lite roligt och skönt att vila benen. Kvällen tillbringade vi hemma i kvarteren runt hotellet där det var en kvällsmarknad och vi åt faktiskt på Kentucky fried chicken.

Kommentarer
Postat av: Anki

Vill du vara med på en länklista? Läs mera om detta på min blogg!

2007-04-10 @ 19:05:22
URL: http://ankitankar.blogg.se
Postat av: Trolda

Så otroligt mäktigt det ser ut...Måste varit en fantastisk upplevelse att ha vandrat där. Och som alltid fångar du det på bild! =D

Trolda - Godkväll!

2007-04-10 @ 19:27:52
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Parkarbetaren

Tänk att de höll på med murandet i mer än tusen år och ändå inte tyckte att de var färdiga. Vilket hisnande äventyr du fick vara med om. Du har väl världens bästa arbetsgivare!? Idag gick jag och plockade skräp i parken. Tänkte på den skräpfria staden Peking då. Kan det vara så att kineser inte kastar så mycket skräp, eller inget alls? Hoppas i så fall att de aldrig blir västerlänningar.

2007-04-10 @ 19:33:24
Postat av: Lilla B

Kör på med så många bilder som möjligt! Jätteroligt att få se.
Håller helt med Parkarbetaren här ovanför. Du måste ha en väldigt bra arbetsgivare. Att få göra en sådan resa som inte bara berikar yrkeslivet utan hela dig. Fantastiskt.
Det är bara att gratulera!

2007-04-10 @ 21:31:19
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Hon är fantastisk min arbetsgivare och jag är evigt tacksam för den här resan.
Det är faktiskt böter på att kasta skräp på gatorna i Peking och det är t.om. böter om man har för smutsig bil....det är hårda tag i Kina men jag tycker att det är skönt att slippa se sopor och skräp efter gatorna. Jag tror att det sitter i ryggraden på kineserna att inte släppa skräpet där man står.

2007-04-10 @ 21:57:59
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0