• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Ny blogg

  Kommer att starta en ny blogg där jag ska skriva om besök i trädgårdar och parker i Sverige.

   Adressen är http://gardener.blogg.se/spaning/  

  Ett år har gått

  Och en koltrast satt och sjöng...på en tak nånstans....
  En koltrast med sin vemodiga sång väckte mig strax efter tre i natt. Det var omöjligt att somna om så jag gick upp och klockan fyra åkte jag till slottsparken och började jobba. Det var tät dimma och mycket vackert när solen bröt igenom.

  Slutbloggat
  Nu har det snart gått ett år sedan jag började skriva denna blogg. Det är dags att knyta ihop säcken. Finns inte så mycket mer att säga....skulle jag fortsätta så skulle jag hela tiden upprepa mig.

  Tack för att ni besökt mig.......och jag tackar för mig och fortsätter att jobba på i den vackraste av slottsparker.

  Planterardagen

  Storm över parken och sommarblommorna som jag planterade igår lever farligt idag. Grenar faller överallt och pollensvärmar färgar himlen grön....nästan!
  Igår var alltså den stora planterardagen. Tidigare år har vi använt laxrosa Pelargoner på slottets terass mot sjön. I år har vi valt att ha röda. Det är underbart att plantera ut så kraftiga plantor i stället för de svaga stackare som jag driver upp.
  Urnor
  I två större urnor finns i år vita och ljusblå Surfinia. Jag har även tagit ut stamfuchiorna som varit inne för vinterförvaring.
  Mina uppdrivna sommarblommor svävar mellan liv och död hela tiden. Jag bär runt på dem....ut och in....in i ljusa rummet på slottet...tillbaka till kallutrymmet i ladan.....ut till en skyddad uteplats där nu lejongapen står över helgen.
   Vissa sorter började jag plantera ut igår. De vill inte leva sitt liv i små planteringslådor längre.
  I de planteringar som kallas gravarna här i slottsparken och är två planteringar vid entréen, planterade jag ut de stackars Daggsalviorna, Heliotropen och även Dockkragen. Önskar att all denna väntan på det idealiska vädret ska ta slut snart och att växterna får börja etablera sig och växa på den plats där de förhoppningsvis ska förgylla parken.
  För övrigt så närmar sig sommaren trots det kalla vädret. Parken blir lummigare och våra sjungade vänner i träden syns inte så lätt längre. Näktergalen var verkligen galen igår....den sjöng så att det ekade i parken.
  Körsbärsträden har blommat färdigt nu utom surkörsbärsträdet Fanal som jag planterade för några år sedan. Det har just börjat blomma. Fanal är ett mycket bättre surkörsbärsträd än det populärare Skuggmorell. Växtsättet är vackrare och de får inte de svaga kala grenar som Skuggmorellen.
  Nu väntar vi på syrenblomningen, äppelträden blommar nog när vi kommer tillbaka till parken på måndag och nästa vecka ska jag så grönsakerna i trädgårdslandet, om vädret är bra så kommer jag att plantera ut alla lejongap.
  Efter vägarna till slottet blommar nu slånen och det skummar verkligen av den vita blomningen i snåren.
  Drömmen om min doftade örtagård lever vidare och när jag får tid ska jag börja skissa på den och lägga fram förslaget till K. Tills vidare får man dra fingrarna genom citronmelissen och pepparmyntan.

  Vill passa på att gratulera J till stipendiet.....gör något oförglömligt med pengarna.


  Dagens låt - Rom i regnet med Ulf
  Andra bloggar om: trädgård, blommor, Barcelona

  Kärleks-bo

  Ingen kan väl tvivla på den kärlek som finns mellan det gräsandspar som har sitt bo inne i det hjärtformade hålet i den gamla högstubben. Tror att de valt boet på grund av hålets form.
  15392-836
  Stubben står just vid vår damm där paret simmar omkring tidigt på morgonen. Där finns ingen konkurrens från andra änder utan de kan i lugn och ro bilda sin familj och vi kommer att röra oss försiktigt i närheten av boet tills det att ungarna senare är utflugna.

  Barcelona-Arsenal Årets match!

  Nu har parken fyllts av den tjattrande svartvita flugsnapparen där hanen lyser med sin kritvita mage. Morgonen var galet vacker, visserligen vita gräsmattor igen av nattfrosten men vattnet var helt stilla och det enda som hördes var fågelkonserten. Efter att jag tillsammans med mina arbetskamrater inne på slottet ätit frukost så gick jag ut till den vackra parken för att börja dagens arbete. Hittade en död fågel på vägen som jag inte kände igen?..det var en Hämpling kunde jag konstatera efter att ha sökt i fågelboken.

  15392-846
  Flyttar ut mina sommarblomsplantor och tomatplantor som vanligt, det är ett evigt bärande just nu i avhärdningens tid. Förbereder platsen på borggården där lejongapen ska planteras. Tror att jag satte ut mina späda plantor för tidigt där förra året så jag väntar nog en bra stund till.
  Annars så är det vanlig trädgårdsskötsel som gäller nu, klippa gräs och rensa ogräs. Utnämner nog Prunus avium ´Plena´det dubbelblommiga fågelbärsträdet till det träd som blommar vackrast av alla träd.
  15392-845
  Prunus avium ´Plena´

  Årets match!
  Ikväll är det årets match i fotboll. Barcelona möter Arsenal i Champions leauge. Matchen spelas i Paris och blir nog en riktig rysare. Giganternas kamp blir det mellan Ronaldinho i Barcelona och Henry i Arsenal. Nu hoppas vi att Barca visar vilket lag som är Europas och världens bästa klubblag. Match i matchen blir det också om Henke får speltid i Barca, då ställs han mot Fredrik Ljungberg i Arsenal.
  Forca Barca!

  Försommar

  Fotoalbum

  Försommar runt min arbetsplats. Att bo i Stockholm och att få komma ut i den här miljön varje dag är bra för själen.
  15392-844
  15392-848
  Slån

  Frost i parken

  Det var minusgrader i natt och vitt av frost på en gräsmatta. Mina stackars sommarblomsplantor som står i ett kallutrymme blev lätt chockade. En hel del av lejongapen klarade inte kylan utan fick begravas i komposten. Nu ska plantorna få väv över sig för att klara de kommande kalla nätterna. De stackarna växer knappt längre inomhus utan längtar ut till sina planteringar. Men eftersom vädret ska bli dåligt framöver så får de vänta en vecka till. Idag har jag planterat tolv tomatplantor i de urnor där de ska växa i sommar och har börjat avhärda dem ute i lagom sol och skugga.
  Om igen....jag vill ha ett växthus!

  Nu börjar vitsippornas tid gå mot slutet och ersätts av gullvivor och förgätmigej. Det är ett ganska ok byte tycker jag. Gullvivor och förgätmigej brukar fylla våra ängsmarker runt slottet och tillsammans med äppelblom och syrener så är det den vackraste tiden här. Återkommer med bilder när tiden är inne.
  Idag har jag även planerat vad som ska sås i köksträdgården. Kommer nog att så i början av nästa vecka. Brukar så när körsbärsträden blommar men som sagt så ska vädret bli dåligt.

  Fruktträdgården börjar snart slå ut i blom. Där finns äpple, päron och plommon. Först ut är plommonet ´Jubileum´.
  15392-847
  Plommonträdet Jubileum
  15392-837
  Kungsängsliljor

  Fotoalbum

  Har gjort ett fotoalbum där en del av parkens växter finns. Fotoalbum.
  Jag ska fylla på albumen när jag får tid. Blev tvungen att åka till jobbet trots vilodagen för att se över mina sommarblomsplantor. De växer så långsamt nu....hoppas kunna plantera ut dem i slutet av veckan. Såg att det kan vara risk för frost nattetid i mitten av veckan dock. SMHI hade lovat regn och mulet väder i helgen men det blir precis tvärtom. Inte lätt att rätta sig efter dem....får nog i stället lyda samerna.

  Mellan hägg och syren

  Nu går vi in i den vackraste tiden, gränsen mellan vår och försommar. Träden är ljust gröna, hägg och körsbär blommar och alla övriga växter startar sin säsong för att blomma och gå i frö eller på annat sätt föröka sig. Det är så mycket som händer så fort nu att man inte hinner se allt det vackra men vi som jobbar med trädgård har den fördelen att man på nära håll följer de förändringar som sker men den här tiden är det också som mest att göra i trädgårdar och parker.

  Hägg
  Nu går vi in i tiden ´´Mellan hägg och syren´´. Det sägs att uttrycket ´´Stängt mellan hägg och syren´´ användes av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten ´´Stängt mellan hägg och syren´´. Kanske man skulle bli skomakare i stället....

  Grattis på födelsedagen E.

  Magnoliafest

  Handlade röda pelaroner vid Årstahallarna tidigt på morgonen vilka jag senare planterade i urnor runt slottet då nu påskliljorna blommat ut.
  Högtrycket börjar mattas av och morgonen var kall och mulen men fram på dagen värmde solen åter igen. Vår egen igelkott som bor vid vår uteplats för personalen har vaknat till liv och visade sig för första gången i år.

  Så är nu den japanska Magnolia kobus planterad med omsorg. Med planteringsjord uppblandad med kogödsel och lite kraftigare jord. Magnolior behöver något kemisk sur jord men det japanska klarar neutral jord.
  Magnolia kobus
  Ser inte mycket ut för världen ännu....men vi hoppas att det ska trivas och växa  bra.

  I vitabergsparken finns ett stort gammalt Magnolia kobus som planterades 1933 och vid blomningen varje år  anordas en fest till trädets ära. Kanske vi också kan ha en blomsterfest vid vårt träd en gång......

  Nu avhärdas sommarblommorna och det är ett evigt bärande in och ut med lådorna. De som står inne i kallrummet vid de stora fönstren får vara kvar men jag öppnar fönstren varje dag för att de ska få känna sol och vind. Nu är det inte lång tid kvar innan utplanteringen.....kanske i nästa vecka om vädret tillåter.

  Magnolia kobus

  Idag har jag inhandlat ett Japanskt magnoliaträd (Magnolia kobus) på Zetas trädgård. I parken ovanför försäljningen blommar ett fantastiskt exemplar. I morgon blir det plantering av det vackra trädet (kanske inte vackert ännu, en stam på två och en halv meter och några få grenar som krona, men man måste alltid ha tålamod med sina trädgårdar).

  Magnolia kobus
  Magnolia kobus vid Zetas trädgård

  Nu ska jag snart åka till Arlanda och hämta E. Ska bli så fint att se henne igen.

  Dagens låt - Connemara med Ulf Lundell

  Havsörn på besök


  15392-843
  Nu blommar körsbärsträden i parken

  Bergskörsbäret vid parkeringen håller precis på att slå ut i blom. Det grönskar och växer så att man både ser och hör det.

  Idag har jag börjat att renovera en gammal plantering framme vid slottet. Hela planteringen ligger på ett litet berg och är uppbyggd med en stenmur. Där har växt Bergenia och denna vinter så har rådjuren ätit ner alla plantorna. Visserligen kommer de igen nu men jag tänkte passa på att göra om halva planteringen och använda några andra perenner där. Det är ett torrt och skuggit läge och det begränsar växtvalet. Troligen kommer det att bli Ormöga, flocknäva och en mongolisk näva och även en perenn förgätmigej. Allt är rensat, omgrävt och jorden ser mycket bra ut. Nu väntar plantering i morgon då det inte ska vara så soligt som det har varit en tid. Jag tycker inte om att plantera i solsken.
  På dagen kom en Havsörn seglande in över parken för att sedan majestätiskt försvinna ut mot skärgården igen. Finns nog inget djur som är så mäktigt och stolt här i Sverige. Hoppas nu bara att den inte drabbas av fågelinfluensan när den ska ta för sig av sjöfågel i sommar. Det var stora problem att få tillbaka en bra stam av havsörn i Sverige efter att den blivit hårt drabbat av miljögifter på 60-70-talen. Naturskyddsföreningen gjorde ett jättejobb med bl.a. utfodring vintertid.

  Näktergalens ankomst

  Så har Näktergalen äntligen anlänt till parken och kommer att stanna till september. Den kommer att hålla folk vakna på nätterna med sitt tjatter och sin sång. Vid midsommar då den lagt sina ägg slutar den att sjunga. På väg till jobbet såg jag även fyra stycken tranor på en åker och i parken kom också sommarens första svala seglande rätt in i förråden i ladan.
  Det var även premiär för trädgårdsmästaren att klippa gräs denna vackra morgon. Kändes synd att bryta tystnaden med motorbuller men jag är tvungen. För att själv slippa motorljudet har jag musik i lurarna.
  Idag klipptes även rosorna i parken. Det var sommarlikt med 20 grader varmt och sjön låg stilla hela dagen.
  15392-842
  15392-84115392-849

  Dagens låt - Högtryck med Ulf Lundell

  En kamp på liv och död

  Liv och död
  Läste just en blogg som handlar om en kvinna som ligger för döden med bara dagar kvar i detta liv. Mannen finns vid hennes sida hela tiden och de talar om fina minnen. Han håller hennes hand. Läsningen fick mig att se klarare på ens egna problem och upptäcka hur små de blev.

  Der är en så vacker morgon då sjön ligger spegelblank här nedanför och fåglarna överröstar bruset från staden. Har ätit frukost på balkongen för första gången i år.

  Att arbeta med trädgård
  När man jobbar med trädgård så följer man ju livet på nära håll, från frö till frukt. När man som jag ser över allt som växer i parken varje dag kan man följa alla små förändringar i minsta detalj. Kanske är jag galen men jag kan ibland längta till jobbet på söndagar för att se vad som hänt med växterna under helgen. Jag har alltid känt starkt för naturen och har förstått att det som händer där inte alltid är vackert och harmoniskt. Det en kamp på liv och död där den starkaste oftast vinner. Bland djuren kan man vara stark på olika sätt, fysiskt styrka, bästa ledaregenskaper mm.

  Att efterlikna naturen
  Bland växterna gäller det att hitta den optimala platsen för fröet att rota sig. Den vilda naturen sköter det på ett fantastiskt sätt. Vad gäller fröspridande växter så försäkrar sig växten om sin fortplanting genom att sprida en oerhörd mängd frö. På så vis kommer något frö alltid att hitta en bra plats. När vi anlägger våra drömträdgårdar är det vi människor som bestämmer var växterna ska vara och har stora krav på att de ska trivas och utvecklas som vi tänkt. Om igen så menar jag att det viktigaste när man planerar och planterar i sin trädgård är att man försöker efterlikna naturen. Det är inte lätt men innan man planterar så bör man ta reda på hur växten lever på den plats den kommer från. Våra perenner som vi handlar kommer från världens alla länder och det är inte alltid växtens naturliga växtplats nämns.

  I vår slottspark har vi en stark kontrast mellan trädgård och naturpark där de flesta planteringar finns vid en relativt nyanlagt plats. De planteringarna ska först och främst blomma så mycket som möjligt för att konferensgästerna ska upptäcka dem. Det gäller att få planteringarna att blomma under hela säsongen och samtidigt få alla växterna att passa in i sitt sammanhang så gott det går, passa i färg och form och att det inte blir för rörigt utan försöka få stora grupper av samma växt. Eftersom verksamheten ligger nere under fem veckor mitt i sommaren så kan jag inte ha växter som blommar bara under den tiden och det är en hel del perenner som jag får låta bli.

  De vilda djuren
  Kampen mot alla vilda djur som ser planteringarna som ett smörgåsbord där det bara är att ta för sig på nätterna då trädgårdsmästaren sover…..är en tuff kamp men samtidigt en utmaning. Visst blir jag både ledsen och förbannad då växterna blir uppätna men jag ser det ofta som att jag planterat fel växter. Det är frestande att plantera de växter som visas i trädgårdstidningarna men man bör nog hålla sig till växter som djuren ratar på platser där man har problem med det vilda.. Förra veckan upptäckte jag att hyacinterna som under alla år blommat så fantastiskt vid slottet var betade ner till jorden. Vet inte om det är harar eller rådjur men man ser hur de ändrar sin meny hela tiden. Vet att vintern varit svår med mycket snö och då tar nog de vilda djuren det som bjuds. Men som sagt det är en utmaning att få parken att bli så vacker som möjligt trots alla hinder.

  Dagens låt - Leaving New York med REM

  Majmorgon i Bromma

  Tidig morgon från min balkong  i Bromma

  Traneberg

  Norrtälje vårmarknad

  Roslagens huvudstad börjar på allvar vakna till liv efter vintern. Nu är det inte bara stadens invånare som vistas i staden utan alla de som har stugor runt om i Roslagen och som besöker Norrtälje på helgerna. Idag var det vårmarknad vid hamnen där det såldes allt möjligt. Uteserveringarna har öppnat och min barndomsstad visar sig från sin bästa sida.
  Stort grattis till syster som fyller år idag.

  Dagens låt - Tempel med Ulf Lundell

  Balkongträdgårdsprogram

  Så var det dags för ännu ett trädgårdsprogram på TV. På tisdag börjar det nya programmet som ska hjälpa oss att förverkliga balkongdrömmar. Programmet heter Lilla Täppan

  47 dagar till sommarsolståndet

  ....sedan blir det mörkare igen! Men det är 35 dagar till fotbolls-VM och det känns lättare.
  Morgonen igår var magisk igen...med dimma och solen som bröt igenom.
  15392-850
  Det har varit en fantastisk dag med 20 grader varmt. Hela slottsparken var varit full av lekande männsikor i veckan. Konferensgästerna har ockuperat gräsytorna och de har tydligen haft det fint. Själv har jag börjat göra ordning trädgårdslandet. Har städat och rensat, grävt om planteringslådorna där jag i höstas fyllde på med kogödsel som jag fräste ner. Nu är jorden mycket fin. Ska bara lägga på ett tunt lager med lättare jord att så i.
  Idag har jag flyttat en del av sommarblomsplantorna till ett annat ställe. Ett stort rum utan värme och elektrisk belysning. Men de står vid ett fönster med sol stora delar av dagen. Tror att de trivs bättre här där det är svalare. De plantor som jag flyttat är lejongap, daggsalvia, den vita tobaken och några lådor verbena. Blir det kalla nätter så lägger jag på fiberduk.
  15392-839
  Pingstlilja

  Pingstliljan Ice Follies

  Något som känns kul är att vi fått grodor i vår damm som vi anlade för två år
  sedan.

  Det går väl sådär med att leva tvärtom som jag tidigare nämnde att jag skulle göra. Är nog en hopplös person att leva med.....hon är för bra för mig.

  Dagens låt - I Roslagens famn med Evert Taube

  Huggormarna har vaknat

  Då har våra slingrande vänner börjat sola på bergen ner vid sjön. Nu gäller det att göra sig hörd när man kommer och röra sig med förstånd i naturen...vilket man alltid ska göra.

  Nu är det hav av Svalört i backarna runt slottsparken (glömde min kamera idag, tar med den i morgon).
  Solen har värmt oss lite idag och växtligheten kommer sakta men säkert. Först nu börjar Påskliljorna blomma och även Pingstliljorna av en tidig sort.

  Uppdrivningen av sommarblommorna går också långsamt som vanligt....vill ha ett växthus!!! Men det går ganska bra med tillväxten. Om någon proffisionell odlare skulle läsa detta....kom då ihåg mina förhållanden i vårt lilla trädgårdsrum. Är så glad att Violverbenan och Jätteverbenan växer så bra. En sort av Lejongap som heter ´Black Queen´som är mörkt röd växer alltid bra och blir tidigt stadig i växtsättet.

  Sålådor
  Sålådorna i trädgårdsrummet taget med mobilen

  De Havtorn som jag i höstas planterade vid sjön har alla fyra (en Romeo och tre Julia, det behövs ju både hon och hanväxter för att få bär) klarat vintern och ser fina ut. Ska bli spännande att se om det blir bär redan i år.

  Nu ska jag snart se Barcelona klara ligasegern i Spanska ligan. Hammarby spelar just mot AIK och det står fortfarande 0-0

  Dagens låt - Shoreline med Anna Ternheim

  Var ska jag vara??

  .....säg någon?! Nu har jag då hittat en plats för trädgårdsbloggare www.tradgardsblogg.se
  Får kolla den när jag har mer tid. Kan ju inte byta hela tiden.
  Nu laddar jag med sömn för att ge mig på en ny vecka i slottsparken.

  Det blommar i Bergianska trädgården

  Egentligen ska man väl gå med plakat idag och demonstrera mot något men jag tog en vandring i Bergianska trädgården i stället. Det var blåsigt och lite folk. Inte mycket som blommar ännu men vid gräsytorna mot sjön var marken täckt av vårblommor. Vårlök, Scilla, Nunneört, Porslinshyacinter och vitsippor.

  Mistlar
  Edvard Anderssons växthus och Mistlar i träden utanför

  Porslinshyacint
  Porslinshyacinter

  Rodh
  En tidig Rodhodendron oreodoxa som härstammar från Kina

  Tvärtom
  Tror att jag ska börja göra saker tvärtom framöver. Ska börja frångå rutiner och att lyssna vad andra människor tycker är rätt eller fel. Idag gick jag min vända i Bergianska trädgården åt motsatta hållet än vad jag brukar.....!! Det var mitt första steg. Ska omvärdera mina beslut att leva ensam i hela mitt liv. Jag har en möjlighet att få ett fantastiskt liv om jag frångår mina principer. Vi ska diskutera framtiden när hon återvänder från Spanien....så!

  Dagens låt - Mystery Game med Clannad


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails